SlideShare a Scribd company logo
TEOREMA E TALESIT
KUSH ËSHTË TALESI?
Talesi është i pari që dha vërtetimin e teoremës
(përveç Babilonasit dhe Egjiptianëve të vjetër të cilët
e përdornin pa e vërtetuar) kështu që për nder të tij
u quajt Teorema e Talesit.
TEOREMA E TALESIT
 Teorema e Talesit thotë se nëse A, B dhe C janë pika të një
vijërrethore të tilla që segmenti AC është diametër i vijës rrethore,
atëherë këndi ABC është kënd i drejtë
 Çdo kënd i brendashkruar te gjysmëvija
rrethore është kënd i drejtë
 Teorema e anasjelltë e Talesit thotë se: Hipotenuza e trekëndëshit
kënddrejt është diametër i rrethit të jashtashkruar.
 Nëse e kombinojmë teoremën e Talesit me të anasjelltën e saj
atëherë kemi teoremën vijuese: Qendra e rrethit të jashtashkruar të
trekëndëshit shtrihet në njërën prej brinjëve të trekëndëshit atëherë
dhe vetëm atëherë nëse trekëndëshi është kënddrejt.
Teorema e talesit
ZBATIMI I TEOREMËS SË
TALESIT
Teorema e talesit
Kemi parasysh se shuma e këndeve të
trekëndëshit është sa dy kënde të
drejta dhe këndet te baza e një
trekëndëshi barakrahës janë të
barabarta.
Le të jetë O qendra e trekëndëshit.
Pasi OA=OB=OC përfundojmë se
trekëndëshat OAB dhe OBC janë
trekëndësha barakrahës prandaj
OBC=OCB dhe BAO=ABO.
Shënojmë γ=BAO dhe δ=OBC
A C
Pasi shuma e këndeve është 180°
themi se: 2γ '+ γ = 180° dhe
2δ ' + δ = 180° e dimë se
γ ' + δ ' = 180°
Duke i mbledhur dy barazimet e para
prej të cilës shumë e zbresim
barazimin e tretë fitojmë:
2γ +γ ' + 2δ + δ ' – ( γ+ δ)= 180°
Pas anullimit të γ ' dhe δ ' vërtetojmë
se
γ+δ=90°
A C
PUNOI: BESJONA JUSUFI
VIII-5 
2016

More Related Content

What's hot

Teoremat e rrethit
Teoremat e rrethitTeoremat e rrethit
Teoremat e rrethit
Teutë Domi
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogat
Fleurati
 
Projekt Harxhimet
Projekt HarxhimetProjekt Harxhimet
Projekt Harxhimet
luisballa1
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook
 
PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!
PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!
PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
#MesueseAurela Elezaj
 
Pune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagoraPune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagora
Dhimitër Boçe
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 
SISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVORSISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVOR
Adela Sota
 
Trekendeshat mat. 9.3
Trekendeshat mat. 9.3Trekendeshat mat. 9.3
Trekendeshat mat. 9.3
Stiven Baci
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa
 
Balada e murimit
Balada e murimit Balada e murimit
Balada e murimit
sara7991
 
Asteroidet, meteoret, zhdukja dinosaureve,UFO-t/Andi Metaliaj X-3 shkenca e t...
Asteroidet, meteoret, zhdukja dinosaureve,UFO-t/Andi Metaliaj X-3 shkenca e t...Asteroidet, meteoret, zhdukja dinosaureve,UFO-t/Andi Metaliaj X-3 shkenca e t...
Asteroidet, meteoret, zhdukja dinosaureve,UFO-t/Andi Metaliaj X-3 shkenca e t...
Andi Metaliaj
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
S Gashi
 
Matematicienë të shquar
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquar
Klea Vyshka
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme
Klarisa Klara
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
olinuhi
 
Perrallat
PerrallatPerrallat
Perrallat
Aldrin Pashku
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Erhan Luma
 

What's hot (20)

Teoremat e rrethit
Teoremat e rrethitTeoremat e rrethit
Teoremat e rrethit
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogat
 
Projekt Harxhimet
Projekt HarxhimetProjekt Harxhimet
Projekt Harxhimet
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!
PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!
PUNIM SHKENCOR..MATEMATIKE ...!!!
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
 
Pune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagoraPune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagora
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
SISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVORSISTEMI NERVOR
SISTEMI NERVOR
 
Trekendeshat mat. 9.3
Trekendeshat mat. 9.3Trekendeshat mat. 9.3
Trekendeshat mat. 9.3
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
 
Balada e murimit
Balada e murimit Balada e murimit
Balada e murimit
 
Asteroidet, meteoret, zhdukja dinosaureve,UFO-t/Andi Metaliaj X-3 shkenca e t...
Asteroidet, meteoret, zhdukja dinosaureve,UFO-t/Andi Metaliaj X-3 shkenca e t...Asteroidet, meteoret, zhdukja dinosaureve,UFO-t/Andi Metaliaj X-3 shkenca e t...
Asteroidet, meteoret, zhdukja dinosaureve,UFO-t/Andi Metaliaj X-3 shkenca e t...
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
 
Matematicienë të shquar
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquar
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
Perrallat
PerrallatPerrallat
Perrallat
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 

Viewers also liked

37772983 teoremat-e-euklidit
37772983 teoremat-e-euklidit37772983 teoremat-e-euklidit
37772983 teoremat-e-euklidit
sonila kajolli
 
Projekt matematike
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike
XhuLia Muca
 
Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7
Besjona Jusufi
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana
 
Pitagora
PitagoraPitagora
Pitagora
jola cenollari
 
Projekti i matematikes
Projekti i matematikesProjekti i matematikes
Projekti i matematikes
Ismail Dama
 
Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Sejda Meça
 
Tríptico Lorena Gacitúa
Tríptico Lorena GacitúaTríptico Lorena Gacitúa
Tríptico Lorena Gacitúa
lgacitua94
 
Presentación teorema pitágoras
Presentación teorema pitágorasPresentación teorema pitágoras
Presentación teorema pitágoras
rafallejas
 
Teorema de pitagora
Teorema de pitagoraTeorema de pitagora
Teorema de pitagora
guillermo arias
 
Teorema de pitágoras
Teorema de pitágorasTeorema de pitágoras
Teorema de pitágoras
Adamirez
 
Breve biografía de Epicuro
Breve biografía de EpicuroBreve biografía de Epicuro
Breve biografía de Epicuro
Universidad Popular Carmen de Michelena
 
PITAGORAS 10ºB
PITAGORAS 10ºBPITAGORAS 10ºB
PITAGORAS 10ºB
jsebasydanielescobar
 
Permbledhje ushtrimesh e problema klasa9
Permbledhje ushtrimesh e problema klasa9Permbledhje ushtrimesh e problema klasa9
Permbledhje ushtrimesh e problema klasa9
Esat_Imeraj
 
Zhvillimi i matematikes dhe matematicienet e njohur.
Zhvillimi i matematikes dhe matematicienet e njohur.Zhvillimi i matematikes dhe matematicienet e njohur.
Zhvillimi i matematikes dhe matematicienet e njohur.
Klinti Beqiraj
 
Pitágoras
PitágorasPitágoras
Pitágoras
biblioxograr
 
Pitagoras
PitagorasPitagoras
Pitagoras
sophiafp
 
Pitagoras
PitagorasPitagoras
Pitagoras
Nellyfachelly
 

Viewers also liked (20)

Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Pitagora
PitagoraPitagora
Pitagora
 
37772983 teoremat-e-euklidit
37772983 teoremat-e-euklidit37772983 teoremat-e-euklidit
37772983 teoremat-e-euklidit
 
Projekt matematike
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike
 
Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Pitagora
PitagoraPitagora
Pitagora
 
Projekti i matematikes
Projekti i matematikesProjekti i matematikes
Projekti i matematikes
 
Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
 
Tríptico Lorena Gacitúa
Tríptico Lorena GacitúaTríptico Lorena Gacitúa
Tríptico Lorena Gacitúa
 
Presentación teorema pitágoras
Presentación teorema pitágorasPresentación teorema pitágoras
Presentación teorema pitágoras
 
Teorema de pitagora
Teorema de pitagoraTeorema de pitagora
Teorema de pitagora
 
Teorema de pitágoras
Teorema de pitágorasTeorema de pitágoras
Teorema de pitágoras
 
Breve biografía de Epicuro
Breve biografía de EpicuroBreve biografía de Epicuro
Breve biografía de Epicuro
 
PITAGORAS 10ºB
PITAGORAS 10ºBPITAGORAS 10ºB
PITAGORAS 10ºB
 
Permbledhje ushtrimesh e problema klasa9
Permbledhje ushtrimesh e problema klasa9Permbledhje ushtrimesh e problema klasa9
Permbledhje ushtrimesh e problema klasa9
 
Zhvillimi i matematikes dhe matematicienet e njohur.
Zhvillimi i matematikes dhe matematicienet e njohur.Zhvillimi i matematikes dhe matematicienet e njohur.
Zhvillimi i matematikes dhe matematicienet e njohur.
 
Pitágoras
PitágorasPitágoras
Pitágoras
 
Pitagoras
PitagorasPitagoras
Pitagoras
 
Pitagoras
PitagorasPitagoras
Pitagoras
 

More from Besjona Jusufi

Kuptimi i sipërmarrjes
Kuptimi i sipërmarrjesKuptimi i sipërmarrjes
Kuptimi i sipërmarrjes
Besjona Jusufi
 
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Besjona Jusufi
 
Krijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit ShqipëtarKrijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit Shqipëtar
Besjona Jusufi
 
Evropa pas revolucionit francez
Evropa pas revolucionit francezEvropa pas revolucionit francez
Evropa pas revolucionit francez
Besjona Jusufi
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Besjona Jusufi
 
Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi
Besjona Jusufi
 
Лудвиг ван Бетовен
Лудвиг ван БетовенЛудвиг ван Бетовен
Лудвиг ван Бетовен
Besjona Jusufi
 
Llojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve Llojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
Besjona Jusufi
 
131 detyra me zbatimin e t.p.
131 detyra me zbatimin e t.p.131 detyra me zbatimin e t.p.
131 detyra me zbatimin e t.p.
Besjona Jusufi
 
Formular ditor për hulumtim
Formular ditor për hulumtimFormular ditor për hulumtim
Formular ditor për hulumtim
Besjona Jusufi
 

More from Besjona Jusufi (11)

Kuptimi i sipërmarrjes
Kuptimi i sipërmarrjesKuptimi i sipërmarrjes
Kuptimi i sipërmarrjes
 
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
 
Krijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit ShqipëtarKrijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit Shqipëtar
 
Evropa pas revolucionit francez
Evropa pas revolucionit francezEvropa pas revolucionit francez
Evropa pas revolucionit francez
 
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
 
Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi
 
Лудвиг ван Бетовен
Лудвиг ван БетовенЛудвиг ван Бетовен
Лудвиг ван Бетовен
 
Llojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve Llojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
 
131 detyra me zbatimin e t.p.
131 detyra me zbatimin e t.p.131 detyra me zbatimin e t.p.
131 detyra me zbatimin e t.p.
 
Formular ditor për hulumtim
Formular ditor për hulumtimFormular ditor për hulumtim
Formular ditor për hulumtim
 
Listaholistike
ListaholistikeListaholistike
Listaholistike
 

Teorema e talesit

 • 2. KUSH ËSHTË TALESI? Talesi është i pari që dha vërtetimin e teoremës (përveç Babilonasit dhe Egjiptianëve të vjetër të cilët e përdornin pa e vërtetuar) kështu që për nder të tij u quajt Teorema e Talesit.
 • 3. TEOREMA E TALESIT  Teorema e Talesit thotë se nëse A, B dhe C janë pika të një vijërrethore të tilla që segmenti AC është diametër i vijës rrethore, atëherë këndi ABC është kënd i drejtë  Çdo kënd i brendashkruar te gjysmëvija rrethore është kënd i drejtë
 • 4.  Teorema e anasjelltë e Talesit thotë se: Hipotenuza e trekëndëshit kënddrejt është diametër i rrethit të jashtashkruar.  Nëse e kombinojmë teoremën e Talesit me të anasjelltën e saj atëherë kemi teoremën vijuese: Qendra e rrethit të jashtashkruar të trekëndëshit shtrihet në njërën prej brinjëve të trekëndëshit atëherë dhe vetëm atëherë nëse trekëndëshi është kënddrejt.
 • 6. ZBATIMI I TEOREMËS SË TALESIT
 • 8. Kemi parasysh se shuma e këndeve të trekëndëshit është sa dy kënde të drejta dhe këndet te baza e një trekëndëshi barakrahës janë të barabarta. Le të jetë O qendra e trekëndëshit. Pasi OA=OB=OC përfundojmë se trekëndëshat OAB dhe OBC janë trekëndësha barakrahës prandaj OBC=OCB dhe BAO=ABO. Shënojmë γ=BAO dhe δ=OBC A C
 • 9. Pasi shuma e këndeve është 180° themi se: 2γ '+ γ = 180° dhe 2δ ' + δ = 180° e dimë se γ ' + δ ' = 180° Duke i mbledhur dy barazimet e para prej të cilës shumë e zbresim barazimin e tretë fitojmë: 2γ +γ ' + 2δ + δ ' – ( γ+ δ)= 180° Pas anullimit të γ ' dhe δ ' vërtetojmë se γ+δ=90° A C