Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Pelaksanaan
Pendidikan
Moral di
Sekolah
AHLI KUMPULAN
Mohd Rashid bin mat Yusof
Ahmad Ruzaini Bin Muhamad
Nabilah Binti husain
D2010103503
Noor Syuhaibah bint...
TUJUAN KAJIAN
Kajian ini adalah bertujuan untuk
melihat persepsi pelajar semester 8
yang telah menjalankan praktikum di
s...
Pendidikan Moral
Pendidikan Moral ialah satu program yang mendidik murid
supaya menjadi insan yang bermoral atau berakhlak...
SKOP KAJIAN
 Responden terdiri daripada 6 orang pelajar.
 Kesemua responden yang menjawab kaji selidik ini
adalah dari p...
Aspek di dalam pelaksanaan
Pendidikan moral:
 Sukatan Pelajaran Pendidikan Moral
 Pengajaran Dan Pembelajaran Pendidikan...
1)Aspek sukatan pendidikan
moral
 Memudahkan prosep pengajaran dan
pembelajaran
 Garis panduan pengajaran guru
 Untuk m...
2)Aspek Pengajaran Dan
Pembelajaran Pendidikan Moral
 Secara berperingkat
 Kepelbagaian aktiviti
 Simulasi
 Kooperatif...
Aspek penilaian pendidikan
moral
 Penilaian : Pendidikan moral
: Pelajar
Penilaian terhadap pendidikan moral
 Melibatkan...
Penilaian terhadap pelajar :
 Nilai pelajar dalam aktiviti berkumpulan.
 Nilai kefahaman dalam kehidupan seharian.
 Men...
Aspek Minat Pelajar
Pendidikan Moral
 Subjek yang tidak perlu diberi penekanan.
 Menganggap satu subjek yang mudah.
 Pu...
Masalah Dan Cabaran
Seorang Guru Pendidikan
Moral
 Berhadapan dengan pelajar yang berlainan
bahasa.
 Kelas belakang yang...
Kesimpulan
Secara keseluruhannya, guru berperanan penting
untuk merancang aktiviti yang bersesuaian di
dalam mahupun di lu...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pelaksanaan pendidikan moral di sekolah

2,524 views

Published on

Published in: Internet
 • Be the first to comment

Pelaksanaan pendidikan moral di sekolah

 1. 1. Pelaksanaan Pendidikan Moral di Sekolah
 2. 2. AHLI KUMPULAN Mohd Rashid bin mat Yusof Ahmad Ruzaini Bin Muhamad Nabilah Binti husain D2010103503 Noor Syuhaibah binti Fadzil D20101038492
 3. 3. TUJUAN KAJIAN Kajian ini adalah bertujuan untuk melihat persepsi pelajar semester 8 yang telah menjalankan praktikum di sekolah tentang pelaksanaan pendidikan moral di sekolah.
 4. 4. Pendidikan Moral Pendidikan Moral ialah satu program yang mendidik murid supaya menjadi insan yang bermoral atau berakhlak mulia dengan menekankan Aspek :  Perkembangan pemikiran moral,  Perasaan moral  Tingkah laku moral. Pendidikan Moral di sekolah menengah memberi tumpuan kepada usaha memupuk kekuatan kerohanian dan kemoralan murid melalui penghayatan dan amalan nilai- nilai murni masyarakat Malaysia yang terdapat dalam agama, tradisi dan adat resam pelbagai kaum di negara ini.
 5. 5. SKOP KAJIAN  Responden terdiri daripada 6 orang pelajar.  Kesemua responden yang menjawab kaji selidik ini adalah dari penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris  Responden adalah dari semester 8 yang telah menjalani praktikum disekolah.  Temubual ini Menggunakan 5 aspek pelaksanaan pendidikan moral di sekolah.
 6. 6. Aspek di dalam pelaksanaan Pendidikan moral:  Sukatan Pelajaran Pendidikan Moral  Pengajaran Dan Pembelajaran Pendidikan Moral  Pengajaran Dan Pembelajaran Pendidikan Moral  Minat Pelajar Pendidikan Moral  Masalah Dan Cabaran Seorang Guru Pendidikan Moral
 7. 7. 1)Aspek sukatan pendidikan moral  Memudahkan prosep pengajaran dan pembelajaran  Garis panduan pengajaran guru  Untuk merancang aktiviti sepanjang tahun  Mengandungi nilai-nilai murni yang hendak diterapkan kepada pelajar
 8. 8. 2)Aspek Pengajaran Dan Pembelajaran Pendidikan Moral  Secara berperingkat  Kepelbagaian aktiviti  Simulasi  Kooperatif  Pembentangan  Komunikasi dua hala
 9. 9. Aspek penilaian pendidikan moral  Penilaian : Pendidikan moral : Pelajar Penilaian terhadap pendidikan moral  Melibatkan pelajar dalam proses PDP  Menganggap sebagai subjek sampingan  Kurang diterima masyarakat .
 10. 10. Penilaian terhadap pelajar :  Nilai pelajar dalam aktiviti berkumpulan.  Nilai kefahaman dalam kehidupan seharian.  Menilai melalui peperiksaan dalam bilik darjah.  Menilai berdasarkan tahap kognitif pelajar.
 11. 11. Aspek Minat Pelajar Pendidikan Moral  Subjek yang tidak perlu diberi penekanan.  Menganggap satu subjek yang mudah.  Pupuk minat murid melalui aktiviti yang mereka minati.  Pelajar tidak faham penggunaan bahasa melayu  Teknik yang betul akan menarik minat pelajar.  Merupakan subjek sampingan sahaja.
 12. 12. Masalah Dan Cabaran Seorang Guru Pendidikan Moral  Berhadapan dengan pelajar yang berlainan bahasa.  Kelas belakang yang mempunyai masalah kefahaman.  Pelajar kaum lain sukar memahami bahasa melayu baku.  Masalah komunikasi  Masa mengajar yang agak terhad untuk menjalankan aktiviti.  Pihak sekolah menggunakan masa subjek moral untuk subjek teras.
 13. 13. Kesimpulan Secara keseluruhannya, guru berperanan penting untuk merancang aktiviti yang bersesuaian di dalam mahupun di luar kelas. Ianya bagi menarik minat pelajar di dalam menerap nilai-nilai murni bagi menyempurnakan pelaksanaan pendidikan moral disekolah.

×