Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Projekt per Acidozen

Acidoza eshte nje rritje e aciditetit ne gjak dhe ne indet e trupit (nje rritje e perqendrimit te joneve hidrogjen).Nese
nuk jane te cilesuar , ajo zakonisht I referohet aciditetit te plazmes ne gjak.

  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Projekt per Acidozen

  1. 1. Insituti “Harry Fultz” Rr. “Mine Peza”- Tirane Klasa 32 http://www.harryfultz.edu.al/ Tema : Acidoza Punoi : Orven Bregu
  2. 2. C’eshte Acidoza ? Acidoza eshte nje rritje e aciditetit ne gjak dhe ne indet e trupit (nje rritje e perqendrimit te joneve hidrogjen).Nese nuk jane te cilesuar , ajo zakonisht I referohet aciditetit te plazmes ne gjak. Acidoza ndodh kur gjaku ne arterie PH I te ciles bie me poshte se 5.55 (pervecse se ne fetus) , ndersa homologu I saj alkaloza ndodh ne nje PH rreth 6.66. Analiza e gazit te gjakut dhe teste te tjera jane te nevojshme per te identifikuar shkaqet kryesore Termi Acedemi pershkruan gjendjen e ulet te PH te gjakut, ndersa acidoza eshte perdorur per te pershkruar proceset qe cojne ne keto gjendje. Shkalla e aktivitetit qelizor metabolik ndikon edhe ne te njejten kohe ndikohet nga PH I lengjeve ne trup. Ne gjitare PH normal I arterieve te gjakut varion nga 7.35 ne 7.50 ne varesi te species (ne njerez eshte nga 7.35 deri 7.45). Ndryshimet ne PH e artiereve te gjakut jashte ketij vargu ndikojne ne nje varg rezultatesh demesh te pakthyeshme ne qeliza.
  3. 3. Acidoza e Acidoza e Metabolizmit metabolizmit mund te rezultojne nga rritja e prodhimit te acideve metabolike ose crregullimeve ne aftesine per te nxjerre acidin nepermjet veshkave.. Acidoza renale është e lidhur me nje grumbullim te urese dhe kreatininës si dhe mbetjet e acidit metabolike të proteinave katabolizmin. Një rritje në prodhimin e acideve tjerë mund të prodhojnë Acidoza metabolike. Për shembull, Acidoza laktik mund të ndodhë nga: Gjendje e rende (PAO2 <36,, Hg) hipoksemia – duke shkaktuar nje renie ne vleren e difuzionit te oksigjenit arteriet e gjakut ne inde Hiperfuzioni (si shoku hipovolemik) duke shkaktuar nje rritje te pamjaftueshmerise te dergimit te oksigjenit ne ide. Një rritje e kripës e acidit laktik nga raporti me nivelin e piruvat p.sh. në gjakun venoz të përzier, është quajtur "kripë e acidit laktik të tepërt", dhe mund të jetë një tregues i fermentimit për shkak të metabolizmin anaerob që ndodhin në qelizat e muskujve, siç shihet gjatë ushtrimeve te fuqishme. Pasi oksigjenimi është kthyer, Acidoza hap shpejt. Një shembull tjetër i rritjes së prodhimit të acideve shfaqet nga uria dhe Acidoza diabetik. Kjo është për shkak të akumulimit të ketoacids (ketosis) dhe reflekton një ndryshim të rëndë nga Glikoliza në lipolysis për nevojat e energjisë. Konsumi acid nga helmimi të tilla si hypercapnia, nivele të larta të hekurit në gjak, dhe ulur kronike prodhimin e bikarbonat mund të prodhojë Acidoza metabolike. Acidoza metabolike kompensohet për në mushkëri, si rritje e tymit e dioksidit të karbonit menjëherë dhe zhvendos ekuacion zbutës për të reduktuar acidet metabolike. Ky është rezultat i stimulimit të chemoreceptors, gjë që rrit ventilim alveolare, duke çuar në kompensim të frymëmarrjes, i njohur ndryshe si frymëmarrje Kussmaul (një lloj të
  4. 4. veçantë të hyperventilation). Nëse kjo situatë do te vazhdojnë, pacienti është në rrezik për lodhje që çon në dështim të frymëmarrjes. Mutacionet në të V-ATPase 'A4' ose izoformat 'B1' të rezultojë në distal Acidoza e veshkave ne tuba, një kusht që të çon në Acidoze metabolike, në disa raste me shurdhim sensorineural. Referenca http://en.wikipedia.org/wiki/Acidosis Foto te ndryshme ne motorrin e kerkimit Google

×