Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit

SYPRINA E KATËRORIT DHE
DREJTKËNDËSHIT
Të bëjmë dallimin ndërmjet perimetrit dhe syprinës.
Çfarë paraqet perimetri, kurse çfarë syprina?
Perimetri paraqet gjatësinë e brinjëve të figurës,
kurse syprina brendësinë e figurës.
Perimetri është gjatësia e vijës...
kurse syprinë pjesa e ngjyrosur.
P.sh.
Njësitë matëse të perimetrit janë:
Çfarë është centimetri? Trego!
Kurse centimetër katro,cm2?
km,m,dm,cm,mm...
Njësitë matëse të syprinës janë:km2,m2,dm2,cm2,mm2...
1 cm
1 cm
Vlerëso sa është syprina
e figurës majtas!
S = 12 cm2
Centimetër katror:
Sa është syprina e drejtëkëndëshave:
4 cm
2 cm
S = 4 ∙ 2 = 8 cm2
5 cm
3 cm
S = 5 ∙ 3 = 15 cm2
a
b
S = a ∙ b
FORMULA PËR SYPRINËN E DREJTËKËNDËSHIT!
 a – gjatsia e
drejtëkëndëshit
 b – gjersia e
drejtëkëndëshit
 Këndi ndërmjet brinjëve
është i drejtë!
 Formula për syprinën:
S = a · b
a
b
• Katrori është
drejtëkëndësh.
• Ai i ka brinjët e
barabarta.
• Syprina e tij është:
S = a · a
a
a
S = gjatsia ∙ gjersia
Për drejtëkëndëshin dhe katrorin:
Shënojmë dhe mbajm mend:
Kur njëhsojmë syprinën,
shumzojmë ata që janë normal!
P.sh. në figurat paraprake kemi:
drejtëkëndëshi
a
b
S =a ∙ b S =a ∙ a
a
a
katrori
Të vërejmë se për cilët katërkëndësha
vlen kjo formula:
S=
d1 · d2
2
drejtëkëndëshi
a
b
A i ka drejtëkëndëshi diagonalet normale?
Nuk i ka!
Te drejtëkëndëshi nuk mund ta zbatojmë këtë
formulë!
Të vërejmë se për cilët
katërkëndësha vlen kjo formula:
S=
d1 · d2
2
A i ka diagonalet normale katrori?
Po i ka!
A vlen për katrorin kjo formulë?
a
a
katrori
Vlen!
Si do ti shënojmë diagonalet?
(A janë të barabarta?)
d d
S=
d · d
2
Si do dukej formula lart për te?
Të vërejmë se për cilët katërkëndësha
vlen kjo formula:S=
d1 · d2
2
Cilën formulë e kemi të njohur prej
më parë për syprinën e katrorit?
S = a·a
Cilat nga këto dy formula do ti përdorim në detyra?
Varësisht se çfarë është dhënë.
Nëse është dhënë a, shfrytëzojmë P=a·a
kurse ku është dhënë d, shfrytëzojmë P=
d · d
2
a
a
d d
S=
d · d
2
Të vërejmë se për cilët katërkëndësha
vlen kjo formula:P=
d1 · d2
2
Cilën formulë e kemi të njohur prej më
parë për syprinën e katrorit?
Nëse janë dhën edhe a edhe d ?
Atëherë, pa marë parasysh cilën formulë zbatojme-
fitojmë rezultatin e njëjtë!
Provoje në detyra të dhëna për katrorin!
P = a·a
a
a
d d
P=
d · d
2
Të vërejmë se sa kemi kuptuar:
c
d
S = c ∙ d S = x ∙ y
x
y
x
y
S = 4∙ a S = n ∙ n
e1
f1
d1
S = e1 ∙ f1
S = g ∙ n
a
4
a b
c
S = (a+b)∙c r
s
k
S = r∙(s+k)
x y
a
b
S = (x+y)∙(a+b)
n
n
n
n
g
n x
Punoi:
Adelina Fejzulla Vlll-5
1 of 12

Recommended

Syprina e trekëndëshit by
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitAdelina Fejzulla
116.7K views8 slides
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme by
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
53K views27 slides
Syprina e trekëndëshit by
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
53.3K views8 slides
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit by
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.5K views34 slides
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone by
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
31.9K views20 slides
Matematika ne jeten e perditshme by
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.7K views15 slides

More Related Content

What's hot

Ngrohja globale by
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K views8 slides
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut by
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.4K views30 slides
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. by
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
58.6K views29 slides
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) by
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
29.1K views31 slides
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access by
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessRexhino Kovaci
5.2K views27 slides
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi by
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.4K views23 slides

What's hot(20)

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut by mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K views
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. by enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.6K views
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) by Rexhino Kovaci
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Rexhino Kovaci29.1K views
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access by Rexhino Kovaci
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Rexhino Kovaci5.2K views
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi by Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.4K views
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr... by Edward Newgate
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Edward Newgate37.7K views
Gazeta e shkolles by Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K views
Hebrenjtë në Shqipëri by DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K views
Historia e zhvillimit te matematikes by Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.5K views
iliada analize , Analize e Iliades by ssuseree34b8
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8106.2K views
Te drejtat e femijeve by 22062002
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
2206200241.1K views
Shqiperia e mesme by Arlinda
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda 38.8K views
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi by FlavioHabilaj
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj67K views
Hekuri ,elementi kimik me vlere... by Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.8K views
Mutacionet gjenetike by amla hoxha
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
amla hoxha40.3K views

Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit

 • 1. SYPRINA E KATËRORIT DHE DREJTKËNDËSHIT
 • 2. Të bëjmë dallimin ndërmjet perimetrit dhe syprinës. Çfarë paraqet perimetri, kurse çfarë syprina? Perimetri paraqet gjatësinë e brinjëve të figurës, kurse syprina brendësinë e figurës. Perimetri është gjatësia e vijës... kurse syprinë pjesa e ngjyrosur. P.sh.
 • 3. Njësitë matëse të perimetrit janë: Çfarë është centimetri? Trego! Kurse centimetër katro,cm2? km,m,dm,cm,mm... Njësitë matëse të syprinës janë:km2,m2,dm2,cm2,mm2... 1 cm 1 cm Vlerëso sa është syprina e figurës majtas! S = 12 cm2 Centimetër katror:
 • 4. Sa është syprina e drejtëkëndëshave: 4 cm 2 cm S = 4 ∙ 2 = 8 cm2 5 cm 3 cm S = 5 ∙ 3 = 15 cm2 a b S = a ∙ b FORMULA PËR SYPRINËN E DREJTËKËNDËSHIT!
 • 5.  a – gjatsia e drejtëkëndëshit  b – gjersia e drejtëkëndëshit  Këndi ndërmjet brinjëve është i drejtë!  Formula për syprinën: S = a · b a b • Katrori është drejtëkëndësh. • Ai i ka brinjët e barabarta. • Syprina e tij është: S = a · a a a S = gjatsia ∙ gjersia Për drejtëkëndëshin dhe katrorin:
 • 6. Shënojmë dhe mbajm mend: Kur njëhsojmë syprinën, shumzojmë ata që janë normal! P.sh. në figurat paraprake kemi: drejtëkëndëshi a b S =a ∙ b S =a ∙ a a a katrori
 • 7. Të vërejmë se për cilët katërkëndësha vlen kjo formula: S= d1 · d2 2 drejtëkëndëshi a b A i ka drejtëkëndëshi diagonalet normale? Nuk i ka! Te drejtëkëndëshi nuk mund ta zbatojmë këtë formulë!
 • 8. Të vërejmë se për cilët katërkëndësha vlen kjo formula: S= d1 · d2 2 A i ka diagonalet normale katrori? Po i ka! A vlen për katrorin kjo formulë? a a katrori Vlen! Si do ti shënojmë diagonalet? (A janë të barabarta?) d d S= d · d 2 Si do dukej formula lart për te?
 • 9. Të vërejmë se për cilët katërkëndësha vlen kjo formula:S= d1 · d2 2 Cilën formulë e kemi të njohur prej më parë për syprinën e katrorit? S = a·a Cilat nga këto dy formula do ti përdorim në detyra? Varësisht se çfarë është dhënë. Nëse është dhënë a, shfrytëzojmë P=a·a kurse ku është dhënë d, shfrytëzojmë P= d · d 2 a a d d S= d · d 2
 • 10. Të vërejmë se për cilët katërkëndësha vlen kjo formula:P= d1 · d2 2 Cilën formulë e kemi të njohur prej më parë për syprinën e katrorit? Nëse janë dhën edhe a edhe d ? Atëherë, pa marë parasysh cilën formulë zbatojme- fitojmë rezultatin e njëjtë! Provoje në detyra të dhëna për katrorin! P = a·a a a d d P= d · d 2
 • 11. Të vërejmë se sa kemi kuptuar: c d S = c ∙ d S = x ∙ y x y x y S = 4∙ a S = n ∙ n e1 f1 d1 S = e1 ∙ f1 S = g ∙ n a 4 a b c S = (a+b)∙c r s k S = r∙(s+k) x y a b S = (x+y)∙(a+b) n n n n g n x