SlideShare a Scribd company logo
Kapitulli                                         5
Konceptimi    dhe    hedhja    e   produktit    te   ri   ne   treg

Arsyet qe I shtyjne ndermarjen te hedhe produkt te ri ne treg mund te paraqiten ne 3
grupe:
A) ne tregjet e ngopura, risia eshte mjeti I vetem efikas per te ngjallur dhe plotesuar
kerkesen
B)    risia   krijon    mundesine    per   te   shtuar    fitimin
C) ne rastin e ,, dores se hekurt” qe haste shpeshhere ne mardheniet prodhues-
shperndares, risia behet nje arme e sigurt ne duart e prodhuesve.

Ne   teori   pranohet   6 kategori    produktesh   te   reja:
1.   produkte    te   reja  per    boten    (treg  I    ri)
2. linja produktesh te reja (hyn ne nje treg konceptimi per here te pare)
3. shtesa ne linje te produkteve ekzistuese ( aroma ,forma etj)
4.   permirsim   dhe  shtimi I   performances    se produkteve.
5. ripozicionimi I produktit ne treg ( treg I ri, segment I ri tregu)
6.      ulja     e     kostos      se      produktit.

Burimet      e     ideve      te     produkteve     te     reja:
A) Klientet – deshirat e konsumatoreve perbejne piknisjen logjike te kerkimtarit per
produkte te reja. Ndermarjet I percaktojne nevojat nepermjet anketave,testeve
projektuese,punes     ne      grupe,     letrave    te     sugjerimit.
B) Kerkuesit (shkenctaret,inxhinieret etj) – shume ndermarje kerkoje ide nga laboratoret
e    kerkimit    per     te     gjetur    ide   per    produktin.
C) Konkurentet – ndermarja duhe ti ndjeke me kujdes hapat e konkurences, nese ato
kane hedhur produkte ne treg,rezulatet e shitjes duhet te regjistrohen, ndodh qe ndermarja
e blen produktin e konkurences me qellim qe ti beje analizen per synim qe te mundesoje
permisimet                    e                  duhura.
D) Perfaqesuesit dhe shperndaresit – nqs shfrytezohen mire perfaqesuesit dhe
shperndaresit ato jane burim I rendesishem I ideve te reja. Ato kane pervoje te madhe mbi
nevojat        e         paplotsuara        te       clienteles.
DH) Drejtimi I pergjithshem – luan nje rol te rendesishem per te percaktuar fushat net e
cilat     kerkohen      ide      per     produkte     te     reja.
E) Burimet dytesore – duke u bazuar ne burime te ndryshme si shpikesit,kerkuesit
univerzitar,    konsulentet     industrial,   agjencite    e    publicitetit.

Metodat             e            krijimtarise
metodat    per    aritjen    e    ideve    me    te   mira    :
 A) Lista e atributeve- kjo teknike ka te beje me hartimin e listes se atributeve te nje
objekti ( produkti ekzistues) , pastaj ne modifikimin e tyre duke kerkuar nje kombinim te
rij      qe        te      chon       ne       permisim.
B) Asociacionet (lidhjet) e detyruara – ka te beje me numerimin e ideve duke e pare
cdonjeren     prej     tyre    ne    lidhje    me    te    tjerat.
C)     Analiza      morfologjike      ose     metoda     ZWICKY
D) Analiza funksionale- ka te beje me studimin e konsumatorit. Ai e pershkruan
problemin    qe    haste    ne    perdorimin   e    produktit.
DH) Brainstormin – ka te beje me veprimin e individeve ne grupe , pra mbajne
mbledhje dhe aty I shprehin te gjithe idete , sa me shume ide te kete aq me mire.

                     =           Filtrimi           =
 objekti kryesor I fazes ishte shtimi I numrit te ideve, te faza e filtrimit eshte e kunderta,
pra nejanohen idete ( ose reduktohe) . gjate filtrimit ndermarja duhet te menjanoje 2
gabime:   gabimi    I   abandonimit     dhe    gabimi    I   adoptimit.
Ideja:        eshte        mundesi         per        produktin.
Koncepti: eshte pershkrimi I kesaj ideje ne kendveshtrimin e epersive qe konsumatori
do          te          kete          prej          saj.}
Imazhi: eshte paraqitja efektive qe produkti fiton ne syte e konsumatoreve.

=                    Lancimi                     =
 ne kete stad ndermarja ka informacione te mjaftueshme per te vendosur llojin e
produktit. Vendimi per hedhje te produktit ka shume shpenzime ( fabrike,uzine,linje..).
vendimi I hedhjes shtron 4 pyetje:
1. Kur – momenti I hedhjes. Nqs produkti I rizevendeson nje produkt ekzistues, atehere
presim     te    harxhohen    rezervat    e    produktit   ekzistues.
              a.       lancimi       I      menjehershem
                   b.         lancimi         parallel
               c.        lancimi        me        vone
2. Ku – te vendosesh nese produkti duhet hedhun ne nje qytet te vetem, ne nje rajon , ne
tregun     e    mbrendshem,      apo   ne     ate   nderkombetar.
3.                                          Kujt
4. Si - taktikat qe perdoren gjate hedhjes , ndahet buxheti per marketing dhe planifikohet
radha                    e                  ngjarjeve.

More Related Content

What's hot

2.koncepti i produktit_te_ri
2.koncepti i produktit_te_ri2.koncepti i produktit_te_ri
2.koncepti i produktit_te_ri
Gashi Besnik
 
Ekonomia e sektorit publik
Ekonomia e sektorit publikEkonomia e sektorit publik
Ekonomia e sektorit publik
kulla 2010
 
Financat publike
Financat publikeFinancat publike
Financat publike
Menaxherat
 
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticitetiElasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Menaxherat
 
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinalL09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
ekonomia
 
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
Sabir Asipi
 
Tregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesa
Menaxherat
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
Menaxherat
 
Parimet baze te kontabilitetit
Parimet baze te kontabilitetitParimet baze te kontabilitetit
Parimet baze te kontabilitetit
Bledi Lila
 

What's hot (20)

2.koncepti i produktit_te_ri
2.koncepti i produktit_te_ri2.koncepti i produktit_te_ri
2.koncepti i produktit_te_ri
 
Ekonomia e sektorit publik
Ekonomia e sektorit publikEkonomia e sektorit publik
Ekonomia e sektorit publik
 
7. kostot
7. kostot7. kostot
7. kostot
 
Mikroekonomi 2
Mikroekonomi 2Mikroekonomi 2
Mikroekonomi 2
 
Financat publike
Financat publikeFinancat publike
Financat publike
 
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticitetiElasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
Elasticiteti i kerkese dhe i ofertes elasticiteti
 
Pasqyrat Financiare
Pasqyrat FinanciarePasqyrat Financiare
Pasqyrat Financiare
 
Makroekonomia slides
Makroekonomia slidesMakroekonomia slides
Makroekonomia slides
 
Ushtrime nga Kontabiliteti Financiar (me zgjidhje)
Ushtrime nga Kontabiliteti Financiar (me zgjidhje)Ushtrime nga Kontabiliteti Financiar (me zgjidhje)
Ushtrime nga Kontabiliteti Financiar (me zgjidhje)
 
Sistemi financiar
Sistemi financiar Sistemi financiar
Sistemi financiar
 
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinalL09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
 
Coca cola
Coca colaCoca cola
Coca cola
 
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
çmimet,objektivat dhe strategjite e caktimit te tyre (marketing)
 
Kostoja E Prodhimit
Kostoja E ProdhimitKostoja E Prodhimit
Kostoja E Prodhimit
 
MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)
MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)
MENAXHMENTI - Dr. Ymer Havolli (Sllajdet e ligjëratave)
 
Tregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesa
 
Pyetjet me përgjigje nga kontabiliteti
Pyetjet me përgjigje nga kontabilitetiPyetjet me përgjigje nga kontabiliteti
Pyetjet me përgjigje nga kontabiliteti
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
Parimet baze te kontabilitetit
Parimet baze te kontabilitetitParimet baze te kontabilitetit
Parimet baze te kontabilitetit
 
Kastriot gashi (gdp)
Kastriot gashi (gdp)Kastriot gashi (gdp)
Kastriot gashi (gdp)
 

Similar to Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )

Testi i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produktiTesti i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produkti
Valdet Shala
 
Prezentimi dhe interpretimi i rezultateve
Prezentimi dhe interpretimi i rezultatevePrezentimi dhe interpretimi i rezultateve
Prezentimi dhe interpretimi i rezultateve
student
 

Similar to Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing ) (20)

Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
 
Testi i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produktiTesti i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produkti
 
Planifikim marketingu mr.sc.bekim përgjegjaj
Planifikim marketingu mr.sc.bekim përgjegjajPlanifikim marketingu mr.sc.bekim përgjegjaj
Planifikim marketingu mr.sc.bekim përgjegjaj
 
Projekt teza
Projekt tezaProjekt teza
Projekt teza
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
 
Menaxhimi i Projekteve Ligjerata 3
Menaxhimi i Projekteve Ligjerata 3Menaxhimi i Projekteve Ligjerata 3
Menaxhimi i Projekteve Ligjerata 3
 
Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Kerkimet e tregut Ligjerata-3Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Kerkimet e tregut Ligjerata-3
 
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
 
Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )
 
Marketing2
Marketing2Marketing2
Marketing2
 
Prezentimi dhe interpretimi i rezultateve
Prezentimi dhe interpretimi i rezultatevePrezentimi dhe interpretimi i rezultateve
Prezentimi dhe interpretimi i rezultateve
 
Marketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-tëMarketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-të
 
Kerkimet
KerkimetKerkimet
Kerkimet
 
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )
 
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
 
POLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYRE
POLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYREPOLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYRE
POLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYRE
 
Presentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomiPresentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomi
 
Hulumtimet e marketingut
Hulumtimet e marketingutHulumtimet e marketingut
Hulumtimet e marketingut
 
Hulumtimet e marketingut
Hulumtimet e marketingutHulumtimet e marketingut
Hulumtimet e marketingut
 

More from Sabir Asipi (6)

Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
 
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
 
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
 
Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Cikli i jetes se produktit ( marketing )Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Cikli i jetes se produktit ( marketing )
 

Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )

 • 1. Kapitulli 5 Konceptimi dhe hedhja e produktit te ri ne treg Arsyet qe I shtyjne ndermarjen te hedhe produkt te ri ne treg mund te paraqiten ne 3 grupe: A) ne tregjet e ngopura, risia eshte mjeti I vetem efikas per te ngjallur dhe plotesuar kerkesen B) risia krijon mundesine per te shtuar fitimin C) ne rastin e ,, dores se hekurt” qe haste shpeshhere ne mardheniet prodhues- shperndares, risia behet nje arme e sigurt ne duart e prodhuesve. Ne teori pranohet 6 kategori produktesh te reja: 1. produkte te reja per boten (treg I ri) 2. linja produktesh te reja (hyn ne nje treg konceptimi per here te pare) 3. shtesa ne linje te produkteve ekzistuese ( aroma ,forma etj) 4. permirsim dhe shtimi I performances se produkteve. 5. ripozicionimi I produktit ne treg ( treg I ri, segment I ri tregu) 6. ulja e kostos se produktit. Burimet e ideve te produkteve te reja: A) Klientet – deshirat e konsumatoreve perbejne piknisjen logjike te kerkimtarit per produkte te reja. Ndermarjet I percaktojne nevojat nepermjet anketave,testeve projektuese,punes ne grupe, letrave te sugjerimit. B) Kerkuesit (shkenctaret,inxhinieret etj) – shume ndermarje kerkoje ide nga laboratoret e kerkimit per te gjetur ide per produktin. C) Konkurentet – ndermarja duhe ti ndjeke me kujdes hapat e konkurences, nese ato kane hedhur produkte ne treg,rezulatet e shitjes duhet te regjistrohen, ndodh qe ndermarja e blen produktin e konkurences me qellim qe ti beje analizen per synim qe te mundesoje permisimet e duhura. D) Perfaqesuesit dhe shperndaresit – nqs shfrytezohen mire perfaqesuesit dhe shperndaresit ato jane burim I rendesishem I ideve te reja. Ato kane pervoje te madhe mbi nevojat e paplotsuara te clienteles. DH) Drejtimi I pergjithshem – luan nje rol te rendesishem per te percaktuar fushat net e cilat kerkohen ide per produkte te reja. E) Burimet dytesore – duke u bazuar ne burime te ndryshme si shpikesit,kerkuesit univerzitar, konsulentet industrial, agjencite e publicitetit. Metodat e krijimtarise metodat per aritjen e ideve me te mira : A) Lista e atributeve- kjo teknike ka te beje me hartimin e listes se atributeve te nje objekti ( produkti ekzistues) , pastaj ne modifikimin e tyre duke kerkuar nje kombinim te rij qe te chon ne permisim. B) Asociacionet (lidhjet) e detyruara – ka te beje me numerimin e ideve duke e pare cdonjeren prej tyre ne lidhje me te tjerat. C) Analiza morfologjike ose metoda ZWICKY D) Analiza funksionale- ka te beje me studimin e konsumatorit. Ai e pershkruan
 • 2. problemin qe haste ne perdorimin e produktit. DH) Brainstormin – ka te beje me veprimin e individeve ne grupe , pra mbajne mbledhje dhe aty I shprehin te gjithe idete , sa me shume ide te kete aq me mire. = Filtrimi = objekti kryesor I fazes ishte shtimi I numrit te ideve, te faza e filtrimit eshte e kunderta, pra nejanohen idete ( ose reduktohe) . gjate filtrimit ndermarja duhet te menjanoje 2 gabime: gabimi I abandonimit dhe gabimi I adoptimit. Ideja: eshte mundesi per produktin. Koncepti: eshte pershkrimi I kesaj ideje ne kendveshtrimin e epersive qe konsumatori do te kete prej saj.} Imazhi: eshte paraqitja efektive qe produkti fiton ne syte e konsumatoreve. = Lancimi = ne kete stad ndermarja ka informacione te mjaftueshme per te vendosur llojin e produktit. Vendimi per hedhje te produktit ka shume shpenzime ( fabrike,uzine,linje..). vendimi I hedhjes shtron 4 pyetje: 1. Kur – momenti I hedhjes. Nqs produkti I rizevendeson nje produkt ekzistues, atehere presim te harxhohen rezervat e produktit ekzistues. a. lancimi I menjehershem b. lancimi parallel c. lancimi me vone 2. Ku – te vendosesh nese produkti duhet hedhun ne nje qytet te vetem, ne nje rajon , ne tregun e mbrendshem, apo ne ate nderkombetar. 3. Kujt 4. Si - taktikat qe perdoren gjate hedhjes , ndahet buxheti per marketing dhe planifikohet radha e ngjarjeve.