Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
CEIP SA JOVERIA
Reunió amb famílies
Juny 2017
ELS NOSTRES
ESPAIS/AMBIENTS
“L’ambient escolar és com una mena d’aquari en el qual es
reflecteixen les idees, l’estil moral, les actituds de les
perso...
L’ infant, protagonista del seu procés d’aprenentatge
Els espais i les aules de la nostra escola s’han transformat en Espais i en Ambients
preparats per a l’aprenentatge dels n...
COMPARTIR
EXPRESSAR-SE
INVESTIGAR COMUNICAR
Aprendre a través del joc i de la interacció amb l’altre
PER QUÈ EL TREBALL PER AMBIENTS?
Són espais preparats per
contribuir a
l'aprenentatge i al
desenvolupament dels
infants i ...
Es desenvolupa d’una manera integrada:
- El pensament crític
- La creativitat
- La resolució de problemes
- La presa de de...
Desenvolupen l’autonomia de l’infant des de la
presa de decisions sobre a quin ambient o espai vol
anar fins a l’hora de f...
ESPAIS
INFANTIL
Els Espais de les aules d’infantil s’han organitzat per
nivells, dissenyant uns microespais diferents per poder
desenvolup...
ESPAI JOC SIMBÒLIC
<<En aquest microespai, el nens preparen la taula amb plats i coberts, es
posen el davantal i fan el di...
ESPAI D’EXPERIMENTACIÓ I
DESCOBERTA DELS MATERIALS
NATURALS
En aquest microespai s’estimula la curiositat dels nens a trav...
LES CONSTRUCCIONS
El material que proporcionem dona una gran varietat de
sensacions, riquesa manipulativa, diversitat de q...
Autoestima. Els
infants descobreixe que
tenen idees i que poden
portar-les a la realitat
mitjançant la
creació,transformac...
La imaginació. Els infants poden seguir el seu
propi pla, o poden compartir la visió d'un amic
i treballar junts per crear...
L’ART
Des de l’escola entenem l’art com un llenguatge que permet la
manifestació de tots els aspectes del desenvolupament ...
EL MÓN DELS CONTES I EL TEATRE
Un espai on l’infant té una aproximació al món dels contes i al
teatre, es desenvolupa la s...
ELS JOCS DE TAULA
El joc és la manera natural i expontània d’aprendre i crèixer, a
més esdevé un element essencial en el d...
A l’espai exterior hi
ha diferents
microespais amb
propostes que
aprofiten els
elements naturals: la
llum, l’aigua, l’aren...
MÚSICA
CONSTRUCCIONS
BANYET DE BEBÈS
TRANSVASSAMENTS
D’AIGUA
La creativitat és necessària perquè l’individu es pugui
desenvolupar com a persona i des de l’escola cercam espais
per a p...
Els infants observen l’espai abans de començar
l’acció i expliquen el que els hi sembla que
podria ser la instal·lació. A ...
En aquesta etapa treballar amb la llum i la foscor té sentit
perquè els infants estan en contacte directe amb la llum la
m...
AMBIENTS PRIMÀRIA
Els Ambients de primària s’han dissenyat al
voltant dels àmbits del coneixement:
-Geogràfic i històric
-Artístic
-Lingüíst...
Gràcies
Presentació juny'17 espais i ambients ceip sa joveria
Presentació juny'17 espais i ambients ceip sa joveria
Presentació juny'17 espais i ambients ceip sa joveria
Presentació juny'17 espais i ambients ceip sa joveria
Presentació juny'17 espais i ambients ceip sa joveria
Presentació juny'17 espais i ambients ceip sa joveria
Presentació juny'17 espais i ambients ceip sa joveria
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentació juny'17 espais i ambients ceip sa joveria

467 views

Published on

Metodologia de treball per espai al cicle d'Infantil en el CEIP sa Joveria

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentació juny'17 espais i ambients ceip sa joveria

 1. 1. CEIP SA JOVERIA Reunió amb famílies Juny 2017
 2. 2. ELS NOSTRES ESPAIS/AMBIENTS
 3. 3. “L’ambient escolar és com una mena d’aquari en el qual es reflecteixen les idees, l’estil moral, les actituds de les persones que hi viuen.” Loris Malaguzzi, pedagog de les escoles de Reggio Emilia, Itàlia
 4. 4. L’ infant, protagonista del seu procés d’aprenentatge
 5. 5. Els espais i les aules de la nostra escola s’han transformat en Espais i en Ambients preparats per a l’aprenentatge dels nostres alumnes on poden... EXPERIMENTAR DESCOBRIR OBSERVAR CALCULAR MESURAR
 6. 6. COMPARTIR EXPRESSAR-SE INVESTIGAR COMUNICAR Aprendre a través del joc i de la interacció amb l’altre
 7. 7. PER QUÈ EL TREBALL PER AMBIENTS? Són espais preparats per contribuir a l'aprenentatge i al desenvolupament dels infants i de les seves competències.
 8. 8. Es desenvolupa d’una manera integrada: - El pensament crític - La creativitat - La resolució de problemes - La presa de decisions. Habilitats que són el marc de les competències bàsiques consensuades per la Unió Europea (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, OCDE).
 9. 9. Desenvolupen l’autonomia de l’infant des de la presa de decisions sobre a quin ambient o espai vol anar fins a l’hora de fer la feina (decidir quina proposta vol fer, amb qui vol treballar i com s’organitzaran). L'organització és diferent en els grups d’infantil i de primària.
 10. 10. ESPAIS INFANTIL
 11. 11. Els Espais de les aules d’infantil s’han organitzat per nivells, dissenyant uns microespais diferents per poder desenvolupar: •El joc simbòlic •L’experimentació i la descoberta dels materials naturals •Les construccions •L’art •L’aproximació al món dels contes i del teatre •L’aproximació a continguts matemàtics a través dels jocs de taula •La descoberta del món natural a l’espai exterior •Espai d’instal·lacions •Espai de llum I foscor Els alumnes d’infantil circulen pels diferents espais, d’aquesta manera treballen junts infants de 3, 4 i 5 anys.
 12. 12. ESPAI JOC SIMBÒLIC <<En aquest microespai, el nens preparen la taula amb plats i coberts, es posen el davantal i fan el dinar al forn. Si són al restauramt, llegeixen el menú del dia i fan comandes. També vesteixen als bebès i es disfressen d’algun superheroi>> L’espai simbòlic ofereix la possibilitat de reproduir diverses situacions que viuen dia a dia a les cases o al carrer, adquirint diferents rols, ja que la observació és en aquesta edat la base del seu aprenentatge. S’organitzen de manera natural diferents grups de joc i de relació, es creen uns espais d’intimitat que els permet sentir el seu ritme personal. Són espais que narren històries molt pròpies. Les persones necessitem establir el sentiment de pertinença dins el grup, ja sigui la família, l’escola… aquests vincles són els que els donen seguretat, identitat i els hi permet créixer des d’una base segura. Aquí els infants es senten com a casa, l’entorn els acull i els proporciona moments distesos i segurs.
 13. 13. ESPAI D’EXPERIMENTACIÓ I DESCOBERTA DELS MATERIALS NATURALS En aquest microespai s’estimula la curiositat dels nens a través de materials de diverses caracterísitques i propietats en un clima de calma i calidesa on poden experimentar lliurement tot iniciant-se en el món científic. L’alumnat elabora el seu propi aprenentatge per mitjà d'un procés constructiu on aquest no acumula coneixements, sinó que, crea una xarxa on la nova informació es va organitzant en relació amb el que ja és conegut. Això es duu a terme gràcies al docent qui fa de guia en aquest creixement.
 14. 14. LES CONSTRUCCIONS El material que proporcionem dona una gran varietat de sensacions, riquesa manipulativa, diversitat de qualitats (pes, forma, textura...) i els ajuda amb el seu propi aprenentatge. Alguns exemples de com aprenen: Solucionant problemes. "Vull construir un castell. Com puc fer- ho?" «Em cau la torre, què passa?» Autoexpressió. Els infants s'expressen i demostren el que estan aprenent a través de llenguatges.
 15. 15. Autoestima. Els infants descobreixe que tenen idees i que poden portar-les a la realitat mitjançant la creació,transformació, demolició i tornar a crear. El creixement social i emocional. Les construccions ajuden als infants a respectar torns, compartir materials, idees, desenvolupar noves amistats, ser autosuficients, augmentar la capacitat d'atenció, cooperar amb altres, desenvolupar l'autoestima.
 16. 16. La imaginació. Els infants poden seguir el seu propi pla, o poden compartir la visió d'un amic i treballar junts per crear alguna cosa que mai ha somiat. La creativitat. El material es pot moure lliurement, poden ser combinats i recombinats de moltes i diverses formes. Comencen a combinar estructures per fer edificis més complexos. Ciència. Els materials ofereixen oportunitats per a provar hipòtesis i construir raonament científic. Comencen a fer prediccions, comparacions, experimenten amb la causa i l'efecte, l'estabilitat i l'equilibri. Matemàtiques. Es practiquen conceptes i habilitats importants com ordenar, comptar, mida, forma, longitud, mesurament, comparació, el nombre, l'estimació, i la simetria. Classifiquen, seqüencien, compten, fan fraccions i solucionen problemes.
 17. 17. L’ART Des de l’escola entenem l’art com un llenguatge que permet la manifestació de tots els aspectes del desenvolupament de la persona: físic, intel·lectual, afectiu, social i moral. L’expressió plàstica ajuda a l’infant a conèixer el seu entorn i donar-lo a conèixer, i a expressar el seu món interior. La realització lliure de les seves obres els permet expressar-se utlitzant diverses tècniques. A més, desperta el gust per l’art i la creativitat, aprenent a respectar les seves pròpies creacions i les dels companys.
 18. 18. EL MÓN DELS CONTES I EL TEATRE Un espai on l’infant té una aproximació al món dels contes i al teatre, es desenvolupa la seva llibertat, fantasia, empatia i diversió; on són, en tot moment, els protagonistes dels seus aprenentatges. En relació al teatre es fomenta que els infants gaudeixin, inventin e interpretin històries desenvolupant la seva expressió verbal i corporal i estimulant la seva memòria e imaginació utilitzant diversos materials tals com titelles, titelles de dit, màscares... En relació a la biblioteca un dels objectius plantejats és el plaer de mirar o llegir contes individualment, per parelles o en grup, potenciant el respecte i conservació dels d’aquests.
 19. 19. ELS JOCS DE TAULA El joc és la manera natural i expontània d’aprendre i crèixer, a més esdevé un element essencial en el desenvolupament integral dels infants. A través del joc desenvolupen les seves habilitats i exerciten hàbits intel·lectuals, físics, afectius i socials. En aquest microespai els infants a partir de l’observació, la pròpia experiència i la interacció amb els materials i els altres infants, s’inicien en les habilitats matemàtiques, descobrint algunes aplicacions en la realitat quotidiana i desenvolupant estratègies de raonament. A més a més, s’afavoreix la capacitat de decidir, la destresa, la reflexió i l’acceptació i compliment de normes.
 20. 20. A l’espai exterior hi ha diferents microespais amb propostes que aprofiten els elements naturals: la llum, l’aigua, l’arena, els animalets... amb el seu joc a l’espai exterior, els nens i nenes desenvolupen la creativitat i les seves capacitats d’observació, exploració i experimentació, a més d’aprendre a respectar la natura. L’ESPAI EXTERIOR
 21. 21. MÚSICA
 22. 22. CONSTRUCCIONS
 23. 23. BANYET DE BEBÈS TRANSVASSAMENTS D’AIGUA
 24. 24. La creativitat és necessària perquè l’individu es pugui desenvolupar com a persona i des de l’escola cercam espais per a poder fer-ho. A través d’aquest espai els infants interpreten les instal·lacions que els adults proposen i mitjançant la gestió autònoma de l’espai, el temps, els objectes i les relacions, experimenten la vivència de transformar lliurement el context de joc oferit d’una manera creativa i a través de la imaginació. L’ESPAI DE LES INSTAL·LACIONS
 25. 25. Els infants observen l’espai abans de començar l’acció i expliquen el que els hi sembla que podria ser la instal·lació. A continuació recorren l’escenari per apropiar-se de l’espai i permetre així anticipar els projectes de joc que duran a terme. Aarón posant-li un bolquer a Carlota. El joc lliure permet l’aparició del joc simbòlic dels infants, expressat a partir de les accions corporals, la utilització dels objectes i l’intercanvi d’idees amb els companys. Normalment acabam la sessió dibuixant el que hem fet. A través del dibuix l’infant interpereta el món d’una nova manera i a més serveixen també com a mediadors de comunicació i vincle, ja que ofereixen l’oportunitat d’explicar-se i ser escoltats. Els infants poden construir individualment o de manera col·lectiva, la qual cosa fa que s’hagin de posar d’acord perquè el projecte tengui èxit. L’adult dóna permís per a la destrucció o transformació de la instal·lació presentada inicialment com una provocació del joc.
 26. 26. En aquesta etapa treballar amb la llum i la foscor té sentit perquè els infants estan en contacte directe amb la llum la major part del temps i senten curiositat per la foscor, per les ombres, pels materials brillants, etc. Així doncs, a través d’aquest espai els boixos i boixes poden conèixer i experimentar diferents sensacions amb la llum i la foscor amb diferents materials, oferint-los d’aquesta manera noves sensacions a través de l’observació i la manipulació i treballant, entre altres coses, la imaginació, la creativitat, la fantasia, etc. L’ESPAI DE LA LLUM I LA FOSCOR
 27. 27. AMBIENTS PRIMÀRIA
 28. 28. Els Ambients de primària s’han dissenyat al voltant dels àmbits del coneixement: -Geogràfic i històric -Artístic -Lingüístic -Científic -Matemàtic -I les construccions als grups dels petits de primària A primària els alumnes s’agrupen de la següent manera: 1r i 2n (petits), 3r i 4t (mitjans) i 5è (gramsns).
 29. 29. Gràcies

×