SlideShare a Scribd company logo
1 of 2
Kapitulli                                          2
                                           Produkti

Me product do te kuptojme cdo gje qe mund te ofrohet ne nje treg ne menyre te dukshme,
te  blihet  ose  te  konsumohet   duke  plotsuar  keshtu  nje  nevoje.
Ideja per ti sjelle klientit kenaqesine ose perfitimin nga produkti eshte shume e
rendesishme.

Nivelet            e            produktit            :
1) Berthama e produktit – ka te beje me epersine kryesore te ofruar per bleresit
2) Produkti gjenerik – kemi te bejme me ate qe e njohim menjeher si gjendje te ofertes.
3) Produkti I pritur – gjerat qe konsumatori prêt ti kete produkti
4)              Produkti       global       -
5) Produkti potencial – perfshin produktet te cileve u jane shtuar permisime ose
transaksione.

Hieararkia         e         nje        produkti         :
1) Artikulli – eshte njesia baze e karakterizuar nga madhesia, cmimi apo nje aspekt tjeter
diferencimi.
2) Marka – perfaqeson emrin qe e lidhe me nje ose me disa artikuj te games dhe
mundeson           identifikimin         e         origjines.
3) Tipi I produktit – korensondon me artikuj qe ne gjirin e nje game paraqesin nje forme
te                   dhene                  produkti.
4) Gama e produkteve – perfshin te gjitha produktet qe bejne pjese ne kategori te lidhura
ngusht             ne            mes            veti.
5)       Kategoria        e       produktit      -
6) Familja e produkteve – grupon gjithe kategorine e produktit qe kenaq te njejten nevoj.
7) Lloji u nevojes qe plotson produkti – cfar plotson produkti dhe per cfar sherben.


Klasifikimi            I            produkteve             :

1)   Produkte   dhe   sherbime     sipas   afatit   te  perdorimimit    :
   a) produkte me afat te gjate te perdorimit – bejne pjese produktet e qendrueshme,
keto   produkte   kerkojne   nje   lloj   garancie   nga   ana  e  shitesit.
  b) produktet me afat te shkurter te perdorimit – bejne pjese produktet me nje perdorim
ose    me   pak    perdorime     (    produktet     ushqimore   etj   )
   c) sherbime – veprimtarite dhe kenaqesite (riparimet , kujdesi mjeksor ) ato ofrohen
ne        nivele         cilesie         dhe         pershtatje.
2)      Produktet      e      konsumit       te     gjere      :
  a) produkte te blerjes se perditshme – (cigarette, gazetat etj.). ndahen ne : produkte te
domosdoshme te nevojes se pare( buka,veze), produkte te blerjes impulsive dhe produkte
sipas            nevojes             se            shfaqur.
  b) produkte e blerjes sipas reflektimit – si mobiljet, veshmbathjet, automobilat.ndahen
ne : produkte homogjene-kane te njejtat karakteristika funksionale dallojne nga cilesia
dhe cmimet dhe produkte heterogjene – ndryshojne edhe ne stil dhe karakteristika.
c) produkte te specialitetit – jane produkte konsumi qe kane karakteristika unike dhe
imazh te markes te percaktuar mire ( perfume, bizhuteri etj. )
  d) produkte te panjohura dhe te pakerkuara – jane produktet qe konsumatori nuk I njeh
dhe nuk mendon se ekzistojne. Keto produkte kerkojne marketing per terheqjen e
vemendjes
3) Produkte industriale – jane produktet qe blihen nga industrialistet dhe qe permbajne
nje     game     te     gjere    produktesh     dhe    sherbimesh.
  a) lendet e para dhe perberesit e tyre – produktet bujqesore dhe blegtorale, burimet
natyrore.
  b) produktet e perpunuara – jane produktet qe perpunohen me tej. Ndahen ne perberes
(celik,cimenta,hekur)    dhe   ne  pjese  (   motora,fije  pambuku,bobina)
  c) pajisjet dhe instalimet – hyjne pjeserisht ne produktin perfundimtar: pajisjet baze
( uzina, zyra) dhe instalimet fikse ( gjeneratoret , makinerite, pc-te)
   d) furniturat dhe sherbimet – furniture te shfrytezimit ( qymyr, leter, lapsa) dhe
furniture te mirmbajtjes ( gozhda, bojra etj), sherbimet perfshijne mirbajtjen dhe
riparimin             si           dhe           keshilla.


Gama      ,     Linja     dhe     Miksi     I     produkteve

Gama perbehet nga nje ose disa produkte ( ose sherbime) qe mund te rigrupohen ne
shume tipa ose linja produktesh psh: Renault-game, Renault twingo,clio,megan… linje.
Ne  game   bejne   pjese  produkte   me   funksione  te  vecanta  :
a) produkte lider – jane produkte qe e bejne ndermarjen te jetoje.
b)  produkte   terheqese  –  kane  rol  te  bejne  te  njohur  gamen.
c)             produkte      regullatore      -
d) produkte taktike – jane pergjigje e shpejte per nje risi te konkurences.

Me Linje kuptojme nje bashkesi koherente produktesh te vendosura net e njejtin univers
konsumi , qe fitojne nga I njejti komunikim homogjen dhe mbajne te njejten marke. Cdo
linje perbehet nga modelet duke u mbeshtetur tek produkti baze.Renaullt clio 16v ngjyra
kuqe.
Gjeresia  e  games   -   matet  me  numrin   e  linjave  te  produktit
Thellesia e linjes – varet nga numri I produkteve qe e perbejne ate
Gjatesia e games –eshte numri I te gjitha produkteve qe ndermarja mund te hedhe ne treg.

More Related Content

What's hot

Strategjite segmentimi i tregut
Strategjite  segmentimi i tregutStrategjite  segmentimi i tregut
Strategjite segmentimi i tregutekonomia
 
Shitja personale
Shitja personaleShitja personale
Shitja personaleVilma Hoxha
 
Politika e produktit Ligjerat-4
Politika e produktit Ligjerat-4 Politika e produktit Ligjerat-4
Politika e produktit Ligjerat-4 Zana Agushi
 
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Sabir Asipi
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
E - Marketingu - Dr. Hykmete Bajrami
E - Marketingu - Dr. Hykmete BajramiE - Marketingu - Dr. Hykmete Bajrami
E - Marketingu - Dr. Hykmete Bajramifatonbajrami1
 
Leksion 5 franshiza.
Leksion 5 franshiza.Leksion 5 franshiza.
Leksion 5 franshiza.Mikena Çako
 
Hyrje ne Ekonomi - Investimet
Hyrje ne Ekonomi - Investimet Hyrje ne Ekonomi - Investimet
Hyrje ne Ekonomi - Investimet Menaxherat
 
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigjeMAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigjefatonbajrami1
 
Tregjet financiare (1)
Tregjet financiare (1)Tregjet financiare (1)
Tregjet financiare (1)Violeta Visha
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
 
Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar Menaxherat
 
Politika e produktit nail reshidi
Politika e produktit  nail reshidiPolitika e produktit  nail reshidi
Politika e produktit nail reshidiMenaxherat
 
Elasticiteti i kerkeses
Elasticiteti i kerkesesElasticiteti i kerkeses
Elasticiteti i kerkesesBessnik Latifi
 
Metoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetitMetoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetitValdet Shala
 
Analiza financiare
Analiza financiareAnaliza financiare
Analiza financiareLidijeRapaj
 

What's hot (20)

Strategjite Marketingu2
Strategjite Marketingu2Strategjite Marketingu2
Strategjite Marketingu2
 
Strategjite segmentimi i tregut
Strategjite  segmentimi i tregutStrategjite  segmentimi i tregut
Strategjite segmentimi i tregut
 
Shitja personale
Shitja personaleShitja personale
Shitja personale
 
Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1
 
Politika e produktit Ligjerat-4
Politika e produktit Ligjerat-4 Politika e produktit Ligjerat-4
Politika e produktit Ligjerat-4
 
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
E - Marketingu - Dr. Hykmete Bajrami
E - Marketingu - Dr. Hykmete BajramiE - Marketingu - Dr. Hykmete Bajrami
E - Marketingu - Dr. Hykmete Bajrami
 
Leksion 5 franshiza.
Leksion 5 franshiza.Leksion 5 franshiza.
Leksion 5 franshiza.
 
Hyrje ne Ekonomi - Investimet
Hyrje ne Ekonomi - Investimet Hyrje ne Ekonomi - Investimet
Hyrje ne Ekonomi - Investimet
 
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigjeMAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
MAKROEKONOMIA - Pyetje dhe përgjigje
 
Tregjet financiare (1)
Tregjet financiare (1)Tregjet financiare (1)
Tregjet financiare (1)
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
 
Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar
 
Politika e produktit nail reshidi
Politika e produktit  nail reshidiPolitika e produktit  nail reshidi
Politika e produktit nail reshidi
 
Elasticiteti i kerkeses
Elasticiteti i kerkesesElasticiteti i kerkeses
Elasticiteti i kerkeses
 
Metoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetitMetoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetit
 
Analiza financiare
Analiza financiareAnaliza financiare
Analiza financiare
 
Makroekonomi
MakroekonomiMakroekonomi
Makroekonomi
 
Mikroekonomi 2
Mikroekonomi 2Mikroekonomi 2
Mikroekonomi 2
 

Similar to Produkti ( marketing )

Testi i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produktiTesti i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produktiValdet Shala
 
Politika e produktit
Politika e produktitPolitika e produktit
Politika e produktitGashi Besnik
 
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Sabir Asipi
 
POLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYRE
POLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYREPOLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYRE
POLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYRESabirRramanaj
 
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Sabir Asipi
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Sabir Asipi
 
Politika produktit
Politika produktitPolitika produktit
Politika produktitMenaxherat
 

Similar to Produkti ( marketing ) (7)

Testi i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produktiTesti i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produkti
 
Politika e produktit
Politika e produktitPolitika e produktit
Politika e produktit
 
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
 
POLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYRE
POLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYREPOLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYRE
POLITIKA E PORDUKTIT DHE SHPERNDARJA E TYRE
 
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
 
Politika produktit
Politika produktitPolitika produktit
Politika produktit
 

More from Sabir Asipi

Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)Sabir Asipi
 
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )Sabir Asipi
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Sabir Asipi
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Sabir Asipi
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Sabir Asipi
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Sabir Asipi
 

More from Sabir Asipi (6)

Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)
 
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
 

Produkti ( marketing )

 • 1. Kapitulli 2 Produkti Me product do te kuptojme cdo gje qe mund te ofrohet ne nje treg ne menyre te dukshme, te blihet ose te konsumohet duke plotsuar keshtu nje nevoje. Ideja per ti sjelle klientit kenaqesine ose perfitimin nga produkti eshte shume e rendesishme. Nivelet e produktit : 1) Berthama e produktit – ka te beje me epersine kryesore te ofruar per bleresit 2) Produkti gjenerik – kemi te bejme me ate qe e njohim menjeher si gjendje te ofertes. 3) Produkti I pritur – gjerat qe konsumatori prêt ti kete produkti 4) Produkti global - 5) Produkti potencial – perfshin produktet te cileve u jane shtuar permisime ose transaksione. Hieararkia e nje produkti : 1) Artikulli – eshte njesia baze e karakterizuar nga madhesia, cmimi apo nje aspekt tjeter diferencimi. 2) Marka – perfaqeson emrin qe e lidhe me nje ose me disa artikuj te games dhe mundeson identifikimin e origjines. 3) Tipi I produktit – korensondon me artikuj qe ne gjirin e nje game paraqesin nje forme te dhene produkti. 4) Gama e produkteve – perfshin te gjitha produktet qe bejne pjese ne kategori te lidhura ngusht ne mes veti. 5) Kategoria e produktit - 6) Familja e produkteve – grupon gjithe kategorine e produktit qe kenaq te njejten nevoj. 7) Lloji u nevojes qe plotson produkti – cfar plotson produkti dhe per cfar sherben. Klasifikimi I produkteve : 1) Produkte dhe sherbime sipas afatit te perdorimimit : a) produkte me afat te gjate te perdorimit – bejne pjese produktet e qendrueshme, keto produkte kerkojne nje lloj garancie nga ana e shitesit. b) produktet me afat te shkurter te perdorimit – bejne pjese produktet me nje perdorim ose me pak perdorime ( produktet ushqimore etj ) c) sherbime – veprimtarite dhe kenaqesite (riparimet , kujdesi mjeksor ) ato ofrohen ne nivele cilesie dhe pershtatje. 2) Produktet e konsumit te gjere : a) produkte te blerjes se perditshme – (cigarette, gazetat etj.). ndahen ne : produkte te domosdoshme te nevojes se pare( buka,veze), produkte te blerjes impulsive dhe produkte sipas nevojes se shfaqur. b) produkte e blerjes sipas reflektimit – si mobiljet, veshmbathjet, automobilat.ndahen ne : produkte homogjene-kane te njejtat karakteristika funksionale dallojne nga cilesia dhe cmimet dhe produkte heterogjene – ndryshojne edhe ne stil dhe karakteristika.
 • 2. c) produkte te specialitetit – jane produkte konsumi qe kane karakteristika unike dhe imazh te markes te percaktuar mire ( perfume, bizhuteri etj. ) d) produkte te panjohura dhe te pakerkuara – jane produktet qe konsumatori nuk I njeh dhe nuk mendon se ekzistojne. Keto produkte kerkojne marketing per terheqjen e vemendjes 3) Produkte industriale – jane produktet qe blihen nga industrialistet dhe qe permbajne nje game te gjere produktesh dhe sherbimesh. a) lendet e para dhe perberesit e tyre – produktet bujqesore dhe blegtorale, burimet natyrore. b) produktet e perpunuara – jane produktet qe perpunohen me tej. Ndahen ne perberes (celik,cimenta,hekur) dhe ne pjese ( motora,fije pambuku,bobina) c) pajisjet dhe instalimet – hyjne pjeserisht ne produktin perfundimtar: pajisjet baze ( uzina, zyra) dhe instalimet fikse ( gjeneratoret , makinerite, pc-te) d) furniturat dhe sherbimet – furniture te shfrytezimit ( qymyr, leter, lapsa) dhe furniture te mirmbajtjes ( gozhda, bojra etj), sherbimet perfshijne mirbajtjen dhe riparimin si dhe keshilla. Gama , Linja dhe Miksi I produkteve Gama perbehet nga nje ose disa produkte ( ose sherbime) qe mund te rigrupohen ne shume tipa ose linja produktesh psh: Renault-game, Renault twingo,clio,megan… linje. Ne game bejne pjese produkte me funksione te vecanta : a) produkte lider – jane produkte qe e bejne ndermarjen te jetoje. b) produkte terheqese – kane rol te bejne te njohur gamen. c) produkte regullatore - d) produkte taktike – jane pergjigje e shpejte per nje risi te konkurences. Me Linje kuptojme nje bashkesi koherente produktesh te vendosura net e njejtin univers konsumi , qe fitojne nga I njejti komunikim homogjen dhe mbajne te njejten marke. Cdo linje perbehet nga modelet duke u mbeshtetur tek produkti baze.Renaullt clio 16v ngjyra kuqe. Gjeresia e games - matet me numrin e linjave te produktit Thellesia e linjes – varet nga numri I produkteve qe e perbejne ate Gjatesia e games –eshte numri I te gjitha produkteve qe ndermarja mund te hedhe ne treg.