Organizacija podataka
Organizacija podataka
 Jedna

od glavnih funkcija operativnog sistema
jeste upravljanje spoljašnjim jedinicama i rad
sa p...
Organizacija podataka
 Osnovni

pojmovi kojima se koristimo su:
 datoteka (fajl, eng. File)
 direktorijum (katalog, fol...
Datoteka
 Datoteka

ili fajl predstavlja osnovni nosilac
podataka. Veoma je teško definisati pojam
fajla, ali jedna od uo...
Datoteka
 Svaka

datoteka mora da ima svoje ime. Ime određuje
korisnik prilikom kreiranja same datoteke ili je već
određe...
Datoteka
 Nakon

imena datoteke sledi tačka iza koje ide
ekstenzija. Ekstenzija je obično predstavljena za 3
slova i ozna...
Datoteka
Datoteka
 Nad

datotekama su definisani i takozvani meta podaci
(meta data) koji se automatski kreiraju (kada je
datoteka...
Direktorijum
 Direktorijum

(fascikla, katalog, folder eng. Folder)
koncept koji se koristi za organizaciju podataka na
r...
Direktorijum
 Svaki

direktorijuma mora da ima svoje ime a sam
direktorijum nema veličinu. U grafičkom okruženju
operativ...
Stablo podataka
 Kao

posledica mogućnosti smeštanja direktorijuma
(poddirektorijum) unutar drugog direktorijuma javlja
s...
Stablo podataka
Stablo podataka
 Kao

što je već rečeno, svaki direktorijum može
sadržati poddirektorijume i/ili datoteke. Primer –
direk...
Stablo podataka
 Ovo

je osnovni direktorijum u organizacijonoj
strukturi stabla i od njega polaze svi ostali
direktoriju...
Stablo podataka
 Unutar

istog direktorijuma NE MOGU postojati dva
direktorijuma sa istim imenom.
 Unutar istog direktor...
Stablo podataka
 Kao

što se vidi na prethodnoj slici postoje dve
datoteke sa istim imenom (Predmetni nastavnici.doc)
ali...
Stablo podataka
 Dakle,

datoteka nije samo određena svojim imenom i
ekstenzijom već i direktorijumom u kojem se nalazi.
...
Stablo podataka
 A:

i V:- oznake za disketne jedinice (ova vrsta
uređaja je veoma retka)
 C: – oznaka diska (hard disk)...
Stablo podataka
 Nakon

naziva uređaja sledi oznaka za koreni
direktorijum ( ) iza koga sledi naziv direktorijuma sa
prv...
Stablo podataka
 C:gimnazijapetnaestaI

godinaPredmetni

nastavnici.doc
 C:gimnazijapetnaestaI godinaI3Predmetni nastavn...
Prečica
 Prečica

(eng. shortcut) predstavlja ikonu koja sadrži
isključivo adresu datoteke ili direktorijuma.
Dvostrukim ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Organizacija podataka

1,150 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,150
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
18
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Organizacija podataka

 1. 1. Organizacija podataka
 2. 2. Organizacija podataka  Jedna od glavnih funkcija operativnog sistema jeste upravljanje spoljašnjim jedinicama i rad sa podacima koji se nalaze na njima. Usled toga podaci moraju biti organizovani na određeni način. Logička organizacija podataka podrazumeva njihovo smeštanje po direktorijumima. Fizička organizacija razmatra čuvanje podataka na fizičkim jedinicama memorije (prvenstveno spoljašnjim jedinicama).
 3. 3. Organizacija podataka  Osnovni pojmovi kojima se koristimo su:  datoteka (fajl, eng. File)  direktorijum (katalog, folder, eng. Folder)  adresa  prečica (eng. Shortcut) – ovaj pojam se vezuje za samo radno okruženje i ne predstavlja niti logičku niti fizičku organizaciju podataka
 4. 4. Datoteka  Datoteka ili fajl predstavlja osnovni nosilac podataka. Veoma je teško definisati pojam fajla, ali jedna od uobičajenih definicija glasi: “Fajl predstavlja najmanju logičku celinu”. Pod najmanjom logičkom celinom ovde se podrazumeva šta je to što bi moglo da se predstavi u formatu datoteke a da je razumljivo korisniku. Datoteka može biti tekst (par reči, nekoliko strana do celih knjiga), slika, zvučni zapis, video zapis…
 5. 5. Datoteka  Svaka datoteka mora da ima svoje ime. Ime određuje korisnik prilikom kreiranja same datoteke ili je već određena od strane drugog korisnika. Maksimalni broj znakova koji je moguće koristiti prilikom imenovanja datoteke je 256. Potrebno je voditi računa o tome koji znaci nisu dozvoljeni u imenima. U ovaj skup spadaju sledeći znaci: ” * : / ? < > | ?. (uključujući i tačku).
 6. 6. Datoteka  Nakon imena datoteke sledi tačka iza koje ide ekstenzija. Ekstenzija je obično predstavljena za 3 slova i označava tip datoteke – određuje koju vrstu podataka sadrži datoteka. U grafičkom radnom okruženju tip datoteke je pored ekstenzije i vizuelno definisan izgledom ikone. Ovo su samo neki od primera ikona sa odgovarajućim ekstenzijama i šta one predstavljaju.
 7. 7. Datoteka
 8. 8. Datoteka  Nad datotekama su definisani i takozvani meta podaci (meta data) koji se automatski kreiraju (kada je datoteka kreirana, kada je menjana, kada joj je pristupljeno, ko je kreirao datoteku…). U grafičom radnom okruženju ovi podaci se mogu videti kada se pozove pomoćni meni (desni klik na ikonu fajla) a zatim izabere stavka „Properties”.
 9. 9. Direktorijum  Direktorijum (fascikla, katalog, folder eng. Folder) koncept koji se koristi za organizaciju podataka na računaru. Osmišljen je tako da se unutar direktorijuma mogu „smestiti” datoteke i drugi direktorijum. Često se definiše kao skup logički povezanih podataka.
 10. 10. Direktorijum  Svaki direktorijuma mora da ima svoje ime a sam direktorijum nema veličinu. U grafičkom okruženju operativnog sistema Windows direktorijum je predstavljen ikonicom fascike (fascikla – eng. Folder). Kod Linux-olikih operativnih sistema direktorijum je u suštini datoteka koja sadrži spisak svih datoteka i drugih direktorijuma koji predstavljaju njegov sadržaj.
 11. 11. Stablo podataka  Kao posledica mogućnosti smeštanja direktorijuma (poddirektorijum) unutar drugog direktorijuma javlja se struktura koja se zove stablo podataka i ima strogo definisanu hierarhisku strukturu. Izgled takvog „stabla” može se videti na sledećoj slici:
 12. 12. Stablo podataka
 13. 13. Stablo podataka  Kao što je već rečeno, svaki direktorijum može sadržati poddirektorijume i/ili datoteke. Primer – direktorijum I godina ima poddirektorijume I-1, I-2, I-3 i I-4 i datoteke Razredne starešine.doc i Predmetni nastavnici.doc. Svi direktorijumi su raspoređeni po nivoima. Na nultom nivou nalazi se koreni direktorijum koji je označen obrnutom kosom crtom (eng. backslash – ).
 14. 14. Stablo podataka  Ovo je osnovni direktorijum u organizacijonoj strukturi stabla i od njega polaze svi ostali direktorijumi. Iz ovog direktorijuma se vidi kompletan sadržaj prvog nivoa. Sadržaj drugog nivoa je vidljiv samo delimično i samo onaj deo koji je vezan za trenutno aktivni direktorijum. Npr. ukoliko je trenutno aktivan direktorijum Osnovna škola prvog nivoa, direktorijumi drugog nivoa I godina do IV godina neće biti vidljivi.
 15. 15. Stablo podataka  Unutar istog direktorijuma NE MOGU postojati dva direktorijuma sa istim imenom.  Unutar istog direktorijuma NE MOGU postojati dve datoteke sa istim imenom i ekstenzijom. Može se desiti situacija da postoje dve datoteke sa istim imenom ali različitom eskstenzijom (npr. unutar direktorijuma I godina moguće je kreirati datoteku Predmetni nastavnici.txt).
 16. 16. Stablo podataka  Kao što se vidi na prethodnoj slici postoje dve datoteke sa istim imenom (Predmetni nastavnici.doc) ali se nalaze u različitim direktorijumima (I godina i I-3). Ove dve datoteke mogu i ne moraju da budu istog sadržaja.
 17. 17. Stablo podataka  Dakle, datoteka nije samo određena svojim imenom i ekstenzijom već i direktorijumom u kojem se nalazi. Puno „ime” datoteke naziva se ADRESA. Adresa se dobija tako što se navede naziv uređaja (spoljašnja jedninica memorije) na kome je datoteka sačuvana. Nazivi ovih jedinica označeni su slovima abecede:
 18. 18. Stablo podataka  A: i V:- oznake za disketne jedinice (ova vrsta uređaja je veoma retka)  C: – oznaka diska (hard disk), pored ove oznake, ukoliko je disk podeljen na više logičkih celina (particije) mogu se naći i oznake D: E: …  oznake za CD/DVD uređaje zavise od broja particija na disku (obično je označena sa E:)  oznake za fleš memorije zavisi od USB priključka na koji je priključena i od broja datih uređaja koji su priključeni.
 19. 19. Stablo podataka  Nakon naziva uređaja sledi oznaka za koreni direktorijum ( ) iza koga sledi naziv direktorijuma sa prvog nivoa, direktorijuma sa drugog nivoa razdvojenih obrnutom kosom crtom ( ) i tako sve dok se ne dođe do direktorijuma u kome je datoteka. Zatim se navodi i ime same datoteke sa ekstenzijom. Za primer sa slike možemo napisati sledeće adrese:
 20. 20. Stablo podataka  C:gimnazijapetnaestaI godinaPredmetni nastavnici.doc  C:gimnazijapetnaestaI godinaI3Predmetni nastavnici.doc  Dakle, datoteka je JEDNOZNAČNO određena svojom adresom!!! NE MOGU postojati dve datoteke sa istom adresom!!!
 21. 21. Prečica  Prečica (eng. shortcut) predstavlja ikonu koja sadrži isključivo adresu datoteke ili direktorijuma. Dvostrukim klikom na ikonu prečicu pokrenuće se prozor direktorijuma ili datoteke koja je sačuvana u prečici.

×