SlideShare a Scribd company logo
1 of 7
Download to read offline
1
2 2
Realizmi letrar është një zhanër letrar,
pjesë e realizmit më të gjerë në art, që
përpiqet të përfaqësojë lëndën me
vërtetësi, duke shmangur trillimet
spekulative dhe elementët e
mbinatyrshëm. Ajo filloi me lëvizjen e
artit realist që filloi me letërsinë franceze
të mesit të shekullit të nëntëmbëdhjetë
(Stendal) dhe letërsinë ruse (Aleksander
Pushkin). Realizmi letrar përpiqet të
përfaqësojë gjërat e njohura ashtu siç
janë. Autorët realistë zgjodhën të
përshkruajnë aktivitete dhe përvoja të
përditshme dhe banale.
REALIZMI
3
LLOJET E REALIZMIT
4
REALIZMI SOCIAL
Realizmi Social është një lëvizje
ndërkombëtare arti që përfshin punën e
piktorëve, shtypshkronjave, fotografëve dhe
krijuesve të filmave që tërheqin vëmendjen
për kushtet e përditshme të klasave punëtore
dhe të varfërve, dhe të cilët janë kritikë ndaj
strukturave shoqërore që mbajnë këto
kushte. Ndërsa stilet artistike të lëvizjes
ndryshojnë nga kombi në komb, ajo
pothuajse gjithmonë përdor një formë të
realizmit përshkrues ose kritik.
5
REALIZMI SOCIALIST
Realizmi socialist është forma zyrtare e artit
sovjetik që u institucionalizua nga Joseph
Stalin në 1934 dhe u miratua më vonë nga
partitë aleate komuniste në të gjithë botën.
Kjo formë e realizmit mendonte se arti i
suksesshëm përshkruan dhe glorifikon
luftën e proletariatit drejt përparimit
socialist. Statuti i Bashkimit të Shkrimtarëve
Sovjetikë në 1934 deklaroi atë realizëm
socialist
është metoda themelore e letërsisë
sovjetike dhe kritikës letrare. Kërkon nga
artisti përfaqësimin e vërtetë, historikisht
konkret të realitetit në zhvillimin e tij
revolucionar. Për më tepër, vërtetësia dhe
konkretësia historike e përfaqësimit artistik
të realitetit duhet të lidhen me detyrën e
transformimit ideologjik dhe edukimit të
punëtorëve në frymën e socializmit.
NATYRALIZMI
Natyralizmi ishte një lëvizje letrare ose
tendencë nga vitet 1880-1930 që përdorte
realizëm të hollësishëm për të sugjeruar që
kushtet shoqërore, trashëgimia dhe mjedisi
kishin forcë të pashmangshme në formësimin e
karakterit njerëzor. Ishte një lëvizje letrare
kryesisht e paorganizuar që kërkonte të
përshkruante realitetin e besueshëm të
përditshëm, në krahasim me lëvizje të tilla si
Romantizmi ose Surrealizmi, në të cilat
subjektet mund të marrin trajtim mjaft
simbolik, idealist apo edhe të mbinatyrshëm.
7
Kritikët e realizmit citojnë se përshkrimi i realitetit nuk është shpesh realist me disa vëzhgues që e quajnë atë
"imagjinar" ose "projekt". Ky argument bazohet në idenë se ne shpesh nuk e marrim atë që është reale saktë.
Për të paraqitur realitetin, ne bazohemi në atë që është "reale", në përputhje me mënyrën se si e kujtojmë atë,
si dhe si e përjetojmë atë. Sidoqoftë, realiteti i kujtuar ose i përjetuar nuk korrespondon gjithmonë me atë që
është e vërteta. Në vend të kësaj, ne shpesh marrim një version të shtrembëruar të tij, i cili lidhet vetëm me
atë që është atje ose si janë gjërat në të vërtetë. Realizmi kritikohet për paaftësinë e tij të supozuar për të
adresuar këtë sfidë dhe një dështim i tillë konsiderohet si baraz me bashkëpunimin në krijimin e një procesi ku
"natyra artefaktive e realitetit anashkalohet ose edhe fshihet". Sipas Catherine Gallagher, trillimi realist pa
ndryshim minon, në praktikë, ideologjinë që synon të ilustrojë sepse nëse paraqitjet do të ishin aq të
mjaftueshme për veten, ndoshta nuk do të kishte nevojë për romane. Kjo mund të demonstrohet në fokusin e
natyralizmit letrar gjatë Amerikës së shekullit të nëntëmbëdhjetë në forcat më të mëdha që përcaktojnë jetën
e karakterit të saj siç përshkruhet në makineritë bujqësore të portretizuara si të mëdha dhe të tmerrshme,
duke copëtuar trupat njerëzorë "të ngatërruar" pa funksionim. Makineritë u përdorën si metaforë por
kontribuan në perceptimin se rrëfime të tilla ishin më shumë si mit sesa realiteti.
KRITIKET

More Related Content

What's hot

Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxdaskakamakak
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
 
Don Kishoti - Projekt
Don Kishoti - Projekt  Don Kishoti - Projekt
Don Kishoti - Projekt Arber Here
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEErgi Nushi
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
 
Letersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureOrnela Keçi
 
Kohezioni dhe koherenca
Kohezioni dhe koherencaKohezioni dhe koherenca
Kohezioni dhe koherencaMenaxherat
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
 

What's hot (20)

Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docx
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
" Hamleti"
" Hamleti"" Hamleti"
" Hamleti"
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
FILOZOFIA
FILOZOFIA FILOZOFIA
FILOZOFIA
 
Don Kishoti - Projekt
Don Kishoti - Projekt  Don Kishoti - Projekt
Don Kishoti - Projekt
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Harta dhe globi
Harta dhe globiHarta dhe globi
Harta dhe globi
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
 
Letersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
 
Kohezioni dhe koherenca
Kohezioni dhe koherencaKohezioni dhe koherenca
Kohezioni dhe koherenca
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
 
Derivati dhe zbatimet
Derivati dhe zbatimet Derivati dhe zbatimet
Derivati dhe zbatimet
 

More from businessforlife

More from businessforlife (12)

letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike Crregullimet kromozomike
Crregullimet kromozomike
 
Elektriciteti, Fizike
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
 
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet ZogutEkonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
Ekonomia gjate qeverisjes se Ahmet Zogut
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
 
Ndotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, FizikeNdotja akustike, Fizike
Ndotja akustike, Fizike
 
Politika Antike, Filozofi
Politika Antike, FilozofiPolitika Antike, Filozofi
Politika Antike, Filozofi
 
Organizmat, Biologji
Organizmat, BiologjiOrganizmat, Biologji
Organizmat, Biologji
 
Romantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuarRomantiku im i preferuar
Romantiku im i preferuar
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
 

Realizmi, Projekt

 • 1. 1
 • 2. 2 2 Realizmi letrar është një zhanër letrar, pjesë e realizmit më të gjerë në art, që përpiqet të përfaqësojë lëndën me vërtetësi, duke shmangur trillimet spekulative dhe elementët e mbinatyrshëm. Ajo filloi me lëvizjen e artit realist që filloi me letërsinë franceze të mesit të shekullit të nëntëmbëdhjetë (Stendal) dhe letërsinë ruse (Aleksander Pushkin). Realizmi letrar përpiqet të përfaqësojë gjërat e njohura ashtu siç janë. Autorët realistë zgjodhën të përshkruajnë aktivitete dhe përvoja të përditshme dhe banale. REALIZMI
 • 4. 4 REALIZMI SOCIAL Realizmi Social është një lëvizje ndërkombëtare arti që përfshin punën e piktorëve, shtypshkronjave, fotografëve dhe krijuesve të filmave që tërheqin vëmendjen për kushtet e përditshme të klasave punëtore dhe të varfërve, dhe të cilët janë kritikë ndaj strukturave shoqërore që mbajnë këto kushte. Ndërsa stilet artistike të lëvizjes ndryshojnë nga kombi në komb, ajo pothuajse gjithmonë përdor një formë të realizmit përshkrues ose kritik.
 • 5. 5 REALIZMI SOCIALIST Realizmi socialist është forma zyrtare e artit sovjetik që u institucionalizua nga Joseph Stalin në 1934 dhe u miratua më vonë nga partitë aleate komuniste në të gjithë botën. Kjo formë e realizmit mendonte se arti i suksesshëm përshkruan dhe glorifikon luftën e proletariatit drejt përparimit socialist. Statuti i Bashkimit të Shkrimtarëve Sovjetikë në 1934 deklaroi atë realizëm socialist është metoda themelore e letërsisë sovjetike dhe kritikës letrare. Kërkon nga artisti përfaqësimin e vërtetë, historikisht konkret të realitetit në zhvillimin e tij revolucionar. Për më tepër, vërtetësia dhe konkretësia historike e përfaqësimit artistik të realitetit duhet të lidhen me detyrën e transformimit ideologjik dhe edukimit të punëtorëve në frymën e socializmit.
 • 6. NATYRALIZMI Natyralizmi ishte një lëvizje letrare ose tendencë nga vitet 1880-1930 që përdorte realizëm të hollësishëm për të sugjeruar që kushtet shoqërore, trashëgimia dhe mjedisi kishin forcë të pashmangshme në formësimin e karakterit njerëzor. Ishte një lëvizje letrare kryesisht e paorganizuar që kërkonte të përshkruante realitetin e besueshëm të përditshëm, në krahasim me lëvizje të tilla si Romantizmi ose Surrealizmi, në të cilat subjektet mund të marrin trajtim mjaft simbolik, idealist apo edhe të mbinatyrshëm.
 • 7. 7 Kritikët e realizmit citojnë se përshkrimi i realitetit nuk është shpesh realist me disa vëzhgues që e quajnë atë "imagjinar" ose "projekt". Ky argument bazohet në idenë se ne shpesh nuk e marrim atë që është reale saktë. Për të paraqitur realitetin, ne bazohemi në atë që është "reale", në përputhje me mënyrën se si e kujtojmë atë, si dhe si e përjetojmë atë. Sidoqoftë, realiteti i kujtuar ose i përjetuar nuk korrespondon gjithmonë me atë që është e vërteta. Në vend të kësaj, ne shpesh marrim një version të shtrembëruar të tij, i cili lidhet vetëm me atë që është atje ose si janë gjërat në të vërtetë. Realizmi kritikohet për paaftësinë e tij të supozuar për të adresuar këtë sfidë dhe një dështim i tillë konsiderohet si baraz me bashkëpunimin në krijimin e një procesi ku "natyra artefaktive e realitetit anashkalohet ose edhe fshihet". Sipas Catherine Gallagher, trillimi realist pa ndryshim minon, në praktikë, ideologjinë që synon të ilustrojë sepse nëse paraqitjet do të ishin aq të mjaftueshme për veten, ndoshta nuk do të kishte nevojë për romane. Kjo mund të demonstrohet në fokusin e natyralizmit letrar gjatë Amerikës së shekullit të nëntëmbëdhjetë në forcat më të mëdha që përcaktojnë jetën e karakterit të saj siç përshkruhet në makineritë bujqësore të portretizuara si të mëdha dhe të tmerrshme, duke copëtuar trupat njerëzorë "të ngatërruar" pa funksionim. Makineritë u përdorën si metaforë por kontribuan në perceptimin se rrëfime të tilla ishin më shumë si mit sesa realiteti. KRITIKET

Editor's Notes

 1. To use this title animation slide with a new image simply 1) move the top semi-transparent shape to the side, 2) delete placeholder image, 3) click on the picture icon to add a new picture, 4) Move semi-transparent shape back to original position, 5) Update text on slide.
 2. Tip: When using complex image as full-bleed background add a transparency (70%-90%) fill layer to give contrast to text.