SlideShare a Scribd company logo

Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme

E
Erhan Luma

Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme

1 of 19
Download to read offline
Lenda:Fizik
Tema: Zbatimet e valeve
ne teknik dhe ne jeten e
perditshme
E punoi
Erhan Luma
prill 2017
Objektivat
1. Të kuptojmë konceptin valë
2. Të analizojmë llojet e saj.
3. Të shpjegojmë zbatimet e valës në
jetën e përditshme dhe teknikë.
Permbajtja
1. Hyrja (qka quajme vale)
2. Ku e gjejmë atë?
3. Llojet e valëve
4. Valët mekanike
5. Mikrovalët
6. Valët zanore
7. Instrumentët muzikore
8. Ultratingujt
9. Rrezet X
Hyrje (qka quajme vale)
 Valë quhet dukuria e përhapjes së një ngacmimi fizik nga
një pikë e hapësirës në pika të tjera të saj. Vala transporton
energji dhe impuls , por nuk transporton lëndë. Bota është
plot me lloje të ndryshme valësh : valët në korda , valët
zanore , valët sizmike ,valët e radios , rrezet X . Valët janë
kudo. Shumica e informacionit që kemi marrë na vjen në
formën e valëve. Mbështetemi te valët për të dëgjuar
muzikë, të shohim TV, mund të bisedojmë me të tjerët etj.
Valët transferojnë energjinë në forma të ndryshme, disa
janë shumë të dobishme, ndërsa të tjerët mund të jetë
vdekjeprurës. Një tsunami ose valë jonormale është një
valë shumë e madhe që ka mund të prodhohet nga një
fenomen sizmik. Këto valë mund të lëvizin me shpejtësi 500
km / h dhe kanë një kohëzgjatje prej 60 minutash. Ata mund
të lëvizin nëpër oqean shumë shpejt dhe do të shkaktojë
dëme të pallogaritshme në rajonet bregdetare. Ngjalat dhe
gjarpërinjtë përdorin valët e tërthorta e trupit për nxitje
kundër ujit ose terrenit duke i ndihmuar ata të lëvizin.
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Llojet e valeve
 Valët i kemi të disa llojeve, por ama dy
janë tipet kryesore të valëve: ato mekanike
dhe ato elektromagnetike. Këto dy tipe
valësh përbëjnë gjithë spektrin e valëve që
njihen e gjejnë përdorim në fusha të
ndryshme të jetës.
 Te valët elektromagnetike mund të
përfshijmë: valët radio, mikrovalët, dritën e
dukshme, valët ultravjollcë, rrezet x e
rrezet gama. Te valët mekanike mund të
përfshijmë: valët akustike, valët ujore, valët
sizmike etj.

Recommended

Valet
ValetValet
ValetAn An
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiMarinela Abedini
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Fibrat optike
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike Olti OTo
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 

More Related Content

What's hot

Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetikedionis dioni
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEornela rama
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektalketsula
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
 
Termetet dhe energjia e valeve sizmike
Termetet dhe energjia e valeve sizmikeTermetet dhe energjia e valeve sizmike
Termetet dhe energjia e valeve sizmikeMirsad
 
Projekt fizik optika
Projekt fizik optika Projekt fizik optika
Projekt fizik optika ermela01
 

What's hot (20)

Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVE
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projekt
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
Termetet dhe energjia e valeve sizmike
Termetet dhe energjia e valeve sizmikeTermetet dhe energjia e valeve sizmike
Termetet dhe energjia e valeve sizmike
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Projekt fizik optika
Projekt fizik optika Projekt fizik optika
Projekt fizik optika
 

Similar to Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme

Rendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveolinuhi
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizikebusinessforlife
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikDaniela Muhaj
 
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaAtien Mati
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitornela rama
 
Environmental and public health considerations
Environmental and public health considerationsEnvironmental and public health considerations
Environmental and public health considerationsBes Halimi
 

Similar to Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme (11)

Valet
ValetValet
Valet
 
Rendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmave
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
 
Projekt : Fizike
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike
 
Rrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizikRrezatimi berthamor.fizik
Rrezatimi berthamor.fizik
 
Dëgjimi
DëgjimiDëgjimi
Dëgjimi
 
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurma
 
zbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetit
 
Ndotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizike
 
Environmental and public health considerations
Environmental and public health considerationsEnvironmental and public health considerations
Environmental and public health considerations
 
Teknikat ne IRM
Teknikat ne IRMTeknikat ne IRM
Teknikat ne IRM
 

More from Erhan Luma

Emertimi i alkaneve
Emertimi i alkaneveEmertimi i alkaneve
Emertimi i alkaneveErhan Luma
 
Plani i shtepis
Plani i shtepisPlani i shtepis
Plani i shtepisErhan Luma
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijErhan Luma
 
Parimi i papercaktueshmeris
Parimi i papercaktueshmerisParimi i papercaktueshmeris
Parimi i papercaktueshmerisErhan Luma
 
Lekura e ujtoksoreve Lekura e zvarranikeve Lekura e shpendeve Lekura e gjita...
Lekura e ujtoksoreveLekura e zvarranikeveLekura e shpendeve Lekura e gjita...Lekura e ujtoksoreveLekura e zvarranikeveLekura e shpendeve Lekura e gjita...
Lekura e ujtoksoreve Lekura e zvarranikeve Lekura e shpendeve Lekura e gjita...Erhan Luma
 
Teoria e evolucioni
Teoria e evolucioniTeoria e evolucioni
Teoria e evolucioniErhan Luma
 
Levizja e dukshme vjetore e diellit dhe rrjedhimet e saj
Levizja e dukshme vjetore e diellit dhe rrjedhimet e sajLevizja e dukshme vjetore e diellit dhe rrjedhimet e saj
Levizja e dukshme vjetore e diellit dhe rrjedhimet e sajErhan Luma
 

More from Erhan Luma (12)

Emertimi i alkaneve
Emertimi i alkaneveEmertimi i alkaneve
Emertimi i alkaneve
 
Lipidet
LipidetLipidet
Lipidet
 
Plani i shtepis
Plani i shtepisPlani i shtepis
Plani i shtepis
 
Plumbi
PlumbiPlumbi
Plumbi
 
Rexho mulliqi
Rexho mulliqiRexho mulliqi
Rexho mulliqi
 
Autizmi
AutizmiAutizmi
Autizmi
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tij
 
Parimi i papercaktueshmeris
Parimi i papercaktueshmerisParimi i papercaktueshmeris
Parimi i papercaktueshmeris
 
Lekura e ujtoksoreve Lekura e zvarranikeve Lekura e shpendeve Lekura e gjita...
Lekura e ujtoksoreveLekura e zvarranikeveLekura e shpendeve Lekura e gjita...Lekura e ujtoksoreveLekura e zvarranikeveLekura e shpendeve Lekura e gjita...
Lekura e ujtoksoreve Lekura e zvarranikeve Lekura e shpendeve Lekura e gjita...
 
Teoria e evolucioni
Teoria e evolucioniTeoria e evolucioni
Teoria e evolucioni
 
Volejbolli
VolejbolliVolejbolli
Volejbolli
 
Levizja e dukshme vjetore e diellit dhe rrjedhimet e saj
Levizja e dukshme vjetore e diellit dhe rrjedhimet e sajLevizja e dukshme vjetore e diellit dhe rrjedhimet e saj
Levizja e dukshme vjetore e diellit dhe rrjedhimet e saj
 

Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme

 • 1. Lenda:Fizik Tema: Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme E punoi Erhan Luma prill 2017
 • 2. Objektivat 1. Të kuptojmë konceptin valë 2. Të analizojmë llojet e saj. 3. Të shpjegojmë zbatimet e valës në jetën e përditshme dhe teknikë.
 • 3. Permbajtja 1. Hyrja (qka quajme vale) 2. Ku e gjejmë atë? 3. Llojet e valëve 4. Valët mekanike 5. Mikrovalët 6. Valët zanore 7. Instrumentët muzikore 8. Ultratingujt 9. Rrezet X
 • 4. Hyrje (qka quajme vale)  Valë quhet dukuria e përhapjes së një ngacmimi fizik nga një pikë e hapësirës në pika të tjera të saj. Vala transporton energji dhe impuls , por nuk transporton lëndë. Bota është plot me lloje të ndryshme valësh : valët në korda , valët zanore , valët sizmike ,valët e radios , rrezet X . Valët janë kudo. Shumica e informacionit që kemi marrë na vjen në formën e valëve. Mbështetemi te valët për të dëgjuar muzikë, të shohim TV, mund të bisedojmë me të tjerët etj. Valët transferojnë energjinë në forma të ndryshme, disa janë shumë të dobishme, ndërsa të tjerët mund të jetë vdekjeprurës. Një tsunami ose valë jonormale është një valë shumë e madhe që ka mund të prodhohet nga një fenomen sizmik. Këto valë mund të lëvizin me shpejtësi 500 km / h dhe kanë një kohëzgjatje prej 60 minutash. Ata mund të lëvizin nëpër oqean shumë shpejt dhe do të shkaktojë dëme të pallogaritshme në rajonet bregdetare. Ngjalat dhe gjarpërinjtë përdorin valët e tërthorta e trupit për nxitje kundër ujit ose terrenit duke i ndihmuar ata të lëvizin.
 • 6. Llojet e valeve  Valët i kemi të disa llojeve, por ama dy janë tipet kryesore të valëve: ato mekanike dhe ato elektromagnetike. Këto dy tipe valësh përbëjnë gjithë spektrin e valëve që njihen e gjejnë përdorim në fusha të ndryshme të jetës.  Te valët elektromagnetike mund të përfshijmë: valët radio, mikrovalët, dritën e dukshme, valët ultravjollcë, rrezet x e rrezet gama. Te valët mekanike mund të përfshijmë: valët akustike, valët ujore, valët sizmike etj.
 • 7. Valet elektromagnetike  Vale elektromagnetike jane ato vale qe realizojne transmetimin e energjise nepermjet nje vakumi ose duke perdorur nje medium.Kjo behet e mundur nga dridhja e fushave elektrike dhe manjetike.Ato levizin me nje shpejtesi konstante prej 3X108m/s. Valet elektromagnetike perdoren per transmetim radio, per telefona,transmetim te energjise apo te sinjaleve pa kabllo. Ato mundesojne gjithashtu transmetimin e energjise ne forme valesh te shkurtra,ne forme te rrezatimit infra te kuq,drites ultraviolet,rrezeve gama,etj. Ato mund te perdoren gjithashtu ilegalisht si arme.Sipas shtypit anglez te viteve 80 ato jane perdorur ne vitet 50-60 nga sistemi sovjetik per te demtuar ne shendet diplomat te huaj ne ate vend.
 • 8. Valet mekanike  Një valë mekanike është një valë që ka nevojë për një shkak për të ndryshuar pozicion. Materiali i lëvizshmëm nuk e ndryshon pozicionin e vet fillestar nëse nuk transportohet energji nga grimcat pëgjegjëse. Valët e oqeanit dhe ato zanore janë shembuj të këtij fenomeni. Një valë mekanike kërkon një kontribut fillestar të energjisë. Pasi kjo energji fillestare është shtuar, udhëton nëpër valë të mesme deri sa e gjithë energjia e tij është transferuar.
 • 9. Mikrovalet  Mikrovalët janë në vetvete valë elektromagnetike të cilat i përgjigjen një brezi frekuence prej 300 MHz deri në 300 GHz. Ato gjejnë zbatim të gjerë në aparate, instrumente të ndryshme elektroteknike si që është p.sh: Radari, Furra me mikrovalë, në tekniken Plasma (TV, PC etj.), sistemet e komunikimit ajrorë (Celulari, Bluetooth, Televizioni satelitor, WLAN) si dhe tek sensorë e ndryshëm. Po ashtu në qarqet ushtarake flitet për një armë me mikrovalë si armë rrezatuese p.sh. ADS.
 • 10. Furrat me mikrovale  Furra e njohur me mikrovalë punon diku në frekuenca 2,45 GHz. Nxehja e ujit nuk arrihet me ndonjë frekuencë të rezonancës por molekulat e ujit si dipole tentojnë gjatë tërë kohës që të orientohen në një fushë magnetike, kjo shkakton transformimin e energjisë së fituar nga diaelektricitetit në nxehtësi. Xhami, lloje të qeramikës, janë të tejkalushëm (transparent) për këto rrezatime dhe i absorbojë ato shumë pak. Për këtë shkak, për të mbështjelle furrat e mikrovalëve përdoren thjerrëza të tejdukshme plastike.Rryma alternative me frekuencë mbi diçka 1 GHz është vështirë të përcillen në përçues elektrik pasi që me rritjen e frekuencës, rritet edhe humbja e energjisë. Për këtë në furrat me mikrovalë përdoren disa përçues boshë (gypa këndorë) nëpër të cilat rrjedhë rryma me frekuenca shumë të larta.
 • 11. Valet zanore  Valët zanore në ajër janë shembulli më i rëndësishëm i valëve gjatësore .Valët zanore mund të përhapen në cdo mjedis , të ngurtë, të lëngët dhe të gaztë dhe shpejtësia e tyre varet nga cilësitë e mjedisit . Këto valë janë të pakapshme nga syri i njeriut por shkaktojnë ndijimin e dëgjimit , ndryshe i quajmë tinguj . Valët me frekuencë më të vogël se 20Hz quhen infratinguj dhe valët zanore me frekuencë mbi 20000Hz quhen ultratinguj . Infratingujt dhe ultratingujt janë të pakapshëm nga veshi i njeriut.
 • 12. Perdorimi I valeve zanore  Valët tejzanore ose valët me frekuencë të lartë zanore janë përdorur për të pastruar dhëmbët dhe bizhuteri, për të ndihmuar kafshët të komunikojnë dhe kanë ndihmuar mjekët në vëzhgimin e organeve të brendshme. Ato gjithashtu përdorur për të kuruar veshkën dhe gurëve të tëmthit duke thyer gurë. Alarmet për vjedhje përdorin efektin Doppler për të monitoruar lëvizjet në dhomë. Cilësia e zërit që vjen nga një instrument muzikor varet nga numri i frekuencave harmonik të prodhuara dhe intensitetin e tyre të afërm. Instrumentet frymorë mbështeten në rezonancë ndërsa instrumentet me tela përdorin ligjin e instrumenteve me tela.
 • 13. Instrumentet muzikore me tela  Ne instrumentet muzikore me tela,kemi te bejme me rastin kur teli eshte fiksuar ne te dy skajet. Toni I tingullit I perftuar nga nje tel I tille normalisht percaktohet nga frekuenca themelore. Gjatesia e vales qe I pergjigjet tonit themelor eshte e barabarte me dyfishin e gjatesise se telit. Kur teli I kitares ose I violines gishtohet, gjatesia efektive e telit shkurtohet; toni ne kete rast eshte me I larte, sepse gjatesia e vales se themelorit eshte me e vogel.
 • 14. Instrumentet me goditje (Piano)  Në piano, notat më të ulta lëshohen nga tastet në të majtë të tastierës dhe kanë një frekuencë më të vogël se notat e larta që prodhohen nga tastet në të djathtë. Nota të ulta Nota të larta Frekuenë e ulët Frekuenë e lartë.
 • 15. Ultartingujt  Ultratingulli është një teknologji e avancuar në të cilin në një frekuencë shumë të lartë valët zanore janë përdorur kryesisht për qëllime diagnostifikimi në mjekësi. Valët janë aq të hollë se ata janë në gjendje të depërtojnë në për një masë të madhe. Në fushën mjekësore, ultratingujt janë përdorur për të hetuar organet e brendshme të trupit të njeriut të tilla si mëlçisë, fshikëz e tëmthit, të pankreasit, veshkat, mitrës, zemër etj Ato përdoren gjithashtu për të thyer gurët në veshka në kokrra të vogla. Më së shpeshti kjo është duke u përdorur për të monitoruar rritjen e fetusit në mitrën e nënës dhe për të zbuluar defektet e lindjes në fetus.
 • 16. Rrezet X  Rrezet X gjithashtu të ndihmojnë në trajtimin e pacientëve mjekësore që kanë kancer. Ata mund të vrasin qelizat e keqe në mënyrë që ata nuk mund të vazhdojnë ndarjen e tyre.. X-rrezet mund të përdoren gjithashtu për të vrarë bakteret që shkaktojnë prishje të ushqimit. Kjo është ajo që është përdorur për të ruajtur ushqimin që astronautët konsumojnë , ndërsa gjenden në hënë dhe në hapësirë.
 • 17. Perdorimi I rrezeve X  Rrezet X perdoren ne stomatologji per fotografimin e dhembeve. Ato gjithashtu të ndihmojnë në trajtimin e pacientëve mjekësore që kanë kancer. Ata mund të vrasin qelizat e keqe në mënyrë që ata nuk mund të vazhdojnë ndarjen e tyre. X-rrezet mund të përdoren gjithashtu për të vrarë bakteret që shkaktojnë prishje të ushqimit. Kjo është ajo që është përdorur për të ruajtur ushqimin që astronautët konsumojnë , ndërsa gjenden në hënë dhe në hapësirë.
 • 18. Perfundimi  Valët janë pjesë e pandashme e jetës sonë. Në të shumtën e rasteve nuk e ndiejmë praninë e tyre por ato janë të shpërndara në forma të ndryshme. Rëndësia e tyre fillon me të folurin e mbaron te diagnostifikimet më të avancuara mjekësore.