Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Вирусология: Червен вятър
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

Зодиакални съзвездия

Download to read offline

Презентацията е предназначена за часовете по физика и астрономия, в 10 клас на Средните общообразователни училища.

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

Зодиакални съзвездия

 1. 1. Зодиакът е пръстен от 12 съзвездия, през които преминава Слънцето, по своя видим път, в течение на една година.
 2. 2. Овен е зодиакално съзвездие, разположено малко на север от небесния екватор. То няма характерна форма. Символът му е ♈.В него се намира NGC 772 (галактика).
 3. 3. Бик (Телец) е съзвездие, видимо от Северното полукълбо. Формата му е определена още от вавилонците. Те смятали, че това е бикът, който оре небесната бразда, по която минава Слънцето. Символът му е ♉. В него се намира M1 (мъглявина).
 4. 4. Близнаци е съзвездие, видимо от Северното полукълбо през зимата и пролетта. То се вижда най-добре през нощите от декември до май. Има знак ♊. В него се намират звездният куп M35 (клъстер*) и NGC 2392 (мъглявина).
 5. 5. Рак е съзвездие, видимо от северното полукълбо. То има знак ♋. В него се намират M44 и M67 (клъстери).
 6. 6. Лъв е съзвездие, видимо от северното полукълбо. То има знак ♌ . В него се намира „Трио в Лъв’’.
 7. 7. Дева е съзвездие, видимо от северното полукълбо. То има знак ♍. Намира се между Лъв - на изток и Везни - на запад. Дева е второто по големина съзвездие след Хидра. В него се намират M58, M104, M90 (галактики).
 8. 8. Везни е съзвездие, видимо от северното полукълбо. То е единственото от дванадесетте съзвездия, което не е именувано на живо същество. Има символ ♎
 9. 9. То е разположено на изток от Везни и на запад от Стрелец. Разположено е в южното полукълбо, близо до центъра на Млечния път. То има знак ♏. В него се намира M80 и М4 (клъстери).
 10. 10. Стрелец е съзвездие, видимо от северното полукълбо. То има знак ♐. Най-добри са условията за наблюдение на съзвездието през юни - юли. В него се намират M8 (мъглявина), M23 (звезден куп), NGC 682 (галактика)
 11. 11. Козирог е съзвездие, видимо от северното полукълбо. Най-добре се вижда през нощите от август до октомври. Съзвездието е заобиколено от съзвездията Водолей, Микроскоп, Стрелец, Южна риба и Орел. То има знак ♑
 12. 12. Водолей е съзвездие, разположено малко на юг от небесния екватор. През него Слънцето преминава от края на февруари до средата на март. В съзвездието се намират M72 (клъстер) и NGC 7293 (мъглявина)
 13. 13. Риби е съзвездие, видимо от северното полукълбо. То има знак ♓. В него се намира M74 (галактика).
 14. 14. Изработил: Кирил Стоянов, 10 клас СОУ „Васил Левски“, гр.Троян Школа по астрономия

Презентацията е предназначена за часовете по физика и астрономия, в 10 клас на Средните общообразователни училища.

Views

Total views

5,697

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

6

Actions

Downloads

35

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×