SlideShare a Scribd company logo

Rendesia dhe elementet e zhurmave

O
olinuhi

olinuhi

1 of 6
Download to read offline
Projekt
Rendesia dhe elementet e
zhurmave
Zhurmat
 ZHURMAT E JASHTME
 Në zhurmat e jashtme hynë zhurmat qe i krijon njeriu ( deri në 500 MHz
), p.sh. zhurmat e shkaktuara nga : linjat e tensionit të lartë që e
furnizojnë sistemin, dritat fluroscente, komutatorët e motorëve elektrike,
etj. Zhurmat që i krijon njeriu janë më të dobishme në vendet me
popullsi më të rrallë prandaj paisjet e ndryshme komunikuese siq janë
stacionet satelitore kryesisht vendosen nëpër shkretira.
 Zhurma atmosferike: Shkaktohen nga dukuritë qe ndodhin në
atmosferën e tokës. Burim kryesorë i tyre është zbrazja elektrike
atmosferike (rrufeja). Spektri frekuencor i kësaj zhurme shtrihet në tërë
radio-spektrin, ndërsa fuqia e saj është në përpjestim të zhdrejtë me
frekuencën. Kjo domethënë se për frekuencat e ulta është më
problematike zhurma atmosferike sesa për frekuenca mbi 20 MHz.
 Zhurma kosmike: Gjenerohet prej Diellit dhe yjeve tjera të paraqitur
me frekuencat 8 MHz – 1.5 GHz.
 ZHURMAT E BRENDSHME
 Zhurmat e brendshme i gjeneron vetë marrësi dhe qarqet tjera. Zhurma
e brendshme i superponohet zhurmës së jashtme dhe ndikimi më i
madh i tyre është në hyrje të qarkut të parë të marrësit (amplifikatori i
parë), sepse sinjali në atë pikë është më i dobët ndërsa zhurma e ka
vlerën më të madhe. Në zhurmë të brendshme hynë : zhurma termike e
cila është njëra prej zhurmave më të rëndësishme në
Telekomunikacion.
 Zhurma termike: Zhurma termike shkaktohet nga lëvizja kaotike e
elektroneve nëpër përques. Lëvizja kaotike e elektroneve është veti e
vetë materjes dhe është prezente në të gjitha sistemet temperatura e të
cilave është më e madhe se 0°K. Kështu lëvizja kaotike e elektroneve
nëpër rezistorë nëpër temperaturë T ≥ 0°K e prodhon zhurmën termike
të rezistorit. Tensioni i zhurmës në skaje të rezistorit është madhësi e
rastësishme.
Rendesia e Zhurmave
 Dëgjimi
Ulja e dëgjimit është simptoma karakteristike e kësaj sëmundjeje dhe
është problemi më shqetësues për këta të sëmurë. Ajo është e tipit
transmetues, ashtu sikurse edhe simptoma e zhurmave dhe në
përqindjen më të madhe të rasteve bëhet më e theksuar me kalimin e
kohës, pra rritet në mënyrë progresive. Shkaku i pakësimit të dëgjimit
lind nga pengesa e transmetimit mekanik të vibracioneve të tingullit nga
membrana timpanike dhe zinxhiri i kockave të dëgjimit në lëngjet
labirintike.
 Megjithëse shumica e këtyre pacientëve kanë ulje të dëgjimit në të dy
veshët, ata zakonisht ankohen për theksim dhe rëndim më të madh në
njërën anë. Pacientët e prekur nga otoskleroza vuajnë edhe nga marrje
mendsh, e cila në disa raste i shqetëson mjaft ata. Zhvillimi i vatrës
otospongioze, që ndikon në rritjen e fragjilitetit vestibular, mund të bëhet
shkak i shfaqjes së një sëmundjeje të vërtetë të Menierit.
 Në disa raste humbja e dëgjimit humbet karakterin e tipit transmetues
klasik të pastër dhe shoqërohet me një prekje pak a shumë të
konsiderueshme të transmetimit kockor. Nganjëherë ky aspekt labirintik
ndodh në mënyrë sekondare, por përshkruhen edhe forma që e
paraqesin këtë aspekt labirintik që në fillimin e sëmundjes.
 Zhurmat, si rregull, janë ankesat e para te të sëmurit, për të cilat ai
duhet të paraqitet menjëherë tek mjeku. Me kalimin e kohës këto
zhurma shoqërohen edhe me pakësimin e dëgjimit. Gjithashtu, në
periudha të caktuara vihet re një shtim më i madh i tyre, sidomos në
seksin femër në kohën e shtatzënisë dhe pikërisht në këtë periudhë
të prekurat nga kjo sëmundje duhet të jenë vazhdimisht në kontrollin
e mjekut. Zhurmat kanë karakter dhe intensitet të ndryshëm dhe
nganjëherë bëhen shkak i fillimit të një psikoze të vërtetë. Sipas
studiuesve, këto zhurma mendohet të shkaktohen nga pengesa e
transmetimit të vibracioneve të tingullit, për arsye të ngurtësimit të
yzengjisë ose të mbylljes së dritares së rrumbullakët që ka si pasojë
shtimin e presionit endolabirintik.
Punuan:
Ergen Lini(Lider)
Blerina Lani
Elsa Brruli
Redon Alija
Arbana Haxhija

Recommended

Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletolinuhi
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATPROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATeraldzyberaj
 

More Related Content

What's hot

Ndotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne ShqiperiNdotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne ShqiperiErvis Leçi
 
Fibrat optike
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike Olti OTo
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri romina balla
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEKleaHaka
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore Xheni Marku
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Mirsad
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliEgi Zenelaj
 
Valet
ValetValet
ValetAn An
 
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaAtien Mati
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiAdri Arapi
 

What's hot (20)

Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Ndotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne ShqiperiNdotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne Shqiperi
 
Fibrat optike
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 
Rruazoret
RruazoretRruazoret
Rruazoret
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
 
Valet
ValetValet
Valet
 
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurma
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
 

Similar to Rendesia dhe elementet e zhurmave

Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeErhan Luma
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEornela rama
 

Similar to Rendesia dhe elementet e zhurmave (6)

Valet
ValetValet
Valet
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Dëgjimi
DëgjimiDëgjimi
Dëgjimi
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVE
 
Ahah
AhahAhah
Ahah
 

More from olinuhi

Revista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitolinuhi
 
Mendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitetolinuhi
 
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes ShqipeDialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipeolinuhi
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Mikrofonat
MikrofonatMikrofonat
Mikrofonatolinuhi
 
Pjeset e Veshit
Pjeset e VeshitPjeset e Veshit
Pjeset e Veshitolinuhi
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistikeolinuhi
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveolinuhi
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Robotët
RobotëtRobotët
Robotëtolinuhi
 
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapunevePerdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneveolinuhi
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqiolinuhi
 
Shqiptaret ne itali
Shqiptaret ne italiShqiptaret ne itali
Shqiptaret ne italiolinuhi
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 

More from olinuhi (18)

Revista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimit
 
Mendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitet
 
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes ShqipeDialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Autizmi
AutizmiAutizmi
Autizmi
 
Mikrofonat
MikrofonatMikrofonat
Mikrofonat
 
Pjeset e Veshit
Pjeset e VeshitPjeset e Veshit
Pjeset e Veshit
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
 
Robotët
RobotëtRobotët
Robotët
 
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapunevePerdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
 
Shqiptaret ne itali
Shqiptaret ne italiShqiptaret ne itali
Shqiptaret ne itali
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 

Rendesia dhe elementet e zhurmave

 • 2. Zhurmat  ZHURMAT E JASHTME  Në zhurmat e jashtme hynë zhurmat qe i krijon njeriu ( deri në 500 MHz ), p.sh. zhurmat e shkaktuara nga : linjat e tensionit të lartë që e furnizojnë sistemin, dritat fluroscente, komutatorët e motorëve elektrike, etj. Zhurmat që i krijon njeriu janë më të dobishme në vendet me popullsi më të rrallë prandaj paisjet e ndryshme komunikuese siq janë stacionet satelitore kryesisht vendosen nëpër shkretira.  Zhurma atmosferike: Shkaktohen nga dukuritë qe ndodhin në atmosferën e tokës. Burim kryesorë i tyre është zbrazja elektrike atmosferike (rrufeja). Spektri frekuencor i kësaj zhurme shtrihet në tërë radio-spektrin, ndërsa fuqia e saj është në përpjestim të zhdrejtë me frekuencën. Kjo domethënë se për frekuencat e ulta është më problematike zhurma atmosferike sesa për frekuenca mbi 20 MHz.  Zhurma kosmike: Gjenerohet prej Diellit dhe yjeve tjera të paraqitur me frekuencat 8 MHz – 1.5 GHz.
 • 3.  ZHURMAT E BRENDSHME  Zhurmat e brendshme i gjeneron vetë marrësi dhe qarqet tjera. Zhurma e brendshme i superponohet zhurmës së jashtme dhe ndikimi më i madh i tyre është në hyrje të qarkut të parë të marrësit (amplifikatori i parë), sepse sinjali në atë pikë është më i dobët ndërsa zhurma e ka vlerën më të madhe. Në zhurmë të brendshme hynë : zhurma termike e cila është njëra prej zhurmave më të rëndësishme në Telekomunikacion.  Zhurma termike: Zhurma termike shkaktohet nga lëvizja kaotike e elektroneve nëpër përques. Lëvizja kaotike e elektroneve është veti e vetë materjes dhe është prezente në të gjitha sistemet temperatura e të cilave është më e madhe se 0°K. Kështu lëvizja kaotike e elektroneve nëpër rezistorë nëpër temperaturë T ≥ 0°K e prodhon zhurmën termike të rezistorit. Tensioni i zhurmës në skaje të rezistorit është madhësi e rastësishme.
 • 4. Rendesia e Zhurmave  Dëgjimi Ulja e dëgjimit është simptoma karakteristike e kësaj sëmundjeje dhe është problemi më shqetësues për këta të sëmurë. Ajo është e tipit transmetues, ashtu sikurse edhe simptoma e zhurmave dhe në përqindjen më të madhe të rasteve bëhet më e theksuar me kalimin e kohës, pra rritet në mënyrë progresive. Shkaku i pakësimit të dëgjimit lind nga pengesa e transmetimit mekanik të vibracioneve të tingullit nga membrana timpanike dhe zinxhiri i kockave të dëgjimit në lëngjet labirintike.  Megjithëse shumica e këtyre pacientëve kanë ulje të dëgjimit në të dy veshët, ata zakonisht ankohen për theksim dhe rëndim më të madh në njërën anë. Pacientët e prekur nga otoskleroza vuajnë edhe nga marrje mendsh, e cila në disa raste i shqetëson mjaft ata. Zhvillimi i vatrës otospongioze, që ndikon në rritjen e fragjilitetit vestibular, mund të bëhet shkak i shfaqjes së një sëmundjeje të vërtetë të Menierit.  Në disa raste humbja e dëgjimit humbet karakterin e tipit transmetues klasik të pastër dhe shoqërohet me një prekje pak a shumë të konsiderueshme të transmetimit kockor. Nganjëherë ky aspekt labirintik ndodh në mënyrë sekondare, por përshkruhen edhe forma që e paraqesin këtë aspekt labirintik që në fillimin e sëmundjes.
 • 5.  Zhurmat, si rregull, janë ankesat e para te të sëmurit, për të cilat ai duhet të paraqitet menjëherë tek mjeku. Me kalimin e kohës këto zhurma shoqërohen edhe me pakësimin e dëgjimit. Gjithashtu, në periudha të caktuara vihet re një shtim më i madh i tyre, sidomos në seksin femër në kohën e shtatzënisë dhe pikërisht në këtë periudhë të prekurat nga kjo sëmundje duhet të jenë vazhdimisht në kontrollin e mjekut. Zhurmat kanë karakter dhe intensitet të ndryshëm dhe nganjëherë bëhen shkak i fillimit të një psikoze të vërtetë. Sipas studiuesve, këto zhurma mendohet të shkaktohen nga pengesa e transmetimit të vibracioneve të tingullit, për arsye të ngurtësimit të yzengjisë ose të mbylljes së dritares së rrumbullakët që ka si pasojë shtimin e presionit endolabirintik.
 • 6. Punuan: Ergen Lini(Lider) Blerina Lani Elsa Brruli Redon Alija Arbana Haxhija