SlideShare a Scribd company logo








Lenda: Gjuha dhe letersia shqipe
Tema: Disa nga shkrimtaret me te njohur
Shqipetar
Punuar nga:
Driton Nuha
Shkelzen Shala
Musaj Limani

Kontrolloi:
Remzi Berisha









Ismail Kadare
Biografia dhe Jeta
Titujt e Veprave
Skenare Filmash
Dritero Agolli
Jeta dhe titujt e veprave
Krijimtaria
Kasem TrebeshinaJeta
Ismail Kadare

Lindi me:

28 janar 1936

Lindi në:

GjirokastërGjiro
kastër

Kombësia:

Shqipëtar

Profesioni:

Shkrimtar

Zhanri:

Novelist, Poet

EXPRESS 28.01.13
BIOGRAFIA E
SHKRIMTARIT ISMAIL
KADARE.webm



Ismail Kadare është një nga
shkrimtarët më gjenialë
bashkëkohorë, disa herë i
nominuar për çmimin "Nobel"
për letërsi. Dallohet për novela,
romane, por ka shkruar dhe
poezi dhe kritika. Ai e ka ndarë
jetën e tij
mes Francës dhe Shqipërisë.
Nisi të shkruajë kur ishte ende i
ri dhe veprat e tij janë përkthyer
në mbi tridhjetë gjuhë.
Gjithashtu është martuar me
shkrimtaren e njohur të skicave
dhe tregimeve për fëmijë,
Helena Kadare.


Ismail Kadare lindi më 28
janar 1936 në Gjirokastër, ku përfundoi edhe
arsimin e mesëm; më 1958 mbaroi degën e Gjuhës
e të Letërsisë në Universitetin e Tiranës. Më pas
shkoi në Moskë me studime për dy vjet në
Institutin e Letërsisë Botërore "Maksim Gorki"
(1958-1960). Ismail Kadare është një nga
shkrimtarët më të mëdhenjë të letërsisë shqipe dhe
gjithashtu një nga shkrimtarët më të mëdhenj të
letërsisë botërore bashkëkohore. Me veprën e tij, që
ka shënuar një numër rekord të përkthimeve (në
mbi 45 gjuhë të huaja) ai e ka bërë të njohur
Shqipërinë në botë, me historinë dhe me kulturën e
saj shekullore.


Rrugën e krijimtarisë letrare e nisi si poet që në
vitet e gjimnazit Frymëzimet djaloshare, 1954,
"Ëndërrimet", (1957), por u bë i njohur sidomos
me vëllimin Shekulli im (1961), që u pasua nga
vëllimet e tjera poetike, si: Përse mendohen
këto male (1964), Motive me diell (1968)
dhe Koha (1976). Vepra poetike e Ismail
Kadaresë shquhet për idetë e thella dhe për
figuracionin e pasur e origjinal; rol me rëndësi
për pasurimin e poezisë shqiptare.


Në fushën e prozës, Ismail Kadare ka lëvruar
tregimin, novelën dhe romanin. Vepra e parë e
rëndësishme e Ismail Kadaresë në prozë është
romani “Qyteti pa reklama”, që nuk u lejua të
botohej i plotë deri në vitin 2003. Prozën e tij e
karakterizojnë përgjithësimet e gjëra historikofilozofike, subjekti i ngjeshur dhe mendimi i
thellë i shprehur shpesh me anë të parabolës,
mbi bazën e asociacionit apo të analogjive
historike. Ideja e romanit Gjenerali i ushtrisë së
vdekur (1964) është shpirti liridashës i popullit
shqiptar. Temën e shpirtit të pamposhtur të
shqiptarëve nëpër shekuj autori e trajtoi edhe
në romanin Kështjella (1975).


Në romanin Kronikë në gur (1970) Kadare kritikoi
psikologjinë provinciale dhe traditat prapanike.
Probleme të rëndësishme të historisë janë trajtuar
edhe në përmbledhjet me tregime e
novela Emblema e dikurshme (1977), Ura me tri
harqe (1978) dhe Gjakftohtësia (1980). E veçanta e
talentit të Ismail Kadaresë shfaqet sidomos në
trajtimin, nga një këndvështrim i ri, i temës
historike dhe në tingëllimin e mprehtë aktual që
është i aftë t'i japë asaj. Një nga krijimet më të
shquara të Ismail Kadaresë dhe të të gjithë letërsisë
së re shqiptare është romani Pallati i ëndrrave
(1981). Shumica e veprave të Ismail Kadaresë janë
përkthyer e botuar në mbi 45 gjuhë të botës dhe
janë pritur shumë mirë nga publiku lexues. Ai
është shkrimtari shqiptar më i njohur në botë.






Ka qenë delegat në Kongresin e Drejtshkrimit (1972).
Në vitin 2005 fitoi çmimin “The Booker Prize Man”.
Ismail Kadare është dekoruar nga Presidenti i
Republikës së Shqipërisë me Urdhrin “Nderi i Kombit”
dhe nga shteti francez me urdhrat “Kryqi i Legjionit të
Nderit” e “Oficer i Legjionit të Nderit”.
Ismail Kadare më 23.06.2009 u nderua me Çmimin e
madh spanjoll, "Princi i Asturias per Letersi", nje nga
çmimet me prestigjoze letrare në botë. Ai doli fitues
mes 31 kandidateve nga 25 vende të ndryshme të botës
ku dallohet emri i Milan Kunderas apo italiani Antonio
Cabucchi. Kadare është një nga shkrimtarët më të
njohur botërorë të shekullit 20.






















Frymëzime djaloshare poezi - 1954
Endërrime poezi - 1957
Gjenerali i ushtrisë së vdekur roman- 1963
Përse mendohen këto male poezi 1964
Dasma - 1968
Motive me diell poezi - (1968)
Kështjella - roman - 1970
Kronikë në gur - roman - 1971
Koha (1976)
Ura me tri harqe - 1978
Kush e solli Doruntinën - roman 1979
Prilli i thyer - 1980
Gjakftohtësia - përmbledhje
novelash –
Koha e shkrimeve - 1986
Dosja H - 1990
Përbindëshi - 1991
Piramida - 1992
Shqipëri - 1995
Pallati i ëndrrave - 1996
Çlirimi i Serbisë prej Kosovës - 2012


















Vjedhja e gjumit mbretëror - tregime
- 1999
Ra ky mort e u pamë - ditar për
Kosovën, artikuj, letra - 2000
Kohë barbare (Nga Shqipëria në
Kosovë) - biseda - 2000
Vajza e Agamemnonit - 2000
Bisedë përmes hekurash - 2000
Elegji për Kosovën - 2000
Lulet e ftohta të marsit - roman 2000
Unaza në kthetra - 2001
Eskili, ky humbës i madh - 2001
(ribotim)
Jeta, loja dhe vdekja e Lul
Mazrekut - roman - 2002
Princesha Argjiro -lektyrë - 2003
Dantja i pashmangshëm - 2005
Identiteti evropian i shqiptarëve 2006
Hamleti, princi i vështirë - Sprovë 2006
Hija (roman) - 2007
Spiritus - 2007










Time of the Comet (2008)
Cendres et sang (2009)
Abril Despedaçado (2001)
Avril brisé (1987)
Të paftuarit (1985)
Il Generale dell'armata morte (1983)
Ballë për ballë (1979)
Radiostacioni (1979)
Kur vjen nëntori (1964)
Emri
Mbiemri
Lindur më

Dritëro
Agolli
13 tetor 1931

Lindur në

Menkulas,
Devoll
shqiptare

Kombësia
Profesioni

shkrimtar,
publicist

Mirënjohje
Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve
dhe të Artistëve - Shqipëri

DRITËRO AGOLLI POET,
PROZATOR DHE PUBLICIST,
QË NGA VITI 1973 KRYETAR
I LIDHJES SË SHKRIMTARËVE
DHE TË ARTISTËVE TË
SHQIPËRISË.

▶ DRITERO AGOLLI.WEBM


Dritëro Agolli lindi në Menkulas të
Devollit. Pasi mori mësimet e para në
vendlindje, vazhdoi gjìmnazin e
Gjirokastrës, një shkollë me mjaft traditë.
Studimet e larta për letërsi i mbaroi në
Petërburg. Ka punuar shumë kohë
gazetar në gazetën e përditshme "Zëri i
popullit", dhe për shumë vjet ka qenë
Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe
Artistëve të Shqipërisë. Për tridhjetë vjet
me radhë Dritëro Agolli u zgjodh
deputet. Krijimtaria e tij letrare

është mjaft e pasur në gjini e lloje
të ndryshme: poezi, poema,
tregime, novela, romane, drama,
skenarë filmash etj. Është fitues i

disa çmimeve dhe i nderimeve të tjera.
Disa prej veprave më të rëndësishme të tij
janë përkthyer në Perëndim e në Lindje.
Dritëro Agolli hyri që në fillim në
letërsinë shqiptare (vitet'60) si një
protagonist i saj, duke i ndryshuar
përmasën e së ardhmes. Në veprën e
Agollit e pa veten si protagonist bujku

















Në rrugë dola, 1958 [2]
Hapat e mia në asfalt, 1961 [2]
Zhurma e erërave të
dikurshme, 1964
Shtigje malesh dhe trotuare, 1965 [2]
Mesditë, 1968 [2]
Komisari Memo, roman, 1969 [2]
Shkëlqimi dhe rënia e shokut
Zylo, roman 1973 [2]
Nënë Shqipëri, 1974 [2]
Njeriu me top, 1975 [2]
Fjala gdhend gurin, 1977 [2]
Trëndafili në gotë, roman, 1980 [2]
Fytyra e dytë, dramë [2]
Mosha e bardhë, dramë [2]
Udhëtoj i menduar, 1985 [2]
Kalorësi lakuriq, roman








Për nga gjinitë, krijimtaria e Dritëro Agollit është e larmishme. Në
vjershat dhe poemat e Dritëro Agollit gjejnë shprehje mendimet dhe
ndjenjat e njeriut të ri, patriotizmi dhe besnikëria ndaj idealeve
revolucionare, cilësitë e tij morale në jetë dhe në punë (Devon, Devoll,
Poemë malore, Hapat e mia në asfalt etj.).
Vepra e tij poetike më e shquar është Nënë Shqipëri (1975), ku krijohet
figura e Atdheut me traditat heroike, me vështirësitë e shumta që ndeshi
në rrugën e vet dhe me vendosmërinë për të përballuar çdo pengesë e
armik.
Në poemën Baballarët theksohet rëndësia e veçantë e vijimësisë së
traditave revolucionare në jetën e shoqërisë. Në një sërë vjershash dhe
poemash Dritëro Agolli pasqyron frymën heroike të periudhës së Luftës
ANÇ (Poema e udhës, Poemë për babanë dhe për vete etj.).
Në prozë bëri emër sidomos romani Komisari Memo (1969), në të cilin
pasqyrohet roli i madh edukues dhe drejtues në vitet e Luftës ANÇ. Nga
ngjarjet e kësaj periudhe e merr subjektin edhe romani Njeriu me
top (1975), që flet për ndikimin e luftës çlirimtare në mentalitetin e
njerëzve. Dritëro Agolli ka botuar edhe mjaft tregime e novela nga jeta e
sotme. Ndër krijimet satirike romani Shkëlqimi dhe rënia e shokut
Zylo (1973) vë në lojë konformizmin
Kasem Trebeshina



Kasem Trebeshina
Vepra e
Tij(1).webm

Kasëm Trebeshina lindi
më 8
gusht 1926 në Berat.
Filloi studimet në
Shkollën Normale të
Elbasanit, por i ndërpreu
më 1942, kur u aktivizua
gjallërisht në Luftën
Nacionalçlirimtare, prej
së cilës i kanë mbetur
disa plagë. Trebeshina
ndërpreu edhe studimet
e larta në Institutin e
Teatrit "Ostrovski", të
Leningradit dhe iu
kushtua tërësisht
krijimtarisë letrare. Në
vitin 1961 arrin të botojë
poemën "Artani dhe
Min'ja ose hijet e fundit
të maleve" dhe një
përkthim pa emër të
Garsia Lorkës.




www.wikipedia.org
www.slideshare.com
www.google/images.com



Ne qofte se keni ndonje Pyetje
Urdheroni!

More Related Content

What's hot

Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
Ertil EB
 
Matematika dhe Mjekesia
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe Mjekesia
Mehmet Emiri
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri
 
Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptare
Arlinda
 
Durresi
DurresiDurresi
Durresi
Kristina Xani
 
Teste klasa 5 tremujori 3
Teste klasa 5 tremujori 3Teste klasa 5 tremujori 3
Teste klasa 5 tremujori 3
Aberi Kajo
 
FILOZOFIA
FILOZOFIA FILOZOFIA
Funksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
matildad93
 
Papunesia
PapunesiaPapunesia
Papunesia
Maja
 
Lasgush
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet
 
Projekt matematike papunesia ne shqiperi
Projekt matematike papunesia ne shqiperi Projekt matematike papunesia ne shqiperi
Projekt matematike papunesia ne shqiperi
Tina Shemaj
 
Lojrat olimpike
Lojrat olimpikeLojrat olimpike
Lojrat olimpike
EridonManuka
 
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Rexhino Kovaci
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi
 
Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )
S Gashi
 
Reklama
ReklamaReklama
Reklama
Monika Pahumi
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
Vilma Kafexhiu
 
Plan biznesi
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
Enea Jahollari
 

What's hot (20)

Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
 
Matematika dhe Mjekesia
Matematika dhe MjekesiaMatematika dhe Mjekesia
Matematika dhe Mjekesia
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
Gruaja shqiptare
Gruaja shqiptareGruaja shqiptare
Gruaja shqiptare
 
Durresi
DurresiDurresi
Durresi
 
Teste klasa 5 tremujori 3
Teste klasa 5 tremujori 3Teste klasa 5 tremujori 3
Teste klasa 5 tremujori 3
 
FILOZOFIA
FILOZOFIA FILOZOFIA
FILOZOFIA
 
Funksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
 
Papunesia
PapunesiaPapunesia
Papunesia
 
Lasgush
LasgushLasgush
Lasgush
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Projekt matematike papunesia ne shqiperi
Projekt matematike papunesia ne shqiperi Projekt matematike papunesia ne shqiperi
Projekt matematike papunesia ne shqiperi
 
Lojrat olimpike
Lojrat olimpikeLojrat olimpike
Lojrat olimpike
 
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 
Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )
 
Reklama
ReklamaReklama
Reklama
 
Ulliam shekspir
Ulliam shekspirUlliam shekspir
Ulliam shekspir
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Plan biznesi
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
 

Similar to Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha

Jeronim dhe dritero
Jeronim dhe driteroJeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero
#MesueseAurela Elezaj
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane
 
Biografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
Actuallyican
 
Letersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
JozefKola
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
Albulena Kryeziu
 
AUTORET SHQI.pdf shdsghfhgjdfdruiuifhuci
AUTORET SHQI.pdf shdsghfhgjdfdruiuifhuciAUTORET SHQI.pdf shdsghfhgjdfdruiuifhuci
AUTORET SHQI.pdf shdsghfhgjdfdruiuifhuci
zamira54
 
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj
 
Ismail kadare
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
briken paja
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
briken paja
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi
 
Ismail Kadare.pptx jeta dhe vepra e Ismail Kadarese
Ismail Kadare.pptx jeta dhe vepra e Ismail KadareseIsmail Kadare.pptx jeta dhe vepra e Ismail Kadarese
Ismail Kadare.pptx jeta dhe vepra e Ismail Kadarese
letapoda1
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj
 
Dritero Agolli.
Dritero Agolli.Dritero Agolli.
Dritero Agolli.
Genti Mustafaj
 
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKTSHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
gabrielakambo4
 
Mrizi i Zanave
Mrizi i ZanaveMrizi i Zanave
Mrizi i Zanave
MightyGirl20
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema
 
Koment vepre (1)
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri
 
Jeronim De Rada
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti
 

Similar to Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha (20)

Jeronim dhe dritero
Jeronim dhe driteroJeronim dhe dritero
Jeronim dhe dritero
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
 
Biografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
 
Letersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
 
AUTORET SHQI.pdf shdsghfhgjdfdruiuifhuci
AUTORET SHQI.pdf shdsghfhgjdfdruiuifhuciAUTORET SHQI.pdf shdsghfhgjdfdruiuifhuci
AUTORET SHQI.pdf shdsghfhgjdfdruiuifhuci
 
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
 
Ismail kadare
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
 
Ismail Kadare.pptx jeta dhe vepra e Ismail Kadarese
Ismail Kadare.pptx jeta dhe vepra e Ismail KadareseIsmail Kadare.pptx jeta dhe vepra e Ismail Kadarese
Ismail Kadare.pptx jeta dhe vepra e Ismail Kadarese
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
 
Dritero Agolli.
Dritero Agolli.Dritero Agolli.
Dritero Agolli.
 
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKTSHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
SHKRIMTARET E BREZIT TË HUMBUR 9 PROJEKT
 
Mrizi i Zanave
Mrizi i ZanaveMrizi i Zanave
Mrizi i Zanave
 
Jeronim de rada
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Koment vepre (1)
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
 
Jeronim De Rada
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
 

Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha

 • 1.       Lenda: Gjuha dhe letersia shqipe Tema: Disa nga shkrimtaret me te njohur Shqipetar Punuar nga: Driton Nuha Shkelzen Shala Musaj Limani Kontrolloi: Remzi Berisha
 • 2.         Ismail Kadare Biografia dhe Jeta Titujt e Veprave Skenare Filmash Dritero Agolli Jeta dhe titujt e veprave Krijimtaria Kasem TrebeshinaJeta
 • 3. Ismail Kadare Lindi me: 28 janar 1936 Lindi në: GjirokastërGjiro kastër Kombësia: Shqipëtar Profesioni: Shkrimtar Zhanri: Novelist, Poet EXPRESS 28.01.13 BIOGRAFIA E SHKRIMTARIT ISMAIL KADARE.webm  Ismail Kadare është një nga shkrimtarët më gjenialë bashkëkohorë, disa herë i nominuar për çmimin "Nobel" për letërsi. Dallohet për novela, romane, por ka shkruar dhe poezi dhe kritika. Ai e ka ndarë jetën e tij mes Francës dhe Shqipërisë. Nisi të shkruajë kur ishte ende i ri dhe veprat e tij janë përkthyer në mbi tridhjetë gjuhë. Gjithashtu është martuar me shkrimtaren e njohur të skicave dhe tregimeve për fëmijë, Helena Kadare.
 • 4.  Ismail Kadare lindi më 28 janar 1936 në Gjirokastër, ku përfundoi edhe arsimin e mesëm; më 1958 mbaroi degën e Gjuhës e të Letërsisë në Universitetin e Tiranës. Më pas shkoi në Moskë me studime për dy vjet në Institutin e Letërsisë Botërore "Maksim Gorki" (1958-1960). Ismail Kadare është një nga shkrimtarët më të mëdhenjë të letërsisë shqipe dhe gjithashtu një nga shkrimtarët më të mëdhenj të letërsisë botërore bashkëkohore. Me veprën e tij, që ka shënuar një numër rekord të përkthimeve (në mbi 45 gjuhë të huaja) ai e ka bërë të njohur Shqipërinë në botë, me historinë dhe me kulturën e saj shekullore.
 • 5.  Rrugën e krijimtarisë letrare e nisi si poet që në vitet e gjimnazit Frymëzimet djaloshare, 1954, "Ëndërrimet", (1957), por u bë i njohur sidomos me vëllimin Shekulli im (1961), që u pasua nga vëllimet e tjera poetike, si: Përse mendohen këto male (1964), Motive me diell (1968) dhe Koha (1976). Vepra poetike e Ismail Kadaresë shquhet për idetë e thella dhe për figuracionin e pasur e origjinal; rol me rëndësi për pasurimin e poezisë shqiptare.
 • 6.  Në fushën e prozës, Ismail Kadare ka lëvruar tregimin, novelën dhe romanin. Vepra e parë e rëndësishme e Ismail Kadaresë në prozë është romani “Qyteti pa reklama”, që nuk u lejua të botohej i plotë deri në vitin 2003. Prozën e tij e karakterizojnë përgjithësimet e gjëra historikofilozofike, subjekti i ngjeshur dhe mendimi i thellë i shprehur shpesh me anë të parabolës, mbi bazën e asociacionit apo të analogjive historike. Ideja e romanit Gjenerali i ushtrisë së vdekur (1964) është shpirti liridashës i popullit shqiptar. Temën e shpirtit të pamposhtur të shqiptarëve nëpër shekuj autori e trajtoi edhe në romanin Kështjella (1975).
 • 7.  Në romanin Kronikë në gur (1970) Kadare kritikoi psikologjinë provinciale dhe traditat prapanike. Probleme të rëndësishme të historisë janë trajtuar edhe në përmbledhjet me tregime e novela Emblema e dikurshme (1977), Ura me tri harqe (1978) dhe Gjakftohtësia (1980). E veçanta e talentit të Ismail Kadaresë shfaqet sidomos në trajtimin, nga një këndvështrim i ri, i temës historike dhe në tingëllimin e mprehtë aktual që është i aftë t'i japë asaj. Një nga krijimet më të shquara të Ismail Kadaresë dhe të të gjithë letërsisë së re shqiptare është romani Pallati i ëndrrave (1981). Shumica e veprave të Ismail Kadaresë janë përkthyer e botuar në mbi 45 gjuhë të botës dhe janë pritur shumë mirë nga publiku lexues. Ai është shkrimtari shqiptar më i njohur në botë.
 • 8.     Ka qenë delegat në Kongresin e Drejtshkrimit (1972). Në vitin 2005 fitoi çmimin “The Booker Prize Man”. Ismail Kadare është dekoruar nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë me Urdhrin “Nderi i Kombit” dhe nga shteti francez me urdhrat “Kryqi i Legjionit të Nderit” e “Oficer i Legjionit të Nderit”. Ismail Kadare më 23.06.2009 u nderua me Çmimin e madh spanjoll, "Princi i Asturias per Letersi", nje nga çmimet me prestigjoze letrare në botë. Ai doli fitues mes 31 kandidateve nga 25 vende të ndryshme të botës ku dallohet emri i Milan Kunderas apo italiani Antonio Cabucchi. Kadare është një nga shkrimtarët më të njohur botërorë të shekullit 20.
 • 9.                     Frymëzime djaloshare poezi - 1954 Endërrime poezi - 1957 Gjenerali i ushtrisë së vdekur roman- 1963 Përse mendohen këto male poezi 1964 Dasma - 1968 Motive me diell poezi - (1968) Kështjella - roman - 1970 Kronikë në gur - roman - 1971 Koha (1976) Ura me tri harqe - 1978 Kush e solli Doruntinën - roman 1979 Prilli i thyer - 1980 Gjakftohtësia - përmbledhje novelash – Koha e shkrimeve - 1986 Dosja H - 1990 Përbindëshi - 1991 Piramida - 1992 Shqipëri - 1995 Pallati i ëndrrave - 1996 Çlirimi i Serbisë prej Kosovës - 2012                 Vjedhja e gjumit mbretëror - tregime - 1999 Ra ky mort e u pamë - ditar për Kosovën, artikuj, letra - 2000 Kohë barbare (Nga Shqipëria në Kosovë) - biseda - 2000 Vajza e Agamemnonit - 2000 Bisedë përmes hekurash - 2000 Elegji për Kosovën - 2000 Lulet e ftohta të marsit - roman 2000 Unaza në kthetra - 2001 Eskili, ky humbës i madh - 2001 (ribotim) Jeta, loja dhe vdekja e Lul Mazrekut - roman - 2002 Princesha Argjiro -lektyrë - 2003 Dantja i pashmangshëm - 2005 Identiteti evropian i shqiptarëve 2006 Hamleti, princi i vështirë - Sprovë 2006 Hija (roman) - 2007 Spiritus - 2007
 • 10.          Time of the Comet (2008) Cendres et sang (2009) Abril Despedaçado (2001) Avril brisé (1987) Të paftuarit (1985) Il Generale dell'armata morte (1983) Ballë për ballë (1979) Radiostacioni (1979) Kur vjen nëntori (1964)
 • 11. Emri Mbiemri Lindur më Dritëro Agolli 13 tetor 1931 Lindur në Menkulas, Devoll shqiptare Kombësia Profesioni shkrimtar, publicist Mirënjohje Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe të Artistëve - Shqipëri DRITËRO AGOLLI POET, PROZATOR DHE PUBLICIST, QË NGA VITI 1973 KRYETAR I LIDHJES SË SHKRIMTARËVE DHE TË ARTISTËVE TË SHQIPËRISË. ▶ DRITERO AGOLLI.WEBM
 • 12.  Dritëro Agolli lindi në Menkulas të Devollit. Pasi mori mësimet e para në vendlindje, vazhdoi gjìmnazin e Gjirokastrës, një shkollë me mjaft traditë. Studimet e larta për letërsi i mbaroi në Petërburg. Ka punuar shumë kohë gazetar në gazetën e përditshme "Zëri i popullit", dhe për shumë vjet ka qenë Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë. Për tridhjetë vjet me radhë Dritëro Agolli u zgjodh deputet. Krijimtaria e tij letrare është mjaft e pasur në gjini e lloje të ndryshme: poezi, poema, tregime, novela, romane, drama, skenarë filmash etj. Është fitues i disa çmimeve dhe i nderimeve të tjera. Disa prej veprave më të rëndësishme të tij janë përkthyer në Perëndim e në Lindje. Dritëro Agolli hyri që në fillim në letërsinë shqiptare (vitet'60) si një protagonist i saj, duke i ndryshuar përmasën e së ardhmes. Në veprën e Agollit e pa veten si protagonist bujku               Në rrugë dola, 1958 [2] Hapat e mia në asfalt, 1961 [2] Zhurma e erërave të dikurshme, 1964 Shtigje malesh dhe trotuare, 1965 [2] Mesditë, 1968 [2] Komisari Memo, roman, 1969 [2] Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo, roman 1973 [2] Nënë Shqipëri, 1974 [2] Njeriu me top, 1975 [2] Fjala gdhend gurin, 1977 [2] Trëndafili në gotë, roman, 1980 [2] Fytyra e dytë, dramë [2] Mosha e bardhë, dramë [2] Udhëtoj i menduar, 1985 [2] Kalorësi lakuriq, roman
 • 13.     Për nga gjinitë, krijimtaria e Dritëro Agollit është e larmishme. Në vjershat dhe poemat e Dritëro Agollit gjejnë shprehje mendimet dhe ndjenjat e njeriut të ri, patriotizmi dhe besnikëria ndaj idealeve revolucionare, cilësitë e tij morale në jetë dhe në punë (Devon, Devoll, Poemë malore, Hapat e mia në asfalt etj.). Vepra e tij poetike më e shquar është Nënë Shqipëri (1975), ku krijohet figura e Atdheut me traditat heroike, me vështirësitë e shumta që ndeshi në rrugën e vet dhe me vendosmërinë për të përballuar çdo pengesë e armik. Në poemën Baballarët theksohet rëndësia e veçantë e vijimësisë së traditave revolucionare në jetën e shoqërisë. Në një sërë vjershash dhe poemash Dritëro Agolli pasqyron frymën heroike të periudhës së Luftës ANÇ (Poema e udhës, Poemë për babanë dhe për vete etj.). Në prozë bëri emër sidomos romani Komisari Memo (1969), në të cilin pasqyrohet roli i madh edukues dhe drejtues në vitet e Luftës ANÇ. Nga ngjarjet e kësaj periudhe e merr subjektin edhe romani Njeriu me top (1975), që flet për ndikimin e luftës çlirimtare në mentalitetin e njerëzve. Dritëro Agolli ka botuar edhe mjaft tregime e novela nga jeta e sotme. Ndër krijimet satirike romani Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo (1973) vë në lojë konformizmin
 • 14. Kasem Trebeshina  Kasem Trebeshina Vepra e Tij(1).webm Kasëm Trebeshina lindi më 8 gusht 1926 në Berat. Filloi studimet në Shkollën Normale të Elbasanit, por i ndërpreu më 1942, kur u aktivizua gjallërisht në Luftën Nacionalçlirimtare, prej së cilës i kanë mbetur disa plagë. Trebeshina ndërpreu edhe studimet e larta në Institutin e Teatrit "Ostrovski", të Leningradit dhe iu kushtua tërësisht krijimtarisë letrare. Në vitin 1961 arrin të botojë poemën "Artani dhe Min'ja ose hijet e fundit të maleve" dhe një përkthim pa emër të Garsia Lorkës.
 • 16.   Ne qofte se keni ndonje Pyetje Urdheroni!