SlideShare a Scribd company logo

Roli i elementeve ne organizmin tone

1

1 of 17
Download to read offline
Roli i elementeve ne organizmin tone
 Ne mendojme qe organizmi jone eshte I perbere nga
lende e ndryshme por nje rol te rendesishem e
perbejne edhe elemente kimike . Por ne=jekohesishte
ne na ngrihen shume pytje : kush jane keto elemente ?
C’ fare roli luajne ato ? Nga I marrim ne keto elemente
? Etj…
 Ushqimi i bimëve përfshin elementë kimikë nga përbërja e të cilëve
lindin molekula të lëndëve të ndryshme. Nga këta elementë, më të
rëndësishmit për organizmin e njeriut janë:
kaliumi, nitrogjeni (azoti), fosfori, kalciumi, magneziumi, hekuri dhe
sulfuri, nga të cilët ekzistenca e tre elementëve kalium, nitrogjen dhe
fosfor janë mëse të domosdoshme. Në tokë gjenden elemente të tjerë
që kanë rëndësi jetike për trupin e bimës. Nga këta elementë, më të
rëndësishmit janë: jodi, natriumi, nikeli, bakri, magneziumi dhe
siliciumi. Sasia e tyre në tokë gjithmonë është e mjaftueshme, sepse
bimët thithin vetëm një pjesë shumë të vogël të tyre. Për t’u habitur
është fakti se të gjithë këta elementë në masa të përcaktuara (mikro-
mili dhe gramë) ndodhen në trup dhe çrregullimi i sasisë së secilit prej
tyre do të sillte moskoordinim midis pjesëve të trupit të njeriut, të cilat
mund edhe të dëmtoheshin. Gjithashtu, vlen për t’u theksuar se përveç
elementëve të lartpërmendur ka edhe elementë të tjerë të ndryshëm, që
ndodhen edhe në tokë por edhe në trup. Më poshtë po përmendim
elementët më të rëndësishëm.
 Kaliumi (K)
Është elementi më i bollshëm në qelizë. Trupi
përmban rreth 250 miligramë kalium. Qeliza luan një
rol të rëndësishëm në reagimet energjike, sintezën e
proteinave, si dhe në ruajtjen e ekuilibrit të acideve në
trup. Megjithëse është e nevojshme ekzistenca e
kaliumit në regjimin ushqimor, informacioni lidhur
me nevojën e sasisë minimale të tij është i paktë. Por
studimet shkencore tregojnë se ushqimet bimore janë
të pasura me këtë element. Kaliumin e gjejme te
banania ,pjepri,sallatori etj.
 Natriumi (Na)
Është elementi më i bollshëm në likuidin (lëngun) e
jashtëm të qelizave. Si një elektrolit në likuidet jashtë
qelizës, natriumi ndihmon në ruajtjen e presionit
osmotik jashtë membranës së qelizës dhe ka një
ndikim të njëjtë si kaliumi brenda qelizës për ruajtjen
natyrale të balancës së ujit. Nevoja ditore për të është
llogaritur nga 3 në 7 gr. Natriumin ne mund ta gjejme
te : dritherat, pjeshka,qepa, pijet energjike etj.
 Hekuri (Fe)
Është metali (element) më i bollshëm i trupit dhe përbën
rreth 0.004 për qind të peshës trupore. Në mënyrë të
natyrshme, sasia e tij varion nga 3 në 5 gr. Por edhe kjo
është e ndryshueshme, sepse varet nga mosha, gjinia,
madhësia, shëndeti dhe sasia e rezervuar e tij në trup. Në të
vërtetë, hekuri është një lëndë me ngjyrë gjaku që
transporton oksigjen të mjaftueshëm për frymëmarrje dhe
gaz karbonik (dioksid karboni) nga qelizat në mushkëri.
Çdo ditë, trupi ynë me anë të ushqimit përfiton 10 deri 30
miligramë hekur. ne e marrim hekurin nga : perimet e
ndryshme , si she nga prodhime e qumshit apo te mishit .
Ad

Recommended

Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
 
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutLejdia Pashaj
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreFranceskasita
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliirena kotobelli
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeErvis Duti
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 

More Related Content

What's hot

Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë Esmer Alda
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Egla Mërzheku
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Projekt 2
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2Mersi
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMAltin Emiri
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME gregorjupa
 

What's hot (20)

Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Projekt 2
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
 

Viewers also liked

Kimia
KimiaKimia
KimiaHome
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
 
PROJEKT EDUKATE NXENESI EDIONIS BOBOCI
PROJEKT EDUKATE NXENESI EDIONIS BOBOCIPROJEKT EDUKATE NXENESI EDIONIS BOBOCI
PROJEKT EDUKATE NXENESI EDIONIS BOBOCIGeewa Pool
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
EnzimatAn An
 
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina#MesueseAurela Elezaj
 
Sistemet zgjedhore nder vite ne Shqiperi
Sistemet zgjedhore nder vite ne ShqiperiSistemet zgjedhore nder vite ne Shqiperi
Sistemet zgjedhore nder vite ne ShqiperiKlea Vyshka
 
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Eva Ciciku
 
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dheTë drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhekulla 2010
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
BAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNE
BAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNEBAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNE
BAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNEErmir Kuta
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetKorba Ferizaj
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetBurim Derveni
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiUeda Rrukaj
 

Viewers also liked (15)

Kimia
KimiaKimia
Kimia
 
Proteinat
ProteinatProteinat
Proteinat
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
 
PROJEKT EDUKATE NXENESI EDIONIS BOBOCI
PROJEKT EDUKATE NXENESI EDIONIS BOBOCIPROJEKT EDUKATE NXENESI EDIONIS BOBOCI
PROJEKT EDUKATE NXENESI EDIONIS BOBOCI
 
Enzimat
EnzimatEnzimat
Enzimat
 
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
 
Sistemet zgjedhore nder vite ne Shqiperi
Sistemet zgjedhore nder vite ne ShqiperiSistemet zgjedhore nder vite ne Shqiperi
Sistemet zgjedhore nder vite ne Shqiperi
 
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
 
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dheTë drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
BAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNE
BAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNEBAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNE
BAKTERET DHE SEMUNDJET QE SHKAKTOJNE
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 

Similar to Roli i elementeve ne organizmin tone

Similar to Roli i elementeve ne organizmin tone (17)

Kimi
KimiKimi
Kimi
 
PROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptx
 
kimi
kimi kimi
kimi
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
 
Kimi.....
Kimi.....Kimi.....
Kimi.....
 
Nutricioni
NutricioniNutricioni
Nutricioni
 
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
 
Dietologji
DietologjiDietologji
Dietologji
 
KIMI
KIMIKIMI
KIMI
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
 
Food
FoodFood
Food
 
Enxhi shatku
Enxhi shatkuEnxhi shatku
Enxhi shatku
 
Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
 
Ushqyerja
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
 

More from Klodjan Hoxha

More from Klodjan Hoxha (20)

Global warming k h
Global warming k hGlobal warming k h
Global warming k h
 
Ylberi
YlberiYlberi
Ylberi
 
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
 
Klasa ime 4 -a
Klasa ime 4 -aKlasa ime 4 -a
Klasa ime 4 -a
 
Në kohën e lirë
Në kohën e lirëNë kohën e lirë
Në kohën e lirë
 
Hematomatt
HematomattHematomatt
Hematomatt
 
Uji ne natyrre
Uji ne natyrreUji ne natyrre
Uji ne natyrre
 
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptareTrazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
 
Trashgimia kulturorrre
Trashgimia kulturorrreTrashgimia kulturorrre
Trashgimia kulturorrre
 
Transporti
Transporti Transporti
Transporti
 
Traditat dhe zakonetshkodranee
Traditat dhe zakonetshkodraneeTraditat dhe zakonetshkodranee
Traditat dhe zakonetshkodranee
 
Titaniku ship
Titaniku shipTitaniku ship
Titaniku ship
 
Think greeenn
Think greeennThink greeenn
Think greeenn
 
Teknologjia e funditt
Teknologjia e fundittTeknologjia e funditt
Teknologjia e funditt
 
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
 
Rrufeja
Rrufeja Rrufeja
Rrufeja
 
Rrufeja x
Rrufeja x Rrufeja x
Rrufeja x
 
Reklama
Reklama Reklama
Reklama
 
Projekt matematik derivatet
Projekt matematik derivatet Projekt matematik derivatet
Projekt matematik derivatet
 
Ngroohja globale
Ngroohja globaleNgroohja globale
Ngroohja globale
 

Roli i elementeve ne organizmin tone

 • 2.  Ne mendojme qe organizmi jone eshte I perbere nga lende e ndryshme por nje rol te rendesishem e perbejne edhe elemente kimike . Por ne=jekohesishte ne na ngrihen shume pytje : kush jane keto elemente ? C’ fare roli luajne ato ? Nga I marrim ne keto elemente ? Etj…
 • 3.  Ushqimi i bimëve përfshin elementë kimikë nga përbërja e të cilëve lindin molekula të lëndëve të ndryshme. Nga këta elementë, më të rëndësishmit për organizmin e njeriut janë: kaliumi, nitrogjeni (azoti), fosfori, kalciumi, magneziumi, hekuri dhe sulfuri, nga të cilët ekzistenca e tre elementëve kalium, nitrogjen dhe fosfor janë mëse të domosdoshme. Në tokë gjenden elemente të tjerë që kanë rëndësi jetike për trupin e bimës. Nga këta elementë, më të rëndësishmit janë: jodi, natriumi, nikeli, bakri, magneziumi dhe siliciumi. Sasia e tyre në tokë gjithmonë është e mjaftueshme, sepse bimët thithin vetëm një pjesë shumë të vogël të tyre. Për t’u habitur është fakti se të gjithë këta elementë në masa të përcaktuara (mikro- mili dhe gramë) ndodhen në trup dhe çrregullimi i sasisë së secilit prej tyre do të sillte moskoordinim midis pjesëve të trupit të njeriut, të cilat mund edhe të dëmtoheshin. Gjithashtu, vlen për t’u theksuar se përveç elementëve të lartpërmendur ka edhe elementë të tjerë të ndryshëm, që ndodhen edhe në tokë por edhe në trup. Më poshtë po përmendim elementët më të rëndësishëm.
 • 4.  Kaliumi (K) Është elementi më i bollshëm në qelizë. Trupi përmban rreth 250 miligramë kalium. Qeliza luan një rol të rëndësishëm në reagimet energjike, sintezën e proteinave, si dhe në ruajtjen e ekuilibrit të acideve në trup. Megjithëse është e nevojshme ekzistenca e kaliumit në regjimin ushqimor, informacioni lidhur me nevojën e sasisë minimale të tij është i paktë. Por studimet shkencore tregojnë se ushqimet bimore janë të pasura me këtë element. Kaliumin e gjejme te banania ,pjepri,sallatori etj.
 • 5.  Natriumi (Na) Është elementi më i bollshëm në likuidin (lëngun) e jashtëm të qelizave. Si një elektrolit në likuidet jashtë qelizës, natriumi ndihmon në ruajtjen e presionit osmotik jashtë membranës së qelizës dhe ka një ndikim të njëjtë si kaliumi brenda qelizës për ruajtjen natyrale të balancës së ujit. Nevoja ditore për të është llogaritur nga 3 në 7 gr. Natriumin ne mund ta gjejme te : dritherat, pjeshka,qepa, pijet energjike etj.
 • 6.  Hekuri (Fe) Është metali (element) më i bollshëm i trupit dhe përbën rreth 0.004 për qind të peshës trupore. Në mënyrë të natyrshme, sasia e tij varion nga 3 në 5 gr. Por edhe kjo është e ndryshueshme, sepse varet nga mosha, gjinia, madhësia, shëndeti dhe sasia e rezervuar e tij në trup. Në të vërtetë, hekuri është një lëndë me ngjyrë gjaku që transporton oksigjen të mjaftueshëm për frymëmarrje dhe gaz karbonik (dioksid karboni) nga qelizat në mushkëri. Çdo ditë, trupi ynë me anë të ushqimit përfiton 10 deri 30 miligramë hekur. ne e marrim hekurin nga : perimet e ndryshme , si she nga prodhime e qumshit apo te mishit .
 • 7.  Azoti (N) Organizmi ynë përmban sasi të mëdha azoti, i cili luan një rol kryesor në strukturën e proteinave. Në përbërjen e trupit të njeriut, azoti merrë pjesë me 3% dhe është kryesisht si element kryesor i ndërtimeit të muskujve. Azoti është element kryesor në përbërjen i ajrit prandaj ne mund ta marrim azotin drejperdrejte nga ajri.
 • 8.  Fosfori (P) Luan një rol kryesor në organizmin e njeriut, kryesisht në procesin e marrjes apo të çlirimit të energjive të organizmit.ne e gjejme te rrepat , lengu I portokallit, bizelja , fiku , peshku etj.
 • 9.  Kalciumi (Ca) Është një element mineral që përbën 1.5 deri në 2 për qind të peshës së trupit te personat e rritur. Nga kjo sasi, 99 për qind e kalciumit gjendet në kocka dhe te dhëmbët.ate e gjejme te prodhimet e qumshtit, cokollata , brokoli spinaq . etj
 • 10.  Magneziumi (Mg) Në momentet e lindjes, në trupin e njeriut ndodhet 0.5 gr, ndërsa në moshë të rritur në trup ai ka një sasi 21– 28 gr, ku 50-60 për qind ndodhet në kocka dhe roli. Në trupin e njeriu normal magnezi paraqitet me një përqindje prej afro 0,15 %. Kjo sasi përkujdeset për forcimin dhe ruajtjen e imunitetit dhe gjallërimin e nervave dhe turrjen e muskujve. Ate e gjejme frutat e thata , geshtenjat etj. Njekosisht e gjejme edhe ne forme vitamine .
 • 11.  Sulfuri (S) Përbën 0.25 për qind të peshës trupore të njeriut dhe ndodhet në çdo qelizë të trupit të njeriut. Më tepër ndodhet në flokë, lëkurë dhe thonj. Sulfuri vepron si një element antihelmues, duke u përzier me përbërësit helmues dhe i shndërron ata në të padëmshëm apo i eliminon plotësisht. Ate e gjeme te veza , hurdhra
 • 12.  Jodi (I) Në organizëm ndodhet rreth 15–23 miligramë jod. Nëse ushqehet larva me jod, ajo do të kthehej në bretkose.. Ai ndodhet në të gjitha qelizat e trupit, por 70–80 për qind e sasisë së jodit ndodhet në gjëndrat e tiroideve. Kjo lëndë është pjesërisht në formën e hormoneve të trioksinës që sintetizohet nga gjëndra e tiroideve dhe luan një rol të rëndësishëm në forcimin dhe metabolizmin e trupit. Në trupin e njeriut ka më pak se një majë (0.00004%) luge jod, megjithatë pa të do të vdiste njeriu.
 • 13.  Bakri (Cu) Njihet si pjesa më e rëndësishme e shumë enzimave. Luan një rol mjaft të rëndësishëm në pengimin e pakësimit të sasisë së gjakut në trup. Fëmijët kanë nevojë jetike për këtë përbërës, i cili ndodhet në sasi të konsiderueshme te produkti i qumështit.
 • 14.  Uji Uji është elementi më i rëndësishëm që ndodhet në tokë, i cili luan një rol kryesor në transportimin e elementeve bazë në qelizat e bimëve. Përbën 60 për qind të peshës trupore. Uji cilësohet ndryshe si elementi jetik i gjallesave. Ai është përbërësi kryesor i urinës dhe plazmës së gjakut. Pa te nuk mund te jetojme nese mund te rrime 48 ore pa buk pa uje nuk mund te rrime as 24 ore.
 • 15.  Gazrat Dioksidi i karbonit dhe oksigjeni ndodhen në sasi të ndryshme në tokë. Këto dy lloj gazrash (në sasi të përcaktuara) gjenden në gjak dhe qeliza, duke luajtur një rol kryesor në procesin e frymëmarrjes që është po ai proces i shkëmbimit të oksigjenit dhe dioksidit të karbonit ndërmjet atmosferës dhe qelizave të trupit.
 • 16.  Keto jane disa nga elementet me te rendesishem ne organizmin tone . Pa keto elemente ne nuk mund te jetojme ose mund te na shfaqen probleme te ndryshme .  Burimet e informacionit :  Google  Libri I jetes  Libri mjrksise 2
 • 17.  LORENC PECA  &  BLERIM BRAIMLLARI