SlideShare a Scribd company logo
REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ!
1
R e g j i m i k o m u n i s t n e S h q i p e r i
d h e k u n d e r s h t i m i i t i j !
Denisa Caushi
A n a l i z
Enver Hoxha (16 tetor 1908 -
11 prill 1985) ishte udhëheqësi
komunist i Shqipërisë nga viti
1944 deri në vdekjen e tij në
vitin 1985, si Sekretar i Parë i
Partisë së Punës së
Shqipërisë. Ai ishte kryetar i
Frontit Demokratik të
Shqipërisë dhe komandant i
përgjithshëm i forcave të
armatosura nga viti 1944 deri
në vdekjen e tij. Ai shërbeu si
Kryeministër i Shqipërisë,
1944-1954 dhe në kohë të
ndryshme ka shërbyer si
ministër i jashtëm dhe si
ministër i mbrojtjes.
Enver Hoxha në krye të
shtetit
Enver Hoxha (16 tetor 1908 -
11 prill 1985) ishte udhëheqësi
komunist i Shqipërisë nga viti
1944 deri në vdekjen e tij në
vitin 1985, si Sekretar i Parë i
Partisë së Punës së
Shqipërisë. Ai ishte kryetar i
Frontit Demokratik të
Shqipërisë dhe komandant i
përgjithshëm i forcave të
armatosura nga viti 1944 deri
në vdekjen e tij. Ai shërbeu si
Kryeministër i Shqipërisë,
1944-1954 dhe në kohë të
ndryshme ka shërbyer si
ministër i jashtëm dhe si
ministër i mbrojtjes.
Periudha 40 vjeçare e sundimit
të tij, u karakterizua nga
eliminimi i opozitës, dënimet e
kundërshtarëve të tij politikë
me vdekje ose burgime të gjata
dhe dëbimet e familjeve të tyre
nga shtëpitë ku jetonin dhe
internimet e tyre në fshatra të
thella, ku kontrolloheshin
rreptësisht nga policia dhe
Sigurimi i Shtetit (policia
sekrete). Gjithashtu, diktatura
komuniste, u karakterizua nga
metodat staliniste të asgjesimit
të bashkëpunëtorëve të tij, që
kërcënonin pushtetin e tij
personal.
Regjimi i Hoxhës, pas viteve 1970 u karakterizua nga
ndjekje strikte e ideologjisë anti-revizioniste
Marksiste-Leniniste. Pas ndarjes me Maoistët, gjatë
viteve 1976–1978, disa parti Maoiste u deklaruan
Hoxhaiste. Në ditët e sotme Konferenca
ndërkombëtare e partive dhe organizatave marksiste-
leniniste (Hoxhaiste) një fraksion me pak ndjekës,
është grupimi më i njohur i këtyre partive.
Vitet e fundit të jetës ishin rënduar për Hoxhën për
shkak të diabetit që i ishte diagnostikuar shumë vite
më parë, ai pëson një infarkt në zemër në vitin 1972,
më pas një tjetër në vitin 1973, këto dy infarkte e
rënduan akoma shumë shëndetin e tij. Fillimi i prillit
do të shënojë edhe fundin e jetës së tij, pasi i janë
paralizuar këmbët edhe goja, pëson një ishemi më 9
prill 1985 vdes më 11 prill 1985.
REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ!
2
Ndikimi i Kinës dhe ndihma e saj
zëvendësuan ato sovjetike dhe Shqipëria
u bë e vetmja aleate e Kinës në Evropën
Lindore Komuniste. Shqipëria u tërhoq
nga veprimtaria e Këshillit të Ndihmës
Ekonomike Reciproke (KNER) dhe, pas
pushtimit sovjetik të Çekosllovakisë, më
1968 u tërhoq edhe nga Organizata e
Traktatit të Varshavës. Vazhdimi i
armiqësisë me sovjetikët dhe izolimi i
Shqipërisë e shtynë regjimin e Enver
Hoxhës që vitet e para 1970 të bënte një
farë hapje ndaj Jugosllavisë fqinje,
Greqisë dhe Italisë. Aleanca me Kinën
zgjati deri më 1977, kur Hoxha i prishi
lidhjet si protestë ndaj liberalizimit të
Kinës dhe afrimit të saj me SHBA.
Më 1967, autoritet komuniste kryen një fushatë të dhunshme për të zhdukur veprimtarinë
fetare nga Shqipëria, duke pretenduar se feja e kishte ndarë kombin dhe e kishte mbajtur në
batakun e prapambetjes. Agjitatorë nxënës dhe studentë krehën zonat fshatare, duke i
detyruar shqiptarët të braktisnin praktikimin e fesë. Me gjithë ankimet që nuk munguan as
edhe nga anëtarë të Partisë së Punës, nga fundi i vitit, të gjitha kishat, xhamitë manastiret
dhe institucionet e tjera fetare u mbyllën dhe u kthyen në magazina, palestra, apo punishte.
Fushata kulmoi me një deklaratë se Shqipëria ishte bërë i vetmi vend ateist në botë, që
Enver Hoxha përpiqej ta shiste si një akt heroik dhe një nga arritjet e tij më të mëdha.
REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ!
3
Represioni ndaj kryetarëve të fiseve,
kolektivizimi i bujqësisë, industrializimi, lëvizja
e popullsisë nga fshati në qytet dhe shtypja e
fesë i thyen lidhjet tradicionale fisnore në
Shqipëri që e kishin bazën në familje
patriarkale. Regjimi solli një ndryshim
dramatik edhe në gjendjes e gruas. Të
konsideruara si qytetare të dorës së dytë në
shoqërinë tradicionale shqiptare, gratë bënin
punët më të shumta në shtëpi dhe në ara.
Para Luftës së Dytë Botërore rreth 90 % e
grave shqiptare ishin analfabete dhe në
shumë zona ato konsideroheshin thjesht
plaçkë sipas ligjeve të lashta fisnore. Gjatë
revolucionit Ideologjik Kulturor, në përpjekje
për të kompensuar mungesën e krahut të
punës dhe për të mposhtur konservatorizmin,
partia i nxiti gratë të punonin jashtë shtëpisë.
Hoxha vetë deklaroi se kushdo që shkelte
urdhrat e partisë për të drejtat e gruas “ do të
digjej me zjarr e me hekur”.
Më 1980, Hoxha duket se iu adresua
Ramiz Alisë si pasardhës i tij në fronin e
patriarkut të Partisë, duke anashkaluar
shokun e tij të armëve Mehmet Shehun.
Ai u përpoq që të bindte Shehun të hiqej
mënjanë, por kur nuk ia arriti, ngriti
kundër gjithë Byronë Politike, që e
kritikoi rëndë se kishte lejuar fejesën e
djalit të tij me një vajzë me “biografi të
keqe”. Shehu u tha se vrau veten më 18
dhjetor 1981, por ka pasur gjithnjë
dyshime që ai është eliminuar. Në vitin
1983 Hoxha ishte gati në pension dhe
Alia morri përsipër drejtimin e
Shqipërisë. Kur Hoxha vdiq më 11 prill
1985 ai i la Shqipërisë një trashëgimi
represioni, prapambetje teknologjike,
izolimi dhe frike nga bota e jashtme.
Shqipëria ishte vendi i fundit në Europën
Lindore që, në vitet e para 1990, nisi
tranzicionin nga regjimi komunist në
sistem demokratik.
REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ!
4
Pas vdekjes së Hoxhës në vitin
1985, ai u pasua në pushtet nga
Ramiz Alia. Politika e
brendshme e Ramiz Alisë u
drejtuar drejt prezervimit të
sistemit komunist ndërsa fuste
disa reforma graduale në
përpjekje për të gjallëruar
ekonominë. Ekonomia e shtetit
diktatorial komunist ishte futur në
një spirale krize e recesioni
sidomos pas ndërprerjes së
ndihmave nga aleatët komunistë
të lindjes. Kështu, Ramiz Alia
legalizoi investimet e firmave të
huaja në Shqipëri dhe filloi
marëdhënie diplomatike me
vende të Europës Perëndimore.
Gjatë protestave e
demonstratave në vendet e tjera
komuniste të Europës, shqiptarët
as që i kishin idenë se çfarë po
ndodhte. Kjo për shkak të
mungesës së informacionit nga
izolimi i plotë. Shumica e
shqiptarëve nuk ishin as në
dijeni se Muri i Berlinit kishte
rënë. Me rënien e një sërë
regjimesh diktatoriale komuniste
në Europën lindore gjatë vitit
1989, segmente të ndryshme të
shoqërisë shqiptare u bënë
politikisht aktive dhe filluan të
aktivizoheshin me forcë kundër
qeverisjes diktatoriale. Grupet
aktiviste kryesore ishin grupe të
rinjsh që ishin frustruar nga
kufizimet dhe izolimi i gjatë
diktatorial gjysmë-shekullor.
Nga presioni Ramiz Alia u detyrua të
garantonte lirinë për të udhëtuar jashtë
shtetit, më parë të ndaluar rreptësisht.
Raduktoi gjithashtu edhe fuqinë e Sigurimit
të Shtetit, lejoi lirinë e fesë, dhe adoptoi disa
masa të tregut të lirë. Në dhjetorin e vitit
1990, Ramiz Alia nën presionin e
studentëve u detyrua të lejonte krijimin e
forcave politiike të pavarura, duke shënjuar
kështu fundin e monopolit të Partisë
komuniste.
Pasi Nikolla Çauseshku, diktatori komunist i
Rumanisë u ekzekutua gjatë protestave të
Revolucionit Rumen të 1989, Ramiz Alia
ndjeu se mund t’i vinte radha edhe atij, nëse
nuk jepte disa liri për të mbajtur moderuar
gjendjen e tendosur. Kështu firmosi
Marrëveshjen e Helsinkit që detyronte
shtetin shqiptar të respektonte të drejtat e
njeriut – të cilat ishin shpërfillur totalisht
gjatë diktaturës komunsite.
REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ!
5
Edhe pas protestave dhe
rebelimeve të shumta, në
zgjedhjet e 31 marsit të 1991,
Ramiz Alia dhe partia
komuniste fituan sërisht. Në
vitin 1998 Shqipëria ratifikoi
kushtetutën e parë post-
komuniste. Gjatë
demonstratave të ndryshme një
pjesë e prirësve të
demonstruesve, ndër të cilët
edhe Sali Berisha, vishnin
pardesy të bardha në njëfarë
mënyre simbole të
nomenklaturës komuniste.
Edhe pse ishte e njohur se disa
nga këta ishin drejtues dhe
aktivistë të Partikën komuniste,
që kishin ndryshuar papritur
qëndrim, më vonë do të dilnin
dokumente që tregonin me
saktësi pozitën e Sali Berishës
si sekretar i Partisë komuniste.
Lëshim pas lëshimi, nga
demonstratat e shumta, fuqia
absolute e shtetit totalitar u
dobësua. Paqëndrueshmëria
ekonomike e trashëguar, ajo
politike ndryshimet e vrullshme
shoqërore e politike bënë që të
binin njëri pas tjetrit një sërë
qeverish.
Në marsin e vitit 1992 në
zgjedhje fitoi opozita anti-
komuniste e udhëhequr nga
Partia Demokratike. Ramiz Alia
dhe dorëheqjen nga president i
vendit dhe u pasua në këtë
post nga vetë Sali Berisha, që u
bë kështu lideri i parë
demokratik i Shqipërisë që prej
kohës së para diktaturës.

More Related Content

What's hot

Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi
 
Arsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
#MesueseAurela Elezaj
 
PUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKTPUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKT
ErjonaHaka
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Klarisa Klara
 
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
olinuhi
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
KleaHaka
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Universiteti Politeknik Tirane
 
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdfDhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf
MoiraLako
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIMirsad
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
Zana_Ana
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
koralda
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
#MesueseAurela Elezaj
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
Klarisa Klara
 

What's hot (20)

Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Arsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
 
PUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKTPUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKT
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
 
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
 
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdfDhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 

Similar to Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij

Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr
Klodjan Hoxha
 
Regjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
titi kallajxhiu
 
sistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
anteasela
 
revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore
Xheni Marku
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
Xhe Si
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Kleo Jaupaj
 
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptxAlbumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
orestsaliu
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
 
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusilira kuca
 
Shqiperia pjese-e-perandorise-italiane
Shqiperia pjese-e-perandorise-italianeShqiperia pjese-e-perandorise-italiane
Shqiperia pjese-e-perandorise-italiane
Renato Lala
 
Historia(1)
Historia(1)Historia(1)
Historia(1)
Denis Celaj
 
Dr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe Vehabizmi
Dr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe VehabizmiDr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe Vehabizmi
Dr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe Vehabizmi
Shkumbim Jakupi
 
projekt vrk mzrp ujkushijakut e ka rakun 55 cm
projekt vrk mzrp ujkushijakut e ka rakun 55 cmprojekt vrk mzrp ujkushijakut e ka rakun 55 cm
projekt vrk mzrp ujkushijakut e ka rakun 55 cm
KleeviPro
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
 
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Lingua culture
 

Similar to Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij (20)

Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
 
100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr
 
Regjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
 
Fashizmi
FashizmiFashizmi
Fashizmi
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
 
sistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
 
revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
 
Algita histori
Algita historiAlgita histori
Algita histori
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptxAlbumi I opozitareve te  regjimit komunist.pptx
Albumi I opozitareve te regjimit komunist.pptx
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
 
Shqiperia pjese-e-perandorise-italiane
Shqiperia pjese-e-perandorise-italianeShqiperia pjese-e-perandorise-italiane
Shqiperia pjese-e-perandorise-italiane
 
Historia(1)
Historia(1)Historia(1)
Historia(1)
 
Dr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe Vehabizmi
Dr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe VehabizmiDr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe Vehabizmi
Dr. Musli Vërbani - Shekullarizmi, Laicizmi dhe Vehabizmi
 
projekt vrk mzrp ujkushijakut e ka rakun 55 cm
projekt vrk mzrp ujkushijakut e ka rakun 55 cmprojekt vrk mzrp ujkushijakut e ka rakun 55 cm
projekt vrk mzrp ujkushijakut e ka rakun 55 cm
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
 
Kei Ushe
Kei Ushe Kei Ushe
Kei Ushe
 
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
 

More from Denisa Caushi

Serish pranver
Serish pranverSerish pranver
Serish pranver
Denisa Caushi
 
Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!
Denisa Caushi
 
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Denisa Caushi
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Denisa Caushi
 
Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)
Denisa Caushi
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi
 
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperisKrahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Denisa Caushi
 
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
Denisa Caushi
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi
 
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
Denisa Caushi
 
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
Denisa Caushi
 
Projekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizikeProjekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizike
Denisa Caushi
 
Muzika
MuzikaMuzika

More from Denisa Caushi (13)

Serish pranver
Serish pranverSerish pranver
Serish pranver
 
Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!
 
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
 
Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperisKrahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
 
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
 
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
 
Projekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizikeProjekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizike
 
Muzika
MuzikaMuzika
Muzika
 

Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij

 • 1. REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ! 1 R e g j i m i k o m u n i s t n e S h q i p e r i d h e k u n d e r s h t i m i i t i j ! Denisa Caushi A n a l i z Enver Hoxha (16 tetor 1908 - 11 prill 1985) ishte udhëheqësi komunist i Shqipërisë nga viti 1944 deri në vdekjen e tij në vitin 1985, si Sekretar i Parë i Partisë së Punës së Shqipërisë. Ai ishte kryetar i Frontit Demokratik të Shqipërisë dhe komandant i përgjithshëm i forcave të armatosura nga viti 1944 deri në vdekjen e tij. Ai shërbeu si Kryeministër i Shqipërisë, 1944-1954 dhe në kohë të ndryshme ka shërbyer si ministër i jashtëm dhe si ministër i mbrojtjes. Enver Hoxha në krye të shtetit Enver Hoxha (16 tetor 1908 - 11 prill 1985) ishte udhëheqësi komunist i Shqipërisë nga viti 1944 deri në vdekjen e tij në vitin 1985, si Sekretar i Parë i Partisë së Punës së Shqipërisë. Ai ishte kryetar i Frontit Demokratik të Shqipërisë dhe komandant i përgjithshëm i forcave të armatosura nga viti 1944 deri në vdekjen e tij. Ai shërbeu si Kryeministër i Shqipërisë, 1944-1954 dhe në kohë të ndryshme ka shërbyer si ministër i jashtëm dhe si ministër i mbrojtjes. Periudha 40 vjeçare e sundimit të tij, u karakterizua nga eliminimi i opozitës, dënimet e kundërshtarëve të tij politikë me vdekje ose burgime të gjata dhe dëbimet e familjeve të tyre nga shtëpitë ku jetonin dhe internimet e tyre në fshatra të thella, ku kontrolloheshin rreptësisht nga policia dhe Sigurimi i Shtetit (policia sekrete). Gjithashtu, diktatura komuniste, u karakterizua nga metodat staliniste të asgjesimit të bashkëpunëtorëve të tij, që kërcënonin pushtetin e tij personal. Regjimi i Hoxhës, pas viteve 1970 u karakterizua nga ndjekje strikte e ideologjisë anti-revizioniste Marksiste-Leniniste. Pas ndarjes me Maoistët, gjatë viteve 1976–1978, disa parti Maoiste u deklaruan Hoxhaiste. Në ditët e sotme Konferenca ndërkombëtare e partive dhe organizatave marksiste- leniniste (Hoxhaiste) një fraksion me pak ndjekës, është grupimi më i njohur i këtyre partive. Vitet e fundit të jetës ishin rënduar për Hoxhën për shkak të diabetit që i ishte diagnostikuar shumë vite më parë, ai pëson një infarkt në zemër në vitin 1972, më pas një tjetër në vitin 1973, këto dy infarkte e rënduan akoma shumë shëndetin e tij. Fillimi i prillit do të shënojë edhe fundin e jetës së tij, pasi i janë paralizuar këmbët edhe goja, pëson një ishemi më 9 prill 1985 vdes më 11 prill 1985.
 • 2. REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ! 2 Ndikimi i Kinës dhe ndihma e saj zëvendësuan ato sovjetike dhe Shqipëria u bë e vetmja aleate e Kinës në Evropën Lindore Komuniste. Shqipëria u tërhoq nga veprimtaria e Këshillit të Ndihmës Ekonomike Reciproke (KNER) dhe, pas pushtimit sovjetik të Çekosllovakisë, më 1968 u tërhoq edhe nga Organizata e Traktatit të Varshavës. Vazhdimi i armiqësisë me sovjetikët dhe izolimi i Shqipërisë e shtynë regjimin e Enver Hoxhës që vitet e para 1970 të bënte një farë hapje ndaj Jugosllavisë fqinje, Greqisë dhe Italisë. Aleanca me Kinën zgjati deri më 1977, kur Hoxha i prishi lidhjet si protestë ndaj liberalizimit të Kinës dhe afrimit të saj me SHBA. Më 1967, autoritet komuniste kryen një fushatë të dhunshme për të zhdukur veprimtarinë fetare nga Shqipëria, duke pretenduar se feja e kishte ndarë kombin dhe e kishte mbajtur në batakun e prapambetjes. Agjitatorë nxënës dhe studentë krehën zonat fshatare, duke i detyruar shqiptarët të braktisnin praktikimin e fesë. Me gjithë ankimet që nuk munguan as edhe nga anëtarë të Partisë së Punës, nga fundi i vitit, të gjitha kishat, xhamitë manastiret dhe institucionet e tjera fetare u mbyllën dhe u kthyen në magazina, palestra, apo punishte. Fushata kulmoi me një deklaratë se Shqipëria ishte bërë i vetmi vend ateist në botë, që Enver Hoxha përpiqej ta shiste si një akt heroik dhe një nga arritjet e tij më të mëdha.
 • 3. REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ! 3 Represioni ndaj kryetarëve të fiseve, kolektivizimi i bujqësisë, industrializimi, lëvizja e popullsisë nga fshati në qytet dhe shtypja e fesë i thyen lidhjet tradicionale fisnore në Shqipëri që e kishin bazën në familje patriarkale. Regjimi solli një ndryshim dramatik edhe në gjendjes e gruas. Të konsideruara si qytetare të dorës së dytë në shoqërinë tradicionale shqiptare, gratë bënin punët më të shumta në shtëpi dhe në ara. Para Luftës së Dytë Botërore rreth 90 % e grave shqiptare ishin analfabete dhe në shumë zona ato konsideroheshin thjesht plaçkë sipas ligjeve të lashta fisnore. Gjatë revolucionit Ideologjik Kulturor, në përpjekje për të kompensuar mungesën e krahut të punës dhe për të mposhtur konservatorizmin, partia i nxiti gratë të punonin jashtë shtëpisë. Hoxha vetë deklaroi se kushdo që shkelte urdhrat e partisë për të drejtat e gruas “ do të digjej me zjarr e me hekur”. Më 1980, Hoxha duket se iu adresua Ramiz Alisë si pasardhës i tij në fronin e patriarkut të Partisë, duke anashkaluar shokun e tij të armëve Mehmet Shehun. Ai u përpoq që të bindte Shehun të hiqej mënjanë, por kur nuk ia arriti, ngriti kundër gjithë Byronë Politike, që e kritikoi rëndë se kishte lejuar fejesën e djalit të tij me një vajzë me “biografi të keqe”. Shehu u tha se vrau veten më 18 dhjetor 1981, por ka pasur gjithnjë dyshime që ai është eliminuar. Në vitin 1983 Hoxha ishte gati në pension dhe Alia morri përsipër drejtimin e Shqipërisë. Kur Hoxha vdiq më 11 prill 1985 ai i la Shqipërisë një trashëgimi represioni, prapambetje teknologjike, izolimi dhe frike nga bota e jashtme. Shqipëria ishte vendi i fundit në Europën Lindore që, në vitet e para 1990, nisi tranzicionin nga regjimi komunist në sistem demokratik.
 • 4. REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ! 4 Pas vdekjes së Hoxhës në vitin 1985, ai u pasua në pushtet nga Ramiz Alia. Politika e brendshme e Ramiz Alisë u drejtuar drejt prezervimit të sistemit komunist ndërsa fuste disa reforma graduale në përpjekje për të gjallëruar ekonominë. Ekonomia e shtetit diktatorial komunist ishte futur në një spirale krize e recesioni sidomos pas ndërprerjes së ndihmave nga aleatët komunistë të lindjes. Kështu, Ramiz Alia legalizoi investimet e firmave të huaja në Shqipëri dhe filloi marëdhënie diplomatike me vende të Europës Perëndimore. Gjatë protestave e demonstratave në vendet e tjera komuniste të Europës, shqiptarët as që i kishin idenë se çfarë po ndodhte. Kjo për shkak të mungesës së informacionit nga izolimi i plotë. Shumica e shqiptarëve nuk ishin as në dijeni se Muri i Berlinit kishte rënë. Me rënien e një sërë regjimesh diktatoriale komuniste në Europën lindore gjatë vitit 1989, segmente të ndryshme të shoqërisë shqiptare u bënë politikisht aktive dhe filluan të aktivizoheshin me forcë kundër qeverisjes diktatoriale. Grupet aktiviste kryesore ishin grupe të rinjsh që ishin frustruar nga kufizimet dhe izolimi i gjatë diktatorial gjysmë-shekullor. Nga presioni Ramiz Alia u detyrua të garantonte lirinë për të udhëtuar jashtë shtetit, më parë të ndaluar rreptësisht. Raduktoi gjithashtu edhe fuqinë e Sigurimit të Shtetit, lejoi lirinë e fesë, dhe adoptoi disa masa të tregut të lirë. Në dhjetorin e vitit 1990, Ramiz Alia nën presionin e studentëve u detyrua të lejonte krijimin e forcave politiike të pavarura, duke shënjuar kështu fundin e monopolit të Partisë komuniste. Pasi Nikolla Çauseshku, diktatori komunist i Rumanisë u ekzekutua gjatë protestave të Revolucionit Rumen të 1989, Ramiz Alia ndjeu se mund t’i vinte radha edhe atij, nëse nuk jepte disa liri për të mbajtur moderuar gjendjen e tendosur. Kështu firmosi Marrëveshjen e Helsinkit që detyronte shtetin shqiptar të respektonte të drejtat e njeriut – të cilat ishin shpërfillur totalisht gjatë diktaturës komunsite.
 • 5. REGJIMI KOMUNIST NE SHQIPERI DHE KUNDERSHTIMI I TIJ! 5 Edhe pas protestave dhe rebelimeve të shumta, në zgjedhjet e 31 marsit të 1991, Ramiz Alia dhe partia komuniste fituan sërisht. Në vitin 1998 Shqipëria ratifikoi kushtetutën e parë post- komuniste. Gjatë demonstratave të ndryshme një pjesë e prirësve të demonstruesve, ndër të cilët edhe Sali Berisha, vishnin pardesy të bardha në njëfarë mënyre simbole të nomenklaturës komuniste. Edhe pse ishte e njohur se disa nga këta ishin drejtues dhe aktivistë të Partikën komuniste, që kishin ndryshuar papritur qëndrim, më vonë do të dilnin dokumente që tregonin me saktësi pozitën e Sali Berishës si sekretar i Partisë komuniste. Lëshim pas lëshimi, nga demonstratat e shumta, fuqia absolute e shtetit totalitar u dobësua. Paqëndrueshmëria ekonomike e trashëguar, ajo politike ndryshimet e vrullshme shoqërore e politike bënë që të binin njëri pas tjetrit një sërë qeverish. Në marsin e vitit 1992 në zgjedhje fitoi opozita anti- komuniste e udhëhequr nga Partia Demokratike. Ramiz Alia dhe dorëheqjen nga president i vendit dhe u pasua në këtë post nga vetë Sali Berisha, që u bë kështu lideri i parë demokratik i Shqipërisë që prej kohës së para diktaturës.