SlideShare a Scribd company logo
Projekt kurrikular
Tema: revolucionet demokratike ne evropen lindore
Objektivat:
• Te pershkruajme karakteristikat e regjimeve totalitare komuniste
• Te pasqyrojme nismen e evropes lindore per te rrezuar regjimin
komunist
• Te paraqesim goditjen perfundimtare te regjimit komunist “rrezimi I
murit te berlinit”
Punuan: xheni marku pranoi:
kristina balliu tefta lala
ardit bukaçi
poloni
Fillimin e të tatëpjetës së komunizmit në Evropë e shënoi themelimi i Solidarnoshqit në Poloni, sindikatës së parë
të pavarur në bllokun lindor.
Zhvillimet e vitit 1989 në Poloni paraqesin fillimin e një ere të re në Evropë. Zgjedhjet e para të lira në qershor të
këtij viti, fitorja e befasishme e opozitës dhe emërimi i Tadeush Mazovjeckit si kryeministër i parë jo komunist në
këtë vend, sinjalizuan fillimin e ndryshimeve të mëdha të sistemit komunist në Evropën Lindore, para rënies së
murit të Berlinit. Por rruga e Polonisë në demokraci kishte filluar dhjetë vjet më parë në Dancing, ku filluan
ndryshimet e udhëhequra nga sindikatat Solidarnashq dhe Leh Valensa.
Punëtorët mbajnë mbi supe Lech Valensa, drejtuesin e grevistëve, Varshavë 1980
Fillimin e të tatëpjetës së komunizmit në Evropë e shënoi themelimi i Solidarnoshqit, sindikatës së parë të
pavarur në bllokun lindor. Lech Walesa, udhëheqësi i kësaj sindikate dhe grevave më të mëdha në historinë e
bllokut lindor, më vonë President i Polonisë, hedh një vështrim pas.
„Në vitin 1980 ia dolëm t'i bashkojmë të gjitha grupet sociale në Poloni, madje me mbështetje dhe solidaritet
edhe nga bota e jashtme. Komunistëve mund t'u thoshim: keni gënjyer gjithmonë, sepse ne jemi shumicë dhe ne
nuk ju duam më! Pas kësaj goditjeje, ata më nuk mund të vepronin. Ishte kjo fitorja e parë e masave kundër
komunizmit. Ata më nuk mund të bashkoheshin dhe të vepronin me sukses si në të kaluarën. Fitorja e dytë e
madhe në atë kohë ishte lëvizja e parë e pavarur partiake në bllokun lindor. Ishte kjo një fitore 2:0 për ne."
çekosllovaki
Me përjashtim të disa ndërhyrjeve të dhunshme të policisë
ndryshimi i sistemit politik në Çekosllovaki kaloi i qetë. Partia
komuniste nuk kishte më fuqi t'i kundërvihej me forcë të gjithë
shoqërisë. Demonstratat e 17 nëntorit shënuan fillimin e
revolucionit pa dhunë, apo si quhet të mëndafshtë, në
Çekosllovaki.
Demonstrata e studentëve çekosllovakë e 17. nëntorit 1989 në
Pragë tërhoqi vëmendjen e gjithë botës dhe shënoi fillimin e
revolucionit paqësor në vend. Studentët qenë mbledhur në fakt
për të përkujtuar studentin Jan Opletal, i cili ishte vrarë prej
nazistëve në vitin 1939. Por për shkak se një javë më parë kishte
rënë Muri i Berlinit kjo ceremoni përkujtimore u shndërrua në një
demonstratë proteste politike. Policia përdori ndaj demonstruesve
shkopinjtë e gomës:
Bilanci 600 të plagosur. Të nesërmen studentët bënë thirrje për një
grevë pa afat. Frantisek Pitra, kryeminstri komunist i pjesës çeke të
republikës u përpoq t'i qetësonte shpirtërat e ndezur përmes një
fjalimi në televizion. "Të nderuar qytetarë, po ju drejtohem si
kryetar i qeverisë së Republikës Çeke. Para dy vjetësh ne filluam
rrugën e transformimeve dhe të demokratizimit. Kuptohet që ky
nuk është një proces i shpejtë. Ai lidhet me kërkime, me diskutime
dhe me këmbim mendimesh."
Drejtësia dhe dashuria duhet të fitojnë përballë
gënjeshtrave
"Drejtësia dhe dashuria duhet të fitojnë ndaj gënjeshtrave
dhe urrejtjes" - këto fjalë të Havelit u bënë motoja
qendrore e revolucionit të mëndafshtë.
Vaslav Havel me të shoqen Havlova
Por udhëheqja komuniste nuk donte të hiqte krejtësisht
dorë nga pushteti. Pas një greve të përgjithshme dhe
protestave masive në mbarë vendin ajo pranoi të bëjë
lëshime të tjera. Më 5 dhjetor hiqet teli me gjemba në
kufirin me Austrinë. Më 10 dhjetor krijohet një qeveri e
unitetit kombëtar me shumicë jo komuniste. Dinamika e
transformimeve nuk ndalet më dot. Ndryshohet i
kushtetuta, Dubceku nderohet për rolin e tij gjatë
Pranverës së Pragës dhe më 29 dhjetor parlamenti, edhe
pse i përbërë në shumicë nga komunistët, zgjedh ish-
armikun e shtetit Vaclav Havel, si president të ri të vendit.
Haveli u përkujdes që në qershor të vitit 1990 në
Çekosllovaki të zhvillohen zgjedhjet e para demokratike.
Bullgari
Në vitin 1989 edhe bullgarët përjetuan kthesën e madhe.
Vendi ballkanik i cili sot është pjesë e Bashkimit Evropian ka
qenë për dekada me radhë aleati më besnik i Moskës. Bile
drejuesi i shtetit Todor Zhivkov pati provuar ta bëjë Bullgarinë
republikën e 16-të sovjetike. Më 10 nëntor 1989 atij iu desh të
largohej nga pushteti.
Më 10 nëntor 1989, Teodor Zhivkovit iu desh të largohej nga
pushteti.
Një ditë pas rënies së murit të Berlinit bullgarët përjetuan
edhe rënien e sundimtarit shumëvjeçar komunist, Todor
Zhivkov. Kryeministri Georgi Atanassov pati njoftuar pas një
mbledhje të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste se:
"Byroja politike me pjesëmarrjen e anëtarëve kandidatë,
sekretarët e Komitetit Qendror dhe kryetarin e Komisionit të
Kontrollit ka analizuar të gjitha aspektet e problemit dhe
vendosi njëzëri që të pranojë lutjen e shokut Todor Zhivkov
dhe ta lirojë atë nga detyra e sekretarit të përgjithshëm dhe
anëtar i Byrosë Politike"
rumani
Nga të gjitha shtetet satelite të ish-Bashkimit Sovjetik, Rumania ka
historinë më interesante komuniste. Regjimi komunist i Ceausescu-t
ishte në veçanti brutal dhe kurrë nuk ka lejuar një opozitë të
organizuar. Rumania e rrëzoi diktaturën me dhunë dhe gjakderdhje.
Nuk është ndonjë befasi, kur dihet se vlerat civilizuese nuk mund të
realizoheshin ndryshe.
Rrëzimi i pushtetit komunist në Rumani: Tank me trupa të revoltuara
në një rrugë të Bukureshtit. 16.12.1989
Bukuresht, 15 qershor 1990. Presidenti i parë postkomunist i
Rumanisë Ion Iliescu falënderon minatorët për prezencë dhe disiplinë
të lartë qytetare. Një ditë më parë nga qyteti perëndimor Schiltal
kishin ardhur në Bukuresht 10.000 minatorë dhe me miratimin e
Ilieskut, morën pjesë në një manifestim të dhunshëm antikomunist,
që përfundoi me gjashtë të vrarë dhe qindra të plagosur.
Tani më kishte kaluar gjysmë viti nga rrëzimi i diktatorit
Ceausescu. Dhuna në sheshin e Universitetit në Bukuresht ishte kulmi
i manifestimeve të dhunshme dhe sinjal për ndryshimin e rrugës së
Rumanisë, për rrugën e reformimit të regjimit nacionalist dhe
autoritar. Ion Iliescu, bashkëpunëtori i dikurshëm i Ceausescut, u
zgjodh pas vitit 1989 tri herë president i Rumanisë. Iliescu thotë se ai
ishte garant i stabilitetit dhe demokracisë në vend që nga 22 dhjetori i
vitit 1989 ditës, kur u rrëzua diktatura në Rumani.
shqiperi
Shqipëria ishte një rast i veçantë: përkrah Jugosllavisë ajo
ishte vendi i vetëm komunist në Evropë që doli nga Traktati i
Varshavës që në vitin 1961. Diktatori i Shqipërisë Enver
Hoxha, praktikonte një stalinizëm të ashpër. Ai i kishte
kuptuar edhe reformat në Bashkimin Sovjetik nën drejtimin e
Nikita Hrushovit si devijim nga mësimet e marksizëm-
leninizmit të vërtetë. Shqipëria kishte ndërprerë
marrëdhëniet me të gjitha shtetet socialsite dhe nuk mbante
kontakte as me botën perëndimore. Ajo ishte vetëizoluar.
Aparati represiv i vendit ishte shumë më brutal dhe i
organizuar më me themel se në vendet tjera të Evropës
Lindore. Shqipëria nuk kishte nevojë për mure dhe gardhe
kufiri. Tilman Berger nga Organizata për të drejtat e njeriut
Amnesty International e përshkruante kështu gjendjen në
Shqipëri në dhjetor të vitit 1990 në dhjetor të vitit 1990:
„Shqipëria ishte me vite të tëra pas shteteve të tjera të
Evropës Lindore me standardet e të drejtave të njeriut. Nuk
kishte mbrojtje në gjykata. Dënimet ishin të mëdha. Shumë
shpesh zbatohej dënimi me vdekje.“
Lëvizja studentore e dhjetorit ishte ajo që dha impulsin
vendimtar për ndryshimin e regjimit. Nga kjo lëvizje
stdunetore u krijua Partia Demokratike. Më 20 shkurt të vitit
1991 demonstruesit rrëzuan në Tiranë bustin e Enver
Hoxhës.
Renja e murit te berlinit
Në fund të Luftës së Dytë Botërore, Gjermania u nda në katër zona ushtarake, franceze, britanike,
amerikane dhe sovjetike, po ashtu edhe qyteti i Berlinit. Nga viti 1945 deri në vitin 1961, rreth tre milion
njerëz shkuan nga Gjermania Lindore dhe Berlini Lindor në perëndim. Muri u ndërtua për të ndalur
largimin e gjermano-lindorëve, duke u bërë kështu simboli i mungesës së lirisë së tyre. Megjithë këtë
barrikadë, qindra njerëz morën guximin për të kaluar në anën tjetër, disa arritën të arratisen, disa të
tjerë jo. 5 mijë gjermano-lindorë arritën të shkonin në Berlinin Perëndimor. Më shumë se 75 mijë
qytetarë u burgosën për tentativë arratisjeje nga Gjermania Lindore. Në vitin 1987, një tjetër president i
Shteteve të Bashkuara, Ronal Reagan, vizitoi Berlinin, nga ku i bëri thirrje udhëheqësit sovjetik, Mikhail
Gorbachev, t’i jepte fund ndarjes së qytetit.
Në tetor të vitit 1989, Mikhail Gorbachevi vizitoi Berlinin Lindor me rastin e 40 vjetorit të themelimit të
Gjermanisë Lindore. Në atë kohë ai po promovonte reforma në Bashkimin Sovjetik dhe u bëri thirrje
udhëheqjes gjermano-lindore të bënte të njejtën gjë. Por brenda disa minutash, pas deklaratës së
Schabowskit, gjermano-lindorët u vërsulën drejt postave të kufirit dhe në mesnatën e 9 nëntorit qindra
mijëra prej tyre vërshuan drejt perëndimit. Rojet u kapën në befasi, askush nuk kishte marrë urdhër për
ndonjë veprim. Pas disa orë ankthi, kur u pa se as trupat sovjetike nuk hapën zjarr, rojet lanë pozicionet
ndërsa njerëzit kalonin kufirin. Në mbrëmjen 9 nëntorit 1989, Muri prej 155 kilomerash rreth enklavës
demokratike të Berlinit Perëndimor u hap.
revolucionet demokratike ne evropen lindore

More Related Content

What's hot

Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
Vilma Kafexhiu
 
Regjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
UNE DHE EUROPA
UNE DHE EUROPA UNE DHE EUROPA
UNE DHE EUROPA
#MesueseAurela Elezaj
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeNatty S
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
arbanhlalni
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
olinuhi
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
Kejti Cela
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka
 
Lakimi emrit
Lakimi emrit Lakimi emrit
Lakimi emrit
Valmir Nuredini
 
Fjala dhe perberesit e saj
Fjala dhe perberesit e sajFjala dhe perberesit e saj
Fjala dhe perberesit e saj
BlerinaMuobega
 
Iliret
IliretIliret
Rajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperiseinescela
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka
 
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
eniacs
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu
 

What's hot (20)

Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Regjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
UNE DHE EUROPA
UNE DHE EUROPA UNE DHE EUROPA
UNE DHE EUROPA
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Lakimi emrit
Lakimi emrit Lakimi emrit
Lakimi emrit
 
Fjala dhe perberesit e saj
Fjala dhe perberesit e sajFjala dhe perberesit e saj
Fjala dhe perberesit e saj
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Rajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperise
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
 
Demokracia
DemokraciaDemokracia
Demokracia
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 

Viewers also liked

Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
Ergi Nushi
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
titi kallajxhiu
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
Xhe Si
 
Automatika
AutomatikaAutomatika
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanArlinda
 
Ekonomia e Japonise,Fakulteti Juridik
Ekonomia e Japonise,Fakulteti JuridikEkonomia e Japonise,Fakulteti Juridik
Ekonomia e Japonise,Fakulteti Juridik
Kejti Cela
 
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw BallkanitFormimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
EGLI TAFA
 
Psikologji Sociale
Psikologji SocialePsikologji Sociale
Psikologji Sociale
Anida Ago
 
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social  adoleshencaZhvillimi moral dhe social  adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social adoleshencaAnida Rroshi
 
DIVORCI
DIVORCIDIVORCI
DIVORCI
roni45
 
Arsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
#MesueseAurela Elezaj
 
“ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale...
 “ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale... “ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale...
“ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale...
Chriss Kocibelli
 
Divorci
DivorciDivorci
Divorci
Jenny Tusha
 
Sistemet politike-bashkohore
Sistemet politike-bashkohoreSistemet politike-bashkohore
Sistemet politike-bashkohoreEdona Donna
 
Qytetari (familja )
Qytetari (familja )Qytetari (familja )
Qytetari (familja )
jona jona
 
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Tema:demokracia moderne
Tema:demokracia moderneTema:demokracia moderne
Tema:demokracia moderneAlesia Nikolli
 
economy in albanian
economy in albanianeconomy in albanian
economy in albanian
alban1shabani
 

Viewers also liked (20)

Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
 
Automatika
AutomatikaAutomatika
Automatika
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
 
Ekonomia e Japonise,Fakulteti Juridik
Ekonomia e Japonise,Fakulteti JuridikEkonomia e Japonise,Fakulteti Juridik
Ekonomia e Japonise,Fakulteti Juridik
 
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw BallkanitFormimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
 
Psikologji Sociale
Psikologji SocialePsikologji Sociale
Psikologji Sociale
 
Shqip
ShqipShqip
Shqip
 
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social  adoleshencaZhvillimi moral dhe social  adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
 
DIVORCI
DIVORCIDIVORCI
DIVORCI
 
Arsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
 
“ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale...
 “ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale... “ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale...
“ Shoqëria në të cilën jetojmë sot në Shqipëri I përket epokës tradicionale...
 
Divorci
DivorciDivorci
Divorci
 
Paragjykimet
Paragjykimet Paragjykimet
Paragjykimet
 
Sistemet politike-bashkohore
Sistemet politike-bashkohoreSistemet politike-bashkohore
Sistemet politike-bashkohore
 
Qytetari (familja )
Qytetari (familja )Qytetari (familja )
Qytetari (familja )
 
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
 
Tema:demokracia moderne
Tema:demokracia moderneTema:demokracia moderne
Tema:demokracia moderne
 
economy in albanian
economy in albanianeconomy in albanian
economy in albanian
 

Similar to revolucionet demokratike ne evropen lindore

sistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
anteasela
 
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusilira kuca
 
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Denisa Caushi
 
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Ervis Cara
 
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
Marjan DODAJ
 
100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr
Klodjan Hoxha
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Kleo Jaupaj
 
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter LogoreciPranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Marjan DODAJ
 
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesDarla Evangjeli
 
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europëLëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europëAn An
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
 
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shkollë
 
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERIFIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
celmani
 
Personalitete gjate luftes se ftohte..
Personalitete gjate luftes se ftohte..Personalitete gjate luftes se ftohte..
Personalitete gjate luftes se ftohte..
UnicornzPrincess
 
Muri i berlinit,
Muri i berlinit,Muri i berlinit,
Muri i berlinit,
esmeralda logu
 
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi ShqipniFritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Marjan DODAJ
 
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRONga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Marjan Dodaj
 
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET"
 

Similar to revolucionet demokratike ne evropen lindore (20)

sistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
 
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
 
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
 
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara
 
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
RONALD REAGAN - VETEM “12 SHKRONJA” QE SHPETUEN NJEREZIMIN….
 
100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter LogoreciPranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
 
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
 
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europëLëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
 
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
 
Fashizmi
FashizmiFashizmi
Fashizmi
 
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERIFIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
FIGURAT ME TE RENDESISHME NE SHQIPERI
 
Personalitete gjate luftes se ftohte..
Personalitete gjate luftes se ftohte..Personalitete gjate luftes se ftohte..
Personalitete gjate luftes se ftohte..
 
Muri i berlinit,
Muri i berlinit,Muri i berlinit,
Muri i berlinit,
 
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi ShqipniFritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
Fritz Radovani 1941 - 2011 Nje Rrëfé mbi Shqipni
 
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRONga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
Nga Fritz Radovani SHQIPNI, QENDRO
 
Kei Ushe
Kei Ushe Kei Ushe
Kei Ushe
 
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
 

revolucionet demokratike ne evropen lindore

 • 1. Projekt kurrikular Tema: revolucionet demokratike ne evropen lindore
 • 2. Objektivat: • Te pershkruajme karakteristikat e regjimeve totalitare komuniste • Te pasqyrojme nismen e evropes lindore per te rrezuar regjimin komunist • Te paraqesim goditjen perfundimtare te regjimit komunist “rrezimi I murit te berlinit” Punuan: xheni marku pranoi: kristina balliu tefta lala ardit bukaçi
 • 3. poloni Fillimin e të tatëpjetës së komunizmit në Evropë e shënoi themelimi i Solidarnoshqit në Poloni, sindikatës së parë të pavarur në bllokun lindor. Zhvillimet e vitit 1989 në Poloni paraqesin fillimin e një ere të re në Evropë. Zgjedhjet e para të lira në qershor të këtij viti, fitorja e befasishme e opozitës dhe emërimi i Tadeush Mazovjeckit si kryeministër i parë jo komunist në këtë vend, sinjalizuan fillimin e ndryshimeve të mëdha të sistemit komunist në Evropën Lindore, para rënies së murit të Berlinit. Por rruga e Polonisë në demokraci kishte filluar dhjetë vjet më parë në Dancing, ku filluan ndryshimet e udhëhequra nga sindikatat Solidarnashq dhe Leh Valensa. Punëtorët mbajnë mbi supe Lech Valensa, drejtuesin e grevistëve, Varshavë 1980 Fillimin e të tatëpjetës së komunizmit në Evropë e shënoi themelimi i Solidarnoshqit, sindikatës së parë të pavarur në bllokun lindor. Lech Walesa, udhëheqësi i kësaj sindikate dhe grevave më të mëdha në historinë e bllokut lindor, më vonë President i Polonisë, hedh një vështrim pas. „Në vitin 1980 ia dolëm t'i bashkojmë të gjitha grupet sociale në Poloni, madje me mbështetje dhe solidaritet edhe nga bota e jashtme. Komunistëve mund t'u thoshim: keni gënjyer gjithmonë, sepse ne jemi shumicë dhe ne nuk ju duam më! Pas kësaj goditjeje, ata më nuk mund të vepronin. Ishte kjo fitorja e parë e masave kundër komunizmit. Ata më nuk mund të bashkoheshin dhe të vepronin me sukses si në të kaluarën. Fitorja e dytë e madhe në atë kohë ishte lëvizja e parë e pavarur partiake në bllokun lindor. Ishte kjo një fitore 2:0 për ne."
 • 4. çekosllovaki Me përjashtim të disa ndërhyrjeve të dhunshme të policisë ndryshimi i sistemit politik në Çekosllovaki kaloi i qetë. Partia komuniste nuk kishte më fuqi t'i kundërvihej me forcë të gjithë shoqërisë. Demonstratat e 17 nëntorit shënuan fillimin e revolucionit pa dhunë, apo si quhet të mëndafshtë, në Çekosllovaki. Demonstrata e studentëve çekosllovakë e 17. nëntorit 1989 në Pragë tërhoqi vëmendjen e gjithë botës dhe shënoi fillimin e revolucionit paqësor në vend. Studentët qenë mbledhur në fakt për të përkujtuar studentin Jan Opletal, i cili ishte vrarë prej nazistëve në vitin 1939. Por për shkak se një javë më parë kishte rënë Muri i Berlinit kjo ceremoni përkujtimore u shndërrua në një demonstratë proteste politike. Policia përdori ndaj demonstruesve shkopinjtë e gomës: Bilanci 600 të plagosur. Të nesërmen studentët bënë thirrje për një grevë pa afat. Frantisek Pitra, kryeminstri komunist i pjesës çeke të republikës u përpoq t'i qetësonte shpirtërat e ndezur përmes një fjalimi në televizion. "Të nderuar qytetarë, po ju drejtohem si kryetar i qeverisë së Republikës Çeke. Para dy vjetësh ne filluam rrugën e transformimeve dhe të demokratizimit. Kuptohet që ky nuk është një proces i shpejtë. Ai lidhet me kërkime, me diskutime dhe me këmbim mendimesh."
 • 5. Drejtësia dhe dashuria duhet të fitojnë përballë gënjeshtrave "Drejtësia dhe dashuria duhet të fitojnë ndaj gënjeshtrave dhe urrejtjes" - këto fjalë të Havelit u bënë motoja qendrore e revolucionit të mëndafshtë. Vaslav Havel me të shoqen Havlova Por udhëheqja komuniste nuk donte të hiqte krejtësisht dorë nga pushteti. Pas një greve të përgjithshme dhe protestave masive në mbarë vendin ajo pranoi të bëjë lëshime të tjera. Më 5 dhjetor hiqet teli me gjemba në kufirin me Austrinë. Më 10 dhjetor krijohet një qeveri e unitetit kombëtar me shumicë jo komuniste. Dinamika e transformimeve nuk ndalet më dot. Ndryshohet i kushtetuta, Dubceku nderohet për rolin e tij gjatë Pranverës së Pragës dhe më 29 dhjetor parlamenti, edhe pse i përbërë në shumicë nga komunistët, zgjedh ish- armikun e shtetit Vaclav Havel, si president të ri të vendit. Haveli u përkujdes që në qershor të vitit 1990 në Çekosllovaki të zhvillohen zgjedhjet e para demokratike.
 • 6. Bullgari Në vitin 1989 edhe bullgarët përjetuan kthesën e madhe. Vendi ballkanik i cili sot është pjesë e Bashkimit Evropian ka qenë për dekada me radhë aleati më besnik i Moskës. Bile drejuesi i shtetit Todor Zhivkov pati provuar ta bëjë Bullgarinë republikën e 16-të sovjetike. Më 10 nëntor 1989 atij iu desh të largohej nga pushteti. Më 10 nëntor 1989, Teodor Zhivkovit iu desh të largohej nga pushteti. Një ditë pas rënies së murit të Berlinit bullgarët përjetuan edhe rënien e sundimtarit shumëvjeçar komunist, Todor Zhivkov. Kryeministri Georgi Atanassov pati njoftuar pas një mbledhje të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste se: "Byroja politike me pjesëmarrjen e anëtarëve kandidatë, sekretarët e Komitetit Qendror dhe kryetarin e Komisionit të Kontrollit ka analizuar të gjitha aspektet e problemit dhe vendosi njëzëri që të pranojë lutjen e shokut Todor Zhivkov dhe ta lirojë atë nga detyra e sekretarit të përgjithshëm dhe anëtar i Byrosë Politike"
 • 7. rumani Nga të gjitha shtetet satelite të ish-Bashkimit Sovjetik, Rumania ka historinë më interesante komuniste. Regjimi komunist i Ceausescu-t ishte në veçanti brutal dhe kurrë nuk ka lejuar një opozitë të organizuar. Rumania e rrëzoi diktaturën me dhunë dhe gjakderdhje. Nuk është ndonjë befasi, kur dihet se vlerat civilizuese nuk mund të realizoheshin ndryshe. Rrëzimi i pushtetit komunist në Rumani: Tank me trupa të revoltuara në një rrugë të Bukureshtit. 16.12.1989 Bukuresht, 15 qershor 1990. Presidenti i parë postkomunist i Rumanisë Ion Iliescu falënderon minatorët për prezencë dhe disiplinë të lartë qytetare. Një ditë më parë nga qyteti perëndimor Schiltal kishin ardhur në Bukuresht 10.000 minatorë dhe me miratimin e Ilieskut, morën pjesë në një manifestim të dhunshëm antikomunist, që përfundoi me gjashtë të vrarë dhe qindra të plagosur. Tani më kishte kaluar gjysmë viti nga rrëzimi i diktatorit Ceausescu. Dhuna në sheshin e Universitetit në Bukuresht ishte kulmi i manifestimeve të dhunshme dhe sinjal për ndryshimin e rrugës së Rumanisë, për rrugën e reformimit të regjimit nacionalist dhe autoritar. Ion Iliescu, bashkëpunëtori i dikurshëm i Ceausescut, u zgjodh pas vitit 1989 tri herë president i Rumanisë. Iliescu thotë se ai ishte garant i stabilitetit dhe demokracisë në vend që nga 22 dhjetori i vitit 1989 ditës, kur u rrëzua diktatura në Rumani.
 • 8. shqiperi Shqipëria ishte një rast i veçantë: përkrah Jugosllavisë ajo ishte vendi i vetëm komunist në Evropë që doli nga Traktati i Varshavës që në vitin 1961. Diktatori i Shqipërisë Enver Hoxha, praktikonte një stalinizëm të ashpër. Ai i kishte kuptuar edhe reformat në Bashkimin Sovjetik nën drejtimin e Nikita Hrushovit si devijim nga mësimet e marksizëm- leninizmit të vërtetë. Shqipëria kishte ndërprerë marrëdhëniet me të gjitha shtetet socialsite dhe nuk mbante kontakte as me botën perëndimore. Ajo ishte vetëizoluar. Aparati represiv i vendit ishte shumë më brutal dhe i organizuar më me themel se në vendet tjera të Evropës Lindore. Shqipëria nuk kishte nevojë për mure dhe gardhe kufiri. Tilman Berger nga Organizata për të drejtat e njeriut Amnesty International e përshkruante kështu gjendjen në Shqipëri në dhjetor të vitit 1990 në dhjetor të vitit 1990: „Shqipëria ishte me vite të tëra pas shteteve të tjera të Evropës Lindore me standardet e të drejtave të njeriut. Nuk kishte mbrojtje në gjykata. Dënimet ishin të mëdha. Shumë shpesh zbatohej dënimi me vdekje.“ Lëvizja studentore e dhjetorit ishte ajo që dha impulsin vendimtar për ndryshimin e regjimit. Nga kjo lëvizje stdunetore u krijua Partia Demokratike. Më 20 shkurt të vitit 1991 demonstruesit rrëzuan në Tiranë bustin e Enver Hoxhës.
 • 9. Renja e murit te berlinit Në fund të Luftës së Dytë Botërore, Gjermania u nda në katër zona ushtarake, franceze, britanike, amerikane dhe sovjetike, po ashtu edhe qyteti i Berlinit. Nga viti 1945 deri në vitin 1961, rreth tre milion njerëz shkuan nga Gjermania Lindore dhe Berlini Lindor në perëndim. Muri u ndërtua për të ndalur largimin e gjermano-lindorëve, duke u bërë kështu simboli i mungesës së lirisë së tyre. Megjithë këtë barrikadë, qindra njerëz morën guximin për të kaluar në anën tjetër, disa arritën të arratisen, disa të tjerë jo. 5 mijë gjermano-lindorë arritën të shkonin në Berlinin Perëndimor. Më shumë se 75 mijë qytetarë u burgosën për tentativë arratisjeje nga Gjermania Lindore. Në vitin 1987, një tjetër president i Shteteve të Bashkuara, Ronal Reagan, vizitoi Berlinin, nga ku i bëri thirrje udhëheqësit sovjetik, Mikhail Gorbachev, t’i jepte fund ndarjes së qytetit. Në tetor të vitit 1989, Mikhail Gorbachevi vizitoi Berlinin Lindor me rastin e 40 vjetorit të themelimit të Gjermanisë Lindore. Në atë kohë ai po promovonte reforma në Bashkimin Sovjetik dhe u bëri thirrje udhëheqjes gjermano-lindore të bënte të njejtën gjë. Por brenda disa minutash, pas deklaratës së Schabowskit, gjermano-lindorët u vërsulën drejt postave të kufirit dhe në mesnatën e 9 nëntorit qindra mijëra prej tyre vërshuan drejt perëndimit. Rojet u kapën në befasi, askush nuk kishte marrë urdhër për ndonjë veprim. Pas disa orë ankthi, kur u pa se as trupat sovjetike nuk hapën zjarr, rojet lanë pozicionet ndërsa njerëzit kalonin kufirin. Në mbrëmjen 9 nëntorit 1989, Muri prej 155 kilomerash rreth enklavës demokratike të Berlinit Perëndimor u hap.