SlideShare a Scribd company logo
1 of 17
Projekt:Informatike
Pikat Kryesore:
  Cfare eshte       4  Realiteti i ngrohjes
                 globale dhe Sondazhe
1  ngrohja globale?
               5  Thenie per ngrohjen
  Karakteristikat e      Globale
2  ngrohjes global
                 Foto
  Cfare shkakton ngrohja  6
3  globale?
Cfare eshte ngrohja Globale?
    Studimet shkencore mbi ngrohjen
    globale tregojnë se ky problem behet gjithnjë
    e me shqetësues nga dita në dite. Ndryshimet
    e klimës janë të verteta dhe sa vjen e rriten më
    tepër. Niveli i dioksidit të karbonit në ditët e
    sotme është rreth 30 % më i lartë se sa ka
    qenë përpara evoluimit të industrisë. Ajo që të
    bën më shumë përshtypje është shpejtësia me
    të cilën niveli i CO2 është rritur. Nga njohuritë
    gjeologjike të njeriut mbi botën për miliona
    vite bota kurrë nuk ka përjetuar një rritje aq të
    shpejte. Firma e influencës së njeriut është
    krejtësisht e dukshme. S'ka aspak dyshim që
    ne kemi krijuar ndryshime te atmosferës nga
    djegia e lendeve kimike dhe gazrave.
Karakteristikat e ngrohjes Globale
      1.  Gjate 40 viteve të fundit temperatura
        është rritur rreth 0,2-0,3 °C.
      2.  Ngrohja në shekullin e 20'te është më e
        madhe nga të gjitha kohërat e 400-600
        vitet e fundit.
      3.  7 nga 10 vitet më të ngrohta të shekullit
        te 20'te janë ato të 90'tes.
      4.  Malet e akullta të poleve janë në levizje.
      5.  Akujt në polin e veriut kanë humbur rreth
        40 % te trashësisë së tyre gjate 4
        dekadave të fundit.
      6.  Niveli global i detarëve është rritur
        pothuajse 3 herë më shpejt në krahasim
        me 3000 vitet e fundit.
      7.  Studimet e shumta tregojnë
        se bimët dhe kafshët ndryshojnë numrin
        dhe sjelljen e tyre në bazë të ndryshimeve
        klimatike
CFARE SHKAKTON NGROHJA GLOBALE
Nëse ndotja kimike vazhdon pa u
marrë masa kundër saj, ngrohja
globale do
kërcënoje shëndetin, qytetet,
bregdetet, dhe të gjithat bukuritë
natyrore apo krijimet e njeriut.
Një potencial të madh në
sëmundjet dhe vdekjet që kanë të
bëjnë me nxehtësinë, gjithashtu një
shtrirje më të gjerë te infeksioneve
dhe sëmundjeve që transmetohet
nga insekte dhe mikrobe në zona
në të cilat më parë nuk kanë
ekzistuar.
Realiteti i Ngrohjes Globale
Virtualisht në të gjitha sondazhet
që janë bërë, një pjesë tepër e
madhe beson se ngrohja globale
është një problem i vërtete. Vetëm
një pjesë tepër e vogël e publikut
(me pak se çereku) dyshon në
realitetin e ngrohjes globale
Sondazhe              Në Shtator 1998
                   Wirthlin sondazh
                   74 % shprehen
Në Tetor 1997 Universiteti i     besimin se ngrohja
Ohio's të pyetur mbi idenë e     globale është e
temperaturës së globit të ngritur
në mënyre graduale gjate 100     vërtete ndërkohe që
viteve e fundit rezultoi në 77 % e  22 % thonë se nuk
tyre të besojë së ky proces është i  besojnë.
mundur të jetë zhvilluar
ndërkohë që 22 % e tyre thonë se
mbase jo. Kështu që 74 %
mendon se temperatura
mesatare e globit të jetë në
ngritje gjatë të ardhmes
ndërkohë që 22 % mendon se
nuk mundet.
Në Korrik 1999 NBC
News/Wall Street    Në Gusht 2002     Në shtator 2002,
Jurnal sondazh, vetëm  Harris sondazh,    74 % është thëne të
11 % qëndruan në    72 % thuhet se    "besoje që përhapja
pozicionin që      besojnë teorinë e   e gazerave si
"Shqetësimi për     ngrohjes globale   dioksidi i karbonit
ngrohjen globale    ndërkohe që 20 %   po shkakton rritjen
është i         thuhet të mos e    e temperaturës
pajustifikueshëm.    besojnë. Nga     globale" ndërsa
            Dhjetori 1997 në   23 % nuk besonte
            përgjigje të të    (Time/CNN)
            njëjtës pyetje 67 %
            thuhet të besojnë
            dhe 21 % jo.
Pro shqetesimit te  Kunder shqetesimit te
              Ngrohjes Globale   ngrohjes Globale

Tetor 1997         77 %         23 %
Universiteti i Ohio's

Në Shtator 1998 Wirthlin  74 %         26 %
Në Korrik 1999 NBC     11 %         89 %
News/Wall Street Jurnal

Në Gusht 2002 Harris    72 %         28 %
sondazh,

Në shtator 2002      74 %         26 %
(Time/CNN)
Rritja e temperatures se deteve si pasoj
e Ngrohjes Globale
      Mesatarja vjetore      Mesatarja cdo 5vjet
 7
 6
 5
 4
 3
 2
 1
 0
-1
-2  1880    1900    1920  1940    1960    1980  2000
-3
-4
Thenje per ngrohjen Globale
 “Faktet janë aty që ne kemi krijuar, njeriu ka krijuar,një plagë të vetë-
 shkaktuar nëpërmjet ngrohjes globale.”
                --Arnold Schwarzenegger--
“I kemi kaluar pikat e majes, por nuk e kemi kaluar
piken prej se ciles nuk ka kthim.Ende mund ti
kthejme gjerat,por kjo kerkon nderrimin e drejtimit
shume shpejte”
     --James Hansen--
     “Paralajmërimet për ngrohjen
     globale kanë qenë jashtëzakonisht të
     qartë për një kohë të gjatë.Ne po
     përballemi me një krizë të klimës
     globale. Ne po hyjmë në një periudhë
     të pasojave”
                --JOHN MCCAIN--
Punoi:Matilda Gremi
Klasa:10L

More Related Content

What's hot

Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeS Gashi
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
 
problemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drDonalda Kellezi
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeSa Ide
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiAdri Arapi
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
 
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetNgrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetFreskida
 

What's hot (20)

Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 
Ajri
AjriAjri
Ajri
 
problemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te dr
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendetNgrohja globale dhe pasojat ne shendet
Ngrohja globale dhe pasojat ne shendet
 

Similar to Projekt ngrohja globale

Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global WarmingGestjana
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Fjorelo
 
Ndryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeEstherLu3
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeErgi Nushi
 

Similar to Projekt ngrohja globale (7)

Fiz
FizFiz
Fiz
 
Ndryshimet Klimatike
Ndryshimet KlimatikeNdryshimet Klimatike
Ndryshimet Klimatike
 
ngrohja globale
ngrohja globalengrohja globale
ngrohja globale
 
Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global Warming
 
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
Pasojat e ndryshimeve klimatike ne mjedis dhe shendet.
 
Ndryshimet klimatike
Ndryshimet klimatikeNdryshimet klimatike
Ndryshimet klimatike
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 

More from Matilda Gremi

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitMatilda Gremi
 
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSMatilda Gremi
 
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorMatilda Gremi
 
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacienteveMatilda Gremi
 
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiMatilda Gremi
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
 
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Matilda Gremi
 
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Matilda Gremi
 
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneRoli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneMatilda Gremi
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitMatilda Gremi
 

More from Matilda Gremi (14)

Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i KolonitRektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
Rektokoliti Ulceroz,Kanceri Kolorektal, Obstruksioni Akut i Kolonit
 
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDSKUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
KUJDESI INFERMIEROR NE PACIENTET ME AIDS
 
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi InfermierorKomplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
Komplikacionet Postoperatore/Kujdesi Infermieror
 
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e PacientevePolitikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
Politikat Efektive per Izolimin e Pacienteve
 
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne ShqiperiProjekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
Projekt ekonomie/Sistemi Bankar ne Shqiperi
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
 
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
Projekt qytetarie "Petro Nini Luarasi"
 
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
 
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten toneRoli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
Roli i perimeve dhe drufrutoreve ne jeten tone
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Projekt fizike
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
 
Sindroma down
Sindroma downSindroma down
Sindroma down
 

Projekt ngrohja globale

 • 2. Pikat Kryesore: Cfare eshte 4 Realiteti i ngrohjes globale dhe Sondazhe 1 ngrohja globale? 5 Thenie per ngrohjen Karakteristikat e Globale 2 ngrohjes global Foto Cfare shkakton ngrohja 6 3 globale?
 • 3. Cfare eshte ngrohja Globale? Studimet shkencore mbi ngrohjen globale tregojnë se ky problem behet gjithnjë e me shqetësues nga dita në dite. Ndryshimet e klimës janë të verteta dhe sa vjen e rriten më tepër. Niveli i dioksidit të karbonit në ditët e sotme është rreth 30 % më i lartë se sa ka qenë përpara evoluimit të industrisë. Ajo që të bën më shumë përshtypje është shpejtësia me të cilën niveli i CO2 është rritur. Nga njohuritë gjeologjike të njeriut mbi botën për miliona vite bota kurrë nuk ka përjetuar një rritje aq të shpejte. Firma e influencës së njeriut është krejtësisht e dukshme. S'ka aspak dyshim që ne kemi krijuar ndryshime te atmosferës nga djegia e lendeve kimike dhe gazrave.
 • 4.
 • 5. Karakteristikat e ngrohjes Globale 1. Gjate 40 viteve të fundit temperatura është rritur rreth 0,2-0,3 °C. 2. Ngrohja në shekullin e 20'te është më e madhe nga të gjitha kohërat e 400-600 vitet e fundit. 3. 7 nga 10 vitet më të ngrohta të shekullit te 20'te janë ato të 90'tes. 4. Malet e akullta të poleve janë në levizje. 5. Akujt në polin e veriut kanë humbur rreth 40 % te trashësisë së tyre gjate 4 dekadave të fundit. 6. Niveli global i detarëve është rritur pothuajse 3 herë më shpejt në krahasim me 3000 vitet e fundit. 7. Studimet e shumta tregojnë se bimët dhe kafshët ndryshojnë numrin dhe sjelljen e tyre në bazë të ndryshimeve klimatike
 • 6.
 • 7. CFARE SHKAKTON NGROHJA GLOBALE Nëse ndotja kimike vazhdon pa u marrë masa kundër saj, ngrohja globale do kërcënoje shëndetin, qytetet, bregdetet, dhe të gjithat bukuritë natyrore apo krijimet e njeriut. Një potencial të madh në sëmundjet dhe vdekjet që kanë të bëjnë me nxehtësinë, gjithashtu një shtrirje më të gjerë te infeksioneve dhe sëmundjeve që transmetohet nga insekte dhe mikrobe në zona në të cilat më parë nuk kanë ekzistuar.
 • 8. Realiteti i Ngrohjes Globale Virtualisht në të gjitha sondazhet që janë bërë, një pjesë tepër e madhe beson se ngrohja globale është një problem i vërtete. Vetëm një pjesë tepër e vogël e publikut (me pak se çereku) dyshon në realitetin e ngrohjes globale
 • 9. Sondazhe Në Shtator 1998 Wirthlin sondazh 74 % shprehen Në Tetor 1997 Universiteti i besimin se ngrohja Ohio's të pyetur mbi idenë e globale është e temperaturës së globit të ngritur në mënyre graduale gjate 100 vërtete ndërkohe që viteve e fundit rezultoi në 77 % e 22 % thonë se nuk tyre të besojë së ky proces është i besojnë. mundur të jetë zhvilluar ndërkohë që 22 % e tyre thonë se mbase jo. Kështu që 74 % mendon se temperatura mesatare e globit të jetë në ngritje gjatë të ardhmes ndërkohë që 22 % mendon se nuk mundet.
 • 10. Në Korrik 1999 NBC News/Wall Street Në Gusht 2002 Në shtator 2002, Jurnal sondazh, vetëm Harris sondazh, 74 % është thëne të 11 % qëndruan në 72 % thuhet se "besoje që përhapja pozicionin që besojnë teorinë e e gazerave si "Shqetësimi për ngrohjes globale dioksidi i karbonit ngrohjen globale ndërkohe që 20 % po shkakton rritjen është i thuhet të mos e e temperaturës pajustifikueshëm. besojnë. Nga globale" ndërsa Dhjetori 1997 në 23 % nuk besonte përgjigje të të (Time/CNN) njëjtës pyetje 67 % thuhet të besojnë dhe 21 % jo.
 • 11. Pro shqetesimit te Kunder shqetesimit te Ngrohjes Globale ngrohjes Globale Tetor 1997 77 % 23 % Universiteti i Ohio's Në Shtator 1998 Wirthlin 74 % 26 % Në Korrik 1999 NBC 11 % 89 % News/Wall Street Jurnal Në Gusht 2002 Harris 72 % 28 % sondazh, Në shtator 2002 74 % 26 % (Time/CNN)
 • 12. Rritja e temperatures se deteve si pasoj e Ngrohjes Globale Mesatarja vjetore Mesatarja cdo 5vjet 7 6 5 4 3 2 1 0 -1 -2 1880 1900 1920 1940 1960 1980 2000 -3 -4
 • 13.
 • 14. Thenje per ngrohjen Globale “Faktet janë aty që ne kemi krijuar, njeriu ka krijuar,një plagë të vetë- shkaktuar nëpërmjet ngrohjes globale.” --Arnold Schwarzenegger--
 • 15. “I kemi kaluar pikat e majes, por nuk e kemi kaluar piken prej se ciles nuk ka kthim.Ende mund ti kthejme gjerat,por kjo kerkon nderrimin e drejtimit shume shpejte” --James Hansen-- “Paralajmërimet për ngrohjen globale kanë qenë jashtëzakonisht të qartë për një kohë të gjatë.Ne po përballemi me një krizë të klimës globale. Ne po hyjmë në një periudhë të pasojave” --JOHN MCCAIN--
 • 16.