SlideShare a Scribd company logo
Projekt
Tema: Hitleri dhe Lufta e II Boterore
Punoi:Jola Cenollari
Pranoi: Entela Bendo
Data e dorzimit:05.02.2016
Nota:______
Objektivat:
Te njohim shkaqet qe cuan ne
shperthimin e luftes se II-te
Boterore
Nepermjet njohjes se figures se
Hitlerit te evidentojme demet qe I
sjellin njerezimit figurat e tilla
Te njohim qendresen e popujve te
ndryshem gjat luftes
Te evidentojme demet qe I shkaktoi
kjo lufte shoqeris njerezore
Plani I projektit
Une ne kete projekt do te flase per
Hitlerin dhe Luften e dyte boterore.Te
shpjegoj figuren e Hitlerit dhe
pozicionin e tij ne kete lufte.Gjithashtu
do te flase edhe per permbajtjen e
luftes se dyte boterore dhe shkaqet qe
cuan ne kete lufte.Do te paraqes foto
dhe thenie te Hitlerit ne kete lufte
Permbajtja e projektit
Lufta e dyte boterore
Shkaqet e luftes se dyte boterore
Ngjarjet e luftes
Adolf Hitleri
Vdekja e Hitlerit
Thenie nga Adolf Hitleri
Foto gjate Luftes
Pasojat e luftes
Humbjet e luftes
Lufta e II-te Boterore (1)
Lufta e II-te Boterore ishte nje nga
luftrat me te pergjakshme ne
histori.Shakaqet e luftes ishin kto:
 Vendosja e rregjimeve totalitare ne disa
vende te EU
 Zhvillimi I nacionalizmit ekonomik
 Formimi I boshteve kundershtare
Zhvillimi I projektit
Shkaku I Luftes se II-te Boterore
( 1)
Lufta e Dytë Botërore ishte konflikti i armatosur
midis Aleateve dhe Boshtit Nazist, i përbërë nga Itali , Gjermania
dhe Japonia nga viti 1939 deri në vitin 1945.Marrëveshja e Versajës
në Paris, ngarkoi Gjermaninë me të gjitha fajet e luftës. Sanksionet që iu
vendosën ishin të rënda, por Gjermania do të firmoste këtë marrëveshje.
Inflacioni, shkëputja e territoreve, kushtet e këqija të jetesës, si edhe
shumë arsye të tjera do shkaktonin fillimin e asaj që u quajt Lufta e
Dytë Botërore.Tensioni i madh dhe çështjet e pa përfunduara tëLuftes
se II-te Boterore , do bënin që vetëm pas 20 vjetësh të fillonte Lufta e
Dytë Botërore. Marrëveshja e Versajës në Paris, ngarkoi Gjermaninë me
të gjitha fajet e luftës. Sanksionet që iu vendosën ishin të rënda, por
Gjermania do të firmoste këtë marrëveshje. Inflacioni, shkëputja e
territoreve, kushtet e këqija të jetesës, si edhe shumë arsye të tjera do
shkaktonin fillimin e asaj që u quajt Lufta e Dytë Botërore.
Lufta e II-te Boterore (2)
Lufta e Dyte Boterore, qe nis nga
Hitleri, me 1 shtator 1939, zgjati
pese vite, tete muaj dhe shtate dite, dhe i
kushtoi botes 50 milione te vrare. Ate qe
Hitleri e ngriti per 12 vite, u shkaterrua
brenda pak ditesh. Kjo eshte dhe renia me
e shpejte e nje perandorie. Shqiperia u
pushtua nga ushtria naziste me 11 shtator
1943. Gjashte mije trupa te armates
gjermane, ende pa kapitulluar Italia
pushtuan Shqiperine, duke zene portet dhe
pikat kryesore te vendit. Sipas ushtarakeve
gjermane, dislokimi i ushtrise ne Shqiperi
Ngjarjet e Luftes se II-te Boterore
• Gjithë Globi në Luftë 1941:
Ndihma e ShBA-së
Pushtimi i Jugosllavisë, Greqisë dhe Shqipërisë
Sovjetikët nën Sulm
Afrika Veriore dhe Lindja e Mesme
Përsëri në Atlantik
ShBA dhe Japonia në Luftë
Gjithë Globi në Luftë 1942:
Luftë në Çekosllovaki dhe Francë
Ofensiva e Sovjetikëve
Forcat e Boshtit në Sulm
Beteja e Stalingradit
Betejat e Aleatëve në Paqësor
Ofensiva Japoneze në 1942
Gjithë Globi në Luftë 1943:
Ofensiva sovjetike dhe gjermane
Kapitullimi i Italisë
Betejat në Atlantik
Oqeani Paqësor - 1943
Lufta Japoneze dhe Azia Juglindore
• Gjithë Globi në Luftë 1944:
Ushtria e Kuqe Përsëri në Ofensivë
Bombardimet Ajrore mbi Gjermani
Një sy mbi Italinë dhe Ballkanin
Revolta Polake
D-Day - Zbarkimi i Aleatëve në Normandi
Ofensiva Gjermane dhe Kundër-ofensiva e
Aleatëve
Lufta Sino-Japoneze dhe Azia Juglindore
Gjithë Globi në Luftë 1945:
Ofensiva e Madhe e Sovjetikëve; 60 KM
larg Berlinit
Ofensiva e Dimrit, Aleatët në sulm
Konferenca e Jaltës dhe Potsdamit
Beteja për Berlinin
Aleatët në Perëndim
Kapitulimi i Gjermanisë dhe Japonisë
Humbjet e Luftës
Adolf Hitler (3)
• Adolf Hitleri lindi me 20 prill 1889, ne Braunau, nje
qytet ne Austri.Nuk ishte gjerman, por austriak, e
megjithate arriti t’i imponohej nje populli prej 50
milionesh, duke u kthyer ne idhullin e tyre. Nje rast i
vecante, ku nje jogjerman arrin duke perdorur
patriotizmin te kthehet ne lider kryesor. Eshte cilesuar
si diktatori me i madh i te gjitha koherave. Krimineli
nazist numer 1 ne bote. Sundoi ne Gjermani per 17 vite.
Ne kete kohe u vrane 12 milione gjermane dhe u
masakruan 6 milione hebrenj. Ideator dhe zbatues i
Holokaustit, dhe shkaktar i Luftes se Dyte Boterore.
Hitleri nuk ka shkelqyer ne shkolle. Ne matematike dhe
ne frengjisht ka ngelur gjithmone. E vetmja lende qe e
terhiqte ka qene historia dhe lufterat e Gjermanise.
Mesuesit e pershkruanin si nje femije te keq qe nuk
mund te shtrohej. Gjate gjithe jetes ndaj tij jane
Vdekja e Hitlerit (5)
I mundur teresisht nga ushtria e forcave aleate, pasi Berlini dhe kuartieri i
pergjithshem i Hitlerit u rrethua, ai u detyrua te vrase veten ne Berlin me 30
prill te vitit 1945. Ai piu nje kapsule helmuese e pastaj qelloi veten me
pistolete. Hitleri kishte hyre ne bunker me 16 janar, pasi vendosi te qendroje ne
Berlin deri ne momentet e fundit te luftes. Rreth 20m nen toke, bunkeri kishte
18 dhoma te vogla dhe ishte plotesisht i furnizuar me uje dhe elektricitet.
Bashke me te ishte Eva Braun, me te cilen u martua vetem dy dite para
vetevrasjes. I paralajmeruar nga vartesit e tij se ruset ishin vetem nje dite tutje
nga pushtimi i bunkerit, e nxiten qe ai te largohej, por ai zgjodhi vetevrasjen ne
vend te arratise. Sipas te dhenave, besohet se ai dhe e shoqja, te dy kane pire
kapsula helmuese. Per siguri ai ka qelluar dhe veten me pistoleten e sherbimit.
Trupat e Hitlerit dhe te Eves u dogjen ne oborrin e bunkerit nga te mbijetuarit
(sic ai kishte urdheruar) dhe me vone u gjeten pjese te tyre nga ruset.
Thenie te Adolf Hitlerit (6)
Beje genjeshtren te madhe , beje te
tjeshte, vazhdo ta perseritesh, dhe
eventualisht ata do ta besojne ate
Neqoftese fitoni nuk keni nevoj per te
shpjeguar….Ne qoftese humbni,nuk duhet te jeni
aty per te shpjeguar
Suksesi eshte I vetmi mjet per te
gjykuar ate qe eshte e mire ose e
keqe
Projekt histori
Pasojat e luftes se dyte boterore
Pasojat e Luftës së dytë Botërore ishin të shumta. Lufta përfundoi
me kapitullimin dhe pushtimin e Gjermanisë, humbjen e Japonisë dhe
Koresë si edhe me dorëzimin e territoreve të Finlandës që ishin në dorë
të Sovjetikëve. Globi tashmë do përballej me një ekonomi të
shkatërruar, si të Evropës ashtu edhe të Azisë. Ushqimi i shfrytëzuar
nga të dyja palët armike nuk do të ishte i mjaftueshëm për të gjithë
popullsinë. Shumë persona që luftuan u zhgënjyen nga lufta duke
humbur shpresën për një jetë më të mirë .Përfundimi i Luftës së Dytë
Botërore nuk shihej si ëndrra që më në fund të gjitha luftërat do të
përfundonin, por duke ditur këtë vende të ndryshme do të merrnin
masa. Aleatët do të formonin OKB-në (Kombet e Bashkuara) të
udhëhequr nga ShBA në vitin 1945, kjo lidhje do t’u formonte në San
Francisko, Kaliforni, me shpresën që konfliktet në të ardhmen nuk do
të shkonin deri aty ku kishin shkuar deri tani.
Humbjte ne Luften e II-te Boterore (4)
• Humbjet në Luften e dyte Boterore. Lufta e Dytë
Botërore ishte një luftë madhore me pasoja
shkatërruese për të gjithë globin. Rreth 62 milion
njerëz, që është ekuivalentja e 2.5% e popullsisë së
planetit, humbën jetën.Shumë persona do të humbnin
jetën në betejë, por mbase do ishte më mirë të
shpreheshim se civilët do të ishin ata që do të vuanin
më shumë. Uria, sëmundjet, bombardimet mbi qytete
si edhe shumë faktorë të shumtë, do të bënin që me
qindra mijëra njerëz të shkëputeshin nga jeta. Me
rëndësi në këto të dhëna, janë edhe shifrat e
personave me origjinë çifute që ishin edhe ata që do
të vuanin gjithashtu luftën, duke lënë një kujtim të
Ese:Adolf Hitleri
• Hitleri nje figure boterore I cili drejtoi Gjermanine per vite
me rradhe.Ai nuk ishte gjermane por austriak.Ai ishte
krimioneli naziste I pare ne bote.Vrau, torturoj shume e
shume njerez.Adol Hitlerin e kujtonin si nje njeri te zbehte,te
ndrojtur dhe te permbajtur por ai ishte I afte per shperthime
te befasueshme dhe zemrim ndaj atyre qe I kundershtonin
fjalen.Ai qe nga momenti qe u zgjodhe kancelar dhe deri ne
kapitullimin e Gjermanis zgjati 12 vite.Ne nje kohe kaq te
shkurter asnjeher nje vend nuk ka arrritur ti impohohet gjithe
botes nje nje menyre te tille.Ishtei vrazhde ne komunikim,cink
dhemosbesues tek askush.Ai , qene adoleshencen e tij u be nje
nacionalist gjerman fanatik dhe I till mbeti deri ne frymen e
tij te fundit
Adresat e permbajtjes
1. https://sq.wikipedia.org/wiki/Lufta_e_DyteB_Boterore
2. Fotot-
https://www.google.al/search?q=lufta+e+dyte+boterore&bi
w=1280&bih=586&source=lnm
3. https://sq.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler
4. https://sq.wikipedia.org/wiki/Humbjet_n%C3%AB_Luft%
C3%ABn_e_Dyt%C3%AB_Bot%C3%ABrore
5. http://infoalbania.al/kush-ishte-adolf-hitler-fakte-dhe-
kuriozitete-nga-jeta-e-diktatorit
6. http://thenie-te-mencura.blogspot.al/2012/03/adolf-
hitler.html

More Related Content

What's hot

Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
Klarisa Klara
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
Arlinda
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Liil Otr
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
Zana_Ana
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda
 
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shkollë
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
Vilma Kafexhiu
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss
 
problemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te dr
Donalda Kellezi
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu
 

What's hot (20)

Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
problemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te dr
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 

Similar to Projekt histori

Shkaqet në evrope
Shkaqet në evropeShkaqet në evrope
Shkaqet në evrope
Ana Muca
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Kleo Jaupaj
 
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Klevi Hoxha
 
Lufta II boterore
Lufta II boteroreLufta II boterore
Lufta II boterore
EGLI TAFA
 
Si nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroreSi nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boterore
dionis dioni
 
Lufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andiLufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andi
andi skorra
 
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET"
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
titi kallajxhiu
 
Personalitete gjate luftes se ftohte..
Personalitete gjate luftes se ftohte..Personalitete gjate luftes se ftohte..
Personalitete gjate luftes se ftohte..
UnicornzPrincess
 
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
Marjan DODAJ
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
Xhe Si
 
intervenimi i nato-s ne Kosove
intervenimi i nato-s ne Kosoveintervenimi i nato-s ne Kosove
intervenimi i nato-s ne Kosove
Valon Pecani
 
Edukimi i kombeve
Edukimi i kombeveEdukimi i kombeve
Edukimi i kombeve
E verteta vjen nga Zoti
 

Similar to Projekt histori (16)

Shkaqet në evrope
Shkaqet në evropeShkaqet në evrope
Shkaqet në evrope
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
 
Lufta II boterore
Lufta II boteroreLufta II boterore
Lufta II boterore
 
Si nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroreSi nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boterore
 
Lufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andiLufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andi
 
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
 
Adolf Hitler
Adolf Hitler Adolf Hitler
Adolf Hitler
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Personalitete gjate luftes se ftohte..
Personalitete gjate luftes se ftohte..Personalitete gjate luftes se ftohte..
Personalitete gjate luftes se ftohte..
 
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
 
intervenimi i nato-s ne Kosove
intervenimi i nato-s ne Kosoveintervenimi i nato-s ne Kosove
intervenimi i nato-s ne Kosove
 
Edukimi i kombeve
Edukimi i kombeveEdukimi i kombeve
Edukimi i kombeve
 

Projekt histori

 • 1. Projekt Tema: Hitleri dhe Lufta e II Boterore Punoi:Jola Cenollari Pranoi: Entela Bendo Data e dorzimit:05.02.2016 Nota:______
 • 2. Objektivat: Te njohim shkaqet qe cuan ne shperthimin e luftes se II-te Boterore Nepermjet njohjes se figures se Hitlerit te evidentojme demet qe I sjellin njerezimit figurat e tilla Te njohim qendresen e popujve te ndryshem gjat luftes Te evidentojme demet qe I shkaktoi kjo lufte shoqeris njerezore
 • 3. Plani I projektit Une ne kete projekt do te flase per Hitlerin dhe Luften e dyte boterore.Te shpjegoj figuren e Hitlerit dhe pozicionin e tij ne kete lufte.Gjithashtu do te flase edhe per permbajtjen e luftes se dyte boterore dhe shkaqet qe cuan ne kete lufte.Do te paraqes foto dhe thenie te Hitlerit ne kete lufte
 • 4. Permbajtja e projektit Lufta e dyte boterore Shkaqet e luftes se dyte boterore Ngjarjet e luftes Adolf Hitleri Vdekja e Hitlerit Thenie nga Adolf Hitleri Foto gjate Luftes Pasojat e luftes Humbjet e luftes
 • 5. Lufta e II-te Boterore (1) Lufta e II-te Boterore ishte nje nga luftrat me te pergjakshme ne histori.Shakaqet e luftes ishin kto:  Vendosja e rregjimeve totalitare ne disa vende te EU  Zhvillimi I nacionalizmit ekonomik  Formimi I boshteve kundershtare Zhvillimi I projektit
 • 6. Shkaku I Luftes se II-te Boterore ( 1) Lufta e Dytë Botërore ishte konflikti i armatosur midis Aleateve dhe Boshtit Nazist, i përbërë nga Itali , Gjermania dhe Japonia nga viti 1939 deri në vitin 1945.Marrëveshja e Versajës në Paris, ngarkoi Gjermaninë me të gjitha fajet e luftës. Sanksionet që iu vendosën ishin të rënda, por Gjermania do të firmoste këtë marrëveshje. Inflacioni, shkëputja e territoreve, kushtet e këqija të jetesës, si edhe shumë arsye të tjera do shkaktonin fillimin e asaj që u quajt Lufta e Dytë Botërore.Tensioni i madh dhe çështjet e pa përfunduara tëLuftes se II-te Boterore , do bënin që vetëm pas 20 vjetësh të fillonte Lufta e Dytë Botërore. Marrëveshja e Versajës në Paris, ngarkoi Gjermaninë me të gjitha fajet e luftës. Sanksionet që iu vendosën ishin të rënda, por Gjermania do të firmoste këtë marrëveshje. Inflacioni, shkëputja e territoreve, kushtet e këqija të jetesës, si edhe shumë arsye të tjera do shkaktonin fillimin e asaj që u quajt Lufta e Dytë Botërore.
 • 7. Lufta e II-te Boterore (2) Lufta e Dyte Boterore, qe nis nga Hitleri, me 1 shtator 1939, zgjati pese vite, tete muaj dhe shtate dite, dhe i kushtoi botes 50 milione te vrare. Ate qe Hitleri e ngriti per 12 vite, u shkaterrua brenda pak ditesh. Kjo eshte dhe renia me e shpejte e nje perandorie. Shqiperia u pushtua nga ushtria naziste me 11 shtator 1943. Gjashte mije trupa te armates gjermane, ende pa kapitulluar Italia pushtuan Shqiperine, duke zene portet dhe pikat kryesore te vendit. Sipas ushtarakeve gjermane, dislokimi i ushtrise ne Shqiperi
 • 8. Ngjarjet e Luftes se II-te Boterore • Gjithë Globi në Luftë 1941: Ndihma e ShBA-së Pushtimi i Jugosllavisë, Greqisë dhe Shqipërisë Sovjetikët nën Sulm Afrika Veriore dhe Lindja e Mesme Përsëri në Atlantik ShBA dhe Japonia në Luftë Gjithë Globi në Luftë 1942: Luftë në Çekosllovaki dhe Francë Ofensiva e Sovjetikëve Forcat e Boshtit në Sulm Beteja e Stalingradit Betejat e Aleatëve në Paqësor Ofensiva Japoneze në 1942 Gjithë Globi në Luftë 1943: Ofensiva sovjetike dhe gjermane Kapitullimi i Italisë Betejat në Atlantik Oqeani Paqësor - 1943 Lufta Japoneze dhe Azia Juglindore • Gjithë Globi në Luftë 1944: Ushtria e Kuqe Përsëri në Ofensivë Bombardimet Ajrore mbi Gjermani Një sy mbi Italinë dhe Ballkanin Revolta Polake D-Day - Zbarkimi i Aleatëve në Normandi Ofensiva Gjermane dhe Kundër-ofensiva e Aleatëve Lufta Sino-Japoneze dhe Azia Juglindore Gjithë Globi në Luftë 1945: Ofensiva e Madhe e Sovjetikëve; 60 KM larg Berlinit Ofensiva e Dimrit, Aleatët në sulm Konferenca e Jaltës dhe Potsdamit Beteja për Berlinin Aleatët në Perëndim Kapitulimi i Gjermanisë dhe Japonisë Humbjet e Luftës
 • 9. Adolf Hitler (3) • Adolf Hitleri lindi me 20 prill 1889, ne Braunau, nje qytet ne Austri.Nuk ishte gjerman, por austriak, e megjithate arriti t’i imponohej nje populli prej 50 milionesh, duke u kthyer ne idhullin e tyre. Nje rast i vecante, ku nje jogjerman arrin duke perdorur patriotizmin te kthehet ne lider kryesor. Eshte cilesuar si diktatori me i madh i te gjitha koherave. Krimineli nazist numer 1 ne bote. Sundoi ne Gjermani per 17 vite. Ne kete kohe u vrane 12 milione gjermane dhe u masakruan 6 milione hebrenj. Ideator dhe zbatues i Holokaustit, dhe shkaktar i Luftes se Dyte Boterore. Hitleri nuk ka shkelqyer ne shkolle. Ne matematike dhe ne frengjisht ka ngelur gjithmone. E vetmja lende qe e terhiqte ka qene historia dhe lufterat e Gjermanise. Mesuesit e pershkruanin si nje femije te keq qe nuk mund te shtrohej. Gjate gjithe jetes ndaj tij jane
 • 10. Vdekja e Hitlerit (5) I mundur teresisht nga ushtria e forcave aleate, pasi Berlini dhe kuartieri i pergjithshem i Hitlerit u rrethua, ai u detyrua te vrase veten ne Berlin me 30 prill te vitit 1945. Ai piu nje kapsule helmuese e pastaj qelloi veten me pistolete. Hitleri kishte hyre ne bunker me 16 janar, pasi vendosi te qendroje ne Berlin deri ne momentet e fundit te luftes. Rreth 20m nen toke, bunkeri kishte 18 dhoma te vogla dhe ishte plotesisht i furnizuar me uje dhe elektricitet. Bashke me te ishte Eva Braun, me te cilen u martua vetem dy dite para vetevrasjes. I paralajmeruar nga vartesit e tij se ruset ishin vetem nje dite tutje nga pushtimi i bunkerit, e nxiten qe ai te largohej, por ai zgjodhi vetevrasjen ne vend te arratise. Sipas te dhenave, besohet se ai dhe e shoqja, te dy kane pire kapsula helmuese. Per siguri ai ka qelluar dhe veten me pistoleten e sherbimit. Trupat e Hitlerit dhe te Eves u dogjen ne oborrin e bunkerit nga te mbijetuarit (sic ai kishte urdheruar) dhe me vone u gjeten pjese te tyre nga ruset.
 • 11. Thenie te Adolf Hitlerit (6) Beje genjeshtren te madhe , beje te tjeshte, vazhdo ta perseritesh, dhe eventualisht ata do ta besojne ate Neqoftese fitoni nuk keni nevoj per te shpjeguar….Ne qoftese humbni,nuk duhet te jeni aty per te shpjeguar Suksesi eshte I vetmi mjet per te gjykuar ate qe eshte e mire ose e keqe
 • 13. Pasojat e luftes se dyte boterore Pasojat e Luftës së dytë Botërore ishin të shumta. Lufta përfundoi me kapitullimin dhe pushtimin e Gjermanisë, humbjen e Japonisë dhe Koresë si edhe me dorëzimin e territoreve të Finlandës që ishin në dorë të Sovjetikëve. Globi tashmë do përballej me një ekonomi të shkatërruar, si të Evropës ashtu edhe të Azisë. Ushqimi i shfrytëzuar nga të dyja palët armike nuk do të ishte i mjaftueshëm për të gjithë popullsinë. Shumë persona që luftuan u zhgënjyen nga lufta duke humbur shpresën për një jetë më të mirë .Përfundimi i Luftës së Dytë Botërore nuk shihej si ëndrra që më në fund të gjitha luftërat do të përfundonin, por duke ditur këtë vende të ndryshme do të merrnin masa. Aleatët do të formonin OKB-në (Kombet e Bashkuara) të udhëhequr nga ShBA në vitin 1945, kjo lidhje do t’u formonte në San Francisko, Kaliforni, me shpresën që konfliktet në të ardhmen nuk do të shkonin deri aty ku kishin shkuar deri tani.
 • 14. Humbjte ne Luften e II-te Boterore (4) • Humbjet në Luften e dyte Boterore. Lufta e Dytë Botërore ishte një luftë madhore me pasoja shkatërruese për të gjithë globin. Rreth 62 milion njerëz, që është ekuivalentja e 2.5% e popullsisë së planetit, humbën jetën.Shumë persona do të humbnin jetën në betejë, por mbase do ishte më mirë të shpreheshim se civilët do të ishin ata që do të vuanin më shumë. Uria, sëmundjet, bombardimet mbi qytete si edhe shumë faktorë të shumtë, do të bënin që me qindra mijëra njerëz të shkëputeshin nga jeta. Me rëndësi në këto të dhëna, janë edhe shifrat e personave me origjinë çifute që ishin edhe ata që do të vuanin gjithashtu luftën, duke lënë një kujtim të
 • 15. Ese:Adolf Hitleri • Hitleri nje figure boterore I cili drejtoi Gjermanine per vite me rradhe.Ai nuk ishte gjermane por austriak.Ai ishte krimioneli naziste I pare ne bote.Vrau, torturoj shume e shume njerez.Adol Hitlerin e kujtonin si nje njeri te zbehte,te ndrojtur dhe te permbajtur por ai ishte I afte per shperthime te befasueshme dhe zemrim ndaj atyre qe I kundershtonin fjalen.Ai qe nga momenti qe u zgjodhe kancelar dhe deri ne kapitullimin e Gjermanis zgjati 12 vite.Ne nje kohe kaq te shkurter asnjeher nje vend nuk ka arrritur ti impohohet gjithe botes nje nje menyre te tille.Ishtei vrazhde ne komunikim,cink dhemosbesues tek askush.Ai , qene adoleshencen e tij u be nje nacionalist gjerman fanatik dhe I till mbeti deri ne frymen e tij te fundit
 • 16. Adresat e permbajtjes 1. https://sq.wikipedia.org/wiki/Lufta_e_DyteB_Boterore 2. Fotot- https://www.google.al/search?q=lufta+e+dyte+boterore&bi w=1280&bih=586&source=lnm 3. https://sq.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler 4. https://sq.wikipedia.org/wiki/Humbjet_n%C3%AB_Luft% C3%ABn_e_Dyt%C3%AB_Bot%C3%ABrore 5. http://infoalbania.al/kush-ishte-adolf-hitler-fakte-dhe- kuriozitete-nga-jeta-e-diktatorit 6. http://thenie-te-mencura.blogspot.al/2012/03/adolf- hitler.html