Nota pd bab 2

609 views

Published on

Bab 2 ini membincangkan tentang konsep pemikiran kritis, penyelesaian dan pemikiran saintfifik

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
609
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
18
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nota pd bab 2

 1. 1. BAB 2PEMIKIRANKRITIS, PENYELSAIANMASALAH DANPEMIKIRAN SAINTIFIK
 2. 2. PENGENALAN PEMIKIRAN KRITIS Aktiviti mentafsir, menilai dan menganalisis maklumat. Proses memikirkan benda abstrak Mengasilkan kesimpulan konkrit, serta menggabungkan fakta-fakta saintifik dengan pemikiran logik. Mengenal pasti masalah tersurat dan tersirat. Mengintesiskan masalah dengan tepat dan menilai pelbagai pilihan Membuat maklumat berdasarkan maklumat yang tepat.
 3. 3. KEGUNAAN PEMIKIRAN KRITIKAL Menentukan sama ada sesuatu kenyataan itu betul atau salah. Menilai mutu penghujahan yang digunakan untuk menyokong kesimpulan yang dibuat. Mentafsir idea-idea yang kompleks. Menilai kesahihan idea yang dikemukakan.
 4. 4. CIRI-CIRI PEMIKIRAN KRITIS ANALITIKAL BERDISIPLIN PRAGMATIK & BERETIKA OBJEKTIF KONSISTEN KETETAPAN TIDAK BIAS PROAKTIF
 5. 5. CIRI-CIRI PEMIKIRAN KRITIS • Memerhati satu demi satu elemen supaya dapat mengenal Analitikal pasti jika terdapat elemen yang hilang. • Memberi tumpuan kepada perkara yang boleh dilakukan. Pragmatik • Menilai suatu keadaan secara realiti yang bersandarkan logik semasa. Objektif dan Berfikir dan membuat penilaian terhadap maklumat yang diperoleh. ketepatan •Berfikir, menilai dan membuat perbandingan tanpa dipaksa oleh Proaktif orang sekeliling.
 6. 6. • Tidak menyebelahi mana-mana pihak dalam membuat penelitian.Tidak Bias • Pemikiran tanpa pengaruh pangkat dan material. • Pertimbangan yang waras dan sesuai. • Pemikiran yang tetap dan tidakKonsisten berubah. • Tidak boleh bertukar fikiran.Berdisiplin • Sentiasa mencari kebaikan dan hikmah. dan • Berpandukan al-Quran dan al- beretika Sunnah dan mewartakannya.
 7. 7. SIKAP PEMIKIR KRITIS YANG BAIK. Berfikiran Mempertimbang kesahihan rasional penyataan Ingin tahu Sentiasa dan minda mencari terbuka alternatif.
 8. 8. PENYELASAIAN MASALAH  Proses mental yang memerlukan seseorang itu berfikir secara kritis dan kreatif, mencari idea-idea alternatif serta langkah untuk mengatasi dan menyelesaikan masalah yang dihadapi.
 9. 9. DEFINISI MASALAH Beberapa tokoh ilmuan mendefinisikan masalah sebagai : 1) Matlamat yang cuba dicapai tetapi tidak mengetahi bagaimana untuk mencapainya. (Muhammad Awang,1990) 2) Apabila anda tidak tahu bagaimana untuk berbuat sesuatu bila anda diminta untuk bertindak.
 10. 10. KAEDAH PENYELESAIAN MASALAH :1. Kecondongan ilmu2. Kaya ilmu3. Jelas berstruktur atau bermaksud4. Kurang berstruktur atau kurang bermaksud5. Masalah celik akal
 11. 11. PROSES MENYELESAIKAN MASALAH Menyedari masalah Memahami masalah Meneroka pilihan-pilihan penyelesaian Meninjau kesan akibat pilihan Memilih pilihan terbaik sebagai penyelesaian
 12. 12. KEMAHIRAN MENYELESAIKAN MASALAH
 13. 13. STRATEGI PENYELESAIAN MASALAH
 14. 14. KREATIVITI DALAM MENYELESAIKAN MASALAH “Merumuskan masalah adalah jauh lebih penting daripada menyelesaikan masalah yang hanya memerlukan kemahiran matematik dan uji kaji. Untuk menimbulkan persoalan dan kemungkinan baru yang merujuk kepada masalah lama, ia memerlukan kreativit dan imiginasi yang tinggi bagi menandakan kemajuan dunia sains sebenar”-Albert Einstein
 15. 15. PENYELESAIAN SECARA SAINTIFIK
 16. 16. PENYELESAIAN SECARA LOGIK 7. Evaluate 1. Identify 6. 2. ExploreImplement 5. Select 3. Set goals 4. Look at alternatives
 17. 17. PENYELESAIAN SECARA KREATIF/LATERAL Tidak terus menggunakan kaedah pertama yang didapati Cuba fikirkan apakah cara-cara yang mungkin digunakan oleh orang lain seandainya masalah itu berlaku pada mereka Tidak bersifat defensif terhadap masalah itu Minta pendapat orang lain yang tidak selalu terlibat dengan masalah Biasakan dengan tabiat mengeram idea-idea untuk menyelesaikan sesuatu masalah Yakin pada diri dan idea sendiri Gunakan peta minda Biasakan diri dengan tabiat sengaja mencari-cari pelbagai masalah yang ada di sekeliling kita.
 18. 18. PENYELESAIAN SECARA ISLAM • Tuhan Pendekatan tauhid • Alam • Manusia Pendekatan Hukum Pendekatan sufi
 19. 19. CIRI-CIRI PENYELESAIAN MASALAH YANG BAIK DAN TIDAK BAIKCiri Penyelesaian Masalah Ciri-ciri penyelesaianYang Baik masalah yang tidak baik Sedar tentang  Tidak boleh mengenal keserupaan, kelainan pasti mendefinisikan dan analogi masalah Boleh mengenal pasti  Suka meninggalkan unsur-unsur yang masalah yang penting dalam sesuatu kompleks masalah  Cepat membuat Mahu bersikap fleksibel kesimpulan tanpa dalam bertukar-tukar memikirkan langkah cara penyelesaian. demi langkah
 20. 20. SAMBUNGAN…Ciri Penyelesaian Masalah Ciri-ciri penyelesaianYang Baik masalah yang tidak baik Bersikap positif  Tidak percaya kepada bahawa setiap analisis yang masalah boleh berterusan boleh diselesaikan melalui menyelesaikan analisis yang masalah berterusan  Gopoh membuat Mengambil berat pemilihan cara tentang ketetapan dan penyelesaian masalah memahami fakta-fakta yang terbaik
 21. 21. PENGHALANG PENYELESAIAN MASALAH Kebekuan minda; penyelesai masalah melihat masalah dengan cara yang tertentu sahaja kadangkala menghalang cara penyelesaian dalam bentuk baru atau berlainan. Ketetapan fungsian; fungsi atau kegunaan yang diberikan kepada sesuatu objek sudah menjadi beku atau sukar untuk diubah.
 22. 22. FAKTOR KEGAGALAN MASALAH Tidak menyedari akan kehadiran masalah. Tidak mempunyai maklumat yang menunjukkan ada masalah sedang berlaku dan perlu diselesaikan Tiada pengalaman dan pengetahuan menjadi punca pada sesuatu masalah Tidak tahu apa yang patut dibandingkan dengan apa yang ada sekarang Kita sering memberi perhatian pada sebahagian yang nyata sahaja dan bukannya pada bahagian yang penting.
 23. 23. RUMUSAN DAN KESIMPULAN Setiap masalah yang dihadapi mempunyai penyelesaian. Oleh itu, kita perlulah memikirkan dan mengambil langkah yang bijak untuk mengatasi masalah tersebut. Dalam kehidupan, kita dibelenggu dengan banyak masalah, oleh itu, kita perlulah menggunakan bentuk-bentuk penyelesaian masalah yang sesuai dengan keadaan yang dihadapi. Kita juga boleh memilih penyelesaian masalah melalui emosi, rohani, intuitif, pemikiran reflektif dan melalui pengalaman yang pernah dilalui.
 24. 24. SEKIAN, TERIMA KASIH.

×