La versemblança a Tirant lo
Blanc
Marta Rigau Codina
Marc Garcia Garcia
David Marcos Mondón
Quim Julià Saubí
Índex
 1-Què és la versemblança?
 2-Tirant lo Blanc és versemblant?
 3-Dimensió humana del protagonista
 4-Fets històr...
Què és la versemblança?
 La versemblança és la qualitat d'un fet o
enunciat de resultat creïble i coherent en el
seu marc...
Tirant lo Blanc és versemblant?
 Tirant lo Blanc és una obra versemblant (en
la major part).
 Reflecteix amb fidelitat e...
Tirant lo Blanc és versemblant?
 Encara que la novel·la
sigui versemblant, no hi
manquen alguns episodis
fantasiosos i cl...
Dimensió humana del protagonista
 La novel·la de cavalleria havia acostumat els
lectors al model d'heroi virtuós i exempl...
Dimensió humana del protagonista
 L'enamorament que
senten els cavallers en
tot moment surt d'una
atracció física i és mo...
Fets històrics
 L’illa de Rodes va ser atacada diversess vegades
entre 1440 i 1444 per part dels mamelucs d’Egipte, i
el ...
Escenari geogràfic
 Tirant lo Blanc es mou
en una geografia real,
coneguda i
perfectament ajustada
a la cartografia i a l...
Semblances entre personatges de la
novel·la i personatges reals
 La part inicial, amb la història de Guillem de Varoic,
é...
Semblances entre personatges de la
novel·la i personatges reals
 Joanot Martorell es va enfrontar amb Gonçalbo
d'Híjar, c...
Bibliografia
 http://www.tinet.cat/bdt/tirant//capitols/obra.html Hi ha un resum
de tota la novel·la fet per Jordi Tiñena...
Tirant versemblança marta, marc, david, quim
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Tirant versemblança marta, marc, david, quim

1,737 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,737
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tirant versemblança marta, marc, david, quim

 1. 1. La versemblança a Tirant lo Blanc Marta Rigau Codina Marc Garcia Garcia David Marcos Mondón Quim Julià Saubí
 2. 2. Índex  1-Què és la versemblança?  2-Tirant lo Blanc és versemblant?  3-Dimensió humana del protagonista  4-Fets històrics  5-Escenari geogràfic  6-Personatges que va tractar
 3. 3. Què és la versemblança?  La versemblança és la qualitat d'un fet o enunciat de resultat creïble i coherent en el seu marc. S'usa especialment per designar allò que sembla veritat o lògic en el marc de la ficció.
 4. 4. Tirant lo Blanc és versemblant?  Tirant lo Blanc és una obra versemblant (en la major part).  Reflecteix amb fidelitat els usos i costums cavallerescos de la seva època.
 5. 5. Tirant lo Blanc és versemblant?  Encara que la novel·la sigui versemblant, no hi manquen alguns episodis fantasiosos i clarament inversemblants. Són molt breus i irrellevants.  Exemples: la conversió de milers de musulmans al cristianisme, l'aventura del cavaller Espèrcius i l’aparició del rei Artús i la seva germana.
 6. 6. Dimensió humana del protagonista  La novel·la de cavalleria havia acostumat els lectors al model d'heroi virtuós i exemplar, invencible i fet d'una peça; en canvi, el comportament de Tirant és totalment humà.
 7. 7. Dimensió humana del protagonista  L'enamorament que senten els cavallers en tot moment surt d'una atracció física i és molt més versemblant que la passió que es desperta en els cors del protagonistes de les novel·les de cavalleria.
 8. 8. Fets històrics  L’illa de Rodes va ser atacada diversess vegades entre 1440 i 1444 per part dels mamelucs d’Egipte, i el 1444 la ciutat de Rodes va estar assetjada durant 40 dies. A la novel·la l’illa també és assetjada i Tirant aconsegueix trencar el setge i alliberar-la.  L’imperi bizantí va ser atacat pels turcs el 1302, i Roger de Flor, cabdill dels almogàvers, el va alliberar.
 9. 9. Escenari geogràfic  Tirant lo Blanc es mou en una geografia real, coneguda i perfectament ajustada a la cartografia i a la divisió político- geogràfica del moment.
 10. 10. Semblances entre personatges de la novel·la i personatges reals  La part inicial, amb la història de Guillem de Varoic, és molt semblant a la de Guy de Warwick, un romanç del s.XIII, i també s’inspira en el Llibre de l’ordre de cavalleria, de Ramon Llull.  Roger de Flor, estant a Itàlia, és reclamat per l’emperador bizantí perquè l’ajudi a acabar amb els turcs que li envaeixen l’imperi. Es va casar amb la neboda de l’emperador i va ser anomenat cèsar de l’imperi. Alguns senyors grecs s’hi oposaven. Va morir a la ciutat d’Adrianòpolis.
 11. 11. Semblances entre personatges de la novel·la i personatges reals  Joanot Martorell es va enfrontar amb Gonçalbo d'Híjar, comanador de Muntalbà, per la compra d’un castell. Com que Martorell en va sortir perjudicat i no es va poder venjar amb les armes ho va fer quan va escriure el Tirant. Muntalbà és el nom de dos cavallers, un dels quals mor estúpidament i l’altre és derrotat i deshonrat per Tirant.
 12. 12. Bibliografia  http://www.tinet.cat/bdt/tirant//capitols/obra.html Hi ha un resum de tota la novel·la fet per Jordi Tiñena.  http://ca.wikipedia.org/wiki/Tirant_lo_Blanc  http://ca.wikipedia.org/wiki/Roger_de_Flor  http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/457039509 82347217243457/p0000001.htm

×