Teknik pemikiran kreatif

18,736 views

Published on

1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
18,736
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
848
Actions
Shares
0
Downloads
542
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Teknik pemikiran kreatif

 1. 1. PEMIKIRAN KRITIS DAN KREATIF (PPP 4023) KUMPULAN 7
 2. 2. TEKNIK-TEKNIK PEMIKIRAN KREATIFHairulliza bt Munip L20112008672Aziana bt Ahamad L20112008670Noorhayati bt Jalaludin L20112008671Hazama bt Ramli L20112008673Norazlina bt Azman L20112008669
 3. 3. Ahli KumpulanHAIRULLIZA BT MUNIP AZIANA BT AHAMAD NOORHAYATI JALALUDIN HAZAMA BT RAMLI NORAZLINA BT AZMAN
 4. 4. Pemikiran Lateral• Edward de Bono (1967) “Use of Lateral Thinking”• Pemikiran „Out of Box‟• Bersifat: (i) Generatif – banyak idea baru cipta kelainan. (ii) Provokatif – terima semua idea walaupun tak logik. (iii) Lompatan Idea – cipta idea baru tanpa ada kaitan
 5. 5. Contoh Pemikiran Lateral
 6. 6. Pemikiran Paralel• Edward de Bono (1994) “Paralel Thinking”• Idea berkembang terlebih dahulu sebelum aktiviti.• Syarat – tidak berbahas, tidak berpolitik, kreativiti di tempat penting, tidak cepat kritik idea, satu masa khas untuk lihat idea, tidak sikap egois, bersikap terbuka.
 7. 7. Contoh Pemikiran Paralel
 8. 8. Contoh Pemikiran Paralel
 9. 9. Program CORT• Edward de Bono (1969)• Prinsip “Pemikiran adalah satu kemahiran”• 6 bahagian: (i) Cort 1 – Perluasan Persepsi (ii) Cort 2 – Organisasi Proses Berfikir (iii) Cort 3 – Interaksi, argumen, pemikiran kritis (iv) Cort 4 – Pemikiran Kreatif (v) Cort 5 – Maklumat dan Perasaan (vi) Cort 6 – Tindakan
 10. 10. Program CORT CORT 1 Perluasan Persepsi CORT 2 CORT 6 Organisasi Proses Tindakan Berfikir CORT CORT 5 CORT 3Maklumat & Interaksi, Argumen Perasaan & Pemikiran Kritis CORT 4 Pemikiran Kreatif
 11. 11. Program CORT 1
 12. 12. Komponen PMI PMI disebut P,M,I Plus, Minus, Interesting Positif, negatif, menarik Tujuan Berfikir Apakah keputusan atau Meluaskan fikiran tentang Mengelakkan tindakan Mengembangkan idea dan penilaian tentang tajuk yang sesuatu situasi beremosi cadangan diuji Kaedah dan Langkah M: menyenaraikan I: senaraikan semuaP: senaraikan semua yang baik semua yang buruk yang menarik Contoh tajuk PerbincanganRobot di ciptakan bagi mengganti Kereta di reka tanpa petrolmanusia bekerja
 13. 13. Komponen PMI Belanja hantaran dikurangkan/dihapuskan. Kebaikan KeburukanLebih ramai pasangan yang Pihak lelaki ambil mudah.berkahwinMengelakkan zina. Pihak lelaki tidak komitmen. Mengelakkan pembuangan bayi. Kedua-dua pihak lari dari tanggungjawab.
 14. 14. Komponen CAF CAF disebut "kaf" Consider, All, Factor Ambil kira semua faktor Tujuan berfikirMeninjau semua aspek situasi dengan Mengelakkan daripada terlupa faktor yang lengkap dan menyeluruh penting Kaedah dan langkahSenaraikan semua faktor Pertimbangkan semua Apakah keputusan selepas yang berkaitan faktor pertimbangan wajar di buat Contoh tajuk perbincangan Apakah aktiviti lasak yang anda ingin Apakah hari yang paling sesuai untuk sertai? membuat mesyuarat?
 15. 15. Komponen CAF Material Membeli baju raya tidakJenis Warna melebihi RM200 Harga
 16. 16. Komponen C & S C&S disebut "C & S" Consequence & sequel Kesan dan akibat Tujuan berfikir Menjangka apa yang akan berlaku Meramal kesan dan akibat daripada selepas sesuatu cadangan dijalankan keputusan tersebut Kaedah dan langkah Apakah cadangan Apakah kesan serta merta Apakah cadangan Apakah risiko yang tersebut ada jangka pendek dan tersebut membawa mungkin dihadapi?kemungkinan berjaya? panjang? kebaikan? Contoh tajuk perbincangan Pelajar tidak perlu ke sekolah Pendidikan seks di sekolah
 17. 17. Komponen C & S Adakah cinta lebih penting daripada perbezaan usia?
 18. 18. Komponen AGO Tujuan, matlamat dan AGO disebut "a-go" Aims, Goals and Objectives objektif Tujuan berfikirSentiasa menumpukan perhatian kepada Mengelakkan perkara yang tidak tujuan asal supaya matlamat tercapai berkenaan Kaedah dan langkah Apakah tindakan yang Bagaimana pastikan AGOApakah AGO rancangkan? terkeluar daripada AGO? dapat tercapai? Contoh tajuk perbincangan Apakah AGO belajar anda? Apakah AGO lawatan ini?
 19. 19. Komponen AGO Sebelum memulakan perbincangan dalam kumpulan. Berbincang dulu berkenaandengan AGO perbincangan itu. Jadikan AGOsebagai fokus perbincangan. Jangan lari dan menyeleweng dari matlamat.
 20. 20. Komponen FIP FIP disebut "F, I, P" First, Important, Priorities Utama, penting, prioriti Tujuan berfikirMengambilkira perkara-perkara Elakkan daripada mengambil Menentukan prioriti yang penting perkara yang tiada keutamaan Kaedah dan langkah Apakah perkara yang tidak Antara perkara-perkara ini yang Apakah prioriti yang penting? manakah lebih penting? memerlukan tindakan segera? Contoh tajuk perbincangan Apakah FIP semasa memilih calon pemimpin Apakah FIP mengadakan kelas tambahan di UPSI? sekolah?
 21. 21. Komponen FIP PPP 4023 KPR 4063 KPF 4023 KPD 4046KPN 4053
 22. 22. Komponen APC Alternatives, Possibilities, Alternatif, kemungkinan, APC disebut "A, P, C " Choice pilihan Tujuan berfikirMemikirkan beberapa perkara Menentukan pilihan yang Elakkan pemikiran sehala dengan serentak terbaik sahaja Kaedah dan langkah Apakah cara-cara yang Apakah baik buruk setiap Yang manakah cadangan berlainan untuk cadangan tersebut? yang paling baik?menyelesaikan masalah ini? Contoh tajuk perbincangan Kegiatan kokurikulum dibatalkan kerana PPSMI dimansuhkan . Apakah APC? cuaca hujan.
 23. 23. Komponen APC Dia terlupa membukanya Kaca mata itu Dia orang gila baru dibelinya. Hari sudah senja. Kita nampak seorang lelaki masihKaca mata itu boleh memakai kaca mata nampak siang Dia melindungi hitamnya. Mengapa? identiti dirinya. dan malam Dia sakit mata Ia sebahagian daripada fesyen pakaiannya.
 24. 24. Komponen OPV Pandangan & pendapat orang OPV disebut “O, P, V " Other People‟s View lain. Tujuan berfikir Objektif, prioriti & alternatif Melibatkan pihak lain Pandangan yang berbeza yang berbeza Kaedah dan langkahMinta pendapat dengan orang Senaraikan semua pendapat Yang manakah pendapat yang terdekat dengan kita. tersebut. yang paling baik? Contoh tajuk perbincangan Mendirikan rumah tangga dengan seorang Menukar sport rim kereta. duda?
 25. 25. Komponen OPV Ibu bapa Mendapat tawaranMasyarakat melanjutkan pelajaran Keluarga di luar negara Rakan-rakan
 26. 26. Pemikiran KreatifPemikiran Lateral Pemikiran ParalelProgram CORT 1 Enam Topi Enam Kasut PMI Berfikir Bertindak CAF C&S AGO FIP APC OPV
 27. 27. Rumusan• Semua orang boleh berfikir. Untuk berfikir dengan kreatif, kita boleh menggunakan program CORT 1 yang mengandungi tujuh teknik dan bertujuan untuk meluaskan pandangan kita apabila berfikir.• Dengan menggunakan teknik CORT 1, kita dapat meneroka sudut pandangan yang berbeza untuk menghasilkan idea dan persepsi baru bagi menangani masalah.
 28. 28. Rujukan1. Jamal @ Nordin Yunus, Khuan Wai Bing, Marinah, Suzyanty Mohd Shokury & Zuraidah Zainol. (2012). Pemikiran Kritis dan Kreatif Teori dan Aplikasi. Kuala Lumpur: Kaisar Media Kreatif2. Noriati A. Rashid, Boon Pong Ying dan Sharifah Fakhiriah Syed Ahmad. (2009). Murid dan Alam Belajar. Shah Alam:Oxford Fajar Sdn. Bhd3. N.S. Rajendran. (2010). Higher-Order Thinking Skills. Tanjung Malim: Penerbit Universiti Pendidikan Sultan Idris4. http://fana989.blogspot.com/2010/09-mari-uji-minda-anda- berfikir5. http://www.sangpelangi.com/2010/03-ilmu-paralel-thinking6. http://ml.scribd.com/doc/34910593/2010/ 07kemahiran-ciri- ciri-alat-cort7. Ruggiero,V.R(2010). The Art Of Thinking:A Guide To Critical And Creative Thought.(9th ed.)New York:Pearson Education Inc.
 29. 29. Penilaian Kendiri1. Terangkan apakah yang dimaksudkan dengan Pemikiran Lateral. Pemikiran Lateral satu cara penyelesaian masalah dengan menggunakan daya imaginasi bukan secara logik atau tradisional. Ia adalah pemikiran yang menitik beratkan pelbagai jenis jawapan dan ia digunakan untuk lari daripada idea-idea yang sudah lama dan sudah biasa diamalkan. Pada masa yang sama ia juga bertujuan melepaskan diri daripada cengkaman persepsi-persepsi lapuk untuk mencari dan mencipta idea-idea baru. Dari segi definisi pemikiran lateral membawa maksud cara menyelesaikan masalah dengan menggunakan daya imaginasi (bukan dengan menggunakan logik atau cara- cara pemikiran yang biasa) sehingga dapat menghasilkan pelbagai pendekatan yang kelihatan luar biasa (kadang- kadang agak luar biasa sedikit) tetapi amat berkesan.
 30. 30. 2. Jelaskan ciri-ciri Pemikiran Lateral.Pemikiran lateral mempunyai ciri-ciri berikut:• Lari daripada cengkaman idea-idea lama• Mencabar konsep-konsep yang telah diterima pakai• Merancang penjanaan idea-idea baru• Menangguhkan penilaian• Tidak berminat kepada perkara-perkara yang jelas• Berbeza dari cara berfikir biasa yang mengutamakan kebenaran dan kewajaran
 31. 31. 3. Perbezaan antara Pemikiran Kritis dan Pemikiran Lateral. Pemikiran Kritis Pemikiran LateralMengkaji situasi /masalah untuk Bersifat Generatif- ciptahasilkan rumusan(menilai & peralihan(konsep lama ke baru)pertimbangkan situasiPenerokaan berkaitan dengan Guna maklumat dengan carapengalaman (bahan bacaan, berbeza(salah /betul)pemerhatian)Tersusun & mengikut kronologi Tidak tersusunTerbit idea baru Terbit idea baru (Mencari faedah pada(Menilai & mempertimbangkan idea) satu-satu idea )Menghindari semua bentuk kesilapan Tidak berminat pada perkara-perkara jelas & nyata(aspek-aspek yang terselindung)

×