SlideShare a Scribd company logo
1 of 11
Efekti DoplerPunoi : Orven Bregu
Afrohet Vezhguesi
Afrohet Personi
Leviz Burimi
Leviz Vezhguesi
Efekti Dopler
Efekti Dopler eshte ndryshimi I dukshem ne
frekuencen e levizjes se nje vale kur ka levizje
relative midis burimit te valeve dhe
vezhguesit.
Ndryshimi ne frekuencen ∆f sjell efektin
dobler
Vlera e zhvendosjes rrit shpejtesine relative
midis burimit dhe vezhguesit.
Efekti Doppler vlen për të gjitha format e
valëve.
Supozojme se burimi leviz me nje shpejtesi vs drejt
e tek vezhguesi.
Burimi leshon nje vale me frekuence f.
Nga diagrami ne kuptojme qe shpejtesia eshte
τλλ sv−='
vs
λ
Efekti Dopler kur burimi leviz
Konsiderojme vezhguesin qe leviz me shpejtesi vo
ne drejtim te nje burimi S.
Burimi leshon nje vale me frekuence f dhe gjatesi
λ = c/f.
Shpejtesia e vales te zerit eshte relative me
vezhguesin
c
Efekti Dopler Leviz vezhguesi
Valet ultrasonike mund te perdour per te zbuluar levizjen e
rrahjeve te zemres
Rrezet ultrasonike reflektojne nga qelizat e kuqe te gjakut
dhe perdoren per te percaktuar shpejtesine e rrjedhjes se gjakut
Perdorimi I efektit Dopler ne mjekesi
• Distanca e galaksive te largeta percaktohet nga efekti Dopler
( Ndryshimi ne frekuence). Blu
• Drita nga keto galaksi eshte zhvendosur drejt frekuencave te
ulta , duke treguar qe galaksite po largohen nga ne. Kuqe
Perdorimi ne Astronomi
Kuqe
Blu
Zhvendosja e kuqe
Perdorimi I efektit Dopler tek radaret
Policet monitorojne shpejtesine e makinave
me radare.Radari dergon vale drejt
makines.Valet qe reflektohen mbrapsht ne
radar kane nje frekuence me te larte per
shkak te efektit Dopler
Radari detekton
ndryshimin ne frekuencen
∆f midis sinjalit te derguar
dhe atij te kthyer
Shpejtesia e makines
perllogaritet nga sistemi I
radarit dhe tregohet ne
ekranin e radarit
Radari I Motit
Radari I Motit
llogarit sa larg
eshte shiu dhe
shpejtesine qe po
vjen
Bomi Sonik
Nese burimi I zerit leviz me shpejt se shpejtesia e
zerit.
Efekti dopler

More Related Content

What's hot

Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Denisa Caushi
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizikebusinessforlife
 
Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektalketsula
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEErgi Nushi
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitKlevi Hoxha
 
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIIIBimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIIIlira kuca
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiErgi Nushi
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreKlevi Hoxha
 
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE #MesueseAurela Elezaj
 
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Valet
ValetValet
ValetAn An
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
 

What's hot (20)

Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
 
Spektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: FizikeSpektri elektromagnetik: Fizike
Spektri elektromagnetik: Fizike
 
Fusha Magnetike
Fusha MagnetikeFusha Magnetike
Fusha Magnetike
 
Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projekt
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIIIBimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
 
Projekt av
Projekt avProjekt av
Projekt av
 
Ligji i ruajtjes se impulsit Bleona Popaj
Ligji i ruajtjes se impulsit Bleona PopajLigji i ruajtjes se impulsit Bleona Popaj
Ligji i ruajtjes se impulsit Bleona Popaj
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
 
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
ZBATIME TE LIGJIT TE ARKIMEDIT PUNE EKSPERIMENTALE
 
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
 
Valet
ValetValet
Valet
 
Forcat e fërkimit-Francika Qerimi
Forcat e fërkimit-Francika QerimiForcat e fërkimit-Francika Qerimi
Forcat e fërkimit-Francika Qerimi
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Energjia kinetike dhe potenciale Kllaudija Palushi
Energjia kinetike dhe potenciale Kllaudija PalushiEnergjia kinetike dhe potenciale Kllaudija Palushi
Energjia kinetike dhe potenciale Kllaudija Palushi
 

Viewers also liked

Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeegzona1
 
Bazat e sistemeve komutuese
Bazat e sistemeve komutueseBazat e sistemeve komutuese
Bazat e sistemeve komutueseXhelal Bislimi
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustikeNatty S
 
Ndotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne ShqiperiNdotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne ShqiperiErvis Leçi
 
C++ Workshop Presentation
C++ Workshop PresentationC++ Workshop Presentation
C++ Workshop PresentationOrven Bregu
 
Arduino Albania - History
Arduino Albania - HistoryArduino Albania - History
Arduino Albania - HistoryOrven Bregu
 
Llojet e baterive
Llojet e bateriveLlojet e baterive
Llojet e bateriveOrven Bregu
 
Akumulatoret ose Baterite.
Akumulatoret ose Baterite.Akumulatoret ose Baterite.
Akumulatoret ose Baterite.Gen Ndoci
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshmeKimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshmeOrven Bregu
 
Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Saimir Ciraku
 
Ultrasonido doppler
Ultrasonido dopplerUltrasonido doppler
Ultrasonido dopplerGerardo Loza
 
Electrostatic precipitator (esp) - working function
Electrostatic precipitator (esp) - working functionElectrostatic precipitator (esp) - working function
Electrostatic precipitator (esp) - working functionYokesh Mech
 
Movimiento Ondulatorio
Movimiento OndulatorioMovimiento Ondulatorio
Movimiento Ondulatoriogeopaloma
 
Diapositivas Movimiento Ondulatorio
Diapositivas Movimiento OndulatorioDiapositivas Movimiento Ondulatorio
Diapositivas Movimiento Ondulatoriolumamen1167
 
Seth Godin on Tribes
Seth Godin on TribesSeth Godin on Tribes
Seth Godin on Tribessethgodin
 

Viewers also liked (18)

The Doppler Effect
The Doppler Effect The Doppler Effect
The Doppler Effect
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
 
Bazat e sistemeve komutuese
Bazat e sistemeve komutueseBazat e sistemeve komutuese
Bazat e sistemeve komutuese
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
 
Ndotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne ShqiperiNdotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne Shqiperi
 
C++ Workshop Presentation
C++ Workshop PresentationC++ Workshop Presentation
C++ Workshop Presentation
 
Arduino Albania - History
Arduino Albania - HistoryArduino Albania - History
Arduino Albania - History
 
Power supply
Power supplyPower supply
Power supply
 
Llojet e baterive
Llojet e bateriveLlojet e baterive
Llojet e baterive
 
Akumulatoret ose Baterite.
Akumulatoret ose Baterite.Akumulatoret ose Baterite.
Akumulatoret ose Baterite.
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshmeKimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.Rrjeta kompjuterike.
Rrjeta kompjuterike.
 
Ultrasonido doppler
Ultrasonido dopplerUltrasonido doppler
Ultrasonido doppler
 
Sisteme transmetuese
Sisteme transmetueseSisteme transmetuese
Sisteme transmetuese
 
Electrostatic precipitator (esp) - working function
Electrostatic precipitator (esp) - working functionElectrostatic precipitator (esp) - working function
Electrostatic precipitator (esp) - working function
 
Movimiento Ondulatorio
Movimiento OndulatorioMovimiento Ondulatorio
Movimiento Ondulatorio
 
Diapositivas Movimiento Ondulatorio
Diapositivas Movimiento OndulatorioDiapositivas Movimiento Ondulatorio
Diapositivas Movimiento Ondulatorio
 
Seth Godin on Tribes
Seth Godin on TribesSeth Godin on Tribes
Seth Godin on Tribes
 

More from Orven Bregu

Prezantim esteret
Prezantim esteretPrezantim esteret
Prezantim esteretOrven Bregu
 
Konvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhitalKonvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhitalOrven Bregu
 
Projekt per Acidozen
Projekt per AcidozenProjekt per Acidozen
Projekt per AcidozenOrven Bregu
 
Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )Orven Bregu
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuOrven Bregu
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 

More from Orven Bregu (6)

Prezantim esteret
Prezantim esteretPrezantim esteret
Prezantim esteret
 
Konvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhitalKonvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhital
 
Projekt per Acidozen
Projekt per AcidozenProjekt per Acidozen
Projekt per Acidozen
 
Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 

Efekti dopler

 • 1. Efekti DoplerPunoi : Orven Bregu Afrohet Vezhguesi Afrohet Personi Leviz Burimi Leviz Vezhguesi
 • 2. Efekti Dopler Efekti Dopler eshte ndryshimi I dukshem ne frekuencen e levizjes se nje vale kur ka levizje relative midis burimit te valeve dhe vezhguesit. Ndryshimi ne frekuencen ∆f sjell efektin dobler Vlera e zhvendosjes rrit shpejtesine relative midis burimit dhe vezhguesit. Efekti Doppler vlen për të gjitha format e valëve.
 • 3. Supozojme se burimi leviz me nje shpejtesi vs drejt e tek vezhguesi. Burimi leshon nje vale me frekuence f. Nga diagrami ne kuptojme qe shpejtesia eshte τλλ sv−=' vs λ Efekti Dopler kur burimi leviz
 • 4. Konsiderojme vezhguesin qe leviz me shpejtesi vo ne drejtim te nje burimi S. Burimi leshon nje vale me frekuence f dhe gjatesi λ = c/f. Shpejtesia e vales te zerit eshte relative me vezhguesin c Efekti Dopler Leviz vezhguesi
 • 5. Valet ultrasonike mund te perdour per te zbuluar levizjen e rrahjeve te zemres Rrezet ultrasonike reflektojne nga qelizat e kuqe te gjakut dhe perdoren per te percaktuar shpejtesine e rrjedhjes se gjakut Perdorimi I efektit Dopler ne mjekesi
 • 6. • Distanca e galaksive te largeta percaktohet nga efekti Dopler ( Ndryshimi ne frekuence). Blu • Drita nga keto galaksi eshte zhvendosur drejt frekuencave te ulta , duke treguar qe galaksite po largohen nga ne. Kuqe Perdorimi ne Astronomi Kuqe Blu
 • 8. Perdorimi I efektit Dopler tek radaret Policet monitorojne shpejtesine e makinave me radare.Radari dergon vale drejt makines.Valet qe reflektohen mbrapsht ne radar kane nje frekuence me te larte per shkak te efektit Dopler Radari detekton ndryshimin ne frekuencen ∆f midis sinjalit te derguar dhe atij te kthyer Shpejtesia e makines perllogaritet nga sistemi I radarit dhe tregohet ne ekranin e radarit
 • 9. Radari I Motit Radari I Motit llogarit sa larg eshte shiu dhe shpejtesine qe po vjen
 • 10. Bomi Sonik Nese burimi I zerit leviz me shpejt se shpejtesia e zerit.