So kapitulli vi 2013

1,834 views

Published on

Ligjerata VI Prof Mr Driton Sylqa

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,834
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

So kapitulli vi 2013

 1. 1. UNIVERSITETI I PRISHTINESFAKULTETI I SHKENCAVE TË APLIKUARA TË BIZNESIT PEJË Sjellja Organizative Motivimi permes nevojave, projektimit te punes dhe kenaqesise Driton Sylqa 1
 2. 2. Tematikat kryesore per tu trajtuar► Motivimi i performancës së punës;► Motivimi përmes nevojave;► Motivimi përmes projektimit të punës;► Modeli i karakteristikave të punës;► Kënaqësia në punë; 2
 3. 3. Modeli i motivimit t performancës s pun ës INPUTET Feedback•Nevojat dhendryshimet individuale• Mbeshtetja e mbikqyresit Perpjekja Performancadhe keshillimi;•Qellimet e eperformances; Pasojat•Karaktersitikat e punes Ambienti i punes dhe kufizimet e jashtme Satisfaksioni / kenaqesia ne pune Devotshmeria ndaj organizates Dhe qellimeve te performances 3
 4. 4. Teoritë e motivimit Nevojat, nxitja, njohja dhe karakteristikat e punës – 4 mënyrat e shpjegimit të sjelljes që shkaktojnë evolucionin e teorive moderne të motivimit.Teoritë moderne rrjedhin nga Hedonizmi!!!► Nevojat – teoritë e nevojave bazohen në nevojat e paplotësuara të cilat edhe nxisin motivimin;► Nxitja – sjellja kontrollohet nga pasojat e saj. Shpërblimet kanë ndikim në motivimin e punëtorëve;► Njohja – teoritë motivuese të njohjes konstatojnë se sjellja është funksion i besimeve, vlerave, shpresave dhe njohjeve mendore;► Karakteristikat e punës – puna rutinë dhe përsëritshme nuk shkakton motivim; punët sfiduese janë ato që rrisin motivimin; përbërësit e një punë sfiduese janë: llojshmëria, autonomia dhe autoriteti i marrjes së vendimit. PERFORMANCA = AFTËSI X MOTIVIM 4
 5. 5. Teoria e motivimit dhe rezultatet në vendin e punësMotivimi përfshin ato procese psikologjike që shkaktojnë aktivizim, drejtim dhe këmbëngulje në veprimet vullnetare që janë të drejtuara nga qëllimet! Matrica për zgjedhjen e teknikave motivuese Teoritë e Motivimit Rezultati i interesuar Nevoja Nxitja Drejtësia Shpresa Vendosja e Karakteristikat e qëllimeve punëve Zgjedhja për të ndjekur X një kurs veprimi Përpjekja X X X X X X Performanca X X X X Kënaqësia X X X Abstenizmi X X X Qarkullimi X X X X 5
 6. 6. Teoritë e nevojave të Motivimit► Teoria e hierarkisë së nevojave të Maslow-it► Teoria e nevojave të McClelland-it Vetë-aktualizim Dëshira për të bërë më të mirën e mundshme Respekt Nevojë për mirënjohje nga të tjerët, nevojë për w -it fuqi dhe vetë-besim l o as Dashuri Përmban nevojat për M marrëdhënie të mira të v e Siguri o ja Të qenit i sigurt nga v dëmtimet fizike dhe ne psikologjike së s ë Psikologjike r ki a er Nevojat bazë - ajër, hi ujë dhe ushqim e ria T eo 6
 7. 7. Teoria e nevojave të Mc-Clelland-it► Nevoja për arritje – thekson nevojën për arritje rezultatesh në mënyrë efikase dhe te shpejtë. Njerëzit e motivuar për arritje kanë 3 karakteristika:  preferenca për të punuar në punë të vështirësive mesatare;  rezultatet janë fryt i përpjekjeve të tyre dhe  dëshira për të reflektuar suksesin dhe dështimin e tyre (feedback-u);► Nevoja për përfshirje – preferon marrëdhënie të mira me kolegët;► Nevoja për fuqi – pasqyron nevojën për këshillimin, inkurajimin dhe mësimin e tjerëve. 7
 8. 8. Trajtimet historike të projektimit të punëve1. Përshtatja e njerëzve ndaj punës► Së pari projektohen punët për të dhënë maksimumin ekonomik dhe teknologjik. Nisen nga supozimi se njerëzit me kohë i përshtaten çdo situate pune. Ky trajtim përdor parimet e menaxhimit shkencor dhe thjeshtëzimin e punës.► Menaxhimi shkencor bazohet në specializimin dhe standardizimin e punëve ku përdorim të gjerë gjen teknologjia e linjave zingjir.► Pasojë pozitive – rritja e produktivitetit dhe efikasitetit;► Pasojë negative – injoron qëndrimet e punëtorëve për punën; punët përsëritëse çojnë në pakënaqësi në punë, shëndet të dobët mendor dhe sens të ulët të arritjeve personale; nuk shfrytëzon njohuritë dhe karakteristikat personale në punë;► Dukuritë negative të këtij trajtimi motivojnë zhvillimin e projektimeve të reja të punës. Trajtimet e reja tentojnë të rrisin kënaqësinë e brendshme të punëtorëve. 8
 9. 9. Trajtimet historike të projektimit të punëve2. Përshtatja e punëve ndaj njerëzve Trajtim modern ky i cili merr parasysh vlerat dhe karakteristikat e punëtorëve para se të bëjë ndarjen e punëve, preferon punët sfiduese dhe me përgjegjësi.Në kuadër të këtij trajtimi hyjnë teknikat motivuese si në vijim:► Zgjerimi i punës, përfshin ushtrimin e dy apo më shumë punëve të natyrës së njëjtë;► Rrotacioni i punës, ka për qëllim që punëtorët të kenë varietet në punë;► Pasurimi i punës, ka të bëjë me faktorët higjienikë dhe faktorët motivues. Ky model quhet modeli i Herzberg-ut, i cili perbehet:  Faktorët Higjienikë (paga, politika e kompanisë, mbikqyrja teknike, marrëdhëniet personale me menaxherin dhe kushtet e punës) janë faktorë që duhet plotësuar në mënyrë që të mos ketë pakënaqësi.  Faktorët Motivues (arritjet, mirënjohja, karakteristikat e punës, përgjegjësia dhe avancimi) janë faktorë që ndikojnë në kënaqësinë e punëtorëve e me këtë edhe në motivimin e tyre.► Karakteristikat e punës, poashtu luajnë rol të madh në motivimin e brendshëm të punëtorëve që përcaktohet nga tre gjendje psikologjike të përcjella me 5 dimensionet vijuese: llojshmëria e mjeshtërive, identiteti i detyrës, rëndësia e punës, autonomia, dhe feedback-u. 9
 10. 10. Ju faleminderit per vemendjen! 10

×