Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pendidikan khas group

1,534 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Pendidikan khas group

 1. 1. PENDIDIKAN KHASAHLI KUMPULAN:1. Mohd Fitri bin Shari2. Mohd Nurazam Mat Resadi3. Mohd Hafiz Abu Samah4. Abdul Karim bin Kamaruzaman5. Abdul Raqib bin Abdul Rahman
 2. 2. PENGENALAN KEPADAPENDIDIKAN KHAS Pendidikan khas adalah pengajaran yang direka bentuk untuk memenuhi keperluan istimewa kanak-kanak berpengetahuan khas. (hallahan & kaufman 2000) Pendidikan khas sebagai intervensi iaitu proses mencegah, menghapus @ menghapus halangan yang mungkin menyebabkan pelajar daripada penyertaan aktif dalam sekolah @ masyarakat.
 3. 3. Contoh pendidikan khas
 4. 4. Jenis pendidikan khas Handicap Disabilities Impairment
 5. 5. handicap Merujuk kepada sesuatu masalah yang dihadapi oleh seseorang kurang upaya apabila dia berinteraksi dengan alam sekelilingnya. Sesuatu jenis kecacatan yang mungkin menjadi masalah bagi seseorang untuk menjalankan aktiviti seharian. Contohnya, seorang pelajar yang terlibat dalam suatu kemalangan telah kehilangan sebelah tangannya & tidak mampu untuk melakukan aktiviti seperti pelajar normal. Cth: bermain hoki.
 6. 6. impairment ketidaknormalan dari segi anatomi, fisiologi dan deria. Kecederaan, sakit, atau keadaan bawaan yang menyebabkan kerugian atau perbezaan fungsi fizikal ataupun mental. Keadaan ini disebabkan oleh mengalami satu kemalangan yang mecerderakkan fungsi deria @ kecacatan sejak daripada lahir.
 7. 7. disabiliti Berlaku apabila sesuatu kekurangan menghadkan individu berkenaan melakukan tugas harian atau kerja tertentu seperti berjalan kaki melihat, mendengar, ataupun menyelesaikan masalah matematik yang mudah seperti cth 2 + 2. Individu kurang upaya tidak cacat kecuali kekurangan itu membawa masalah kpd masalah pembelajaran masalah peribadi, masalah bercampur gaul pekerjaan atau masalah – masalah lain. Cthnya, seseorang kanak – kanak yang lumpuh kedua kakinya tapi boleh pergi ke sekolah menggunakan kerusi roda dan belajar bersama pelajar yang tidak cacat.
 8. 8. Banding beza antara impairment, disabiliti,handicap. impairment Disabiliti handicap Definisi Merujuk kepada Individu kurang upaya Merujuk kepada sesuatu masalah yang tidak cacat kecuali sesuatu masalah dihadapi oleh kekurangan itu yang dihadapi oleh seseorang apabila membawa masalah seseorang kurang mempunyai masalah kepada kehidupan upaya apabila dia kecacatan deria peribadi,masalah berinteraksi dengan dengan pekerjaan dan alam sekelilingnya lain-lain (cacat (cacat fizikal) mentaliti) Faktor Berlaku akibat Berlaku apabila Berpunca daripada mengalami masalah berlaku sesuatu 2 masalah yang lain sejak lahir lagi atau kekurangan iaitu impairment kemalangan mengehadkan individu serta disability berkenaan melakukan tugas harian atau kerja tertentu contoh Seorang pelajar buta Tidak dapat bergerak Putus kaki sebab
 9. 9. Hubungkait antara FPK(FalsafahPendidikan Kebangsaan) denganFalsafah Pendidikan Khas Tuntasnya, FPK adalah untuk memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh manakala PK pula menyediakan perkembangan optima kanak-kanak dengan keperluan khas dan kedua dua falsafah ini adalah bertujuan untuk melahirkan masyarakat dan rakyat yang seimbang dan produktif dalam pelbagai segi. Membantu kanak – kanak pendidikan khas mendapat keperluan dan peluang sama seperti kanak – kanak lain.
 10. 10.  Memperkembangkan lagi potensi yang terdapat dalam diri kanak – kanak berkeperluan khas seperti kebolehan dalam diri sendiri dan bermotivasi tinggi . Supaya kanak – kanak berkeperluan khas mempunyai kebolehan yang sama seperti pelajar normal.
 11. 11.  Sekian terima kasih Thank you Arigato goszaimas Merci Syukriya mera phiya Sukran jazillan

×