Teirema e pitagorëskl7

Për mëtutje kliko këtu!
Ky: trekëndësh ka këtë veti :
Shuma e syprinave të katroreve
mbi kateta është e barabartë me
syprinën e katrorit mbi
HIPOTENUZË.
S1 + S2 = S3
S
3
S2
S1
Edhe egjiptianët e lashtë kanë vërejtur se ekziston një trekëndësh i drejtë me brinjët e
gjata
3, 4 dhe 5 .
HIPOTENUZA
KATETA
KATETA
Kujtohu:
Brinja përball këndit të drejtë te trekëndëshi këndrejt quhet HIPOTENUZA.
Brinjët që e formojnë këndin të drejtë quhen KАТЕТA
Më gjatë është HIPOTENUZA!
Kjo është kateta e
trekëndëshit këndrejt,
me gjatësi 3 cm.
Syprina e katrorit mbi
atë brinjë është 9 cm2
.
Kjo është kateta te
trekëndëshi këndrejt,
me gjatësi 4 cm.
Syprina e katrorit mbi
atë brinjë është
16 cm2.
Kjo është
hipotenuza e
trekëndëshit
këndrejt, me gjatësi
5 cm.
Syprina e katrorit mbi
atë brinjë
është 25 cm2.
3² + 4² = 5²
9 + 16 = 25
Marrëdhënja e kësaj nuk vlen vetëm për këtë trekëndësh,
por edhe për të gjith trekëndëshat këndrejt!
D.m.th. për secilin trekëndësh këndrejt vlen:
SHUMA E SYPRINAVE TË KATROREVE MBI
KATETAT E TREKËNDËSHIT ËSHTË E
BARABARTË ME SYPRINËN E KATRORIT MBI
HIPOTENUZËN E ATIJ TREKËNDËSHI.
а² + b² = c²
Kjo veti është e njohtur me termin TEOREMA E PITAGORËS
Pitagora (rreth 580. – deri 500. vjet ) - filozof dhe matematikant grek,
lindur në Samos, ka jetuar në Kroton(Italija Jugut). Edhe pse kjo veti
diheshte para tij , ai i pari e ka vërtetuar këtë pohim.
а² + b² = c²
Teorema e Pitagorës tregon se
c2
= a2
+ b2
.
Të vërtetojmë këtë !
Të ndërtojmë
brinjët
të katrorit
a+b .
Trekëndëshi
(fillestar) 4 herë e
vendosim në pjesën
e mbrëndshme të
katrorit
Vërejmë se
pjesa jo e
mbuluar të
syprinës është e
barabartë
С2
.
Kjo pjesë e
pambuluar e
syprinës është
a2 .
BËJMË
EDHE NJË
KATROR I
NJËJTË
Tash trekëndëshin
fillestar 4 herë e
vendosim edhe te
tjetri katror, për në
mënyrë tjetër...
Kjo pjesë e
pambuluar e
syprinës është
b2.
Pas nxjerjes të katër trekëndshave të barabartë prej
katrorit të majtë dhe të djathtë,
Syprinat që mbesin medoemos të jenë të barabarta!
Me këtë vërtetuam se c2
= a2
+ b2
.
Vertetim pa fjalë!
??
Izet Jusufi
Manastir
15.03.2012
1 of 7

More Related Content

What's hot

PitagoraPitagora
PitagoraPranvera Gila
6.7K views13 slides
Trupat e rrotullimitTrupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitani salla
8.3K views13 slides
Trekendeshat mat. 9.4Trekendeshat mat. 9.4
Trekendeshat mat. 9.4Stiven Baci
12.4K views12 slides
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
55.7K views21 slides

What's hot(20)

Trekendeshi   Hysen DokoTrekendeshi   Hysen Doko
Trekendeshi Hysen Doko
Hysen Doko3K views
PitagoraPitagora
Pitagora
Pranvera Gila6.7K views
Trupat e rrotullimitTrupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimit
ani salla8.3K views
Trekendeshat mat. 9.4Trekendeshat mat. 9.4
Trekendeshat mat. 9.4
Stiven Baci12.4K views
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi55.7K views
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
the blue bee84.3K views
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
jola cenollari57.3K views
Provimi i lirimit 2014 MatematikeProvimi i lirimit 2014 Matematike
Provimi i lirimit 2014 Matematike
Helio RAMOLLARI17.4K views
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
Ramiz Ilazi53.2K views
PROJEKT MATEMATIKE PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE
#MesueseAurela Elezaj9.2K views
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
Matilda Gremi151.2K views
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
matildad9329.9K views
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitet
olinuhi2.4K views
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetare
Klevis Balla23.7K views
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
#MesueseAurela Elezaj30.8K views
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e mia
Markelian Laho11.3K views
Ulliam shekspirUlliam shekspir
Ulliam shekspir
Nazlije Sope26.8K views
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
AdoraHallunej14.5K views

More from Besjona Jusufi(12)

Kuptimi i sipërmarrjesKuptimi i sipërmarrjes
Kuptimi i sipërmarrjes
Besjona Jusufi4.7K views
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Besjona Jusufi11.5K views
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
Besjona Jusufi1.3K views
Krijimi i shtetit ShqipëtarKrijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit Shqipëtar
Besjona Jusufi5.8K views
Evropa pas revolucionit francezEvropa pas revolucionit francez
Evropa pas revolucionit francez
Besjona Jusufi1.6K views
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Besjona Jusufi2K views
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi
Besjona Jusufi30.6K views
Лудвиг ван БетовенЛудвиг ван Бетовен
Лудвиг ван Бетовен
Besjona Jusufi1.8K views
Llojet e paralelogrameve Llojet e paralelogrameve
Llojet e paralelogrameve
Besjona Jusufi3K views
131 detyra me zbatimin e t.p.131 detyra me zbatimin e t.p.
131 detyra me zbatimin e t.p.
Besjona Jusufi2.1K views
Formular ditor për hulumtimFormular ditor për hulumtim
Formular ditor për hulumtim
Besjona Jusufi249 views
ListaholistikeListaholistike
Listaholistike
Besjona Jusufi189 views

Teirema e pitagorëskl7

  • 2. Ky: trekëndësh ka këtë veti : Shuma e syprinave të katroreve mbi kateta është e barabartë me syprinën e katrorit mbi HIPOTENUZË. S1 + S2 = S3 S 3 S2 S1 Edhe egjiptianët e lashtë kanë vërejtur se ekziston një trekëndësh i drejtë me brinjët e gjata 3, 4 dhe 5 . HIPOTENUZA KATETA KATETA Kujtohu: Brinja përball këndit të drejtë te trekëndëshi këndrejt quhet HIPOTENUZA. Brinjët që e formojnë këndin të drejtë quhen KАТЕТA Më gjatë është HIPOTENUZA!
  • 3. Kjo është kateta e trekëndëshit këndrejt, me gjatësi 3 cm. Syprina e katrorit mbi atë brinjë është 9 cm2 . Kjo është kateta te trekëndëshi këndrejt, me gjatësi 4 cm. Syprina e katrorit mbi atë brinjë është 16 cm2. Kjo është hipotenuza e trekëndëshit këndrejt, me gjatësi 5 cm. Syprina e katrorit mbi atë brinjë është 25 cm2. 3² + 4² = 5² 9 + 16 = 25
  • 4. Marrëdhënja e kësaj nuk vlen vetëm për këtë trekëndësh, por edhe për të gjith trekëndëshat këndrejt! D.m.th. për secilin trekëndësh këndrejt vlen: SHUMA E SYPRINAVE TË KATROREVE MBI KATETAT E TREKËNDËSHIT ËSHTË E BARABARTË ME SYPRINËN E KATRORIT MBI HIPOTENUZËN E ATIJ TREKËNDËSHI. а² + b² = c² Kjo veti është e njohtur me termin TEOREMA E PITAGORËS Pitagora (rreth 580. – deri 500. vjet ) - filozof dhe matematikant grek, lindur në Samos, ka jetuar në Kroton(Italija Jugut). Edhe pse kjo veti diheshte para tij , ai i pari e ka vërtetuar këtë pohim. а² + b² = c²
  • 5. Teorema e Pitagorës tregon se c2 = a2 + b2 . Të vërtetojmë këtë ! Të ndërtojmë brinjët të katrorit a+b . Trekëndëshi (fillestar) 4 herë e vendosim në pjesën e mbrëndshme të katrorit Vërejmë se pjesa jo e mbuluar të syprinës është e barabartë С2 . Kjo pjesë e pambuluar e syprinës është a2 . BËJMË EDHE NJË KATROR I NJËJTË Tash trekëndëshin fillestar 4 herë e vendosim edhe te tjetri katror, për në mënyrë tjetër... Kjo pjesë e pambuluar e syprinës është b2. Pas nxjerjes të katër trekëndshave të barabartë prej katrorit të majtë dhe të djathtë, Syprinat që mbesin medoemos të jenë të barabarta! Me këtë vërtetuam se c2 = a2 + b2 .