SlideShare a Scribd company logo
Albania
meets austria
Projekt Elbasani
•Synimi
Të zgjerojmë interesin e nxënësve dhe
të ndikojmë në formimin e tyre
kulturor dhe qytetar.
•REZULTATET
Të flasim për historinë e qytetit të Elbasanit.
Të përcaktojmë pozitën gjeografike e veçoritë klimaterike të
tij.
Të përshkruajmë vendet turistike e historike kryesore të
qytetit tonë.
Të zbulojmë shpirtin artdashës te popullit të Elbasanit.
Të shprehim dashurinë për qytetin e lindjes nëpërmjet
veprimtarive artistike.
Projekt Elbasani
Historia e qytetit e ka zanafillën në shekullin e II-të pas krishtit. Në atë kohë kjo
qendër antike e ka nisur jetën e saj si një pikë e intenerarit të “Via Egnatias” dhe
në shumë dokumenta historike përmendet me emrin “Skampis”.
Ekzistenca e “Skampis” si qendër është shumë e lidhur me Via Egnatia .
“Skampis” ka qenë në kryqëzimin e arterieve që lidhin veriun me jugun dhe
lindjen me perëndimin . Duke patur një pozitë të favorshme gjeografike
shpejt u kthye në stacion kryesor të rrugës Egnatia dhe përmendet si qendër
urbane, ushtarake e peshkopale.
Elbasani
Përshkrimi Gjeografik
 Rrethi i Elbasanit ka një
sipërfaqe totale prej 1338
km2, një popullsi prej
 270 000 banorë, shtrihet në
të dy anët e rrjedhës së
mesme të lumit Shkumbin
dhe kufizohet me:
 Rrethin e Tiranës në VP
 Rrethin e Lushnjës në JP
 Rrethin e Kuçovës në J
 Rrethin e Gramshit në JL
 Rrethin e Librazhdit në L
Projekt Elbasani
 Universiteti I Elbasanit “Aleksandër Xhuvani” u themelua në vitin 1971.Ai përbëhet nga
tre Fakultete.
 1.Fakulteti i Shkencave të Natyrës me këto degë :
 matematikë-fizikë
 biologji-kimi
 2. Fakulteti i Historisë e Filologjisë me këto degë :
 gjuha dhe letërsia shqipe
 histori - gjeografi
 3. Fakulteti i Mësuesisë me këtë degë :
 dega për përgatitjen e mësuesve për shkollat fillore.
 Në vitin 1992 u hap dega e gjuhës dhe kulturës gjermane
 Në vitin 1994 u hap dega e gjuhës dhe kulturës angleze.
 Në vitin 1995 u hapën degët e jurisprudencës.
 Në shtator të vitit 1998 filloi dega e frengjishtes.
 Stafi akademik i Universitetit përbëhet nga 245 pedagogë .
 Kërkimet shkencore në Universitetin e Elbasanit janë në zhvillime në departamente
të ndryshme.
Stadiumi “Elbasan Arena” Elbasan Arena"
është stadiumi ku zhvillon
ndeshjet KS Elbasani dhe
Kombëtarja Shqiptare. Është
ndërtuar në vitin 1967 dhe
u rindertua ne 2014.
Stadiumi ndodhet në
ekstremin lindor të
Bulevardit
“Qemal Stafa”. Kapaciteti i
stadiumit është 12.800
vende.
Pamje nga qyteti
Qyteti i Elbasanit shtrihet ne Fushën e Elbasanit në krahun e djathtë të rrjedhës
se mesme të Shkumbinit, në një lartësi 120m mbi nivelin e detit. Qyteti është i
rrethuar në lindje nga Krasta e Madhe dhe e Vogël, nga kodrat e ullishtave në
veri-lindje dhe veri-perëndim, i kufizuar nga lumi Shkumbin dhe kodrat e
Hajdaranit në jug. Në mënyre krejt natyrore kodrat formojne një kurorë të gjelbër
të plotë dhe mjaft panoramike për qytetin.
Te dhenat klimaterike
• Zona e Elbasanit, sipas ndarjes klimatike te
Shqiperise, ben pjese ne zonen mesdhetare kodrinore
dhe nen-zonen mesdhetare kodrinore qendrore.
Larmia e formave te relievit dhe shtrirja e gjere veri-
jug e kesaj nen-zone ndikojne ne regjimin e elementeve
klimatike.
• Temperatura mesatare e ajrit varion nga 6.7oC ne janar
deri ne 23.4oC ne korrik. Temperatura mesatare
maksimale varion nga 11oC ne janar deri ne 31.2oC ne
korrik. Temperatura mesatare minimale varion nga 2.2oC
ne janar deri ne 15.8oC ne korrik. Temperatura minimale
absolute eshte regjistruar ne janar te vitit 1968 me -7.5oC
dhe ajo maksimale absolute eshte regjistruar ne korrik
1988 me 42oC.
• Era eshte nje tjeter element i rendesishem klimatik per te cilin ne
pergjithesi mund te thuhet se zona e Elbasanit karakterizohet nga
vlera te larta te qetesise (rreth 53%) dhe shpejtesi mesatare
minimale 1.2m/s gjate veres dhe shpejtesi mesatare maksimale
2.1 – 2.4 m/s ne dimer. Ererat qe fryjne nga verilindja jane
dominuese gjate gjithe vitit dhe vleren maksimale e arrijne ne dimer
me 4.7m/s.
• Persa i perket reshjeve, pjesa me e madhe e tyre bien ne gjysmen e
dyte te vitit dhe me pak ne gjysmen e ngrohte, per shkak te aktivitetit
ciklonik. Konkretisht, gjate gjysmes se ftohte bie 65.8% e shumes
vjetore te reshjeve dhe gjate gjysmes se ftohte bie 34.2%. Shuma
vjetore e reshjeve eshte 1148 mm, ndersa maksimumi 24 ore i
reshjeve eshte 134.9 mm. Reshjet ne forme bore jane dukuri e rralle
per zonen e Elbasanit. Numri i diteve me shtrese bore eshte i ulet dhe
ka nje vlere mesatare prej 1.2 dite ne vit.
Llixhat ndodhen pranë
qytetit të Elbasanit. Këto
burime janë të njohura
dhe të përdorura që
gjatë periudhës romake.
Hoteli i parë i ndërtuar
nga sipërmarrësit privat
ka qenë ai i vitit 1932.
Llixhat kane edhe vlera
kozmetike
Vende turistike e monumente kulture
Bysheku, 2 km larg qytetit, është
vend piktoresk me ujë të ftohtë, rrape
shekullore dhe njëkohësisht vend
historik.
Llixhat e Elbasanit me ujëra
kurative termale ndodhen në
komunen e Treganit, rreth 7 km
larg qytetit e Elbasanit.
Zona e Belshit me liqenet karstike
ndodhet rreth 40 km larg qytetit te
Elbasanit.
Gjinari, rreth 1300 m mbi nivelin e
detit dhe Pyjet e Bukanikut. Po
ashtu permendim edhe Gurren e
Labinotit dhe Krasten e Elbasanit.
Rrapi I
Bezistanit
eshte nje
tjeter
monument
kulture ne
qender te
Figura te shquara te kultures
Kostandin Kristoforidhi
Aqif pashë Elbasani
Aleksandër Xhuvani
Muzeu Etnografik
Projekt Elbasani
Shkolla e parë
Normale
“Luigj Gurakuqi”u
krijua ne dhjetor
1909 me 140
nxenes nga e gjithe
Shqiperia.
Teatri Skampa është ndërtuar në vitin
1935 me financimin e Xhavit bej
Biçakçiut si dhuratë e tij për qytetin e
Elbasanit. Trupa e teatrit “Skampa” ka
vënë në skenë pjesë të ndryshme si
dramë, komedi, tragjedi por edhe jane
zhvilluar shume festivale dhe aktivitete
rinore. Të mirëpritura nga artdashësit
kanë qenë dhe shfaqjet “Shërbëtori i dy
zotërinjve”, “Dy krisma në Paris”,
“Engjëjt e skëterrës”, “Turneu”,
“Nepërka”,
Projekt Elbasani
Projekt Elbasani
Kalaja e Elbasanit
Kalaja e Elbasanit se bashku me muret rrethuese, banesa me arkitekturë
karakteristike që përfshihen në tipin e vecantë të banesës qytetare si edhe
monumente te tjera : Në qëndër të kalasë ndodhen : Kisha Ortodokse Shën Maria,
e ndërtuar në shek. XVI, e djegur në vitin 1819 dhe e rindërtuar në vitin 1833;
Xhamia Mbret e ndërtuar në shek. XVI; godina ku në Shtator 1909 zhvillon
punimet i pari Kongres Kombëtar Arsimor, i cili vendosi hapjen e shkollës
Normale; shtëpia Muze ku lindi Kostandin Kristoforidhi, personalitet i arsimit
dhe kultures kombëtare Shqiptare; në anën veriore ndodhet Kisha Unite Katolike
ndërtuar në vitet 30 te shekullit XX .
Ne pjesen jugore ndodhet kulla e sahatit e larte rreth 47 m. Ne perimetrin jugor
te kalase se qytetit, eshte ndertuar nje hendek i thelle rreth 2,5 m, i cili ndodhet
jashte mureve te kalase. Ne anen perendimore te mureve te kalase ndodhet godina
e ish muzeut te luftes, nje godine tipike me arkitekture te viteve ’20-’30.
Hamami i pazarit
Hamami i pazarit ndërtuar në shek. XVI i cili është i ruajtur në një gjëndje të mirë
dhe sot është kthyer në lokal shërbimi.
Projekt Elbasani
Traditat kulturore të Elbasanit
Treva e Elbasanit numëron 37 lloje kostumesh popullore
Veshje popullore të trevës së Elbasanit
Projekt Elbasani
Projekt Elbasani
Faleminderit !
Punoi :Entela kreka

More Related Content

What's hot

Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
EGLI TAFA
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega
 
Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?
Valeria Baçi
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
Marinela Abedini
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Diana Lamaj
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema
 
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Bleona Çoba
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Liil Otr
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
BlerinaMuobega
 

What's hot (20)

Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptar
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
 

Viewers also liked

pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
Dajana Gjini
 
Saranda
Saranda Saranda
Saranda
Georgina Dimova
 
Kalaja e Krujes
Kalaja e KrujesKalaja e Krujes
Kalaja e Krujes
Ke Keiss
 
Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter !
Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter ! Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter !
Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter !
#MesueseAurela Elezaj
 
Roli i psikologut shkollor
Roli i psikologut shkollorRoli i psikologut shkollor
Roli i psikologut shkollor
Anida Ago
 
6.6.2014 Projekt: Hartimi i nje pyetesori
6.6.2014           Projekt:     Hartimi i nje pyetesori 6.6.2014           Projekt:     Hartimi i nje pyetesori
6.6.2014 Projekt: Hartimi i nje pyetesori
#MesueseAurela Elezaj
 
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkollePyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Anida Ago
 
Detyrë kursi sociologji
Detyrë kursi sociologjiDetyrë kursi sociologji
Detyrë kursi sociologji
rediz
 
Pogradeci
Pogradeci Pogradeci
Pogradeci
Ke Keiss
 
Punim kerkimor pyetesor - paisjet klimatizuese nga veton sopjani
Punim kerkimor pyetesor - paisjet klimatizuese nga veton sopjaniPunim kerkimor pyetesor - paisjet klimatizuese nga veton sopjani
Punim kerkimor pyetesor - paisjet klimatizuese nga veton sopjani
Veton Sopjani
 
KALAJA E ELBASANIT...
KALAJA E ELBASANIT...KALAJA E ELBASANIT...
KALAJA E ELBASANIT...
#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt.histori
Projekt.historiProjekt.histori
Projekt.histori
baftjar
 
Sherbimi psikologjik ne shkolle
Sherbimi psikologjik ne shkolleSherbimi psikologjik ne shkolle
Sherbimi psikologjik ne shkolle
Anida Ago
 
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja imePROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
#MesueseAurela Elezaj
 
ESSE...QYTETI ANTIK DURRESI
ESSE...QYTETI ANTIK DURRESI ESSE...QYTETI ANTIK DURRESI
ESSE...QYTETI ANTIK DURRESI
#MesueseAurela Elezaj
 
Durresi
DurresiDurresi
Durresi
Kristina Xani
 

Viewers also liked (20)

Berati
BeratiBerati
Berati
 
Saranda
SarandaSaranda
Saranda
 
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
 
Saranda
Saranda Saranda
Saranda
 
Kalaja e Krujes
Kalaja e KrujesKalaja e Krujes
Kalaja e Krujes
 
Berati qytet
Berati qytetBerati qytet
Berati qytet
 
Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter !
Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter ! Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter !
Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter !
 
Roli i psikologut shkollor
Roli i psikologut shkollorRoli i psikologut shkollor
Roli i psikologut shkollor
 
6.6.2014 Projekt: Hartimi i nje pyetesori
6.6.2014           Projekt:     Hartimi i nje pyetesori 6.6.2014           Projekt:     Hartimi i nje pyetesori
6.6.2014 Projekt: Hartimi i nje pyetesori
 
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkollePyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
 
Detyrë kursi sociologji
Detyrë kursi sociologjiDetyrë kursi sociologji
Detyrë kursi sociologji
 
Pogradeci
Pogradeci Pogradeci
Pogradeci
 
Punim kerkimor pyetesor - paisjet klimatizuese nga veton sopjani
Punim kerkimor pyetesor - paisjet klimatizuese nga veton sopjaniPunim kerkimor pyetesor - paisjet klimatizuese nga veton sopjani
Punim kerkimor pyetesor - paisjet klimatizuese nga veton sopjani
 
KALAJA E ELBASANIT...
KALAJA E ELBASANIT...KALAJA E ELBASANIT...
KALAJA E ELBASANIT...
 
Projekt.histori
Projekt.historiProjekt.histori
Projekt.histori
 
Sherbimi psikologjik ne shkolle
Sherbimi psikologjik ne shkolleSherbimi psikologjik ne shkolle
Sherbimi psikologjik ne shkolle
 
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja imePROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
 
ESSE...QYTETI ANTIK DURRESI
ESSE...QYTETI ANTIK DURRESI ESSE...QYTETI ANTIK DURRESI
ESSE...QYTETI ANTIK DURRESI
 
Durresi
DurresiDurresi
Durresi
 
Turizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodren
Turizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodrenTurizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodren
Turizmi, 10 arsyet per te vizituar shkodren
 

Similar to Projekt Elbasani

Guida turistike, Fier
Guida turistike, FierGuida turistike, Fier
Guida turistike, Fier
Lili Liljana
 
Informacion per Elbasaninfff dhe Berati1.docx
Informacion per Elbasaninfff dhe Berati1.docxInformacion per Elbasaninfff dhe Berati1.docx
Informacion per Elbasaninfff dhe Berati1.docx
anilalopci
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukes
Genti Germizi
 
Shkodra
ShkodraShkodra
Shkodra
Igli Isufi
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Sadiona Abazaj
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
sara7991
 
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Rexhep Smoqi
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
sara7991
 
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
Vajza Vogel
 
Ulqini dhe Kapaciteti Turistik
Ulqini dhe Kapaciteti TuristikUlqini dhe Kapaciteti Turistik
Ulqini dhe Kapaciteti Turistik
Suzana Muja
 
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Ardit Nexhipi
 
Academe 2012 Vol 1 No 1
Academe 2012 Vol 1 No 1Academe 2012 Vol 1 No 1
Academe 2012 Vol 1 No 1
Fatos Tarifa
 
Myzeqeja
MyzeqejaMyzeqeja
Myzeqeja
Saimir Dine
 
Vendlindja iime
Vendlindja iimeVendlindja iime
Vendlindja iime
Genti Germizi
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE
Marjan DODAJ
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi
 
Projekt Historie 2023 Shkolla "Lango".pptx
Projekt Historie 2023 Shkolla "Lango".pptxProjekt Historie 2023 Shkolla "Lango".pptx
Projekt Historie 2023 Shkolla "Lango".pptx
AleksandrosHodo
 

Similar to Projekt Elbasani (20)

Projekt Elbasani
Projekt ElbasaniProjekt Elbasani
Projekt Elbasani
 
Guida turistike, Fier
Guida turistike, FierGuida turistike, Fier
Guida turistike, Fier
 
Rezi
ReziRezi
Rezi
 
Informacion per Elbasaninfff dhe Berati1.docx
Informacion per Elbasaninfff dhe Berati1.docxInformacion per Elbasaninfff dhe Berati1.docx
Informacion per Elbasaninfff dhe Berati1.docx
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukes
 
Ingridi
IngridiIngridi
Ingridi
 
Shkodra
ShkodraShkodra
Shkodra
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
 
Ulqini dhe Kapaciteti Turistik
Ulqini dhe Kapaciteti TuristikUlqini dhe Kapaciteti Turistik
Ulqini dhe Kapaciteti Turistik
 
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
 
Academe 2012 Vol 1 No 1
Academe 2012 Vol 1 No 1Academe 2012 Vol 1 No 1
Academe 2012 Vol 1 No 1
 
Myzeqeja
MyzeqejaMyzeqeja
Myzeqeja
 
Vendlindja iime
Vendlindja iimeVendlindja iime
Vendlindja iime
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Projekt Historie 2023 Shkolla "Lango".pptx
Projekt Historie 2023 Shkolla "Lango".pptxProjekt Historie 2023 Shkolla "Lango".pptx
Projekt Historie 2023 Shkolla "Lango".pptx
 

More from Anisa Kreka

Plan aktiviteti me nxënësit si qender komunitare
Plan aktiviteti me nxënësit si qender komunitarePlan aktiviteti me nxënësit si qender komunitare
Plan aktiviteti me nxënësit si qender komunitare
Anisa Kreka
 
Yeah , is coming to us the new
Yeah , is coming to us the newYeah , is coming to us the new
Yeah , is coming to us the new
Anisa Kreka
 
Une ricikloj
Une riciklojUne ricikloj
Une ricikloj
Anisa Kreka
 
E twinning 10 vjet
E twinning 10 vjetE twinning 10 vjet
E twinning 10 vjet
Anisa Kreka
 
Bota ujore
Bota ujoreBota ujore
Bota ujore
Anisa Kreka
 
4 stinet e vitit
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vitit
Anisa Kreka
 

More from Anisa Kreka (6)

Plan aktiviteti me nxënësit si qender komunitare
Plan aktiviteti me nxënësit si qender komunitarePlan aktiviteti me nxënësit si qender komunitare
Plan aktiviteti me nxënësit si qender komunitare
 
Yeah , is coming to us the new
Yeah , is coming to us the newYeah , is coming to us the new
Yeah , is coming to us the new
 
Une ricikloj
Une riciklojUne ricikloj
Une ricikloj
 
E twinning 10 vjet
E twinning 10 vjetE twinning 10 vjet
E twinning 10 vjet
 
Bota ujore
Bota ujoreBota ujore
Bota ujore
 
4 stinet e vitit
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vitit
 

Projekt Elbasani

 • 3. •Synimi Të zgjerojmë interesin e nxënësve dhe të ndikojmë në formimin e tyre kulturor dhe qytetar. •REZULTATET Të flasim për historinë e qytetit të Elbasanit. Të përcaktojmë pozitën gjeografike e veçoritë klimaterike të tij. Të përshkruajmë vendet turistike e historike kryesore të qytetit tonë. Të zbulojmë shpirtin artdashës te popullit të Elbasanit. Të shprehim dashurinë për qytetin e lindjes nëpërmjet veprimtarive artistike.
 • 5. Historia e qytetit e ka zanafillën në shekullin e II-të pas krishtit. Në atë kohë kjo qendër antike e ka nisur jetën e saj si një pikë e intenerarit të “Via Egnatias” dhe në shumë dokumenta historike përmendet me emrin “Skampis”. Ekzistenca e “Skampis” si qendër është shumë e lidhur me Via Egnatia . “Skampis” ka qenë në kryqëzimin e arterieve që lidhin veriun me jugun dhe lindjen me perëndimin . Duke patur një pozitë të favorshme gjeografike shpejt u kthye në stacion kryesor të rrugës Egnatia dhe përmendet si qendër urbane, ushtarake e peshkopale. Elbasani
 • 6. Përshkrimi Gjeografik  Rrethi i Elbasanit ka një sipërfaqe totale prej 1338 km2, një popullsi prej  270 000 banorë, shtrihet në të dy anët e rrjedhës së mesme të lumit Shkumbin dhe kufizohet me:  Rrethin e Tiranës në VP  Rrethin e Lushnjës në JP  Rrethin e Kuçovës në J  Rrethin e Gramshit në JL  Rrethin e Librazhdit në L
 • 8.  Universiteti I Elbasanit “Aleksandër Xhuvani” u themelua në vitin 1971.Ai përbëhet nga tre Fakultete.  1.Fakulteti i Shkencave të Natyrës me këto degë :  matematikë-fizikë  biologji-kimi  2. Fakulteti i Historisë e Filologjisë me këto degë :  gjuha dhe letërsia shqipe  histori - gjeografi  3. Fakulteti i Mësuesisë me këtë degë :  dega për përgatitjen e mësuesve për shkollat fillore.  Në vitin 1992 u hap dega e gjuhës dhe kulturës gjermane  Në vitin 1994 u hap dega e gjuhës dhe kulturës angleze.  Në vitin 1995 u hapën degët e jurisprudencës.  Në shtator të vitit 1998 filloi dega e frengjishtes.  Stafi akademik i Universitetit përbëhet nga 245 pedagogë .  Kërkimet shkencore në Universitetin e Elbasanit janë në zhvillime në departamente të ndryshme.
 • 9. Stadiumi “Elbasan Arena” Elbasan Arena" është stadiumi ku zhvillon ndeshjet KS Elbasani dhe Kombëtarja Shqiptare. Është ndërtuar në vitin 1967 dhe u rindertua ne 2014. Stadiumi ndodhet në ekstremin lindor të Bulevardit “Qemal Stafa”. Kapaciteti i stadiumit është 12.800 vende.
 • 11. Qyteti i Elbasanit shtrihet ne Fushën e Elbasanit në krahun e djathtë të rrjedhës se mesme të Shkumbinit, në një lartësi 120m mbi nivelin e detit. Qyteti është i rrethuar në lindje nga Krasta e Madhe dhe e Vogël, nga kodrat e ullishtave në veri-lindje dhe veri-perëndim, i kufizuar nga lumi Shkumbin dhe kodrat e Hajdaranit në jug. Në mënyre krejt natyrore kodrat formojne një kurorë të gjelbër të plotë dhe mjaft panoramike për qytetin.
 • 12. Te dhenat klimaterike • Zona e Elbasanit, sipas ndarjes klimatike te Shqiperise, ben pjese ne zonen mesdhetare kodrinore dhe nen-zonen mesdhetare kodrinore qendrore. Larmia e formave te relievit dhe shtrirja e gjere veri- jug e kesaj nen-zone ndikojne ne regjimin e elementeve klimatike. • Temperatura mesatare e ajrit varion nga 6.7oC ne janar deri ne 23.4oC ne korrik. Temperatura mesatare maksimale varion nga 11oC ne janar deri ne 31.2oC ne korrik. Temperatura mesatare minimale varion nga 2.2oC ne janar deri ne 15.8oC ne korrik. Temperatura minimale absolute eshte regjistruar ne janar te vitit 1968 me -7.5oC dhe ajo maksimale absolute eshte regjistruar ne korrik 1988 me 42oC.
 • 13. • Era eshte nje tjeter element i rendesishem klimatik per te cilin ne pergjithesi mund te thuhet se zona e Elbasanit karakterizohet nga vlera te larta te qetesise (rreth 53%) dhe shpejtesi mesatare minimale 1.2m/s gjate veres dhe shpejtesi mesatare maksimale 2.1 – 2.4 m/s ne dimer. Ererat qe fryjne nga verilindja jane dominuese gjate gjithe vitit dhe vleren maksimale e arrijne ne dimer me 4.7m/s. • Persa i perket reshjeve, pjesa me e madhe e tyre bien ne gjysmen e dyte te vitit dhe me pak ne gjysmen e ngrohte, per shkak te aktivitetit ciklonik. Konkretisht, gjate gjysmes se ftohte bie 65.8% e shumes vjetore te reshjeve dhe gjate gjysmes se ftohte bie 34.2%. Shuma vjetore e reshjeve eshte 1148 mm, ndersa maksimumi 24 ore i reshjeve eshte 134.9 mm. Reshjet ne forme bore jane dukuri e rralle per zonen e Elbasanit. Numri i diteve me shtrese bore eshte i ulet dhe ka nje vlere mesatare prej 1.2 dite ne vit.
 • 14. Llixhat ndodhen pranë qytetit të Elbasanit. Këto burime janë të njohura dhe të përdorura që gjatë periudhës romake. Hoteli i parë i ndërtuar nga sipërmarrësit privat ka qenë ai i vitit 1932. Llixhat kane edhe vlera kozmetike
 • 15. Vende turistike e monumente kulture Bysheku, 2 km larg qytetit, është vend piktoresk me ujë të ftohtë, rrape shekullore dhe njëkohësisht vend historik. Llixhat e Elbasanit me ujëra kurative termale ndodhen në komunen e Treganit, rreth 7 km larg qytetit e Elbasanit. Zona e Belshit me liqenet karstike ndodhet rreth 40 km larg qytetit te Elbasanit. Gjinari, rreth 1300 m mbi nivelin e detit dhe Pyjet e Bukanikut. Po ashtu permendim edhe Gurren e Labinotit dhe Krasten e Elbasanit.
 • 17. Figura te shquara te kultures Kostandin Kristoforidhi Aqif pashë Elbasani Aleksandër Xhuvani
 • 20. Shkolla e parë Normale “Luigj Gurakuqi”u krijua ne dhjetor 1909 me 140 nxenes nga e gjithe Shqiperia. Teatri Skampa është ndërtuar në vitin 1935 me financimin e Xhavit bej Biçakçiut si dhuratë e tij për qytetin e Elbasanit. Trupa e teatrit “Skampa” ka vënë në skenë pjesë të ndryshme si dramë, komedi, tragjedi por edhe jane zhvilluar shume festivale dhe aktivitete rinore. Të mirëpritura nga artdashësit kanë qenë dhe shfaqjet “Shërbëtori i dy zotërinjve”, “Dy krisma në Paris”, “Engjëjt e skëterrës”, “Turneu”, “Nepërka”,
 • 23. Kalaja e Elbasanit Kalaja e Elbasanit se bashku me muret rrethuese, banesa me arkitekturë karakteristike që përfshihen në tipin e vecantë të banesës qytetare si edhe monumente te tjera : Në qëndër të kalasë ndodhen : Kisha Ortodokse Shën Maria, e ndërtuar në shek. XVI, e djegur në vitin 1819 dhe e rindërtuar në vitin 1833; Xhamia Mbret e ndërtuar në shek. XVI; godina ku në Shtator 1909 zhvillon punimet i pari Kongres Kombëtar Arsimor, i cili vendosi hapjen e shkollës Normale; shtëpia Muze ku lindi Kostandin Kristoforidhi, personalitet i arsimit dhe kultures kombëtare Shqiptare; në anën veriore ndodhet Kisha Unite Katolike ndërtuar në vitet 30 te shekullit XX . Ne pjesen jugore ndodhet kulla e sahatit e larte rreth 47 m. Ne perimetrin jugor te kalase se qytetit, eshte ndertuar nje hendek i thelle rreth 2,5 m, i cili ndodhet jashte mureve te kalase. Ne anen perendimore te mureve te kalase ndodhet godina e ish muzeut te luftes, nje godine tipike me arkitekture te viteve ’20-’30. Hamami i pazarit Hamami i pazarit ndërtuar në shek. XVI i cili është i ruajtur në një gjëndje të mirë dhe sot është kthyer në lokal shërbimi.
 • 25. Traditat kulturore të Elbasanit Treva e Elbasanit numëron 37 lloje kostumesh popullore
 • 26. Veshje popullore të trevës së Elbasanit