SlideShare a Scribd company logo
1 of 15
Ndotja e mjedisit nga
shkaterrimi I shtreses se
ozonit
Ozoni mbështjell atmosferën e planetit tonë dhe parandalon rrezet
ultravjollcë të dritës së Diellit të depërtojnë në sipërfaqen eTokës.
Jeta nëTokë do të ishte pothuajse e pamundur nga efekti
shkatërrues i këtyre rrezeve. Dëmtimi i shtresës së Ozonit ndikon në
jetën nëTokë duke krijuar efektin serë dhe ngrohjen globale. Atomi i
oksigjenit në natyrë shfaqet në dy forma të ndryshme ,njëra është
oksigjeni i zakonshëm "O2" dhe molekula tjetër "O3" prej tre
atomeve të oksigjenit e cila quhet Ozon. Ozoni është gaz helmues
më ngjyre të kaltër të çeltë, me erë karakteristikë e cila hetohet
edhe në përqëndrim më të vogël së 0,01 ppm. Ai paraqitet zakonisht
pas shirave të mëdha atëherë ajri ka erë të këndshme të ozonit. Në
shtresat e ulta të atmosferës gjendet në sasi të vogla. Në një milion
molekula të oksigjenit njëra është molekulë e ozonit. Pra, ozoni
ndodhet në sasi të vogla në të gjitha shtresat e atmosferës. E
rëndësisë së veçante është se shtresa më e përqendruar e ozonit
shtrihet 20 - 40 km mbi sipërfaqen eTokës. Kjo shtresë nën ndikimin
ozoni
Vëllimi i atmosferës në të cilin është zvogëluar dukshëm
përqëndrimi i ozonit, quhet vrimë e ozonit. Formimi i vrimave të
ozonit shpjegohet me veprimin negativ të klasës së komponimeve
organike, që janë të njohura si klorflourkarbone , që ndryshe
quhen "freone". Në botë bëhen përpjekje të mëdha për të
zvogëluar prodhimi e freonëve. Smogu është një përzierje tymi
dhe bloze me ngjyre kafe që mbulon në formë mjegulle shumë
qytete ku qarkullojnë automjete Në vitin 2065 pothuajse dy të tretat
e sasisë së përgjithshme të Ozonit do të zhduken, jo vetëm në
pole por kudo. Rrezet ultravioletë apo radioaktive do të bien në
gjerësi të mesme gjeografike dhe do shkaktojnë pasoja në qytete
te ndryshem. Këto rreze do jenë mjaft të forta për të shkaktuar
djegie nga Dielli për vetëm 5 minuta. Ozoni është mbrojtësi natyral
i Tokës nga rrezet, absorbon dhe bllokon pjesën më të madhe të
rrezatimeve të dëmshme që vinë nga Dielli. Ozoni është krijuar në
mënyrë natyrale, ku në atmosferë një molekulë e Oksigjenit O2
bashkohet me një atom të tij O, duke formuar Ozonin O3.
VRIMAT E SHRESES SE OZONIT
 Vrima më e madhe e Ozonit është regjistruar në Antartik në vitin
2006. Freonet dhe Halonet janë subsancat të cilat ndikojnë në
zvogëlimin e sasisë së Oksigjenit në Atmosferë.
 Shkencëtarët kanë dalluar katër lloje gazrash të rinj, që ndikojnë
në zgjerimin e vrimës së shtresës së Ozonit në atmosferën e
Tokës. Këto gazra janë rrjedhojë e dorës së njeriut. Siç thuhet,
dy prej tyre, që janë edhe më të rrezikshmit, po grumbullohen në
një normë mjaft shqetësuese.
 Një prej gazrave është pasojë e përdorimit të insekticideve në
bujqësi. Dy të tjerë rrjedhin nga përdorimi i gjerë i lëndëve për
freskimin. Ndërsa i fundit, mendohet se del nga prodhimi i
tretësve që përdoren për të pastruar komponentët elektrikë.
 E shtrirë në atmosferë, në lartësinë 15 deri 30 kilometra mbi
sipërfaqen e Tokës, shtresa e Ozonit luan një rol kyç në bllokimin
e rrezeve të dëmshme ultra-vjollcë. Këto rreze shkaktojnë kancer
te njerëzit dhe sjellin probleme në riprodhimin e kafshëve. Çarja
e shtresës së Ozonit u zbulua në Antarktidë në vitin 1985.
RREZIQET
Me hollimin e shtreses se ozonit ne siperfaqen e Tokes
do te mberrijne me shume rreze ultravjollce. Ekspozimi i
gjate ndaj rrezeve ultravjollce eshte i lidhur ngushte me
shume problem shendetesore te njeriut, si katarakta(tek
syte), kanceri i lekures, dhe dobesimi i sistemit imunitar.
Lentja e syrit te njeriut permban protein transparente te
cilat zevendesohen me nje ritem shume te ngadalte.
Ekspozimi ndaj radiacionit ultraviollce (UV) i demton
keto protein dhe me kalimin e kohes demi zmadhohet;
formohet katarakta dhe lentja behet e mjegullt.
Katarakta mund te trajtohet ne menyre kirurgjikale, por
shume njerez ne vendet ne zhvillim nuk mund ta
perballojne operacionin, keshtu qe mbeten pjeserisht
ose teresisht pa shikim.
16 shtator 1987,
është caktuar nga
OKB Dita
Ndërkombëtare
për Mbrojtjen e
Shtresës së
Ozonit.Treguesit
e hollimit të
shtresës së Ozonit
në Evropë kanë
ardhur duke u
PASOJAT E VRIMES SE OZONIT NE ANTARKTIDE
Vrima e ozonit ka ndryshuar qarkullimin e
erërave dhe ujërave oqeanike në hemisferën e
jugut, duke shkaktuar pasoja të mëdha në
klimë. Ky është rezultati i dy studimeve të
publikuara në revistën “Science”. Studimi i parë
argumenton se si hollimi i shtresës së ozonit
mbiAntarktidë është bërë shkaku kryesor për
spostimin drejt jugut të erërave perëndimore
që janë verifikuar dhjetëvjeçarët e fundit në
hemisferën jugore. Studimi i dytë thotë se si
ndryshimi i drejtimit të erërave ka modifikuar
qarkullimin e ujërave në oqeanet e hemisferës
PJESEMARRESIT NE PROJEKT
Koralda basha
Aleksander elezi
Lavdie lici
Rifka kamberi
Demir lici
Xhuljo terbishta
Koralda basha
Aleksander elezi
Grupi : Punuan:

More Related Content

What's hot

Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeErhan Luma
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Problemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotProblemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotGenti Mustafaj
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeS Gashi
 
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALEroni45
 
Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeSejda Meça
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Denis Lezo
 
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATPROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATeraldzyberaj
 
Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia dielloreMaja
 

What's hot (20)

Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Mbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisitMbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisit
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Problemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotProblemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sot
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
 
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Demokracia
DemokraciaDemokracia
Demokracia
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
 
Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
 
Siguria rrugore
Siguria rrugoreSiguria rrugore
Siguria rrugore
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
 
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATPROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
 
Energjia diellore
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
 

More from koralda

La gastronomie francaise
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaisekoralda
 
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diazkoralda
 
Reklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitkoralda
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEkoralda
 
Recyclage
RecyclageRecyclage
Recyclagekoralda
 
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitkoralda
 
French Cuisine
French CuisineFrench Cuisine
French Cuisinekoralda
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikekoralda
 
funksioni
funksioni funksioni
funksioni koralda
 
vendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmekoralda
 
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiakoralda
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatikekoralda
 
informatika
informatikainformatika
informatikakoralda
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksionikoralda
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperiakoralda
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeukoralda
 
Defendre la nature
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la naturekoralda
 

More from koralda (20)

La gastronomie francaise
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaise
 
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
 
Reklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesit
 
Bashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
 
Recyclage
RecyclageRecyclage
Recyclage
 
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
 
French Cuisine
French CuisineFrench Cuisine
French Cuisine
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
funksioni
funksioni funksioni
funksioni
 
vendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
 
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
uji
ujiuji
uji
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
 
informatika
informatikainformatika
informatika
 
Funksioni
FunksioniFunksioni
Funksioni
 
stresi
stresistresi
stresi
 
Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
skenderbeu
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
 
Defendre la nature
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la nature
 

Ozoni

 • 1. Ndotja e mjedisit nga shkaterrimi I shtreses se ozonit
 • 2.
 • 3. Ozoni mbështjell atmosferën e planetit tonë dhe parandalon rrezet ultravjollcë të dritës së Diellit të depërtojnë në sipërfaqen eTokës. Jeta nëTokë do të ishte pothuajse e pamundur nga efekti shkatërrues i këtyre rrezeve. Dëmtimi i shtresës së Ozonit ndikon në jetën nëTokë duke krijuar efektin serë dhe ngrohjen globale. Atomi i oksigjenit në natyrë shfaqet në dy forma të ndryshme ,njëra është oksigjeni i zakonshëm "O2" dhe molekula tjetër "O3" prej tre atomeve të oksigjenit e cila quhet Ozon. Ozoni është gaz helmues më ngjyre të kaltër të çeltë, me erë karakteristikë e cila hetohet edhe në përqëndrim më të vogël së 0,01 ppm. Ai paraqitet zakonisht pas shirave të mëdha atëherë ajri ka erë të këndshme të ozonit. Në shtresat e ulta të atmosferës gjendet në sasi të vogla. Në një milion molekula të oksigjenit njëra është molekulë e ozonit. Pra, ozoni ndodhet në sasi të vogla në të gjitha shtresat e atmosferës. E rëndësisë së veçante është se shtresa më e përqendruar e ozonit shtrihet 20 - 40 km mbi sipërfaqen eTokës. Kjo shtresë nën ndikimin ozoni
 • 4.
 • 5. Vëllimi i atmosferës në të cilin është zvogëluar dukshëm përqëndrimi i ozonit, quhet vrimë e ozonit. Formimi i vrimave të ozonit shpjegohet me veprimin negativ të klasës së komponimeve organike, që janë të njohura si klorflourkarbone , që ndryshe quhen "freone". Në botë bëhen përpjekje të mëdha për të zvogëluar prodhimi e freonëve. Smogu është një përzierje tymi dhe bloze me ngjyre kafe që mbulon në formë mjegulle shumë qytete ku qarkullojnë automjete Në vitin 2065 pothuajse dy të tretat e sasisë së përgjithshme të Ozonit do të zhduken, jo vetëm në pole por kudo. Rrezet ultravioletë apo radioaktive do të bien në gjerësi të mesme gjeografike dhe do shkaktojnë pasoja në qytete te ndryshem. Këto rreze do jenë mjaft të forta për të shkaktuar djegie nga Dielli për vetëm 5 minuta. Ozoni është mbrojtësi natyral i Tokës nga rrezet, absorbon dhe bllokon pjesën më të madhe të rrezatimeve të dëmshme që vinë nga Dielli. Ozoni është krijuar në mënyrë natyrale, ku në atmosferë një molekulë e Oksigjenit O2 bashkohet me një atom të tij O, duke formuar Ozonin O3.
 • 6. VRIMAT E SHRESES SE OZONIT  Vrima më e madhe e Ozonit është regjistruar në Antartik në vitin 2006. Freonet dhe Halonet janë subsancat të cilat ndikojnë në zvogëlimin e sasisë së Oksigjenit në Atmosferë.  Shkencëtarët kanë dalluar katër lloje gazrash të rinj, që ndikojnë në zgjerimin e vrimës së shtresës së Ozonit në atmosferën e Tokës. Këto gazra janë rrjedhojë e dorës së njeriut. Siç thuhet, dy prej tyre, që janë edhe më të rrezikshmit, po grumbullohen në një normë mjaft shqetësuese.  Një prej gazrave është pasojë e përdorimit të insekticideve në bujqësi. Dy të tjerë rrjedhin nga përdorimi i gjerë i lëndëve për freskimin. Ndërsa i fundit, mendohet se del nga prodhimi i tretësve që përdoren për të pastruar komponentët elektrikë.  E shtrirë në atmosferë, në lartësinë 15 deri 30 kilometra mbi sipërfaqen e Tokës, shtresa e Ozonit luan një rol kyç në bllokimin e rrezeve të dëmshme ultra-vjollcë. Këto rreze shkaktojnë kancer te njerëzit dhe sjellin probleme në riprodhimin e kafshëve. Çarja e shtresës së Ozonit u zbulua në Antarktidë në vitin 1985.
 • 7.
 • 8. RREZIQET Me hollimin e shtreses se ozonit ne siperfaqen e Tokes do te mberrijne me shume rreze ultravjollce. Ekspozimi i gjate ndaj rrezeve ultravjollce eshte i lidhur ngushte me shume problem shendetesore te njeriut, si katarakta(tek syte), kanceri i lekures, dhe dobesimi i sistemit imunitar. Lentja e syrit te njeriut permban protein transparente te cilat zevendesohen me nje ritem shume te ngadalte. Ekspozimi ndaj radiacionit ultraviollce (UV) i demton keto protein dhe me kalimin e kohes demi zmadhohet; formohet katarakta dhe lentja behet e mjegullt. Katarakta mund te trajtohet ne menyre kirurgjikale, por shume njerez ne vendet ne zhvillim nuk mund ta perballojne operacionin, keshtu qe mbeten pjeserisht ose teresisht pa shikim.
 • 9.
 • 10. 16 shtator 1987, është caktuar nga OKB Dita Ndërkombëtare për Mbrojtjen e Shtresës së Ozonit.Treguesit e hollimit të shtresës së Ozonit në Evropë kanë ardhur duke u
 • 11. PASOJAT E VRIMES SE OZONIT NE ANTARKTIDE Vrima e ozonit ka ndryshuar qarkullimin e erërave dhe ujërave oqeanike në hemisferën e jugut, duke shkaktuar pasoja të mëdha në klimë. Ky është rezultati i dy studimeve të publikuara në revistën “Science”. Studimi i parë argumenton se si hollimi i shtresës së ozonit mbiAntarktidë është bërë shkaku kryesor për spostimin drejt jugut të erërave perëndimore që janë verifikuar dhjetëvjeçarët e fundit në hemisferën jugore. Studimi i dytë thotë se si ndryshimi i drejtimit të erërave ka modifikuar qarkullimin e ujërave në oqeanet e hemisferës
 • 12.
 • 13.
 • 14.
 • 15. PJESEMARRESIT NE PROJEKT Koralda basha Aleksander elezi Lavdie lici Rifka kamberi Demir lici Xhuljo terbishta Koralda basha Aleksander elezi Grupi : Punuan: