SlideShare a Scribd company logo

Projekt Matematike

1 of 10
Download to read offline
Projekt:Matematicjenet e njohur
Lenda:Matematik.
Cfare eshte Matematika?
Fjala "matematikë" vjen nga gjuha e lashtë greke që do të
thotë mësim,studim, shkencë, përveç kësaj ajo përgjatë kohëve ka
marrë një kuptim më të ngushtë dhe më teknik që do të thotë "studim
matematik―
Matematika përbën një fushë të njohurive abstrakte të ndërtuara me
ndihmën e arsyetimeve logjike mbi koncepte të tilla si numrat, figurat,
strukturat dhe transformime.Ajo dallohet nga shkencat tjera për një lidhje
të veçantë që ka ajo me realitetin,ka një natyre të pastër intelektuale,e
bazuar tek një seri aksiomash të deklaruara të vërteta ose mbi disa
postulate përkohësisht të pranuara.Një pohim matematikor – i quajtur
përgjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë nëse
procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton një
strukturë arsyetuese logjike-deduktive.
Pitagora
Pitagora lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s. dhe vdiq 486
p.e.s., ishte matematikan dhe filozof grek. Që i vogël
shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë
një legjendë, që e do të jetë i biri i Apollonit.Pitagora
është shumë i njohur me teoremëm e tij në matematikë,
e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" e cila shprehet
me barazimin .
Arkimedi.
Arkimedi jetoi rreth viteve 287 p.e.s. 212 p.e.s.qe
një matematikan fizikant,inxhinier,astronom dhe filozof i
lashtësise.Thuhet nga disa historianë e matematikanë të
jetë matematikani më i madh i lashtësisë.Mendohet te
kete zbuluar parimin e dendesise dhe pluskimit, i njohur
edhe si "Parimi i Arkimedit" qe sipas gojedhenes e zbuloi
ndersa ai po lahej ne nje vaske (doli jashe neper rruge
duke bertitur "Eureka (evrika)" - (E gjeta)
Talesi Teorema e Talesit
Teorema e Talesit thotë se: Nëse
A,B dhe C janë pika të një vije
rrethore të tilla që segmenti AC
është diametër i vijës rrethore
atëherë këndi ABC është kënd i
drejtë.
Teorema e anasjelltë e Talesit
Teorema e anasjelltë e Talesit thotë
se: Hipotenuza e trekëndëshit
kënddrejt është diametër i rrethit të
jashtashkruar.
Talesi i Miletit lindi më 624
p.e.s. dhe vdiq më 552
p.e.s., ishte filozof dhe
matematikan antik. Autor i
veprave filozofike të cilat më
vonë nga shumë
shkencëtarë merren si
pikënisje e punës së tyre.
Historia
Tales nuk është i pari që e
zbuloi teoremën, dihet se
këtë teoremë e zotëronin
Egjiptianët dhe Babilonasit e
vjetër të cilët e përdornin por
pa e vërtetuar. Talesi është i
pari që dha vërtetimin e saj
prandaj ajo sot mban emrin
e tij.
Carl Friedrich Gauss
Carl Friedrich Gauss (30 prill1777 — 23 shkurt 1855) ishte një
matematikan gjerman dhe shkencëtar që ndihmoi dukshëm në shumë
fusha, duke përfshirë teorinë e numrave analizën gjeometrinë
diferenciale gjeodezinë magnetizmin astronominëdhe optikën
Nganjëherë i njohur si "princi i matematikës", Gausi pati një ndikim të
shquar në shumë fusha të matematikës dhe shkencës dhe është
rradhitur pranë Ojlerit,Njutonit dhe Arkimedit si një nga matematikanët
më të mëdhenj të historisë.
Ad

Recommended

matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Matematicienë të shquar
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquarKlea Vyshka
 
Thënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenFaton Hyseni
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
 

More Related Content

What's hot

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI Emiljano Vladi
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
 
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraErvis Cara
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijErhan Luma
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 

What's hot (20)

Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
MATEMATIKA PROJEKT BY ELDA VLADI
 
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Historiku matematika
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tij
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 

Viewers also liked

Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeSejda Meça
 
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeMarinela Abedini
 
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...Oksana Kamberi
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarDiana Lamaj
 
Projekt matematike
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike XhuLia Muca
 
Paraqitjet grafike
Paraqitjet grafikeParaqitjet grafike
Paraqitjet grafikeMenaxherat
 
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...LIBER Europe
 
Piktura dhe fotografia 1
Piktura dhe fotografia 1Piktura dhe fotografia 1
Piktura dhe fotografia 1Lili Liljana
 
funksioni
funksioni funksioni
funksioni koralda
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksionikoralda
 
Pune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagoraPune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagoraDhimitër Boçe
 
Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeUeda Rrukaj
 
Trekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simboletTrekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simboletLediø Bøjka
 
Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7Besjona Jusufi
 

Viewers also liked (20)

Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
 
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
 
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
MATEMATIKE AVANC: "Matja e objekteve te paarritshme ndermjet funksioneve trig...
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
 
Projekt matematike
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike
 
Paraqitjet grafike
Paraqitjet grafikeParaqitjet grafike
Paraqitjet grafike
 
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...
Applying Bourdieu's Field Theory to MLS Curricula Development. Charlotte Nord...
 
Fotografia
FotografiaFotografia
Fotografia
 
Piktura dhe fotografia 1
Piktura dhe fotografia 1Piktura dhe fotografia 1
Piktura dhe fotografia 1
 
funksioni
funksioni funksioni
funksioni
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksioni
 
Trigonometri
TrigonometriTrigonometri
Trigonometri
 
Matematika 10
Matematika 10Matematika 10
Matematika 10
 
Pune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagoraPune me projekt pitagora
Pune me projekt pitagora
 
Pitagora
PitagoraPitagora
Pitagora
 
Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
 
Trekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simboletTrekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simbolet
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Pitagora
PitagoraPitagora
Pitagora
 
Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7Teirema e pitagorëskl7
Teirema e pitagorëskl7
 

Similar to Projekt Matematike

Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxMatematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxRejanJara
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Diana Lamaj
 
3 fizikantet me te njohur
3 fizikantet me te njohur3 fizikantet me te njohur
3 fizikantet me te njohurAldrin Pashku
 
RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ
 RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ
RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ #MesueseAurela Elezaj
 
Historia e matematikës p
Historia e matematikës pHistoria e matematikës p
Historia e matematikës pArjan Hoxha
 
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!#MesueseAurela Elezaj
 

Similar to Projekt Matematike (11)

MATEMATIKA
MATEMATIKAMATEMATIKA
MATEMATIKA
 
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptxMatematika dhe historia e saj KL 7.pptx
Matematika dhe historia e saj KL 7.pptx
 
Matematik
MatematikMatematik
Matematik
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj
 
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI
PORTOFOLI I PROJEKTIT ...GAUSI
 
Universi
UniversiUniversi
Universi
 
3 fizikantet me te njohur
3 fizikantet me te njohur3 fizikantet me te njohur
3 fizikantet me te njohur
 
RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ
 RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ
RUBRIKA : TE FAMSHEM ...ALBERT AJNSHTANJ
 
Historia e matematikës p
Historia e matematikës pHistoria e matematikës p
Historia e matematikës p
 
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
 
Matematika
MatematikaMatematika
Matematika
 

More from Matilda Gremi

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitMatilda Gremi
 
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSMatilda Gremi
 
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorMatilda Gremi
 
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacienteveMatilda Gremi
 
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiMatilda Gremi
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
 
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Matilda Gremi
 
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Matilda Gremi
 
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneRoli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneMatilda Gremi
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitMatilda Gremi
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 

More from Matilda Gremi (14)

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
 
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
 
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
 
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
 
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
 
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
 
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
 
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneRoli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Projekt fizike
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
 
Sindroma down
Sindroma downSindroma down
Sindroma down
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 

Projekt Matematike

 • 2. Cfare eshte Matematika? Fjala "matematikë" vjen nga gjuha e lashtë greke që do të thotë mësim,studim, shkencë, përveç kësaj ajo përgjatë kohëve ka marrë një kuptim më të ngushtë dhe më teknik që do të thotë "studim matematik― Matematika përbën një fushë të njohurive abstrakte të ndërtuara me ndihmën e arsyetimeve logjike mbi koncepte të tilla si numrat, figurat, strukturat dhe transformime.Ajo dallohet nga shkencat tjera për një lidhje të veçantë që ka ajo me realitetin,ka një natyre të pastër intelektuale,e bazuar tek një seri aksiomash të deklaruara të vërteta ose mbi disa postulate përkohësisht të pranuara.Një pohim matematikor – i quajtur përgjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë nëse procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton një strukturë arsyetuese logjike-deduktive.
 • 3. Pitagora Pitagora lindi afërsisht në vitin 592 p.e.s. dhe vdiq 486 p.e.s., ishte matematikan dhe filozof grek. Që i vogël shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë një legjendë, që e do të jetë i biri i Apollonit.Pitagora është shumë i njohur me teoremëm e tij në matematikë, e cila njihet si "Teorema e Pitagorës" e cila shprehet me barazimin .
 • 4. Arkimedi. Arkimedi jetoi rreth viteve 287 p.e.s. 212 p.e.s.qe një matematikan fizikant,inxhinier,astronom dhe filozof i lashtësise.Thuhet nga disa historianë e matematikanë të jetë matematikani më i madh i lashtësisë.Mendohet te kete zbuluar parimin e dendesise dhe pluskimit, i njohur edhe si "Parimi i Arkimedit" qe sipas gojedhenes e zbuloi ndersa ai po lahej ne nje vaske (doli jashe neper rruge duke bertitur "Eureka (evrika)" - (E gjeta)
 • 5. Talesi Teorema e Talesit Teorema e Talesit thotë se: Nëse A,B dhe C janë pika të një vije rrethore të tilla që segmenti AC është diametër i vijës rrethore atëherë këndi ABC është kënd i drejtë. Teorema e anasjelltë e Talesit Teorema e anasjelltë e Talesit thotë se: Hipotenuza e trekëndëshit kënddrejt është diametër i rrethit të jashtashkruar. Talesi i Miletit lindi më 624 p.e.s. dhe vdiq më 552 p.e.s., ishte filozof dhe matematikan antik. Autor i veprave filozofike të cilat më vonë nga shumë shkencëtarë merren si pikënisje e punës së tyre. Historia Tales nuk është i pari që e zbuloi teoremën, dihet se këtë teoremë e zotëronin Egjiptianët dhe Babilonasit e vjetër të cilët e përdornin por pa e vërtetuar. Talesi është i pari që dha vërtetimin e saj prandaj ajo sot mban emrin e tij.
 • 6. Carl Friedrich Gauss Carl Friedrich Gauss (30 prill1777 — 23 shkurt 1855) ishte një matematikan gjerman dhe shkencëtar që ndihmoi dukshëm në shumë fusha, duke përfshirë teorinë e numrave analizën gjeometrinë diferenciale gjeodezinë magnetizmin astronominëdhe optikën Nganjëherë i njohur si "princi i matematikës", Gausi pati një ndikim të shquar në shumë fusha të matematikës dhe shkencës dhe është rradhitur pranë Ojlerit,Njutonit dhe Arkimedit si një nga matematikanët më të mëdhenj të historisë.
 • 7. Leonard Euler Leonhard Paul Euler, (15 Prill 1707 Basel, Zvicër– 7 shtator, 1783 Saint Petersburg, Rusi), ishte matematikan dhe fizikan zviceran i cili kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në Rusi dhe Gjermani. Euler bëri zbulime të rëndësishme në fusha të ndryshme si Njehsim diferencial dhe teoria e grafeve. Ai gjithashtu për herë të parë paraqiti pjesën më të madhe të terminologjisë dhe nocioneve moderne matematike, pjesërisht për analizën matematike, sikur është nocioni i funksionit matematik.Gjithashtu është i njohur për punën e tij në mekanikë, optikë dhe astronomi. Euler konsiderohet të jetë matematikani më i madh i shekullit të XVIII dhe një ndër më të mëdhenjtë i të gjitha kohërave. Gjithashtu është më frytdhënësi, përmbledhja e punimeve të e tij përfshinë 60–80 vëllime faqe çerekësh.Deklarata e dhënë nga Pierre-Simon Laplace shpreh influencën që pati Euler në matematikë, ai thotë: "Lexojeni Eulerin, lexojeni Eulerin, ai është mësuesi i të gjithë neve."
 • 8. Euklidi Euklidi rreth 365 – 275 p.e.s.) është themelues i metodës aksiomatike në gjeometri. Ai të gjitha njohuritë gjeometrike por edhe matematike të kohës së vet i përmblodhi dhe i sistematizoi në 13 libra të cillat njihen me titullin Elementet. Teorema e dyte e Euklidit Ne trekendeshin kenddrejt,cdo katet eshte i mesem i perpjesshem ndermjet hipotenuzes dhe projeksionit te tij mbi hipotenuze AC2=AH*AB Teorema e pare e Ekulidit Ne trekendeshin kenddrej,lartesia e hequr nga kulmi i kendit te drejte eshte e mesme e perpjesshme ndermejet te kateteve me hipotenuzen. CH2=AH*BH
 • 9. THENJE PER MATEMATIKEN 1) Matematika eshte mbreteresha e shkences, kurse aritmetika mbreteresha e matematikes. (K. GAUSS) 2) Shkenca arrin persosjen vetem atehere kur arrin te perdore matematiken. (K.MARKS) 3) Matematika është alfabeti që zoti ka shkruar universin. (Galileo Galilei) 4) Matematika ëshë metafizika e arsyetimit, ndërsa feja ëshë metafizika e zemrës (Gabriele Martufi) 5) Dashuria është motorri i jetës, matematika është motori i shkencës (Gabriele Martufi)