Your SlideShare is downloading. ×
Raportimi dhe auditimi etik e social
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Saving this for later?

Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime - even offline.

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Raportimi dhe auditimi etik e social

2,627
views

Published on

Raportimi dhe auditimi etik e social

Raportimi dhe auditimi etik e social

Published in: Education

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
2,627
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
51
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Ligj. X RAPORTIMI DHE AUDITIMI ETIK E SOCIAL
 • 2. Raportmi i aspekteve etike dhe sociale: - Qeveritë e shumë vendeve inkurajojnë bizneset për të zgjeruar transparencën - Në vitin 2001, në B. Madhe kryeministri u kërkoi mbi 350 firmave më të mëdha raporte shtesë lidhur me ndikimin e veprmtarisë së tyre në mjedis dhe komunitet. - Raportimi dhe transparenca është çelës i suksesit për të frenuar abuzimin, korrupcionin, ryshfetin etj.
 • 3.  Sinqeriteti gjatë raportimit ndihmon në përmirësmin e imazhit dhe të gjendjes së ndërmarrjes  Institucionalizimi i transparencës dhe përmirësimi i raportit ndaj pubikut do të bëhet detyrim ligjor për të gjtha ndërmarrjet. Përfitimet që vijnë nga raportimi i çështjeve etike
 • 4.  Ndërmarrjet që nuk raportojnë, hasin në një publicitet negativ.  Repotacioni i keq ndikon në zvogëlimin e tregjeve dhe investimeve dhe në brendinë e ndërmarrjes.  Profesionistët e dalluar nuk preferojnë të punojnë në orrganizata me reeputacion të tillë. Pasojat negative të mos-raportimit
 • 5.  Auditimi etik është një vlerësim sistematik i programit të etikës dhe përformancës së tij.  Auditimi social është proces i vlerësimit dhe raportimit në lidhje me përformancën e biznesit, e cila ka të bëjë me pëmbushjen e përgjegjësive ekonomike, ligjore, etike të parashikuara ngas aksionarët.  Auditimi etik fokusohet në çështje më të ngushta përderisa auditimi social është më gjithëpërfshirës. Auditimi etik e social
 • 6.  Auditimi etik është ngushtë i lidhur me auditimi financiar dhe përdorë proceduar të ngjashme.  Auditimi financiar është i interesuar për sistemet financiare brenda organizatës, auditim etik merret me ndikimin e brendshëm dhe të jashtëm të përformancës etike.  Auditimi etik është proces vullnetar  Auditim financiar detyrohet me ligj Auditimi etik dhe financiar, përfitimet
 • 7.  Shmangia e krizave etike që vijnë nga drejtmi jo ligjor dhe ai jo-etik.  Fatkeqësitë etike rezultojnë me kosto të konsideueshme financiare dhe:  Ndërprerje të operacioneve rutinë,  Punonjës të demotivuar,  Rënie të produktivitetit,  Shkatërrim të reputacionit  Shkatërrim të besimit të aksionarëve Roli i auditimit etik në shmangien e rreziqeve etike
 • 8.  Sjelljet joetike mund të shkaktohen nga anëtarët e oganizatës të cilët angazhohen në sjellje të dyshimt, madje edhe në sjellje ilegale.  Auditimi etik kontribon që brenda organizatës të zbulohen punonjësit mashtruae të ciët shkeln standardet etike, ligjet, politikat dhe rregulloret
 • 9. Auditimi etik duhet të jetë unik dhe i veçantë për cdo organizatë. Dallon auditimi etik për një bankë me një ndërmarrje prodhuese. Procesi i auditimit dhe kuadri i një auditimi etik
 • 10. - Sigurohet angazhimi i drejtuesve të lartë, - Funksionon një komitet auditimi - Përcaktohet objekti i auditimit, - Shqyrtohet misioni i deklaruar, politikat , qëllimet dhe objektivat. - Mblidhen informatat për cështjet që janë objekt i auditimit - Raportohen faktet e gjetura Kuadri i një auditimi etik