SlideShare a Scribd company logo
1 of 9
Tema : Historia e numra
Punoi:Jola Cenollari
Pranoi:Donika Hasanaj
Perfituesit: Une dhe te interesuarit
Oret e dispozicion: 3 ore
Data e dorzimit:05.04.2016
Nota____
Qellimi:
Te arijme te mesojme historin e numrit dhe
shkrimet e numrit natyror,pi,plote....etj
Objektivat:
Te arrijme te njohim historine e numrit dhe
numrin natyrore
Te arrijme te njohim numrat e plote dhe
numrat thyesor
Te arrijme te njohim numrin pi (π )
Historia e numrave
Numri është koncept themelor i matematikës, përdoret për numërim dhe
matje. Simboli për shënimin e numrit quhet shifër. Përveç përdorimit të tyre
në numërimin dhe matje, numrat përdoruen shpesh në etiketa (numrat e
telefonit), për bileta (numri i serial), si dhe për kodet (p.sh., ISBN). Në
matematikë, përkufizimi i numrit është zgjëruar gjatë viteve kështu kemi
numra të tillë si zero, numra negativ, numra racional, numra irracional, dhe
numra kompleks.
Procedurat e caktuara të cilat marrin një apo më shumë numra si input për
të prodhuar një numër si e rezultat quhen operacione numerike. Për
shembull, operacionipasardhës e rrit për 1 një numër të plotë, pra
pasardhës i 4 është 5. Më të zakonshme janë operacione binare të cilat
marrin dy numra të dhënë për të prodhuar një numër të vetëm si dalje.
Shembuj të veprimeve binare janë përveç tjerash, zbritja, shumëzimi,
pjestimi, fuqizimi, etj.
(http://irgud.com/1plus1bejne1/video-te-ndryshme/historia-e-numrave/)
Numri zero
• Numri zero është përdorur nga popuj
tëndryshëm duke përfshirë mayat,
egjiptianët, babilonasit dhe
indianët.Egjiptianët përdorën zeron në
regjistrat e tyre kontabël. Indianët e
referuan zeron si "zbrazëti."Grekët
kureshtarë u çuditën nga kjo figurë dhe
zhvilluan pikëpamje filozofike shumë
interesantembi këtë temë
Numri natyrore
Numra natyralë janë numra të plotë si 1,2,3... (ndër këta numra nuk
llogaritet numri zero por në kohët e fundit për përparësitë e tij që ka në
bashkësinë e numrave natyral përfshihet edhe numri 0). Të
gjithë numrat e plotë pozitivë konsiderohen numra natyralë .
(https://sq.wikipedia.org/wiki/Numrat_natyral%C3%AB)
Numrat e plote
Numrat të plotë janë të gjithë numrat natyraldhe numrat e kundërt të
numrave natyral, dhe duke supozuar se 0 është numër natyral. Nëse
numri n është natyral atëherë -n është i kundërti i tij. Për numrin 0 i
kundërti është vetë numri 0.
(https://sq.wikipedia.org/wiki/Numrat_e_plot%C3%AB)
Numrat romake
Numrat romake jane zbuluar dhe perdorur qe
ne lashtesi. Por ne dhe sot shpeshher I
perdorim ata. Ja simbolet qe perdoren:
Thyesat
Thyesat janë rezultat i pjesëtimit të dy numrave të plotë. Me fjalë
tjera shprehja e trajtës
apo a/b, ku a-ja quhet numërues dhe është numër i plotë kurse b-ja
quhet emërues dhe është një numër i plotë i ndryshëm nga 0 quhet
thyesë ose numër racional.
Pjestimi i dy numrave të plotë nuk është gjithmonë numër i plotë
në ato raste themi se kemi pjesëtim me mbetje. Nëse kemi mbetje
atëherë thyesa shkruhet si numër decimal p.sh 1/2 si 0,5 por mund
të ndodh që numrat pas presjes të përsëriten pakufi shumë herë
p.sh 1/3 do ta shkruanim rezultati do të ishte 0,333..., pra një numër
decimal periodik 3-shi pas presjes dhjetore përsëritet pafund
shumë herë. Pasi për të shkruar pakufi 3-sha do të na duhej pakufi
kohë po e lëmë më mirë si 1:3 apo 1/3 :-)
(https://sq.wikipedia.org/wiki/Thyesa)
Numri pi (π )
Numri pi, i cili zakonisht shënohet me gërmën e vogël të alfabetit grek π ,është një
konstantë matematikore nga më të rëndësishmet. Numri π mund të përkufizohet si
herës i perimetrit të një rrethi me diametrin e tij. Vlera e tij e përafërt është 3.14....
Kjo do të thotë se kur diametri i rrethit është Një njësi, atëherë perimetri i tij është
vetë π. Numri π është një numër iracional që do të thotë se ai nuk mund të shkruhet
si thyesë apo si herës i dy numrave të plotë. Kjo do të thotë se decimalet e tij kurrë
nuk përfundojnë por edhe nuk përsëriten. Ky numër njihet edhe sikonstanta
e Arkimedit
Simboli i pi-greke
Simboli π u vendos në vitin 1706 nga matematikani anglez William Jones si gërma
e parë fjalës greke περίμετρος(perimetros), domethënë përmasa përqark ose përreth.
Gjatë historisë së matematikës janë bërë përpjekje të shumta për ta kuptuar më mirë
natyrën e këtij numri. Përdorimi i tij njihet që nga antikiteti dhe nuk e ka humbur
asnjëherë rëndësinë e tij. Përkundrazi, shumë formula përmbajnë numrin π. Koncepti
i tij është sa i thjeshtë, aq edhe interesant.Nje shprehje : "Të eksplorosh π, është
njësoj si të eksplorosh Universin"
(https://sq.wikipedia.org/wiki/Numri_pi)
Perfundimi
Une nga ky projekt mesova per
historikun e numrave cfare eshte numri
,perse perdoret ai etj.Gjithashtu mesova
dhe per numrat natyral,numrat e plote,
numrin zero per te cilin eshte studiuar
shume , numrin pi qe vlera e tij eshte
(3,14)dhe per thyesat.

More Related Content

What's hot

Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeutenis vladi
 
Zbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatimZbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatimira_123
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikeDajana Gjini
 
Matematicienë të shquar
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquarKlea Vyshka
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreKlevi Hoxha
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
Humanistet shqiptar
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptarMarjan DODAJ
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeArlinda
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Denisa Caushi
 

What's hot (20)

Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
 
Zbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatimZbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatim
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
Matematicienë të shquar
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquar
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Humanistet shqiptar
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptar
 
Shqiperia e mesme
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 

Viewers also liked

Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
 
Ferdinando+carulli+ +metodo+completo+per+lo+studio+della+chitarra
Ferdinando+carulli+ +metodo+completo+per+lo+studio+della+chitarraFerdinando+carulli+ +metodo+completo+per+lo+studio+della+chitarra
Ferdinando+carulli+ +metodo+completo+per+lo+studio+della+chitarraAbimael Lopez
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Joana Eltjona Ymeraj
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Mirsad
 

Viewers also liked (7)

Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
 
Ferdinando+carulli+ +metodo+completo+per+lo+studio+della+chitarra
Ferdinando+carulli+ +metodo+completo+per+lo+studio+della+chitarraFerdinando+carulli+ +metodo+completo+per+lo+studio+della+chitarra
Ferdinando+carulli+ +metodo+completo+per+lo+studio+della+chitarra
 
KONTINENTI AFRIKAN
KONTINENTI AFRIKAN KONTINENTI AFRIKAN
KONTINENTI AFRIKAN
 
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
Fizike "Energja dhe perdorimet e saj"
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 

Historia e numrit

 • 1. Tema : Historia e numra Punoi:Jola Cenollari Pranoi:Donika Hasanaj Perfituesit: Une dhe te interesuarit Oret e dispozicion: 3 ore Data e dorzimit:05.04.2016 Nota____
 • 2. Qellimi: Te arijme te mesojme historin e numrit dhe shkrimet e numrit natyror,pi,plote....etj Objektivat: Te arrijme te njohim historine e numrit dhe numrin natyrore Te arrijme te njohim numrat e plote dhe numrat thyesor Te arrijme te njohim numrin pi (π )
 • 3. Historia e numrave Numri është koncept themelor i matematikës, përdoret për numërim dhe matje. Simboli për shënimin e numrit quhet shifër. Përveç përdorimit të tyre në numërimin dhe matje, numrat përdoruen shpesh në etiketa (numrat e telefonit), për bileta (numri i serial), si dhe për kodet (p.sh., ISBN). Në matematikë, përkufizimi i numrit është zgjëruar gjatë viteve kështu kemi numra të tillë si zero, numra negativ, numra racional, numra irracional, dhe numra kompleks. Procedurat e caktuara të cilat marrin një apo më shumë numra si input për të prodhuar një numër si e rezultat quhen operacione numerike. Për shembull, operacionipasardhës e rrit për 1 një numër të plotë, pra pasardhës i 4 është 5. Më të zakonshme janë operacione binare të cilat marrin dy numra të dhënë për të prodhuar një numër të vetëm si dalje. Shembuj të veprimeve binare janë përveç tjerash, zbritja, shumëzimi, pjestimi, fuqizimi, etj. (http://irgud.com/1plus1bejne1/video-te-ndryshme/historia-e-numrave/)
 • 4. Numri zero • Numri zero është përdorur nga popuj tëndryshëm duke përfshirë mayat, egjiptianët, babilonasit dhe indianët.Egjiptianët përdorën zeron në regjistrat e tyre kontabël. Indianët e referuan zeron si "zbrazëti."Grekët kureshtarë u çuditën nga kjo figurë dhe zhvilluan pikëpamje filozofike shumë interesantembi këtë temë
 • 5. Numri natyrore Numra natyralë janë numra të plotë si 1,2,3... (ndër këta numra nuk llogaritet numri zero por në kohët e fundit për përparësitë e tij që ka në bashkësinë e numrave natyral përfshihet edhe numri 0). Të gjithë numrat e plotë pozitivë konsiderohen numra natyralë . (https://sq.wikipedia.org/wiki/Numrat_natyral%C3%AB) Numrat e plote Numrat të plotë janë të gjithë numrat natyraldhe numrat e kundërt të numrave natyral, dhe duke supozuar se 0 është numër natyral. Nëse numri n është natyral atëherë -n është i kundërti i tij. Për numrin 0 i kundërti është vetë numri 0. (https://sq.wikipedia.org/wiki/Numrat_e_plot%C3%AB)
 • 6. Numrat romake Numrat romake jane zbuluar dhe perdorur qe ne lashtesi. Por ne dhe sot shpeshher I perdorim ata. Ja simbolet qe perdoren:
 • 7. Thyesat Thyesat janë rezultat i pjesëtimit të dy numrave të plotë. Me fjalë tjera shprehja e trajtës apo a/b, ku a-ja quhet numërues dhe është numër i plotë kurse b-ja quhet emërues dhe është një numër i plotë i ndryshëm nga 0 quhet thyesë ose numër racional. Pjestimi i dy numrave të plotë nuk është gjithmonë numër i plotë në ato raste themi se kemi pjesëtim me mbetje. Nëse kemi mbetje atëherë thyesa shkruhet si numër decimal p.sh 1/2 si 0,5 por mund të ndodh që numrat pas presjes të përsëriten pakufi shumë herë p.sh 1/3 do ta shkruanim rezultati do të ishte 0,333..., pra një numër decimal periodik 3-shi pas presjes dhjetore përsëritet pafund shumë herë. Pasi për të shkruar pakufi 3-sha do të na duhej pakufi kohë po e lëmë më mirë si 1:3 apo 1/3 :-) (https://sq.wikipedia.org/wiki/Thyesa)
 • 8. Numri pi (π ) Numri pi, i cili zakonisht shënohet me gërmën e vogël të alfabetit grek π ,është një konstantë matematikore nga më të rëndësishmet. Numri π mund të përkufizohet si herës i perimetrit të një rrethi me diametrin e tij. Vlera e tij e përafërt është 3.14.... Kjo do të thotë se kur diametri i rrethit është Një njësi, atëherë perimetri i tij është vetë π. Numri π është një numër iracional që do të thotë se ai nuk mund të shkruhet si thyesë apo si herës i dy numrave të plotë. Kjo do të thotë se decimalet e tij kurrë nuk përfundojnë por edhe nuk përsëriten. Ky numër njihet edhe sikonstanta e Arkimedit Simboli i pi-greke Simboli π u vendos në vitin 1706 nga matematikani anglez William Jones si gërma e parë fjalës greke περίμετρος(perimetros), domethënë përmasa përqark ose përreth. Gjatë historisë së matematikës janë bërë përpjekje të shumta për ta kuptuar më mirë natyrën e këtij numri. Përdorimi i tij njihet që nga antikiteti dhe nuk e ka humbur asnjëherë rëndësinë e tij. Përkundrazi, shumë formula përmbajnë numrin π. Koncepti i tij është sa i thjeshtë, aq edhe interesant.Nje shprehje : "Të eksplorosh π, është njësoj si të eksplorosh Universin" (https://sq.wikipedia.org/wiki/Numri_pi)
 • 9. Perfundimi Une nga ky projekt mesova per historikun e numrave cfare eshte numri ,perse perdoret ai etj.Gjithashtu mesova dhe per numrat natyral,numrat e plote, numrin zero per te cilin eshte studiuar shume , numrin pi qe vlera e tij eshte (3,14)dhe per thyesat.