Kesusasteraan melayu

19,216 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
19,216
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
453
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kesusasteraan melayu

 1. 1. DEFINISIPerkataan sastera berasal daripada bahasa sanskritiaitu "castra". Susastera yang bermaksud kata yangmembawa maksud khusus iaitu :Su indah, baik,, lebih berfaedahSastera huruf atau buku(ke) susastera (an) kumpulan buku-buku yang indahbahasanya dan baik isinya
 2. 2.  J.S Badudu Sastera harus ditinjau dari dua segi iaitu bahasa dan isi Hashim Awang Ciptaan senia yang disampaikan melalui bahasa.
 3. 3.  Purba Silam Lama Klasik Tradisional Lisan Warisan Rakyat Folk-life/ Folk-lore Folk-literature
 4. 4.  Baru Moden Bertulis Istana/Bangsawan
 5. 5.  Kesusasteraan Melayu Klasik -sastera tertua yang disampaikan secara lisan dan diturunkan dari satu generasi ke generasai lain yang mempunyai unsur tokok - tambah. -ia wujud sebelum adanya alat pencetak. -di hasilkan sebelum tahun 1800. -hasil yang masih tersimpan tidak kira dalam apa bentuk dan bagaimana corak. -disampaikan dalam bentuk lisan dan sebahagian kecil dalam bentuk tulisan tangan. -punya nilai dan ukuran yang tersendiri. -terpancar „worldview masayarakat‟ -setiap karya adalah hak cipta bersama----- tiada nama pengarang. -khayalan dicampuradukkan dengan kenyataan----tujuan hiburan dan pengajaran. -mempunyai unsur-unsur setempat. -bersifat universal.
 6. 6.  Kesusasteraan Lisan. kesusasteraan yang disampaikan melalui peraturan dari satu generasi ke satu generasi yang lain. dikenali juga sebagai sastera rakyat contoh sastera lisan berbentuk cerita: cerita asal-usul ( Dongeng harimau jadian, dongeng gerhana ) cerita binatang ( Cerita Sang Kancil, Pelanduk ) cerita jenaka ( Pak Pandir, Pak kaduk dan Lebai malang ) cerita lagenda ( Mahsuri, Hang Tuah ) cerita penglipur-lara ( Malim Deman, Malim Dewa, Anggun Cik Tunggal )
 7. 7.  KESUSASTERAAN TULISAN Kesusasteraan tulisan ialah kesusateraan yang disampaikan secara bertulis Pada awalnya, tulisan jawi digunakan untuk menulis kesusasteraan. Sebelum adanya alat pencetak, banyak karya sastera bertulis dengan tangan sahaja. Contohnya Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu Setelah masyarakat didatangi peradaban barat, alat cetak dan tulisan rumi di perkenalkan. Contoh karya-karya sastera adalah seperti Hikayat Sang Kancil Sastera bertulis berbentuk cerita terbahagi kepada 3 iaitu novel, cerpen dan drama.
 8. 8.  SASTERA ISTANA (TULISAN) Kesusasteraan tulisan ialah kesusateraan yang disampaikan secara bertulis Pada awalnya, tulisan jawi digunakan untuk menulis kesusasteraan. Sebelum adanya alat pencetak, banyak karya sastera bertulis dengan tangan sahaja. Contohnya Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu Setelah masyarakat didatangi peradaban barat, alat cetak dan tulisan rumi di perkenalkan. Contoh karya-karya sastera adalah seperti Hikayat Sang Kancil Sastera bertulis berbentuk cerita terbahagi kepada 3 iaitu novel, cerpen dan drama.
 9. 9.  Sastera Tradisional Prosa boleh ditakrifkan sebagai satu bentuk karangan yang panjang. Prosa tidak terbatas kepada cerita (naratif) sahaja tetapi termasuk juga karya-karya yang bukan cerita (bukan naratif/non- naratif). Oleh itu, karya-karya kesusasteraan Melayu yang panjang sama ada lisan atau tulisan dikelompokkan sebagai prosa. Syarat utama ia boleh dikatakan sebagai kesusasteraan Melayu ialah penggunaan bahasa Melayu sebagai alat penyampaian dalam karya-karya tersebut merangkumi seluruh nusantara. Prosa Melayu tradisional berbentuk lisan dikenali juga sebagai sastera rakyat. Prosa tradisional dalam kesusasteraan Melayu boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu : 1. Naratif 2. Bukan naratif
 10. 10.  Prosa tradisional berbentuk naratif itu boleh dibahagikan pula kepada dua pecahan lagi iaitu naratif lisan dan naratif tulisan. Naratif lisan pula boleh dipecahkan lagi kepada tiga genre yang utama iaitu: 1. Mitos 2. Legenda 3. Cerita rakyat * Cerita rakyat terangkum di dalamnya beberapa jenis cerita lagi seperti cerita binatang, cerita jenaka, cerita Lipur Lara dan cerita teladan. Sementara itu naratif tulisan terbahagi kepada lima genre iaitu: 1. Sastera sejarah 2. Sastera hikayat 3. Sastera sastera panji 4. Sastera kepahlawanan / epik 5. Sastera agama Prosa tradisional bukan naratif terdiri daripada empat genre iaitu : 1. Sastera undang-undang 2. Sastera kitab 3. Sastera ketatanegaraan 4. Kepustakaan ilmu tradisional
 11. 11. Folk-life/ folk-lore DEFINISI: Menurut Dr. Ismail Hamid dalam bukunya “Perkembangan Kesusasteraan Melayu Lama”, „Penglipur‟ membawa maksud penghibur, manakala „Lara‟ pula bermaksud duka atau kesedihan hati. Daripada cantuman dua kata „Penglipur‟ dan „Lara‟ membawa pengertian cerita yang menghiburkan orang dalam kesedihan atau dukacita. Cerita Penglipur lara dikenali juga sebagai „folklore‟. R.O Winstedt menamakan penglipur Lara sebagai roman rakyat (flok ramances). Cerita Penglipur Lara ialah cerita-cerita roman yang mengandungi unsur “adventure”. Biasanya cerita berlegar di sekitar golongan istana atau golongan-golongan putera-puteri, cerita raja dengan segalagambaran keindahan, kemewahan, kesaktian serta kejadian-kejadian yang luar biasa (“supernatural”).
 12. 12.  Cerita Penglipur Lara terkenal di kalangan masyarakat Melayu kerana cerita-cerita ini mempunyai keunikan dan keistemewaan yang tersendiri. Keunikkan itu jelas dilihat dari segi ceritanya, penutur atau tukang cerita dan cara persembahan cerita tersebut. Dalam masyarakat Minangkabau, cerita Pengliur Lara dikenali sebagai Kaba.Mengikut kajian tukang-tukang cerita atau penutur cerita Penglipur Lara ini terdapat dua golongan iaitu Tukang cerita “profesional” dan “amatur”. Cara penyampaian menggunakan “kepakaran” mereka tersendiri. Contohnya dengan gaya dan lagunya tersendiri serta diserikan lagi persembahan menggunakan alat-alat muzik yang serdahana seperti rebab, biola dan sebagainya. Selain itu ada juga tukang cerita yang menyampaikan cerita dalam bentuk prosa lirik.
 13. 13. PROSA MODEN – (NOVEL DAN CERPEN)Pelajar dapat:• membincangkan dan menghayati isi cerita karya sasteramoden• mengenal pasti gaya bahasa dan teknik penulisan prosamoden• mengenal pasti struktur dan unsur-unsur plot karya sasteramoden dengan memberikan penjelasan dan contoh-contohyang relevan• mengenal pasti nilai-nilai murni yang terdapat dalam prosamoden• memberikan respons terhadap nilai, pemikiran danperlakuan watak dalam sekitaran latar yang dibentuk oleh penulis.

×