PERSEDIAAN MENGAJAR KESUSASTERAAN MELAYU
Nama Guru : SITI NUR ADIDAH BINTI HAJI MOHD ARSHAD (07B0216)
Tingkatan : 6 Bawah ...
Pendekatan : Konstruktivisme
Kaedah : Pembelajaran berasaskan tugasan
Teknik : Perbincangan, kooperatif, pembentangan
Akti...
PERSEDIAAN MENGAJAR KESUSASTERAAN MELAYU
Langkah Dan Masa Isi Pelajaran dan Aktiviti Pembelajaran Teknik Penyampaian ABM /...
mereka menjadi satu.
Kemudian wakil setiap
kumpulan membentangkan
hasil tugasan mereka.
Langkah 2
( 10 Minit )
Aktiviti La...
akan memberi penilaian dan
menambah isi-isi yang perlu
ditambah.
Penutup
( 8 Minit )
Rumusan
- Guru memberikan penilaian
r...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Persediaan mengajar kesusasteraan melayu hang tuah BAB 8

1,201 views

Published on

Published in: Business, Economy & Finance
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,201
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Persediaan mengajar kesusasteraan melayu hang tuah BAB 8

  1. 1. PERSEDIAAN MENGAJAR KESUSASTERAAN MELAYU Nama Guru : SITI NUR ADIDAH BINTI HAJI MOHD ARSHAD (07B0216) Tingkatan : 6 Bawah (Blok 2) Hari dan Tarikh : Khamis, 7 Oktober 2010 Masa : 10.00 – 11.00 pagi Bilangan Pelajar : 14 orang Mata Pelajaran : Kesusasteraan Melayu Subtajuk : Hikayat Hang Tuah Aspek / Isi Pelajaran : Sinopsis Hikayat Hang Tuah Bab 9 (disediakan oleh pelajar) dan soalan perbincangan. Pengetahuan Sedia Ada : Pelajar-pelajar sudah membaca Hikayat Hang Tuah Bab 9 dan sudah mempelajari teknik membuat sinopsis. Objektif Am : Pelajar akan dapat memahami cerita yang terdapat di dalam bab 9. Objektif Khas : Pada akhir pembelajaran, pelajar-pelajar akan dapat: 1) Menulis sinopsis yang mengandungi peristiwa-peristiwa penting dengan menggunakan ayat sendiri. 2) Mentafsir dan membuat andaian tersendiri mengenai soalan perbincangan yang diberikan. Penyerapan Nilai : Kepimpinan, bekerjasama, menghargai pendapat rakan-rakan yang lain. Penyerapan Ilmu : Teknik membentang Gabung Jalin : Membaca, menulis, bertutur dan medengar. Kemahiran berfikir.
  2. 2. Pendekatan : Konstruktivisme Kaedah : Pembelajaran berasaskan tugasan Teknik : Perbincangan, kooperatif, pembentangan Aktiviti :Berbincang secara berkumpulan, Main peranan, Pembentangan. Buku Rujukan: Arjuna @ Mohd Noor Yunus (1997). Ulasan Dan Kajian Teks Kesusasteraan Melayu STPM. Kuala Lumpur: Pustaka Delta Sdn Bhd. Kassim Ahmad (1997). Hikayat Hang Tuah. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa Dan Pustaka. Rozaiman Makmun (2008). Buku 1 Bimbingan Memahami Hikayat Hang Tuah. Bandar Seri Begawan: Universiti Brunei Darussalam.
  3. 3. PERSEDIAAN MENGAJAR KESUSASTERAAN MELAYU Langkah Dan Masa Isi Pelajaran dan Aktiviti Pembelajaran Teknik Penyampaian ABM / ABB Pendahuluan ( 2 Minit ) Guru memberi salam seterusnya diikuti bacaan doa sebelum belajar. Induksi Set ( 5 Minit) 1. Guru memperlihatkan sedutan video yang diambil dari filem Hikayat Hang Tuah lakonan P.Ramlee. Pelajar diarahkan untuk menumpukan perhatian dari sedutan filem yang dipertontonkan. 2. Guru menyoal pelajar tentang sedutan video yang mereka tonton sebentar tadi. ABM: - Projektor LCD - Pembesar suara Langkah 1 ( 20 Minit) Aktiviti menghasilkan sinopsis dan pembentangan - Dari Induksi set tersebut, guru mengaitkan dengan isi pelajaran pada hari tersebut iaitu mengenai bab 9. - Guru mengarahkan pelajar membuat sinopsis sendiri yang mengandungi peristiwa- peristiwa penting yang terdapat dalam bab 9 tanpa berbincang dengan rakan-rakan yang lain. Sinopsis tersebut hendaklah ditulis pada sekeping kertas yang telah disediakan. - Kemudian, guru mengarahkan pelajar untuk menulis watak- watak yang terdapat pada bab 9. - Guru memberikan pelajar kepada 3 kumpulan yang mempunyai 4 orang ahli untuk membandingkan dan menggabungkan hasil tugasan ABM: - Kertas Lut Sinar - Pen OHP Teknik: - Perbincangan sesama rakan dalam satu kumpulan. - Pembentangan Pendekatan: - Konstruktivisme
  4. 4. mereka menjadi satu. Kemudian wakil setiap kumpulan membentangkan hasil tugasan mereka. Langkah 2 ( 10 Minit ) Aktiviti Lakonan - Pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan. Setiap kumpulan melakonkan peristiwa-peristiwa penting yang terdapat di dalam bab 9 secara spontan. Setiap ahli kumpulan diwajibkan berlakon (memegang peranan). - Pelajar diberikan masa untuk berbincang tentang peristiwa yang ingin mereka lakonkan. ABM: Manila Kad Teknik: Main peranan Langkah 3 ( 15 Minit ) Aktiviti soalan perbincangaan secara ringkas, pembentangan dan penilaian rakan sebaya. - Guru membahagikan pelajar sekali lagi kepada tiga kumpulan. - Kemudian, guru memberikan soalan-soalan perbincangan yang disimpan di dalam sampul surat yang dipilih sendiri oleh ketua kumpulan masing- masing. - Pelajar diarahkan berbincang bagi menjawab soalan yang dikemukakan. - Jawapan pelajar ditulis pada kertas lut sinar. - Wakil setiap kumpulan akan membentangkan hasil dari perbincangan mereka. - Setiap kali selesai perbincangan, rakan sebaya ABM: - Kertas Lut Sinar - Projector LCD - Pen OHP Teknik: Pembentangan, Perbincangan antara kumpulan dan perbincangan seluruh kelas
  5. 5. akan memberi penilaian dan menambah isi-isi yang perlu ditambah. Penutup ( 8 Minit ) Rumusan - Guru memberikan penilaian ringkas terhadap tugasan yang telah diberikan. - Guru merumuskan kembali isi pelajaran iaitu sinopsis dan watak yang terdapat dalam bab 9 dalam bentuk soal jawab. - Guru memberikan soalan kerja rumah berupa soalan konteks sebagai peneguhan pembelajaran pada hari ini., ABM: Kerta sedaran Teknik: Soal jawab Penilaian Kendiri Penilaian Penyelia Tanda Tangan Ketua Jabatan Tanda Tangan Penyelia (………………………………) (……………………………..)

×