SlideShare a Scribd company logo
1 of 12
Esteret
Orven Bregu
C’fare jane Esteret
 Esteret jane nje perberje kimike qe perftohen nga reagimi I nje oksiacidi me nje hidroksil si
nje alkol ose nje fenol
 Ato jane te formuara nga nje acid organik ose jo organik ne te cilen grupi hidroksil (-OH)
zevendesohet nga nje grup oksid-alkili (-O-alkil)
 Esteret kane aftesine e te qenurit prezent ne cdo vend dhe ne te njejten kohe
 Esteret formohen duke kondesuar nej acid me nje alkol
Formimi I Estereve
Struktura dhe lidhja
 Esteret kane nje qender karbonil I cili jep nje kend prej 120 grade C-
C-O
 Esteret jane struktura funksionale fleksible
 Fleksibilitetit dhe polariteti I ulet I tyre dallohet tek vetite fizike duke
tentuar te kene nje pike vlimi sa me te ulet dhe pike shtrirje te ulet
Vetite Fizike
 Jane me shume polare se eteret por me pak polare se alkolet
 Marrin pjese ne lidhje hidrogjenore por si pranoues (jo si
dhenes) ndryshe nga alkolet
 Jane te trethshme ne uje
 Jane me te tentuara drejt vlimit se sa acidet karboksilike
Ku gjenden
 Esteret jane te perhapura ne natyre . Ato gjenden ne bime dhe ne
kafshe
 Estere te vogla , te kombinuara me perberje te tjera prodhojne aroma
te kendshme tek frutat .
 Esteret gjithashtu perdoren edhe ne industri ku kane nje game te
madhe perdorimi
Perdorimi ne Industri
 Pleksiglasi- nje material plastik I ngurte dhe transparent I
ndertuar nga nje zinxhir I gjate esteresh
 Dakroni- eshte nje fiber e perdorur nga fabrikat per prodhimin e
veshjeve mbushjen e jastrikeve
Trigliceridet
 Esteret marrin pjese ne pergatitjen e triglicerideve (triester)
dhe tri acideve yndyrore. Trigliceridet jane perberit kryesore
te vajit vegjetal dhe yndyrna shtazore. Ato jane gjithashtu
nje komponent I rendesishem I vajrave te lekures njerezore
Sapunet
 Sapunizimi I triglicerideve me hidroksid natriumi (majtas) per te
dhene sapun dhe glicerine (djaththas)
Prezantim esteret
Prezantim esteret
Prezantim esteret

More Related Content

What's hot

Emertimi i alkaneve
Emertimi i alkaneveEmertimi i alkaneve
Emertimi i alkaneveErhan Luma
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike Dritan Baha
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoAldrin Pashku
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
 
Thënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenFaton Hyseni
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreFranceskasita
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitMatilda Gremi
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 

What's hot (20)

Emertimi i alkaneve
Emertimi i alkaneveEmertimi i alkaneve
Emertimi i alkaneve
 
Shqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Thënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematikenThënie të arta për matematiken
Thënie të arta për matematiken
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
Modelet e atomit
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Alkinet
AlkinetAlkinet
Alkinet
 

Viewers also liked

Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Fleurati
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetBurim Derveni
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetKorba Ferizaj
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetArlinda
 
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikSeptic Flesh
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Merkur Sinani
 
kremrat hidratues
kremrat hidratueskremrat hidratues
kremrat hidratuesiris hasani
 
Liber mesuesi-kimi11-baza
Liber mesuesi-kimi11-bazaLiber mesuesi-kimi11-baza
Liber mesuesi-kimi11-bazairena kotobelli
 
Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)
Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)
Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)Ardian Z. Kryeziu
 

Viewers also liked (20)

Enzimet
EnzimetEnzimet
Enzimet
 
Kimia organike
Kimia organike Kimia organike
Kimia organike
 
Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
 
Prezantim
PrezantimPrezantim
Prezantim
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 
Kimia organike Alkinet
Kimia organike AlkinetKimia organike Alkinet
Kimia organike Alkinet
 
kimi projekt
kimi projektkimi projekt
kimi projekt
 
Aminoacidet
AminoacidetAminoacidet
Aminoacidet
 
Alkenet
AlkenetAlkenet
Alkenet
 
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
 
Projekt kimi
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
 
Soaps and detergents
Soaps and detergentsSoaps and detergents
Soaps and detergents
 
Kozmetikët
KozmetikëtKozmetikët
Kozmetikët
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
 
kremrat hidratues
kremrat hidratueskremrat hidratues
kremrat hidratues
 
Enzimat!
Enzimat!Enzimat!
Enzimat!
 
Liber mesuesi-kimi11-baza
Liber mesuesi-kimi11-bazaLiber mesuesi-kimi11-baza
Liber mesuesi-kimi11-baza
 
Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)
Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)
Barnat kunder dhimbjes (Analgjeziket)
 

More from Orven Bregu

Arduino Albania - History
Arduino Albania - HistoryArduino Albania - History
Arduino Albania - HistoryOrven Bregu
 
Konvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhitalKonvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhitalOrven Bregu
 
Projekt per Acidozen
Projekt per AcidozenProjekt per Acidozen
Projekt per AcidozenOrven Bregu
 
Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )Orven Bregu
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuOrven Bregu
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshmeKimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshmeOrven Bregu
 
Llojet e baterive
Llojet e bateriveLlojet e baterive
Llojet e bateriveOrven Bregu
 
C++ Workshop Presentation
C++ Workshop PresentationC++ Workshop Presentation
C++ Workshop PresentationOrven Bregu
 

More from Orven Bregu (10)

Arduino Albania - History
Arduino Albania - HistoryArduino Albania - History
Arduino Albania - History
 
Konvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhitalKonvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhital
 
Projekt per Acidozen
Projekt per AcidozenProjekt per Acidozen
Projekt per Acidozen
 
Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshmeKimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Efekti dopler
Efekti doplerEfekti dopler
Efekti dopler
 
Llojet e baterive
Llojet e bateriveLlojet e baterive
Llojet e baterive
 
C++ Workshop Presentation
C++ Workshop PresentationC++ Workshop Presentation
C++ Workshop Presentation
 

Prezantim esteret

 • 2. C’fare jane Esteret  Esteret jane nje perberje kimike qe perftohen nga reagimi I nje oksiacidi me nje hidroksil si nje alkol ose nje fenol  Ato jane te formuara nga nje acid organik ose jo organik ne te cilen grupi hidroksil (-OH) zevendesohet nga nje grup oksid-alkili (-O-alkil)  Esteret kane aftesine e te qenurit prezent ne cdo vend dhe ne te njejten kohe  Esteret formohen duke kondesuar nej acid me nje alkol
 • 4. Struktura dhe lidhja  Esteret kane nje qender karbonil I cili jep nje kend prej 120 grade C- C-O  Esteret jane struktura funksionale fleksible  Fleksibilitetit dhe polariteti I ulet I tyre dallohet tek vetite fizike duke tentuar te kene nje pike vlimi sa me te ulet dhe pike shtrirje te ulet
 • 5. Vetite Fizike  Jane me shume polare se eteret por me pak polare se alkolet  Marrin pjese ne lidhje hidrogjenore por si pranoues (jo si dhenes) ndryshe nga alkolet  Jane te trethshme ne uje  Jane me te tentuara drejt vlimit se sa acidet karboksilike
 • 6. Ku gjenden  Esteret jane te perhapura ne natyre . Ato gjenden ne bime dhe ne kafshe  Estere te vogla , te kombinuara me perberje te tjera prodhojne aroma te kendshme tek frutat .  Esteret gjithashtu perdoren edhe ne industri ku kane nje game te madhe perdorimi
 • 7. Perdorimi ne Industri  Pleksiglasi- nje material plastik I ngurte dhe transparent I ndertuar nga nje zinxhir I gjate esteresh  Dakroni- eshte nje fiber e perdorur nga fabrikat per prodhimin e veshjeve mbushjen e jastrikeve
 • 8. Trigliceridet  Esteret marrin pjese ne pergatitjen e triglicerideve (triester) dhe tri acideve yndyrore. Trigliceridet jane perberit kryesore te vajit vegjetal dhe yndyrna shtazore. Ato jane gjithashtu nje komponent I rendesishem I vajrave te lekures njerezore
 • 9. Sapunet  Sapunizimi I triglicerideve me hidroksid natriumi (majtas) per te dhene sapun dhe glicerine (djaththas)