SlideShare a Scribd company logo
Punoi;Denisa Caushi
Ndotja e mjedisit
Ndotja është futja e ndotësve në mjedis,
që shkakton dëmtim dhe çrregullim të
sistemeve dhe ekosistemeve të mjedisit.
Ndotja mund të jetë natyrale, si në rastin
e vullkaneve, ose mund të shkaktohet
nga aktivitetet njerëzore. Format
kryesore të ndotjes të shkaktuar nga
njeriu janë:
• Ndotja e ajrit;
• Ndotja e ujit;
• Ndotja e tokës;
• Ndotja nga zhurmat, dhe;
• Ndotja radioaktive.
Ndotja e ujit
• Ndotja e ujit mund të grupohet në ndotje sipërfaqësore të ujit . Ndotja e
detit dhe ndotja e lëndës djegëse janë subsets të ndotjes së ujit. Burimet
e ndotjes së ujit janë burime pikë dhe burime jo-pikë. Burimet e pikës
kanë një shkak të identifikueshëm të ndotjes, të tilla si një kullim stuhie ,
impiant për përpunimin e ujërave të ndotura ose rrjedhë. Burimet jo-pikë
janë më të përhapura, të tilla si balotazhi bujqësor . [3] Ndotja është
rezultat i efektit kumulativ me kalimin e kohës. Të gjitha bimët dhe
organizmat që jetojnë ose ekspozohen ndaj trupave të ndotur të ujit
mund të ndikohen. Efektet mund të dëmtojnë speciet individuale dhe
ndikojnë në komunitetet natyrore biologjike ku janë pjesë e tyre.
• Shkaqet e ndotjes së ujit përfshijnë një gamë të gjerë të kimikateve dhe
patogjeneve, si dhe parametrave fizikë. Ndotësit mund të përfshijnë
substanca organike dhe inorganike . Temperaturat e ngritura mund të
çojnë gjithashtu në ujë të ndotur. Një shkak i përbashkët i ndotjes
termike është përdorimi i ujit si një ftohës nga termocentralet dhe
prodhuesit industrialë. Temperaturat e larta të ujit ulin nivelet e
oksigjenit, të cilat mund të vrasin peshqit dhe të ndryshojnë përbërjen e
zinxhirit të ushqimit , të zvogëlojnë biodiversitetin e specieve dhe të
nxisin pushtimin nga speciet e reja termofilike
Ndotja e ajrit
• Ndotja e ajrit (apo ndotja atmosferike) është një lloj i ndotjes i
karakterizuar nga një ndryshim i nivelit të cilësisë së pastërtisë
së ajrit.
• Degradimi i ajrit zakonisht është rezultat i kombinimit të një
kokteji ndotës i cili përbëhet nga grimcat (organike ose
inorganike), apo substanca të tjera që përfshijnë ndër të tjera
edhe gazet (si dioksidi i karbonit, monoksidi i karbonit, dioksidi
i sulfurit, oksidet e nitratit, metani dhe klorfluorkarboni) tek të
cilat shkalla e përqendrimit dhe zgjatja e pranisë është e
mjaftueshme për të prodhuar një efekt toksik apo ekotoksik.
Mund të shkaktojë sëmundje, alergji, madje dhe vdekje
njerëzish; gjithashtu mund të shkaktojë dëme në organizmat e
tjera të gjalla si kafshët dhe prodhimet ushqimore, dhe mund të
dëmtojë mjedisin natyral ose të ndërtuar. Si aktiviteti njerëzor,
ashtu dhe proceset natyale, mund të prodhojnë ndotje ajri.
Ndotja e Tokës
Çdo ngjarje, veprim që prish veçoritë dhe cilësitë natyrore të kësaj hapësire
jetike emërtohet ndotje e tokës.
Toka është mjedisi kryesor mbi rruzullin tokësor ku jetojnë të gjitha gjallesat.
Çdo ngjarje, veprim që prish veçoritë dhe cilësitë natyrore të kësaj hapësire
jetike emërtohet ndotje e tokës. Nga ndotja e tokës në mënyrë të drejpërdrejtë
ose të tërthortë preken të gjitha gjallesat.
Shumica e faktorëve që krijojnë ndotjen e tokës vijnë nga shkaqe njerëzore, ku
ndër më kryesoret janë:
- Lënia në mënyrë direkte në natyrë e mbeturinave shtëpiake dhe mbetjeve
industriale;
- Gazrat e shkarkuara, pesticidet dhe plehrat kimikë;
- Përzierja me tokën nëpërmjet reshjeve të gazrave të dëmshme që ndotin ajrin;
- Erozionet që vijnë nga shkatërrimi i pyjeve
• Ndotja e tokës prish ekuilibrin e lëndëve ushqyese që
përmban toka. Lëndët e ngurta artificiale
akumulohen në tokë dhe ndryshojnë veçoritë e saj
fizike. Mbetjet kimike përzihen me bimët e kultivuara
në tokë dhe ndikojnë negativisht në veçoritë
biologjike të këtyre bimëve. Metalet e rënda, gazrat
dhe mbetjet e tjera që grumbullohen në tokë prishin
zhvillimin dhe cilësinë e bimëve. Këto ndryshime
negative që ndodhin në tokë, ndjekin zinxhirin
ushqyes dhe përcillen deri tek bimët, kafshët dhe
njerëzit. Tani për ti parandaluar këto dëme duhet që;
• -Pesticidet dhe plehrat të përdoren në masën që të
mos e dëmtojnë tokën;
• -Mbetjet e ngurta të pa-riciklueshme duhen kthyer në
gjendje të padëmshme me metodën e përshtatshme;
• - Në veçanti ujërat e përdorur që përmbajnë lëndë të
rrezikshme nuk duhen lëshuar në tokë pa u pastruar;
• Dhe më e rëndësishmja duhet rritur niveli i vetëdijes
shoqërore mbi çështjen e ndotjes së tokës.
• Ndotja e tokës ndikon në përmasa serioze
ekosistemin dhe rrezikon edhe jetën e njeriut, por
edhe të gjallesave të tjera. Për një të ardhme më të
shëndetshme dhe një botë të jetueshme është në
përgjegjësinë e gjithësecilit që ta mbajë të pastër
tokën
Shiu acid
• Shiu acid është një lloj shiu ose çdo formë tjetër reshjeje
që ka nivel të pazakontë aciditeti, çka do të thotë se ka
nivel të lartë të joneve të hidrogjenit (pH i ulët). Mund të
shkaktojë efekte të dëmshme mbi bimët, kafshët ujore
dhe infrastrukturë. Shiu acid shkaktohet nga emetimi i
dioksidit të squfurit dhe oksidi i azotit, të cilët
bashkëveprojnë me molekulat e ujit në atmosferë dhe
krijojnë acide. Që në vitet 1970, qeveritë kanë bërë
përpjekje për të ulur nivelin e dioksidit të squfurit të
çliruar në atmosferë, duke arritur rezultate pozitive.
Oksidet e azotit mund të prodhohen natyrshëm nga
goditjet e vetëtimave ndërsa dioksidi i squfurit nga
shpërthimet vullkanike. Kimikatet në shiun acid mund të
shkaktojnë heqjen e bojës, gërryerjen e strukturave të
çelikut tek urat dhe erozion të statujave prej guri.Dhe
keshtu shkaterrohen veprat e artit prej guri.
Pesticidet
• Për herë të parë ato i ka zbuluar gjermani Liebeg ne 1800-
n por Amerika nuk e përqafoi teorinë e tij. Vetëm ne 1939,
zvicerani Myller ka zbuluar substancën e njohur me emrin
DDT – e cila ishte një insekticid i fuqishëm. Ne fillim u
përdor nga ushtria Amerikane për të kontrolluar malarien
dhe tifon, më vonë u përhap edhe në të mbjellat e
fermerëve.
Cfare shkaktojn pesticidet te njeriu?
• Çrregullime të përqendrimit te fëmijët
• Defekte të embrionit
• Infertilitet
• Kancer
• Ato akumulohen në indin dhjamor dhe çrregullojnë
funksionin tonë hormonal.
Çfarë shkaktojnë pesticidet në natyrë?
• Shkatërrojnë biodiversitetin
• Vrasin bletët, faktorin kyç në vazhdimin e jetës së
shumë bimëve
• Insektet krijojnë rezistencë dhe doza duhet rritur
• Vetëm 80% e preparatit të përdorur shkon te bima,
pjesa tjetër përhapet në ajër dhe ujëra
Si ndikon perqendrimi i Co2 ne trupin tone;
• Së bashku me oksigjenin, dioksidi i karbonit është një
rregullator fiziologjik i frymëmarrjes dhe qarkullimit të
gjakut. Me një rritje të përmbajtjes së CO 2 në gjak dhe
inde, vërehet një rritje dhe thellim i frymëmarrjes, forcim
dhe përshpejtim i aktivitetit kardiak. Në këtë mënyrë, trupi
çlirohet nga dioksidi i karbonit të tepërt. Nëse kjo nuk
mund të bëhet, ndodh helmimi.
• Astma bronkiale ka një sfond inflamator. Kjo çon në
simptoma të përsëritura të përgjumjes, kollitjes dhe gulçim.
Shtë e rëndësishme të theksohet se riniti alergjik dhe
astma bronkiale janë më të zakonshme tek njerëzit që
jetojnë në zonat urbane sesa në zonat rurale. Për
shembull, në një studim polak, 4 nga 300 fëmijë të moshës
4-9 vjet më shumë se dyfishoi përhapjen e astmës
bronkiale në zonat urbane në krahasim me zonat rurale.
Shtë treguar se edhe përqendrimet e ndotësve që
konsiderohen të sigurta për ekspozimin afatgjatë ndikojnë
negativisht në sistemin e frymëmarrjes 5.

More Related Content

What's hot

matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
Natyrë Ramusholli
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Patrik Liçi
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano46
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitOlsi Sita
 
Vecimi i shkronjes nga formula
Vecimi i shkronjes nga formulaVecimi i shkronjes nga formula
Vecimi i shkronjes nga formula
Tom Taylor
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti
 
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiVeprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Maja
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
Edlira Ekmekciu
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
arbanhlalni
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu
 

What's hot (20)

matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
 
Vecimi i shkronjes nga formula
Vecimi i shkronjes nga formulaVecimi i shkronjes nga formula
Vecimi i shkronjes nga formula
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversitetiVeprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
Veprimtaria njerezore dhe biodiversiteti
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Ndryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatike
 

Similar to Ne dhe mjedisi!

Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
EridonManuka
 
Bio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe MjedisiBio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe Mjedisi
Anila Hasa Gashi
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
roni45
 
Projekt
Projekt Projekt
Projekt
Loreta Jorgalli
 
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
#MesueseAurela Elezaj
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
Ndotja E Ajrit/Arenoard
Ndotja E Ajrit/ArenoardNdotja E Ajrit/Arenoard
Ndotja E Ajrit/Arenoard
ArenoardReno
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
EutrofikimiArlinda
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara
 
bioindikatoret e metaleve toksike.pptx
bioindikatoret e metaleve toksike.pptxbioindikatoret e metaleve toksike.pptx
bioindikatoret e metaleve toksike.pptx
GlejdisHajdini1
 
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Arbi Shkozari
 
mbrojtja e mjedisit eshte nje nga detyrat kryesore
mbrojtja e mjedisit eshte nje nga detyrat kryesorembrojtja e mjedisit eshte nje nga detyrat kryesore
mbrojtja e mjedisit eshte nje nga detyrat kryesore
ARIMAZSTEAJ
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Darla Evangjeli
 

Similar to Ne dhe mjedisi! (20)

Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 
Bio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe MjedisiBio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe Mjedisi
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
 
Projekt
Projekt Projekt
Projekt
 
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
Ndotja termike
Ndotja termike Ndotja termike
Ndotja termike
 
Ndotja E Ajrit/Arenoard
Ndotja E Ajrit/ArenoardNdotja E Ajrit/Arenoard
Ndotja E Ajrit/Arenoard
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
bioindikatoret e metaleve toksike.pptx
bioindikatoret e metaleve toksike.pptxbioindikatoret e metaleve toksike.pptx
bioindikatoret e metaleve toksike.pptx
 
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
 
mbrojtja e mjedisit eshte nje nga detyrat kryesore
mbrojtja e mjedisit eshte nje nga detyrat kryesorembrojtja e mjedisit eshte nje nga detyrat kryesore
mbrojtja e mjedisit eshte nje nga detyrat kryesore
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
 

More from Denisa Caushi

Serish pranver
Serish pranverSerish pranver
Serish pranver
Denisa Caushi
 
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Denisa Caushi
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Denisa Caushi
 
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Denisa Caushi
 
Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)
Denisa Caushi
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi
 
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperisKrahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Denisa Caushi
 
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
Denisa Caushi
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi
 
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
Denisa Caushi
 
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
Denisa Caushi
 
Projekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizikeProjekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizike
Denisa Caushi
 
Muzika
MuzikaMuzika

More from Denisa Caushi (13)

Serish pranver
Serish pranverSerish pranver
Serish pranver
 
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
 
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
 
Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperisKrahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis
 
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
 
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
 
Projekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizikeProjekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizike
 
Muzika
MuzikaMuzika
Muzika
 

Ne dhe mjedisi!

 • 2. Ndotja e mjedisit Ndotja është futja e ndotësve në mjedis, që shkakton dëmtim dhe çrregullim të sistemeve dhe ekosistemeve të mjedisit. Ndotja mund të jetë natyrale, si në rastin e vullkaneve, ose mund të shkaktohet nga aktivitetet njerëzore. Format kryesore të ndotjes të shkaktuar nga njeriu janë: • Ndotja e ajrit; • Ndotja e ujit; • Ndotja e tokës; • Ndotja nga zhurmat, dhe; • Ndotja radioaktive.
 • 3. Ndotja e ujit • Ndotja e ujit mund të grupohet në ndotje sipërfaqësore të ujit . Ndotja e detit dhe ndotja e lëndës djegëse janë subsets të ndotjes së ujit. Burimet e ndotjes së ujit janë burime pikë dhe burime jo-pikë. Burimet e pikës kanë një shkak të identifikueshëm të ndotjes, të tilla si një kullim stuhie , impiant për përpunimin e ujërave të ndotura ose rrjedhë. Burimet jo-pikë janë më të përhapura, të tilla si balotazhi bujqësor . [3] Ndotja është rezultat i efektit kumulativ me kalimin e kohës. Të gjitha bimët dhe organizmat që jetojnë ose ekspozohen ndaj trupave të ndotur të ujit mund të ndikohen. Efektet mund të dëmtojnë speciet individuale dhe ndikojnë në komunitetet natyrore biologjike ku janë pjesë e tyre. • Shkaqet e ndotjes së ujit përfshijnë një gamë të gjerë të kimikateve dhe patogjeneve, si dhe parametrave fizikë. Ndotësit mund të përfshijnë substanca organike dhe inorganike . Temperaturat e ngritura mund të çojnë gjithashtu në ujë të ndotur. Një shkak i përbashkët i ndotjes termike është përdorimi i ujit si një ftohës nga termocentralet dhe prodhuesit industrialë. Temperaturat e larta të ujit ulin nivelet e oksigjenit, të cilat mund të vrasin peshqit dhe të ndryshojnë përbërjen e zinxhirit të ushqimit , të zvogëlojnë biodiversitetin e specieve dhe të nxisin pushtimin nga speciet e reja termofilike
 • 4. Ndotja e ajrit • Ndotja e ajrit (apo ndotja atmosferike) është një lloj i ndotjes i karakterizuar nga një ndryshim i nivelit të cilësisë së pastërtisë së ajrit. • Degradimi i ajrit zakonisht është rezultat i kombinimit të një kokteji ndotës i cili përbëhet nga grimcat (organike ose inorganike), apo substanca të tjera që përfshijnë ndër të tjera edhe gazet (si dioksidi i karbonit, monoksidi i karbonit, dioksidi i sulfurit, oksidet e nitratit, metani dhe klorfluorkarboni) tek të cilat shkalla e përqendrimit dhe zgjatja e pranisë është e mjaftueshme për të prodhuar një efekt toksik apo ekotoksik. Mund të shkaktojë sëmundje, alergji, madje dhe vdekje njerëzish; gjithashtu mund të shkaktojë dëme në organizmat e tjera të gjalla si kafshët dhe prodhimet ushqimore, dhe mund të dëmtojë mjedisin natyral ose të ndërtuar. Si aktiviteti njerëzor, ashtu dhe proceset natyale, mund të prodhojnë ndotje ajri.
 • 5. Ndotja e Tokës Çdo ngjarje, veprim që prish veçoritë dhe cilësitë natyrore të kësaj hapësire jetike emërtohet ndotje e tokës. Toka është mjedisi kryesor mbi rruzullin tokësor ku jetojnë të gjitha gjallesat. Çdo ngjarje, veprim që prish veçoritë dhe cilësitë natyrore të kësaj hapësire jetike emërtohet ndotje e tokës. Nga ndotja e tokës në mënyrë të drejpërdrejtë ose të tërthortë preken të gjitha gjallesat. Shumica e faktorëve që krijojnë ndotjen e tokës vijnë nga shkaqe njerëzore, ku ndër më kryesoret janë: - Lënia në mënyrë direkte në natyrë e mbeturinave shtëpiake dhe mbetjeve industriale; - Gazrat e shkarkuara, pesticidet dhe plehrat kimikë; - Përzierja me tokën nëpërmjet reshjeve të gazrave të dëmshme që ndotin ajrin; - Erozionet që vijnë nga shkatërrimi i pyjeve
 • 6. • Ndotja e tokës prish ekuilibrin e lëndëve ushqyese që përmban toka. Lëndët e ngurta artificiale akumulohen në tokë dhe ndryshojnë veçoritë e saj fizike. Mbetjet kimike përzihen me bimët e kultivuara në tokë dhe ndikojnë negativisht në veçoritë biologjike të këtyre bimëve. Metalet e rënda, gazrat dhe mbetjet e tjera që grumbullohen në tokë prishin zhvillimin dhe cilësinë e bimëve. Këto ndryshime negative që ndodhin në tokë, ndjekin zinxhirin ushqyes dhe përcillen deri tek bimët, kafshët dhe njerëzit. Tani për ti parandaluar këto dëme duhet që; • -Pesticidet dhe plehrat të përdoren në masën që të mos e dëmtojnë tokën; • -Mbetjet e ngurta të pa-riciklueshme duhen kthyer në gjendje të padëmshme me metodën e përshtatshme; • - Në veçanti ujërat e përdorur që përmbajnë lëndë të rrezikshme nuk duhen lëshuar në tokë pa u pastruar; • Dhe më e rëndësishmja duhet rritur niveli i vetëdijes shoqërore mbi çështjen e ndotjes së tokës. • Ndotja e tokës ndikon në përmasa serioze ekosistemin dhe rrezikon edhe jetën e njeriut, por edhe të gjallesave të tjera. Për një të ardhme më të shëndetshme dhe një botë të jetueshme është në përgjegjësinë e gjithësecilit që ta mbajë të pastër tokën
 • 7. Shiu acid • Shiu acid është një lloj shiu ose çdo formë tjetër reshjeje që ka nivel të pazakontë aciditeti, çka do të thotë se ka nivel të lartë të joneve të hidrogjenit (pH i ulët). Mund të shkaktojë efekte të dëmshme mbi bimët, kafshët ujore dhe infrastrukturë. Shiu acid shkaktohet nga emetimi i dioksidit të squfurit dhe oksidi i azotit, të cilët bashkëveprojnë me molekulat e ujit në atmosferë dhe krijojnë acide. Që në vitet 1970, qeveritë kanë bërë përpjekje për të ulur nivelin e dioksidit të squfurit të çliruar në atmosferë, duke arritur rezultate pozitive. Oksidet e azotit mund të prodhohen natyrshëm nga goditjet e vetëtimave ndërsa dioksidi i squfurit nga shpërthimet vullkanike. Kimikatet në shiun acid mund të shkaktojnë heqjen e bojës, gërryerjen e strukturave të çelikut tek urat dhe erozion të statujave prej guri.Dhe keshtu shkaterrohen veprat e artit prej guri.
 • 8. Pesticidet • Për herë të parë ato i ka zbuluar gjermani Liebeg ne 1800- n por Amerika nuk e përqafoi teorinë e tij. Vetëm ne 1939, zvicerani Myller ka zbuluar substancën e njohur me emrin DDT – e cila ishte një insekticid i fuqishëm. Ne fillim u përdor nga ushtria Amerikane për të kontrolluar malarien dhe tifon, më vonë u përhap edhe në të mbjellat e fermerëve. Cfare shkaktojn pesticidet te njeriu? • Çrregullime të përqendrimit te fëmijët • Defekte të embrionit • Infertilitet • Kancer • Ato akumulohen në indin dhjamor dhe çrregullojnë funksionin tonë hormonal.
 • 9. Çfarë shkaktojnë pesticidet në natyrë? • Shkatërrojnë biodiversitetin • Vrasin bletët, faktorin kyç në vazhdimin e jetës së shumë bimëve • Insektet krijojnë rezistencë dhe doza duhet rritur • Vetëm 80% e preparatit të përdorur shkon te bima, pjesa tjetër përhapet në ajër dhe ujëra
 • 10. Si ndikon perqendrimi i Co2 ne trupin tone; • Së bashku me oksigjenin, dioksidi i karbonit është një rregullator fiziologjik i frymëmarrjes dhe qarkullimit të gjakut. Me një rritje të përmbajtjes së CO 2 në gjak dhe inde, vërehet një rritje dhe thellim i frymëmarrjes, forcim dhe përshpejtim i aktivitetit kardiak. Në këtë mënyrë, trupi çlirohet nga dioksidi i karbonit të tepërt. Nëse kjo nuk mund të bëhet, ndodh helmimi. • Astma bronkiale ka një sfond inflamator. Kjo çon në simptoma të përsëritura të përgjumjes, kollitjes dhe gulçim. Shtë e rëndësishme të theksohet se riniti alergjik dhe astma bronkiale janë më të zakonshme tek njerëzit që jetojnë në zonat urbane sesa në zonat rurale. Për shembull, në një studim polak, 4 nga 300 fëmijë të moshës 4-9 vjet më shumë se dyfishoi përhapjen e astmës bronkiale në zonat urbane në krahasim me zonat rurale. Shtë treguar se edhe përqendrimet e ndotësve që konsiderohen të sigurta për ekspozimin afatgjatë ndikojnë negativisht në sistemin e frymëmarrjes 5.