SlideShare a Scribd company logo
LLOJET E TEKSTEVE
NENLLLOJET DHE KARAKTERISTIKAT
CFARE DUHET TE DIME PER
NJE TEKST?
 Me tekst kuptojme teresine e fjaleve, fjalive dhe paragrafeve
,qe lidhen sipas qellimit , kuptimit , saktesise gramatikore.
 Zakonisht nje tekst ka nje titull , qe vjen si paraqitje sintetike
e gjithe tekstit.
 Paragrafi eshte njesia me e vogel kuptimore e nje teksti , qe
sjell nje ide te perfunduar,
 Koherenca eshte lidhja logjike e nje teksti.
 Kohezioni eshte teresia e mjeteve gjuhesore ne funksion te
koherences.
Ndahen per nga funksioni
Krijohen ne baze te parimeve te njejta
Dy grupet kryesore te teksteve
LETRAR dhe JOLETRAT
Karakteristika
• Funksioni : praktik
• Permban nje dije te qendrueshme ne perditshmeri
Teksti joletrar
INFORMUES PERSHKRUES SHPJEGUES ARGUMENTUES
Klasifikimi ne
baze te qellimit
• Informimi
• Realizohet me ane te
fakteve dhe te dhenaveQellimi
• Objektiv
• Analitik (i detajuar)
• Sintetik (i permbledhur)
Lloji
• Kronika
• Auto/Biografia
• Letra
Nentekste
KRONI
KA
• Tekst narrativ
• Bazohet ne
rregullen e
5W
• Sipas
tematikes
ndahet ne :
kulturore,
historike,
sportive
• Sipas
natyres se
ngjarjes
ndahet ne : e
bardhe, roze
, e zeze
BIOGRAFIA
• Objektive
• Fakte dhe te
dhena
personale
• Jepet ana
pozitive dhe
negative e
personazhit
per te cilin
shkruhet
• Ne veten e
trete,
nr.njejes.
• Folje qe
tregojne
veprime
AUTOBIO
GRAFIA
• Subjektive
• Fakte dhe te
dhena
personale
• Jepet vetem
ana pozitive
e
personazhit
per te cilin
shkruhet.
• Ne veten e
pare,
nr.njejes.
• Folje qe
tregojne
gjendje.
LETRA
FORMALE
• Objektive
• Forme e
kortezise
• Ka nje motiv
• Formula
hyrese dhe
mbyllese te
ngurtesuara.
• Emocione
pozicioni
• Gjuhe e
drejtperdrejte
me saktesi
maksiomale
LETRA
PERSONA
LE
• Subjektive
• Intime
• Mund te kete
me shume
se nje motiv
• Formula jo te
ngurtesuara
• Gjuhe e
pasur me
shkurtime ,
pseudonime,
e lire dhe e
shpenguar
• Ditari – leter
me vetveten
QELLIMI
-Te krijoje imazhin
-Perdor detajet shqisore
PERDOR
-Mjete gjuhesore si : emer,
mbiemer, orientim ne hapesire
,kohe etj.
-Linje pershkrimi : krahasuese, nga
e vecanta tek e pergjithshmja etj.
NENTEKSTE
-Objektiv , Subjektiv,
Shprehes
NENTEKSTE
OBJEKTIV
Informues
I sakte dhe i hollesishem
Gjuhe e thjeshte dhe teknike
SUBJEKTIV
Perfshirje e emocioneve, kendveshtrimeve
personale
Gjuhe e figurshme
Perzgjidhen detajet e duhura per te arritur
qellimin
SHPREHES
(BINDES)
Subjektiv
Sjell imazhin duke treguar vetem anet
pozitive
Gjuhe e zgjedhur me kujdes qe nxit
kureshtjen
Foje ne menyren nxitese
Qellimi
Te shpjegoje,
analizoje,sqaroje
,konkretizoje nje
koncept,
ceshtje,teme te
caktuar.
STRUKTURA
Parashtrim i
ceshtjes
Teza
Pergjigje e
pyetjeve “si”
“pse”
ELEMENTE TE
GJUHES
Fjali pyetese te
pjeseshme
Fjali ftilluese
Fjali shkakore
Fjali me
nenrenditje
percaktore
Struktura klishe
( e thene
ndryshe,nga kjo
pikepamje)
LLOJE
Tekse mesimore
Shkrime kritike
Ese shpjeguese
Referata/diskuti
me
Tekste
udhezuese
TEKSTI UDHEZUES SI NENLLOJ I TEKSTIT SHPJEGUES
QELLIMI KARAKTERISTIKA
GJUHESORE
NENLLOJE
-udhezim -folje ne urdherore, lidhore,
joveprore
- Ligjet
-simbole
-ilustrime
-Recetat
-detaje
-qartesi maksimale qe nuk le
vend per nenkuptim
-Manualet e
perdorimit

More Related Content

What's hot

projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane
 
Don kishoti
Don kishotiDon kishoti
Don kishoti
Armando Selvija
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
Klevi Hoxha
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
manomano46
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
lasgush poradeci
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeciornela rama
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
Alush Kryeziu
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Universiteti Politeknik Tirane
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda
 
Teksti tregimtar
Teksti tregimtarTeksti tregimtar
Teksti tregimtar
ArdiPerla
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Klevi Hoxha
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano46
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
D. Sh
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
S Gashi
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
Kejti Cela
 

What's hot (20)

projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
 
Don kishoti
Don kishotiDon kishoti
Don kishoti
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
lasgush poradeci
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Teksti tregimtar
Teksti tregimtarTeksti tregimtar
Teksti tregimtar
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 

Similar to Llojet e teksteve

Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencorPermbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
ZuhdiHajzeri
 
Shkrimi reflektiv
Shkrimi reflektivShkrimi reflektiv
Shkrimi reflektiv
Menaxherat
 
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Vleresimi me note sipas objektivave te programit
Vleresimi me note sipas objektivave te programitVleresimi me note sipas objektivave te programit
Vleresimi me note sipas objektivave te programit
Valbona Imeraj
 
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docxCeklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
Trekndshididaktik
 
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliPLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Metodologjia dhe Shkrimi Ligjor
Metodologjia dhe Shkrimi LigjorMetodologjia dhe Shkrimi Ligjor
Metodologjia dhe Shkrimi Ligjor
Refik Mustafa
 
Procesi i te shkruarit
Procesi i te shkruaritProcesi i te shkruarit
Procesi i te shkruarit
Menaxherat
 
Plan individual mesimor
Plan individual mesimorPlan individual mesimor
Plan individual mesimor
Valbona Imeraj
 
Presentation (39).pptx
Presentation (39).pptxPresentation (39).pptx
Presentation (39).pptx
Sokol Tabaku
 
Gjuhe 10-16.04.2020
Gjuhe 10-16.04.2020Gjuhe 10-16.04.2020
Gjuhe 10-16.04.2020
NA XXXXXXXXXXXXX
 

Similar to Llojet e teksteve (11)

Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencorPermbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
Permbledhje koll.1 metodat e hulumtimit shkencor
 
Shkrimi reflektiv
Shkrimi reflektivShkrimi reflektiv
Shkrimi reflektiv
 
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
12 shprehi të të menduarit kritik byirenakotobelli
 
Vleresimi me note sipas objektivave te programit
Vleresimi me note sipas objektivave te programitVleresimi me note sipas objektivave te programit
Vleresimi me note sipas objektivave te programit
 
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docxCeklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
Ceklista Gjuhë shqipe-kl.IV-k.i ri.docx
 
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelliPLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
PLANIFIKIMI LËNDOR KURRIKULA E RE byirenakotobelli
 
Metodologjia dhe Shkrimi Ligjor
Metodologjia dhe Shkrimi LigjorMetodologjia dhe Shkrimi Ligjor
Metodologjia dhe Shkrimi Ligjor
 
Procesi i te shkruarit
Procesi i te shkruaritProcesi i te shkruarit
Procesi i te shkruarit
 
Plan individual mesimor
Plan individual mesimorPlan individual mesimor
Plan individual mesimor
 
Presentation (39).pptx
Presentation (39).pptxPresentation (39).pptx
Presentation (39).pptx
 
Gjuhe 10-16.04.2020
Gjuhe 10-16.04.2020Gjuhe 10-16.04.2020
Gjuhe 10-16.04.2020
 

Llojet e teksteve

 • 1. LLOJET E TEKSTEVE NENLLLOJET DHE KARAKTERISTIKAT
 • 2. CFARE DUHET TE DIME PER NJE TEKST?  Me tekst kuptojme teresine e fjaleve, fjalive dhe paragrafeve ,qe lidhen sipas qellimit , kuptimit , saktesise gramatikore.  Zakonisht nje tekst ka nje titull , qe vjen si paraqitje sintetike e gjithe tekstit.  Paragrafi eshte njesia me e vogel kuptimore e nje teksti , qe sjell nje ide te perfunduar,  Koherenca eshte lidhja logjike e nje teksti.  Kohezioni eshte teresia e mjeteve gjuhesore ne funksion te koherences.
 • 3. Ndahen per nga funksioni Krijohen ne baze te parimeve te njejta Dy grupet kryesore te teksteve LETRAR dhe JOLETRAT
 • 4. Karakteristika • Funksioni : praktik • Permban nje dije te qendrueshme ne perditshmeri Teksti joletrar INFORMUES PERSHKRUES SHPJEGUES ARGUMENTUES Klasifikimi ne baze te qellimit
 • 5. • Informimi • Realizohet me ane te fakteve dhe te dhenaveQellimi • Objektiv • Analitik (i detajuar) • Sintetik (i permbledhur) Lloji • Kronika • Auto/Biografia • Letra Nentekste
 • 6. KRONI KA • Tekst narrativ • Bazohet ne rregullen e 5W • Sipas tematikes ndahet ne : kulturore, historike, sportive • Sipas natyres se ngjarjes ndahet ne : e bardhe, roze , e zeze BIOGRAFIA • Objektive • Fakte dhe te dhena personale • Jepet ana pozitive dhe negative e personazhit per te cilin shkruhet • Ne veten e trete, nr.njejes. • Folje qe tregojne veprime AUTOBIO GRAFIA • Subjektive • Fakte dhe te dhena personale • Jepet vetem ana pozitive e personazhit per te cilin shkruhet. • Ne veten e pare, nr.njejes. • Folje qe tregojne gjendje. LETRA FORMALE • Objektive • Forme e kortezise • Ka nje motiv • Formula hyrese dhe mbyllese te ngurtesuara. • Emocione pozicioni • Gjuhe e drejtperdrejte me saktesi maksiomale LETRA PERSONA LE • Subjektive • Intime • Mund te kete me shume se nje motiv • Formula jo te ngurtesuara • Gjuhe e pasur me shkurtime , pseudonime, e lire dhe e shpenguar • Ditari – leter me vetveten
 • 7. QELLIMI -Te krijoje imazhin -Perdor detajet shqisore PERDOR -Mjete gjuhesore si : emer, mbiemer, orientim ne hapesire ,kohe etj. -Linje pershkrimi : krahasuese, nga e vecanta tek e pergjithshmja etj. NENTEKSTE -Objektiv , Subjektiv, Shprehes
 • 8. NENTEKSTE OBJEKTIV Informues I sakte dhe i hollesishem Gjuhe e thjeshte dhe teknike SUBJEKTIV Perfshirje e emocioneve, kendveshtrimeve personale Gjuhe e figurshme Perzgjidhen detajet e duhura per te arritur qellimin SHPREHES (BINDES) Subjektiv Sjell imazhin duke treguar vetem anet pozitive Gjuhe e zgjedhur me kujdes qe nxit kureshtjen Foje ne menyren nxitese
 • 9. Qellimi Te shpjegoje, analizoje,sqaroje ,konkretizoje nje koncept, ceshtje,teme te caktuar. STRUKTURA Parashtrim i ceshtjes Teza Pergjigje e pyetjeve “si” “pse” ELEMENTE TE GJUHES Fjali pyetese te pjeseshme Fjali ftilluese Fjali shkakore Fjali me nenrenditje percaktore Struktura klishe ( e thene ndryshe,nga kjo pikepamje) LLOJE Tekse mesimore Shkrime kritike Ese shpjeguese Referata/diskuti me Tekste udhezuese
 • 10. TEKSTI UDHEZUES SI NENLLOJ I TEKSTIT SHPJEGUES QELLIMI KARAKTERISTIKA GJUHESORE NENLLOJE -udhezim -folje ne urdherore, lidhore, joveprore - Ligjet -simbole -ilustrime -Recetat -detaje -qartesi maksimale qe nuk le vend per nenkuptim -Manualet e perdorimit