La renovació literària dels anys 20 i 30

12,536 views

Published on

1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
12,536
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5,353
Actions
Shares
0
Downloads
86
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La renovació literària dels anys 20 i 30

  1. 1. LA RENOVACIÓ LITERÀRIA DELS ANYS 20 I 30 Montse Ciberta
  2. 2. ÍNDEX 1. Introducció 2. Represa de la novel·la 2.1 Carles Soldevila 3. Teatre 3. 1. Josep Maria de Sagarra 4. Poesia postsimbolista 5. La prosa no narrativa 5. 1. Josep Pla
  3. 3. 1. INTRODUCCIÓ Després de l’esgotament del noucentisme i del desenvolupament de les avantguardes, durant els anys 20 i 30 del segle XX la literatura catalana va viure un procés de renovació dels diferents gèneres, així com la irrumpció d’un seguit d’autors.
  4. 4. 2. REPRESA DE LA NOVEL·LA La novel·la es va reprendre amb força a partir del 1925 després de l’estancament motivat per la crisi de la novel·la a Europa i per la marginació per part dels noucentistes. L’auge de la novel·la es va concretar amb diverses tendències, entre les quals destaca la NOVEL·LA PSICOLÒGICA que se centra amb la psicologia i l’interior dels personatges. Hi destaquen novel·les de Miquel Llor i Carles Soldevila. En aquesta època s’incorporen autors que es consolidaran després de la Guerra Civil: Salvador Espriu, Pere Calders o Mercè Rodoreda.
  5. 5. 2.1. CARLES SOLDEVILA Pretenia modernitzar i refinar la burgesia barcelonina culta. Això es pot veure en la seva obra narrativa i teatral. Teatre: Civilitzats, tanmateix. Novel·la: Fanny i Valentina.
  6. 6. 3. EL TEATRE El teatre va estar en crisi durant el noucentisme. En aquesta època es concreta en diferents tipus: 1. Alta Comèdia burgesa: gènere que pretenia refinar els costums de la burgesia. Cal destacar Josep Pous i Pagès i Carles Soldevila. 2. Obres de Crítica Ideològica amb autors com Joan Oliver. 3. Poema dramàtic: gènere en vers, de tema popular, de gran riquesa lingüística i de temàtica amorosa i moral. El creador d’aquest gènere fou Josep Maria de Sagarra.
  7. 7. 3.1. JOSEP MARIA DE SAGARRA Autor que publica obres poètiques, narratives i teatrals. Presenta un llenguatge agradable, modern, precís i viu. De la seva obra poètica destaca Cançons de taverna i d’oblit i Cançons de rem i de vela. De la seva obra teatral cal destacar El cafè de la marina, La rambla de les floristes i La fortuna de Sílvia. De l’obra narrativa cal destacar Paulina Boixareu i Vida privada.
  8. 8. 4. POESIA POSTSIMBOLISTA Expressa idees abstractes mitjançant imatges i un llenguatge poètic molt elaborat, hermètic i pur. L’autor més important fou Carles Riba. Poeta, narrador, crític literari, traductor i acadèmic. La seva producció lírica compta, entre d'altres, amb el Primer llibre d'Estances (1919), el Segon llibre d'Estances (1930), Elegies de Bierville (1943).
  9. 9. 5. LA PROSA NO NARRATIVA En aquesta època es consolida el periodisme i l’assaig en llengua catalana. L’autor més important fou Josep Pla.
  10. 10. 5.1. JOSEP PLA Pla mostrava com un mirall la societat i les situacions que ell vivia. La seva literatura és testimonial: descriu tot allò que l’envolta amb un detallisme total, amb un llenguatge que afavoreix la lectura. Va escriure novel·les i narracions curtes, biografies i retrats, guies turístiques i gastronòmiques, articles periodístics i dietaris. De la seva obra novel·lística cal destacar Quadern gris i El carrer estret.

×