SlideShare a Scribd company logo
1 of 4
Tema: Ndotja akustike
Lenda: Fizike
Punoi: Joana Facja
Ndotja akustike, është përhapja e
zhurmës me ndikime të ndryshme në
aktivitetin e jetës njerëzore ose
shtazore, shumica e tyre e dëmshme
deri në një farë mase. Burimi i zhurmës
së jashtme në të gjithë botën shkaktohet
kryesisht nga makineritë dhe transporti.
Planifikimi i dobët urban mund të
shkaktojë ndotje akustike, ndërtesat
industriale dhe të banimit krah për krah
mund të rezultojnë në ndotje akustike në
zonat e banuara. Disa nga burimet
kryesore të zhurmës në zonat e banuara
përfshijnë muzikë me zë të lartë,
transport (transport, hekurudhë,
aeroplanë, etj.),
2
Nivelet e larta të zhurmës mund të kontribuojnë në
efektet kardiovaskulare tek njerëzit dhe një rritje të
incidencës së sëmundjes së arterieve koronare. Në
kafshë, zhurma mund të rrisë rrezikun e vdekjes duke
ndryshuar zbulimin dhe shmangien e grabitqarëve ose
preve, ndërhyn në riprodhimin dhe lundrimin dhe
kontribuon në humbjen e përhershme të dëgjimit. Një
sasi e konsiderueshme e zhurmës që prodhojnë njerëzit
ndodh në oqean. Deri kohët e fundit, shumica e
kërkimeve mbi ndikimet e zhurmës janë përqendruar në
gjitarët detarë, dhe në një shkallë më të vogël, peshqit.
Në vitet e fundit, shkencëtarët janë zhvendosur në
kryerjen e studimeve mbi jovertebrorët dhe përgjigjet e
tyre ndaj tingujve antropogjenë në mjedisin detar. Ky
hulumtim është thelbësor, veçanërisht duke marrë
parasysh që jovertebrorët përbëjnë 75% të specieve
detare, dhe kështu përbëjnë një përqindje të madhe të
rrjetave ushqimore të oqeanit.] Nga studimet që janë
kryer, një hollësi e konsiderueshme në familjet e
jovertebroreve është përfaqësuar në hulumtim. Ekziston
një ndryshim në kompleksitetin e sistemeve të tyre
ndijore, i cili lejon shkencëtarët të studiojnë një sërë
karakteristikash dhe të zhvillojnë një kuptim më të mirë
të ndikimeve të zhurmës antropogjene në organizmat e
gjallë.
3
Ndërsa të moshuarit mund të kenë probleme kardiake për shkak të zhurmës, sipas Organizatës Botërore
të Shëndetësisë, fëmijët janë veçanërisht të prekshëm nga zhurma, dhe efektet që zhurma ka tek fëmijët
mund i përhershm. Zhurma përbën një kërcënim serioz për shëndetin fizik dhe psikologjik të fëmijëve dhe
mund të ndërhyjë negativisht në të mësuarit dhe sjelljen e fëmijëve.
4

More Related Content

What's hot

Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteD. Sh
 
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneFialdoMema
 
Muzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptareInternet VloraAlb
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeegzona1
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutmelissa cani
 
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Vilson Shehu
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikeDajana Gjini
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijErhan Luma
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodraneEva Kajushi
 

What's hot (20)

Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
 
Kujdesi ndaj zhurmave
Kujdesi ndaj zhurmaveKujdesi ndaj zhurmave
Kujdesi ndaj zhurmave
 
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
 
Muzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptare
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
 
PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
 
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tij
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
 

Similar to Ndotja akustike, Fizike

Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaAtien Mati
 
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATPROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATeraldzyberaj
 
Ndotja Akustike ne zonat e qytetit
Ndotja Akustike ne zonat e qytetitNdotja Akustike ne zonat e qytetit
Ndotja Akustike ne zonat e qytetitMartinGega98
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
 
Biodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptEniLikaj
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeErhan Luma
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALEroni45
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet16211903
 

Similar to Ndotja akustike, Fizike (12)

Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurma
 
Ahah
AhahAhah
Ahah
 
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATPROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
 
Ndotja Akustike ne zonat e qytetit
Ndotja Akustike ne zonat e qytetitNdotja Akustike ne zonat e qytetit
Ndotja Akustike ne zonat e qytetit
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Biodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Dëgjimi
DëgjimiDëgjimi
Dëgjimi
 
Valet
ValetValet
Valet
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
 

More from businessforlife

More from businessforlife (12)

letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik:  FizikeSpektri elektromagnetik:  Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
 

Ndotja akustike, Fizike

  • 1. Tema: Ndotja akustike Lenda: Fizike Punoi: Joana Facja
  • 2. Ndotja akustike, është përhapja e zhurmës me ndikime të ndryshme në aktivitetin e jetës njerëzore ose shtazore, shumica e tyre e dëmshme deri në një farë mase. Burimi i zhurmës së jashtme në të gjithë botën shkaktohet kryesisht nga makineritë dhe transporti. Planifikimi i dobët urban mund të shkaktojë ndotje akustike, ndërtesat industriale dhe të banimit krah për krah mund të rezultojnë në ndotje akustike në zonat e banuara. Disa nga burimet kryesore të zhurmës në zonat e banuara përfshijnë muzikë me zë të lartë, transport (transport, hekurudhë, aeroplanë, etj.), 2
  • 3. Nivelet e larta të zhurmës mund të kontribuojnë në efektet kardiovaskulare tek njerëzit dhe një rritje të incidencës së sëmundjes së arterieve koronare. Në kafshë, zhurma mund të rrisë rrezikun e vdekjes duke ndryshuar zbulimin dhe shmangien e grabitqarëve ose preve, ndërhyn në riprodhimin dhe lundrimin dhe kontribuon në humbjen e përhershme të dëgjimit. Një sasi e konsiderueshme e zhurmës që prodhojnë njerëzit ndodh në oqean. Deri kohët e fundit, shumica e kërkimeve mbi ndikimet e zhurmës janë përqendruar në gjitarët detarë, dhe në një shkallë më të vogël, peshqit. Në vitet e fundit, shkencëtarët janë zhvendosur në kryerjen e studimeve mbi jovertebrorët dhe përgjigjet e tyre ndaj tingujve antropogjenë në mjedisin detar. Ky hulumtim është thelbësor, veçanërisht duke marrë parasysh që jovertebrorët përbëjnë 75% të specieve detare, dhe kështu përbëjnë një përqindje të madhe të rrjetave ushqimore të oqeanit.] Nga studimet që janë kryer, një hollësi e konsiderueshme në familjet e jovertebroreve është përfaqësuar në hulumtim. Ekziston një ndryshim në kompleksitetin e sistemeve të tyre ndijore, i cili lejon shkencëtarët të studiojnë një sërë karakteristikash dhe të zhvillojnë një kuptim më të mirë të ndikimeve të zhurmës antropogjene në organizmat e gjallë. 3
  • 4. Ndërsa të moshuarit mund të kenë probleme kardiake për shkak të zhurmës, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, fëmijët janë veçanërisht të prekshëm nga zhurma, dhe efektet që zhurma ka tek fëmijët mund i përhershm. Zhurma përbën një kërcënim serioz për shëndetin fizik dhe psikologjik të fëmijëve dhe mund të ndërhyjë negativisht në të mësuarit dhe sjelljen e fëmijëve. 4