SlideShare a Scribd company logo
1 of 30
Hyrje
Aleksander Dishnica

 Per te zgjidhur probleme ne nje afat shume te
shkurter
 Per te pasur rendiment gjate punes
 Programet perdoren sa here te duam
 Nuk perserisim punen tone
 Nuk bejme gabime
 Punen tone e ben kompjuteri
Perse programim?

 Hardware - pajisjet fizike te kompjuterit
 Software - instruksionet qe i jepen kompjuterit
 Pa software, kompjuteri do te ishte i padobishem
Hardware dhe Software

 C++ eshte gjuhe programimi e nivelit te mesem
 Permban 2 karakteristika, si te nivelit te larte ashtu
dhe te nivelit te ulet
 Eshte superklase e gjuhes C
 Eshte backward compatible me gjuhen C
 Konsiderohet si nje nga gjuhet e programimit me te
veshtira ne bote dhe me te suksesshmet
 Koha qe duhet per t’a mesuar eshte disa vjet
Cfare eshte C++?

 Gjuha e programimit eshte komunikimi me
kompjuterin
 Ekzistojne dy nivele programimi, te larte dhe te ulet
 Sa me e nivelit te larte te jete gjuha e programimit aq
me lehte kuptohet dhe koha per ta mesuar eshte
shume e vogel ne krahasim me nivelin e ulet
 Sa me e nivelit te ulet te jete gjuha e programimit aq
me e veshtire eshte per ta mesuar
Gjuhet e programimit

 Niveli i larte:
 Ne kohe te shkurter mund te krijohet aplikacioni i
deshiruar
 Eshte shume e lehte per t’u kuptuar
 Problemi eshte tek garbage collection
 Ka dhe probleme te tjera si performanca
 Nuk ka asnje kontakt me hardwaren
 Disa gjuhe te njohura jane: Visual Basic, C#, Java etj
High level language

 Jane shume komplekse
 Koha qe duhet per ti mesuar eshte shume e madhe
 Kontakt direkt me hardwaren
 Cdo gje duhet programuar vete
 Disa shembuj gjuhesh te nivelit te ulet:
Ada, Cobol, Pascal, Fortran, C
Gjuhet e nivelit te ulet

 C++ ka kontakt direkt me hardwaren, nuk ka
garbage collection dhe eshte Object Oriented
 Konsiderohet si gjuha me e famshme ne bote
 Bjarne Stroustrup eshte krijuesi i gjuhes ne vitin 1979
dhe ka dale ne publik ne vitin 1983
 Eshte Open Source dhe nuk kushton para
 Shume probleme jane zgjidhur me kalimin e viteve
dhe mund te thuhet qe eshte nje gjuhe e pjekur
 Modifikimi i fundit u be me 2011
Ku ndryshon C++?

 Programimi ne C++ sugjerohet te fillohet me IDE
(Integrated Development Environment)
 Ne internet ka nje numer shume te madh IDE-sh, ku
disa prej tyre kane “skaduar”
 Nese keni nje IDE te instaluar (Si psh Dev-C++)
shikoni daten e fundit qe eshte bere update
 2 IDE-t me te famshme ne bote jane Codeblocks dhe
Visual Studio
 Le te fillojme me programimin!
Si mund te filloj?

 Personi qe ka deshire te programoje, duhet te kete
keto dije:
 Anglisht (E detyrueshme)
 Njohje fillestare ne OS (Operating System)
 Kompjuter, laptop apo cfaredolloj mjeti qe pranon
instalimin e IDE-ve
 Nese i ploteson kerkesat e mesiperme, programim
mund te mesoje dhe nje femije 8 vjec
 Sugjerohet te mesohet ne moshe sa me te re
Kerkesat paraprake

 Hapat per te instaluar Codeblocks
 Shkoni tek siti www.codeblocks.org
 Klikoni tek “Downloads”
 Selektoni “Download the binary release”
 Zgjidhni sistemin tuaj te operimit dhe ne krahe te
djathte selektoni nje nga serverat ku te shkarkoni
Codeblocks-in
Instalimi i IDE-s

 Versioni i fundit i Dev-C++ ka perfunduar ne vitin
2005 dhe nuk sugjerohet per sistemet e operimit
modern
 Codeblocks eshte super light-weight ne krahasim me
Visual Studion dhe ofron te gjitha featurat e
mundshme per programim C++
 Eshte totalisht falas dhe shume i modifikueshem
 Eshte cross-platform
 Mund te programoni dhe ne gjuhen C ose te tjera
Perse Codeblocks?

 Nese nuk iu funksionon ose nuk iu pelqen, mund te
zgjidhni Visual Studio 2012 Express qe eshte falas
 Nuk rekomandohet per fillestaret
 Cfaredolloj IDE te shkarkoni, sugjerohet te hiqet IDE
paraardhese
 IDE-t nuk funksionojne me njera tjetren dhe kodi
perfundimtar mund te ndryshoje, duke rezultuar ne
nje program te pa ekzekutueshem
Alternative?

 Ne te gjithe gjuhet e programimit, programi i pare i
nje programuesi ka qene “Hello World!”
 Ky eshte kodi i ketij programi:
Programi i pare

 Nuk ka asnje program ne bote i krijuar ne C++ pa nje
#include
 Kodi i meparshem permbante #include <iostream>
 #include <iostream> quhet pjesa header
 Pothuajse te gjithe programet qe krijohen me C++
permbajne kete header
 Headeri eshte thjesht nje librari jashte programit qe
therritet per t’u perdorur gjate programit dhe per te
n’a lehtesuar pune
 Si default shenohet me ngjyre te gjelber ne kete IDE
#include

 Zakonisht, include-t permbajne emra me kuptim dhe
ne kete rast ne kemi Iostream
 Ne pamje te pare nuk ka absolutisht kuptim, por
nese ne do e copezojme do te marrim I/O stream
 I ka kuptimin input dhe O ka kuptimin output
 Stream ka qellim rrymen se nga kalojne te dhenat
 Te dhenat qe kalojne nga tastjera tek kompjuteri
quhen Input
 Te dhenat qe kalojne nga kompjuteri te tastjera
quhen Output
Iostream

 Ne fillim sugjerohet te mesohet permendesh sepse
eshte nje advanced feature e C++
 Perdoret per te lehtesuar punen e atyre qe nuk dine
programim, por me vone sygjerohet te mos perdoret
 Ngjyra blu simbolizon nje keyword te gjuhes se
programimit
 Ngjyra e gjelbert, ne kete rast std, eshte dicka e
perdorur nga useri dhe mund te ndryshohet
Using namespace std;

 Jo vetem fjalet, por edhe germat duhet te shkruhen
fiks sipas specifikimit
 Shembuj te gabuar: #Include, UsiNG
 Shembulli i sakte: #include, using
 Praktika te ben programues te vertete dhe teoria te
avancon
 Te gjithe programuesit kane gabuar
 Disa gabime kapen nga IDE-ja, disa jo
 Te gjitha IDE-t gjejne errore
Rregulla te sintakses

 Ne menyre qe te ekzekutojme programin e
krijuar, duhet te klikojme tek “build and run”
 Pasi te shfaqet konsolja, shume prej nesh mund te
jene te zhgenjyer nga rezultati
 Kjo sepse qe te dilte nje dritare ose “window” ne
termin shkencor, duhet te ishim duke perdorur nje
librari qe eshte apostafat per sistemin tone te
operimit
 Programi jone funksionon per te gjitha sistemet
Build and Run

 Nese do te shenonim #Include do te rezultonte ky
error
 Erroret jane te perbashket dhe cfaredolloj errori te
ngjashem qe ne do te benim, do te kishim te njejtin
rezultat
Gabimet ne sintakse

 Pasi te ekzekutohet programi, do te shfaqej konsolja
 Ne do te shohim disa karakteristika te ketij programi
 Ikona qe krijohet ne menyre default nga OS
 Titulli i programit eshte vendodhja ne hard disk
 Hello world! eshte shkruar ne console
 “Process returned 0” do te thote sukses ne ekzekutim
Afishimi ne ekran

 Ne ekzekutuam programin pa asnje gabim dhe
gjithcka doli e suskesshme
 Pjesa int main eshte pjesa kryesore e cdo programi, jo
vetem ne C++
 Si fillim ajo konsiderohet vendodhja e blloqeve te
kodit qe do te programohen dhe pjesa jashte saj nuk
modifikohet
 cout << “Hello world!” do te thote afisho ne ekran
fjaline “Hello world!”
 << endl do te thote rresht i ri
Cfare ndodhi?

 int do te thote integer dhe main eshte pjesa kryesore
e programit
 Kjo do te thote se ky program do te n’a ktheje nje
integer, qe do te thote numer perndryshe nuk
funksionon
 Numri qe kompilatori pret eshte 0 prandaj shenohet
ne fund return 0; por kjo praktike nuk sugjerohet me
per programe kaq te thjeshta
 Duhet te shkruhet int main ekzaktesisht
 Programohet brenda kllapave gjarperushe { dhe }
int main

 Variablat jane thjesht numra, germa, fjale ose
cfaredolloj objekti virtual qe ndryshon gjate
programit sa here te duam ne
 Variablat jane rrenjesore per cfaredolloj gjuhe
programimi dhe nuk perdoren vetem ne C++
 Variablat kane tipin, emertimin dhe vleren
 Nje shembull variable eshte int a = 3;
 Shembulli quhet deklarim variable
 Pas cdo deklarimi vendoset ; qe tregon fund rreshti
Variablat

 Per te perdorur ne nje progam variablat, se pari
duhet t’i deklarojme
 Le te shohim nje program te thjeshte
Program me variabla

 Ne krahe te programit ne shohin numra
 Numrat nga 1 deri ne 10 simbolizojne rrjeshtat e
kodit qe ne kemi programuar
 Rreshtat e kodit nuk tregojne gjithmone sa i afte
eshte nje programues ose sa program i rendesishem
eshte ai qe ne po shohim
 Programi jone i ri ka nje deklarim variable a me vlere
numrin 3
 cout << a | eshte afishimi ne ekran i variables
Programi II

 Pasi ne te ekzekutojme programin, atehere do te n’a
shfaqej vlera e variables ne konsole
 Numri 3 eshte vlera e variables
 Programi eshte ekzekutuar me sukses
 Per te gjetur se ku ndodhet programi, shohim titullin
e dritares dhe e kerkojme
 Ne Windows, programet e krijuara kane .exe ne fund
Ekzekutimi i programit

 Procedural programming njihet si Top-Down
approach
 Sugjerohet per fillestaret dhe per programet e vogla
qe nuk kalojne 1000 rreshta kode
 Eshte shume e lehte per t’u kuptuar dhe ka te njejten
performance si me llojet e tjera te programimit
 Top-Down approach ka kuptimin nga lart poshte
 Nuk ka koncept organizimi
 Programi behet i pa kontrollueshem nese eshte
shume i madh
Procedural

 OOP – Object Oriented Programming
 Nuk sugjerohet per fillestaret
 Eshte vetem menyre programimi dhe nuk ka impakt
ne performance
 Sugjerohet per programe gjigande me mbi 1000
rreshta kode
 Karakteristikat jane Reusable code, Object Oriented
dhe Management
 Sugjerohet pas nje eksperience 3 vjecare
OOP

 Procedural eshte me e lehte per t’u kuptuar dhe
programuesi nuk ka nevoje te dije asgje rreth
objekteve
 Object Oriented Programming eshte pika me e forte
e gjuhes C++ dhe eshte aftesi e gjuheve te nivelit te
larte
 C++ eshte krijuar si nje Superklase e gjuhes C dhe ka
parim kryesor objektet
Procedural vs OOP

More Related Content

Viewers also liked (6)

Arduino Albania - History
Arduino Albania - HistoryArduino Albania - History
Arduino Albania - History
 
Efekti dopler
Efekti doplerEfekti dopler
Efekti dopler
 
Power supply
Power supplyPower supply
Power supply
 
Llojet e baterive
Llojet e bateriveLlojet e baterive
Llojet e baterive
 
Akumulatoret ose Baterite.
Akumulatoret ose Baterite.Akumulatoret ose Baterite.
Akumulatoret ose Baterite.
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshmeKimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 

Similar to C++ Workshop Presentation

Visual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e mia
Markelian Laho
 
PHP Day at UNICEF Lab of Kosova
PHP Day at UNICEF Lab of KosovaPHP Day at UNICEF Lab of Kosova
PHP Day at UNICEF Lab of Kosova
Flamur Mavraj
 

Similar to C++ Workshop Presentation (15)

Leksion_C.ppt
Leksion_C.pptLeksion_C.ppt
Leksion_C.ppt
 
Visual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e miaVisual basic leksionet e mia
Visual basic leksionet e mia
 
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
 
Softwaret
SoftwaretSoftwaret
Softwaret
 
Programming Languages
Programming LanguagesProgramming Languages
Programming Languages
 
PHP Day at UNICEF Lab of Kosova
PHP Day at UNICEF Lab of KosovaPHP Day at UNICEF Lab of Kosova
PHP Day at UNICEF Lab of Kosova
 
geogebra.pptx
geogebra.pptxgeogebra.pptx
geogebra.pptx
 
geogebra
 geogebra geogebra
geogebra
 
Menaxhimi i projekteve përmes aplikacioneve on-line (dotProject)
Menaxhimi i projekteve përmes aplikacioneve on-line (dotProject)Menaxhimi i projekteve përmes aplikacioneve on-line (dotProject)
Menaxhimi i projekteve përmes aplikacioneve on-line (dotProject)
 
teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5teknologjia informative / Ligjerata 5
teknologjia informative / Ligjerata 5
 
Leksione 1 & 2
Leksione 1 & 2Leksione 1 & 2
Leksione 1 & 2
 
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
Deyrat e portofolit te Tik me Zgjedhje 12 Semestri i 1
 
Sistemi operativ
Sistemi operativSistemi operativ
Sistemi operativ
 
ligjerata.ppt
ligjerata.pptligjerata.ppt
ligjerata.ppt
 
ligjerata.ppt
ligjerata.pptligjerata.ppt
ligjerata.ppt
 

More from Orven Bregu (6)

Prezantim esteret
Prezantim esteretPrezantim esteret
Prezantim esteret
 
Konvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhitalKonvertimi analog ne dixhital
Konvertimi analog ne dixhital
 
Projekt per Acidozen
Projekt per AcidozenProjekt per Acidozen
Projekt per Acidozen
 
Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )Google fiber (Prezantim )
Google fiber (Prezantim )
 
Gjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot SkenderbeuGjergj Kastriot Skenderbeu
Gjergj Kastriot Skenderbeu
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 

C++ Workshop Presentation

 • 2.   Per te zgjidhur probleme ne nje afat shume te shkurter  Per te pasur rendiment gjate punes  Programet perdoren sa here te duam  Nuk perserisim punen tone  Nuk bejme gabime  Punen tone e ben kompjuteri Perse programim?
 • 3.   Hardware - pajisjet fizike te kompjuterit  Software - instruksionet qe i jepen kompjuterit  Pa software, kompjuteri do te ishte i padobishem Hardware dhe Software
 • 4.   C++ eshte gjuhe programimi e nivelit te mesem  Permban 2 karakteristika, si te nivelit te larte ashtu dhe te nivelit te ulet  Eshte superklase e gjuhes C  Eshte backward compatible me gjuhen C  Konsiderohet si nje nga gjuhet e programimit me te veshtira ne bote dhe me te suksesshmet  Koha qe duhet per t’a mesuar eshte disa vjet Cfare eshte C++?
 • 5.   Gjuha e programimit eshte komunikimi me kompjuterin  Ekzistojne dy nivele programimi, te larte dhe te ulet  Sa me e nivelit te larte te jete gjuha e programimit aq me lehte kuptohet dhe koha per ta mesuar eshte shume e vogel ne krahasim me nivelin e ulet  Sa me e nivelit te ulet te jete gjuha e programimit aq me e veshtire eshte per ta mesuar Gjuhet e programimit
 • 6.   Niveli i larte:  Ne kohe te shkurter mund te krijohet aplikacioni i deshiruar  Eshte shume e lehte per t’u kuptuar  Problemi eshte tek garbage collection  Ka dhe probleme te tjera si performanca  Nuk ka asnje kontakt me hardwaren  Disa gjuhe te njohura jane: Visual Basic, C#, Java etj High level language
 • 7.   Jane shume komplekse  Koha qe duhet per ti mesuar eshte shume e madhe  Kontakt direkt me hardwaren  Cdo gje duhet programuar vete  Disa shembuj gjuhesh te nivelit te ulet: Ada, Cobol, Pascal, Fortran, C Gjuhet e nivelit te ulet
 • 8.   C++ ka kontakt direkt me hardwaren, nuk ka garbage collection dhe eshte Object Oriented  Konsiderohet si gjuha me e famshme ne bote  Bjarne Stroustrup eshte krijuesi i gjuhes ne vitin 1979 dhe ka dale ne publik ne vitin 1983  Eshte Open Source dhe nuk kushton para  Shume probleme jane zgjidhur me kalimin e viteve dhe mund te thuhet qe eshte nje gjuhe e pjekur  Modifikimi i fundit u be me 2011 Ku ndryshon C++?
 • 9.   Programimi ne C++ sugjerohet te fillohet me IDE (Integrated Development Environment)  Ne internet ka nje numer shume te madh IDE-sh, ku disa prej tyre kane “skaduar”  Nese keni nje IDE te instaluar (Si psh Dev-C++) shikoni daten e fundit qe eshte bere update  2 IDE-t me te famshme ne bote jane Codeblocks dhe Visual Studio  Le te fillojme me programimin! Si mund te filloj?
 • 10.   Personi qe ka deshire te programoje, duhet te kete keto dije:  Anglisht (E detyrueshme)  Njohje fillestare ne OS (Operating System)  Kompjuter, laptop apo cfaredolloj mjeti qe pranon instalimin e IDE-ve  Nese i ploteson kerkesat e mesiperme, programim mund te mesoje dhe nje femije 8 vjec  Sugjerohet te mesohet ne moshe sa me te re Kerkesat paraprake
 • 11.   Hapat per te instaluar Codeblocks  Shkoni tek siti www.codeblocks.org  Klikoni tek “Downloads”  Selektoni “Download the binary release”  Zgjidhni sistemin tuaj te operimit dhe ne krahe te djathte selektoni nje nga serverat ku te shkarkoni Codeblocks-in Instalimi i IDE-s
 • 12.   Versioni i fundit i Dev-C++ ka perfunduar ne vitin 2005 dhe nuk sugjerohet per sistemet e operimit modern  Codeblocks eshte super light-weight ne krahasim me Visual Studion dhe ofron te gjitha featurat e mundshme per programim C++  Eshte totalisht falas dhe shume i modifikueshem  Eshte cross-platform  Mund te programoni dhe ne gjuhen C ose te tjera Perse Codeblocks?
 • 13.   Nese nuk iu funksionon ose nuk iu pelqen, mund te zgjidhni Visual Studio 2012 Express qe eshte falas  Nuk rekomandohet per fillestaret  Cfaredolloj IDE te shkarkoni, sugjerohet te hiqet IDE paraardhese  IDE-t nuk funksionojne me njera tjetren dhe kodi perfundimtar mund te ndryshoje, duke rezultuar ne nje program te pa ekzekutueshem Alternative?
 • 14.   Ne te gjithe gjuhet e programimit, programi i pare i nje programuesi ka qene “Hello World!”  Ky eshte kodi i ketij programi: Programi i pare
 • 15.   Nuk ka asnje program ne bote i krijuar ne C++ pa nje #include  Kodi i meparshem permbante #include <iostream>  #include <iostream> quhet pjesa header  Pothuajse te gjithe programet qe krijohen me C++ permbajne kete header  Headeri eshte thjesht nje librari jashte programit qe therritet per t’u perdorur gjate programit dhe per te n’a lehtesuar pune  Si default shenohet me ngjyre te gjelber ne kete IDE #include
 • 16.   Zakonisht, include-t permbajne emra me kuptim dhe ne kete rast ne kemi Iostream  Ne pamje te pare nuk ka absolutisht kuptim, por nese ne do e copezojme do te marrim I/O stream  I ka kuptimin input dhe O ka kuptimin output  Stream ka qellim rrymen se nga kalojne te dhenat  Te dhenat qe kalojne nga tastjera tek kompjuteri quhen Input  Te dhenat qe kalojne nga kompjuteri te tastjera quhen Output Iostream
 • 17.   Ne fillim sugjerohet te mesohet permendesh sepse eshte nje advanced feature e C++  Perdoret per te lehtesuar punen e atyre qe nuk dine programim, por me vone sygjerohet te mos perdoret  Ngjyra blu simbolizon nje keyword te gjuhes se programimit  Ngjyra e gjelbert, ne kete rast std, eshte dicka e perdorur nga useri dhe mund te ndryshohet Using namespace std;
 • 18.   Jo vetem fjalet, por edhe germat duhet te shkruhen fiks sipas specifikimit  Shembuj te gabuar: #Include, UsiNG  Shembulli i sakte: #include, using  Praktika te ben programues te vertete dhe teoria te avancon  Te gjithe programuesit kane gabuar  Disa gabime kapen nga IDE-ja, disa jo  Te gjitha IDE-t gjejne errore Rregulla te sintakses
 • 19.   Ne menyre qe te ekzekutojme programin e krijuar, duhet te klikojme tek “build and run”  Pasi te shfaqet konsolja, shume prej nesh mund te jene te zhgenjyer nga rezultati  Kjo sepse qe te dilte nje dritare ose “window” ne termin shkencor, duhet te ishim duke perdorur nje librari qe eshte apostafat per sistemin tone te operimit  Programi jone funksionon per te gjitha sistemet Build and Run
 • 20.   Nese do te shenonim #Include do te rezultonte ky error  Erroret jane te perbashket dhe cfaredolloj errori te ngjashem qe ne do te benim, do te kishim te njejtin rezultat Gabimet ne sintakse
 • 21.   Pasi te ekzekutohet programi, do te shfaqej konsolja  Ne do te shohim disa karakteristika te ketij programi  Ikona qe krijohet ne menyre default nga OS  Titulli i programit eshte vendodhja ne hard disk  Hello world! eshte shkruar ne console  “Process returned 0” do te thote sukses ne ekzekutim Afishimi ne ekran
 • 22.   Ne ekzekutuam programin pa asnje gabim dhe gjithcka doli e suskesshme  Pjesa int main eshte pjesa kryesore e cdo programi, jo vetem ne C++  Si fillim ajo konsiderohet vendodhja e blloqeve te kodit qe do te programohen dhe pjesa jashte saj nuk modifikohet  cout << “Hello world!” do te thote afisho ne ekran fjaline “Hello world!”  << endl do te thote rresht i ri Cfare ndodhi?
 • 23.   int do te thote integer dhe main eshte pjesa kryesore e programit  Kjo do te thote se ky program do te n’a ktheje nje integer, qe do te thote numer perndryshe nuk funksionon  Numri qe kompilatori pret eshte 0 prandaj shenohet ne fund return 0; por kjo praktike nuk sugjerohet me per programe kaq te thjeshta  Duhet te shkruhet int main ekzaktesisht  Programohet brenda kllapave gjarperushe { dhe } int main
 • 24.   Variablat jane thjesht numra, germa, fjale ose cfaredolloj objekti virtual qe ndryshon gjate programit sa here te duam ne  Variablat jane rrenjesore per cfaredolloj gjuhe programimi dhe nuk perdoren vetem ne C++  Variablat kane tipin, emertimin dhe vleren  Nje shembull variable eshte int a = 3;  Shembulli quhet deklarim variable  Pas cdo deklarimi vendoset ; qe tregon fund rreshti Variablat
 • 25.   Per te perdorur ne nje progam variablat, se pari duhet t’i deklarojme  Le te shohim nje program te thjeshte Program me variabla
 • 26.   Ne krahe te programit ne shohin numra  Numrat nga 1 deri ne 10 simbolizojne rrjeshtat e kodit qe ne kemi programuar  Rreshtat e kodit nuk tregojne gjithmone sa i afte eshte nje programues ose sa program i rendesishem eshte ai qe ne po shohim  Programi jone i ri ka nje deklarim variable a me vlere numrin 3  cout << a | eshte afishimi ne ekran i variables Programi II
 • 27.   Pasi ne te ekzekutojme programin, atehere do te n’a shfaqej vlera e variables ne konsole  Numri 3 eshte vlera e variables  Programi eshte ekzekutuar me sukses  Per te gjetur se ku ndodhet programi, shohim titullin e dritares dhe e kerkojme  Ne Windows, programet e krijuara kane .exe ne fund Ekzekutimi i programit
 • 28.   Procedural programming njihet si Top-Down approach  Sugjerohet per fillestaret dhe per programet e vogla qe nuk kalojne 1000 rreshta kode  Eshte shume e lehte per t’u kuptuar dhe ka te njejten performance si me llojet e tjera te programimit  Top-Down approach ka kuptimin nga lart poshte  Nuk ka koncept organizimi  Programi behet i pa kontrollueshem nese eshte shume i madh Procedural
 • 29.   OOP – Object Oriented Programming  Nuk sugjerohet per fillestaret  Eshte vetem menyre programimi dhe nuk ka impakt ne performance  Sugjerohet per programe gjigande me mbi 1000 rreshta kode  Karakteristikat jane Reusable code, Object Oriented dhe Management  Sugjerohet pas nje eksperience 3 vjecare OOP
 • 30.   Procedural eshte me e lehte per t’u kuptuar dhe programuesi nuk ka nevoje te dije asgje rreth objekteve  Object Oriented Programming eshte pika me e forte e gjuhes C++ dhe eshte aftesi e gjuheve te nivelit te larte  C++ eshte krijuar si nje Superklase e gjuhes C dhe ka parim kryesor objektet Procedural vs OOP