SlideShare a Scribd company logo
1 of 21
PROJEKT
Biologji 
Tema/ Nentema
• Nje teresi e vetme ne funksionimin dhe
bashkepunimin e organeve te
ndyshme.
• Anomalite qe prekin aparatin e
ekskretimit dhe riprodhimit.
Objektivat:
• 1)Te pershkruajm disa nga crregullimet
me te shpeshta te aparatit te ekskretimit
• 2) Te shpjegojme disa nga shkaqet dhe
pasojat e crregullimit qe prekin aparatin e
ekskretimit
• 3)Te ndergjegjesohemi per menyrat e
mbrojtjes diagnostikimit dhe kurimit te
aparatit te ekskretimit
Per cfare sherben
aparati I ekskretimit?
• Aparati I ekskretimit
sherben per nxjerrjen
jashte te lendeve te
teperta dhe
produkteve
perfundimtare te
organizmit ne
mjedisin e jashtem
Pjeset perberese te
aparatit te ekskretimit.
Aparati I ekskretimit
perbehet nga:
Veshka
Ureteret,
Fshikeza e urines
Uretra
1) Dy veshkat: këto janë organe ekskretore të cilat
pastrojnë gjakun nëpërmjet filtrimit të mbeturinave dhe
sasisë së tepërt të ujit.
2) Dy ureterët: tuba muskulorë të cilët shtyjnë urinën
nga veshkët në fshikëz.
3) Fshikëza urinare: rezervuar i urinës. Fshikëza është
e mbuluar me muskuj të cilat kontraktohen me qëllim që
të zbrazin atë.
4) Uretra: kanal nëpërmjet të cilit kalon urina kur nxjerret
nga fshikëza. Vrima e tij është e quajtur “meatus
urinaris”. Tek femrat gjatësia e uretrës është nga 3 deri
në 5 centimetra dhe ka hapjen në vulvë. Tek meshkujt,
gjatësia e uretrës është midis 15 deri në 22 cm, dhe
hapja e tij është në glans penis (majën e penisit).
• 5) Sfinkterët e brendshëm dhe të jashtëm: janë
muskuj me formë unazore të cilët tkuren rreth uretrës.
Ato normalisht janë të tkurur duke mbyllur në këtë
mënyrë kanalin për të mos lejuar rrjedhjen e urinës. Ato
veprojnë si dyer automatike të cilat në momentin e duhur
hapen dhe mundësojnë urinimin. Sfinkteri i brendshëm
është i vendosur në qafën e fshikëzës, në vendin prej
nga fillon uretra. Sfinkteri i jashtëm gjendet në majë ose
në pjesën e sipërme të uretrës. Tek meshkujt, ai rrethon
uretrën menjëherë nën prostatë. Tek femrat, ai ndodhet
në një të tretën e sipërme të uretrës. Kur nuk ka dëmtim
të palcës kurrizore, sfinkteri i jashtëm është nën
kontrollin e vullnetshëm dhe mundëson kontrollimin e
urinimit.
Veshka
• Veshka, organ me disa funksione, luan rol themelor
rregullues në shumicën e kafshëve, duke përfshirë
vertebrorët dhe disa jovertebrorë. Veshkat janë të
domosdoshme për funksionimin e sistemit urinar dhe
kryejnë edhe funksione homeostatike të tilla si
rregullimin e elektroliteve, dhe rregullimin e presionit të
gjakut (përmes ruajtjes së ekuilibrit kripë-ujë). Ato i
shërbejnë trupit si një filtër natyror i gjakut, dhe heqjen e
mbeturinave të cilat devijohen në fshikëzën e urinës. Në
prodhimin e urinës, veshkat nxjerrin mbeturina të tilla si
ure dhe amoniak. Veshkat gjithashtu janë përgjegjëse
për rithithjen e ujit, glukozës, dhe aminoacideve. Ato
gjithashtu prodhojnë hormone, duke përfshirë
kalçitriol, reninë, dhe eritropoetinë.
Struktura (fig.slide 11)
Veshka ka një strukturë në formën e një fasuleje. Çdo
veshkë ka sipërfaqe konkave dhe konvekse. Sipërfaqja
konkave, gjiri është pika në të cilën hyn në veshkë
arteria veshkore dhe dalin vena veshore dhe ureteri.
Veshka është e rrethuar nga inde të forta fibroze,
kapsula veshkore, e cila në vetvete është e rrethuar nga
një shtresë dhjami.Veshka është përafërsisht 11-14 cm e
gjatë, 6 cm e gjerë dhe 4 cm e trashë.
1. Piramida Renale • 2. Arteria Interlobulare • 3. Arteria
Renale • 4. Vena Renale • 5. Hilumi (Hyrja) • 6. Hapësira
Renale • 7. Ureteri • 8. Xhep i vogël • 9. Kapsula
Renale • 10. Kapsula Renale e Poshtme • 11. Kapsula
Renale e Sipërme • 12. Vena Interlobulare • 13. Nefroni •
14. Xhep i Vogël • 15. Xhep i Madh • 16. Tubi Renal •
17. Kollona Renale
Struktura
Nefroni
• Nefroni eshte njesia baze strukturore dhe funksionale e
veshkaveFunksioni I saj kyresor eshte per te rregulluar
perqendrimin e ujit si dhe te substancave te tretshme. Një nefrone
eliminon mbeturinat nga trupi, rregullon volumin e gjakut dhe
presionin e gjakut, kontrollon nivelet e elektroliteve dhe
metaboliteve, dhe rregullon pH të gjakut. Funksionet e tij janë jetike
për jetën dhe janë të rregulluara.Në njerëzit, një veshkë normale
përmban 800.000 në 1.5 milionë nefrone
• Pjeset perberese: Glomerula(1lemsh me arterie(.Kapsula e
baumanit dhe tubi I nefronit,(1-Pjesa fillestare,2-Kthesat e Henlit 3-
Pjesa Fundore)
Guri ne Veshka
Nje gur i veshkave eshte nje pjese e forte materiali qe formohet ne
veshke nga substancat qe ndodhen ne urine . Ai mund te jete i
vogel sa nje kokerr rere ose mund te jete i madh sa nje perle.
Shumica e gureve tne veshka dalin nga organizmi pa ndihmen e
mjekut. Por ka raste qe guri nuk del. Ngec ne kanalinm urinar duke
bllokuar rrjedhjen e urines dhe duke sjell shume dhimbje..
Keto jane disa nga shenjat e gureve te veshkave qe kane nevoje
per ndihmen e doktorit
1.Dhimbje ekstreme ne shpine dhe ne ane qe nuk largohet
2.Gjak ne urina
3.Temperature dhe te dridhura
4.Te vjella
5.Nje ndjesi djegjeje gjate urinimit
Menyrat e diagnostikimit
1)Menyrat dietike(Sic jan pijet dijetike dhe ushqimet e ndryshme )
2)Analiza me letera reactive kur kemi gjak gjat urinimit.
3)Radiografija,Tomografija
4)urolografia nder venoze
5)Skaner dhe IRM
6)Operacioni perkuttan
7)Te ushqehemi sipas ushqimeve qe rekomandohen nga
doktoret(perimet,frutat,duhet ulur sasia e ushqimeve me
protein,duhet te kemi nje konsumim te reduktuar te kripes,)
Infeksioni I aparatit te ekskretimit
• Infeksioni i aparatit te ekskrerimit eshte lloji i dyte me i zakonshem i
infeksionit qe ndodh ne organizmin tone.Nqs ju vereni simptomat e
meposhtme ju mund te keni infeksion te aparatit te ekskretimit :
• 1.Dhimbje ose djegje kur perdorni banjon
• 2.Temperature Lodhje dhe dridhje
• 3.Nevoje per ta perdorur shpesh banjon
4.Ere e keqe e urines
• 5.Vjellje ose dhimbje kurrizi
Nese mendoni se keni nje infeksion te aparatit te ekskretimit eshte e
rendesishme qe te vizitoheni nga doktori . Doktori mund ta testoje
nqs ju keni nje infeksin duke testuar nje monster te urines suaj .
Trajtimi me ilace kunder infeksionit do ta sheroje shpesh brenda 2
diteve.
Kanceri I veshkave
• Ju keni 2 veshka ato jane 2 organe me masen e grushtit qe
ndodhen ne te dy anet e shtylles kurrizore mbi bel. Tubat brenda
filtrojne dhe pastrojne gjakun Duke nxjerre jasht produktet e
demshme ne formen e urines. Kanceri i veshkave formohet ne
rreshtimin e tubave te vegjel brenda veshkave . Kjo gje ndosh me
shpesh tek personat mbi 40 vjec. Disa nga faktoret per zhvillimin e
kancerit te veshkave jane pirja duhanit faktore te caktuar gjenetike
dhe keqperdorimi i ilaceve per qetesimin e dhimbjeve per nje kohe
te gjate.
Disa nga simptomat e kacerit ne veshka jane :
1.Gjaku ne urine
2.Nje gunge mbi bark
3.Humbje pashpjegueshme peshe
4.Dhimbje ne ane
5.Humbje oreksit
Mjekimi vaert nga mosha shendeti ne pergjithsi dhe sa i avacuar
eshte kanceri . Kjo mund te perfshije operacion kimioterapi rrezatim
ose terapi biologjike
Kisti
Nje kist eshte nje qese e mbushur me leng . Ka 2 lloje te kisteve ne veshka.
Semundja e polikisteve te veshkave trashegohet ne familje.Ne semundje e
PKD kistet zene vendin e indeve normale.Ato zgjerojne veshkat duke i bere
ato te punojne keq dhe duke sjelle deshtimin e veshkave.Kur semundja
PKD ben qe feshka te mosfunksionoje gje qe ndosh pas shume vitesh
pacienti ka nevoje per dialize ose transplant veshkash.Gati gjysma e
njerzve qe kane llojin me te zakonshem te PKD perfundojne duke mod i
funksionuar veshkat.PKd shkakton kiste edhe ne pjese te tjera te trupit sic
eshte melcia .
Disa nga simptomat e PKD jane :
1.Dhimbje ne shpine
2. Dhimbje koke
3.Gjak ne urine
4.INfeksion ne fshikezen e urines
Doktoret e diagnostikojne PKd me ane te testeve me imazh dhe me historine e
familjes. TRajtimet perfshijen ilace dhe kur njerzve me PKD nuk i
funksionojne me veshkat dialize dhe transplant veshkash
Kanceri ne fshikezen e urines
Fshikëza e Urinës është një organ ku depozitohet urina që vjen nga të
dy veshkat me anë të kanaleve urinare. Ajo ka formën e një sfere.
Kancerit të dëmshëm (malign) që shkaktohet në sipërfaqen e
brendshme të këtij organi u thonë kanceri i fshikëzës së urinës.
Kanceri i fshikëzës vërehet më tepër tek meshkujt se sa tek femrat.
Ndër arsyet kryesore që dihen se e shkaktojnë këtë kancer janë
pirja e duhanit dhe kontakti me lëndët kimike të punonjësve nëpër
disa fabrika.
Simptomat:
1-Uriniim I dhembshem me gjak si dhe me copeza te mpiksura
gjaku.
2-Urinim I vazhdushem me dhimbje ose dhimbje ne fund te procesit te
urinimit
3-Ne disa raste gjaku nuk vereht me sy por konstatohet ne analizat e
urines.
Si behet diagnostikimi?
• Diagnostikimi i masës tek fshikëza e urinës mund të
bëhet lehtë nëpërmjet të ekografisë (Ultrasonografisë)
abdominale ose e sistemit urinar. Kjo analizë bëhet
lehtësisht pa bërë përgatitje. Përveç kësaj duke injektuar
ilaç në damar, në pjesët e sipërme dhe të poshtme të
barkut mund të bëhet tomografia kompjuterike. Vetëm se
ngandonjëherë këto analiza nuk japin rezultate bindëse
prandaj në këto raste përdoret diagnostikimi nëpërmjet
të hyrjes nga vrima urinare në fshikëzën e urinës me një
sistem me kamera dhe video dhe vëzhgimin nga brenda
të fshikëzës (Endoskopi=cistoskopi).
PUNOI:
UEDA RRUKAJ XI-11

More Related Content

What's hot

Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike Dritan Baha
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreFranceskasita
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Algat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyreAlgat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyreG. Muça
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Fleurati
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
 
Zbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatimZbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatimira_123
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxSalviAlmadhi2
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet16211903
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri romina balla
 
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikSeptic Flesh
 

What's hot (20)

Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
 
elementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Algat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyreAlgat dhe karakteristikat e tyre
Algat dhe karakteristikat e tyre
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Zbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatimZbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatim
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Siguria rrugore
Siguria rrugoreSiguria rrugore
Siguria rrugore
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
 

Viewers also liked

Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeEniLikaj
 
Dituri 5 Liber mesuesi
Dituri 5 Liber mesuesiDituri 5 Liber mesuesi
Dituri 5 Liber mesuesiValbona Imeraj
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKlarisa Klara
 
Sjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveSjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveKe Keiss
 

Viewers also liked (7)

Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukjeBimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
Bimet dhe kafshet ne rrezik zhdukje
 
Dituri 5 Liber mesuesi
Dituri 5 Liber mesuesiDituri 5 Liber mesuesi
Dituri 5 Liber mesuesi
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Bota ujore
Bota ujoreBota ujore
Bota ujore
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Sjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheveSjellja e kafsheve
Sjellja e kafsheve
 

Similar to Projekt biologji

ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptxANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptxHouseXpanse
 
Insuficienca renale
Insuficienca renaleInsuficienca renale
Insuficienca renaleErzana Bakiu
 
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJITTERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJITMarjan DODAJ
 
Transplanti i veshkes
Transplanti i veshkesTransplanti i veshkes
Transplanti i veshkesElmaIljazi
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri elonaharizi
 
BIOKIMI KLINIKE ME HEMATOLOGJI
BIOKIMI KLINIKE ME HEMATOLOGJIBIOKIMI KLINIKE ME HEMATOLOGJI
BIOKIMI KLINIKE ME HEMATOLOGJIThe Pharmacist
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor D. Sh
 
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXJoana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXlira kuca
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Denis Lezo
 
tretesirat-intravenoze-fiziologjike-dhe-roli-i-tyre-
 tretesirat-intravenoze-fiziologjike-dhe-roli-i-tyre- tretesirat-intravenoze-fiziologjike-dhe-roli-i-tyre-
tretesirat-intravenoze-fiziologjike-dhe-roli-i-tyre-axheta axheta
 
Insuficienca renale
Insuficienca renaleInsuficienca renale
Insuficienca renaleErzana Bakiu
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 

Similar to Projekt biologji (20)

ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptxANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
ANATOMIA E PERGJITHSME E SISTEMIT URINAR.pptx
 
Presentation1
Presentation1 Presentation1
Presentation1
 
Insuficienca renale
Insuficienca renaleInsuficienca renale
Insuficienca renale
 
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJITTERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
TERAPIA E MAHNITSHME - PIRJA E UJIT
 
literatur krimianlistik
literatur krimianlistikliteratur krimianlistik
literatur krimianlistik
 
Transplanti i veshkes
Transplanti i veshkesTransplanti i veshkes
Transplanti i veshkes
 
Pankreatiti Akut
Pankreatiti AkutPankreatiti Akut
Pankreatiti Akut
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
 
BIOKIMI KLINIKE ME HEMATOLOGJI
BIOKIMI KLINIKE ME HEMATOLOGJIBIOKIMI KLINIKE ME HEMATOLOGJI
BIOKIMI KLINIKE ME HEMATOLOGJI
 
APENDECITI AKUT,,
APENDECITI AKUT,,APENDECITI AKUT,,
APENDECITI AKUT,,
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
 
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IXJoana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
Joana Dervishaj sistemet qelizore shkolla"Albanet"klasa IX
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
 
Index
IndexIndex
Index
 
tretesirat-intravenoze-fiziologjike-dhe-roli-i-tyre-
 tretesirat-intravenoze-fiziologjike-dhe-roli-i-tyre- tretesirat-intravenoze-fiziologjike-dhe-roli-i-tyre-
tretesirat-intravenoze-fiziologjike-dhe-roli-i-tyre-
 
TK
TKTK
TK
 
Insuficienca renale
Insuficienca renaleInsuficienca renale
Insuficienca renale
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 

More from Ueda Rrukaj

More from Ueda Rrukaj (7)

Projekt matematike
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
 
Projekt kimi
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Projekt anglisht
Projekt anglishtProjekt anglisht
Projekt anglisht
 
Projekt fizike
Projekt fizikeProjekt fizike
Projekt fizike
 
Projekt qytetari
Projekt qytetariProjekt qytetari
Projekt qytetari
 
Projekt karrier
Projekt karrierProjekt karrier
Projekt karrier
 

Projekt biologji

 • 2. Tema/ Nentema • Nje teresi e vetme ne funksionimin dhe bashkepunimin e organeve te ndyshme. • Anomalite qe prekin aparatin e ekskretimit dhe riprodhimit.
 • 3. Objektivat: • 1)Te pershkruajm disa nga crregullimet me te shpeshta te aparatit te ekskretimit • 2) Te shpjegojme disa nga shkaqet dhe pasojat e crregullimit qe prekin aparatin e ekskretimit • 3)Te ndergjegjesohemi per menyrat e mbrojtjes diagnostikimit dhe kurimit te aparatit te ekskretimit
 • 4.
 • 5. Per cfare sherben aparati I ekskretimit? • Aparati I ekskretimit sherben per nxjerrjen jashte te lendeve te teperta dhe produkteve perfundimtare te organizmit ne mjedisin e jashtem Pjeset perberese te aparatit te ekskretimit. Aparati I ekskretimit perbehet nga: Veshka Ureteret, Fshikeza e urines Uretra
 • 6. 1) Dy veshkat: këto janë organe ekskretore të cilat pastrojnë gjakun nëpërmjet filtrimit të mbeturinave dhe sasisë së tepërt të ujit. 2) Dy ureterët: tuba muskulorë të cilët shtyjnë urinën nga veshkët në fshikëz. 3) Fshikëza urinare: rezervuar i urinës. Fshikëza është e mbuluar me muskuj të cilat kontraktohen me qëllim që të zbrazin atë. 4) Uretra: kanal nëpërmjet të cilit kalon urina kur nxjerret nga fshikëza. Vrima e tij është e quajtur “meatus urinaris”. Tek femrat gjatësia e uretrës është nga 3 deri në 5 centimetra dhe ka hapjen në vulvë. Tek meshkujt, gjatësia e uretrës është midis 15 deri në 22 cm, dhe hapja e tij është në glans penis (majën e penisit).
 • 7. • 5) Sfinkterët e brendshëm dhe të jashtëm: janë muskuj me formë unazore të cilët tkuren rreth uretrës. Ato normalisht janë të tkurur duke mbyllur në këtë mënyrë kanalin për të mos lejuar rrjedhjen e urinës. Ato veprojnë si dyer automatike të cilat në momentin e duhur hapen dhe mundësojnë urinimin. Sfinkteri i brendshëm është i vendosur në qafën e fshikëzës, në vendin prej nga fillon uretra. Sfinkteri i jashtëm gjendet në majë ose në pjesën e sipërme të uretrës. Tek meshkujt, ai rrethon uretrën menjëherë nën prostatë. Tek femrat, ai ndodhet në një të tretën e sipërme të uretrës. Kur nuk ka dëmtim të palcës kurrizore, sfinkteri i jashtëm është nën kontrollin e vullnetshëm dhe mundëson kontrollimin e urinimit.
 • 8.
 • 9. Veshka • Veshka, organ me disa funksione, luan rol themelor rregullues në shumicën e kafshëve, duke përfshirë vertebrorët dhe disa jovertebrorë. Veshkat janë të domosdoshme për funksionimin e sistemit urinar dhe kryejnë edhe funksione homeostatike të tilla si rregullimin e elektroliteve, dhe rregullimin e presionit të gjakut (përmes ruajtjes së ekuilibrit kripë-ujë). Ato i shërbejnë trupit si një filtër natyror i gjakut, dhe heqjen e mbeturinave të cilat devijohen në fshikëzën e urinës. Në prodhimin e urinës, veshkat nxjerrin mbeturina të tilla si ure dhe amoniak. Veshkat gjithashtu janë përgjegjëse për rithithjen e ujit, glukozës, dhe aminoacideve. Ato gjithashtu prodhojnë hormone, duke përfshirë kalçitriol, reninë, dhe eritropoetinë.
 • 10. Struktura (fig.slide 11) Veshka ka një strukturë në formën e një fasuleje. Çdo veshkë ka sipërfaqe konkave dhe konvekse. Sipërfaqja konkave, gjiri është pika në të cilën hyn në veshkë arteria veshkore dhe dalin vena veshore dhe ureteri. Veshka është e rrethuar nga inde të forta fibroze, kapsula veshkore, e cila në vetvete është e rrethuar nga një shtresë dhjami.Veshka është përafërsisht 11-14 cm e gjatë, 6 cm e gjerë dhe 4 cm e trashë. 1. Piramida Renale • 2. Arteria Interlobulare • 3. Arteria Renale • 4. Vena Renale • 5. Hilumi (Hyrja) • 6. Hapësira Renale • 7. Ureteri • 8. Xhep i vogël • 9. Kapsula Renale • 10. Kapsula Renale e Poshtme • 11. Kapsula Renale e Sipërme • 12. Vena Interlobulare • 13. Nefroni • 14. Xhep i Vogël • 15. Xhep i Madh • 16. Tubi Renal • 17. Kollona Renale
 • 12.
 • 13. Nefroni • Nefroni eshte njesia baze strukturore dhe funksionale e veshkaveFunksioni I saj kyresor eshte per te rregulluar perqendrimin e ujit si dhe te substancave te tretshme. Një nefrone eliminon mbeturinat nga trupi, rregullon volumin e gjakut dhe presionin e gjakut, kontrollon nivelet e elektroliteve dhe metaboliteve, dhe rregullon pH të gjakut. Funksionet e tij janë jetike për jetën dhe janë të rregulluara.Në njerëzit, një veshkë normale përmban 800.000 në 1.5 milionë nefrone • Pjeset perberese: Glomerula(1lemsh me arterie(.Kapsula e baumanit dhe tubi I nefronit,(1-Pjesa fillestare,2-Kthesat e Henlit 3- Pjesa Fundore)
 • 14. Guri ne Veshka Nje gur i veshkave eshte nje pjese e forte materiali qe formohet ne veshke nga substancat qe ndodhen ne urine . Ai mund te jete i vogel sa nje kokerr rere ose mund te jete i madh sa nje perle. Shumica e gureve tne veshka dalin nga organizmi pa ndihmen e mjekut. Por ka raste qe guri nuk del. Ngec ne kanalinm urinar duke bllokuar rrjedhjen e urines dhe duke sjell shume dhimbje.. Keto jane disa nga shenjat e gureve te veshkave qe kane nevoje per ndihmen e doktorit 1.Dhimbje ekstreme ne shpine dhe ne ane qe nuk largohet 2.Gjak ne urina 3.Temperature dhe te dridhura 4.Te vjella 5.Nje ndjesi djegjeje gjate urinimit
 • 15. Menyrat e diagnostikimit 1)Menyrat dietike(Sic jan pijet dijetike dhe ushqimet e ndryshme ) 2)Analiza me letera reactive kur kemi gjak gjat urinimit. 3)Radiografija,Tomografija 4)urolografia nder venoze 5)Skaner dhe IRM 6)Operacioni perkuttan 7)Te ushqehemi sipas ushqimeve qe rekomandohen nga doktoret(perimet,frutat,duhet ulur sasia e ushqimeve me protein,duhet te kemi nje konsumim te reduktuar te kripes,)
 • 16. Infeksioni I aparatit te ekskretimit • Infeksioni i aparatit te ekskrerimit eshte lloji i dyte me i zakonshem i infeksionit qe ndodh ne organizmin tone.Nqs ju vereni simptomat e meposhtme ju mund te keni infeksion te aparatit te ekskretimit : • 1.Dhimbje ose djegje kur perdorni banjon • 2.Temperature Lodhje dhe dridhje • 3.Nevoje per ta perdorur shpesh banjon 4.Ere e keqe e urines • 5.Vjellje ose dhimbje kurrizi Nese mendoni se keni nje infeksion te aparatit te ekskretimit eshte e rendesishme qe te vizitoheni nga doktori . Doktori mund ta testoje nqs ju keni nje infeksin duke testuar nje monster te urines suaj . Trajtimi me ilace kunder infeksionit do ta sheroje shpesh brenda 2 diteve.
 • 17. Kanceri I veshkave • Ju keni 2 veshka ato jane 2 organe me masen e grushtit qe ndodhen ne te dy anet e shtylles kurrizore mbi bel. Tubat brenda filtrojne dhe pastrojne gjakun Duke nxjerre jasht produktet e demshme ne formen e urines. Kanceri i veshkave formohet ne rreshtimin e tubave te vegjel brenda veshkave . Kjo gje ndosh me shpesh tek personat mbi 40 vjec. Disa nga faktoret per zhvillimin e kancerit te veshkave jane pirja duhanit faktore te caktuar gjenetike dhe keqperdorimi i ilaceve per qetesimin e dhimbjeve per nje kohe te gjate. Disa nga simptomat e kacerit ne veshka jane : 1.Gjaku ne urine 2.Nje gunge mbi bark 3.Humbje pashpjegueshme peshe 4.Dhimbje ne ane 5.Humbje oreksit Mjekimi vaert nga mosha shendeti ne pergjithsi dhe sa i avacuar eshte kanceri . Kjo mund te perfshije operacion kimioterapi rrezatim ose terapi biologjike
 • 18. Kisti Nje kist eshte nje qese e mbushur me leng . Ka 2 lloje te kisteve ne veshka. Semundja e polikisteve te veshkave trashegohet ne familje.Ne semundje e PKD kistet zene vendin e indeve normale.Ato zgjerojne veshkat duke i bere ato te punojne keq dhe duke sjelle deshtimin e veshkave.Kur semundja PKD ben qe feshka te mosfunksionoje gje qe ndosh pas shume vitesh pacienti ka nevoje per dialize ose transplant veshkash.Gati gjysma e njerzve qe kane llojin me te zakonshem te PKD perfundojne duke mod i funksionuar veshkat.PKd shkakton kiste edhe ne pjese te tjera te trupit sic eshte melcia . Disa nga simptomat e PKD jane : 1.Dhimbje ne shpine 2. Dhimbje koke 3.Gjak ne urine 4.INfeksion ne fshikezen e urines Doktoret e diagnostikojne PKd me ane te testeve me imazh dhe me historine e familjes. TRajtimet perfshijen ilace dhe kur njerzve me PKD nuk i funksionojne me veshkat dialize dhe transplant veshkash
 • 19. Kanceri ne fshikezen e urines Fshikëza e Urinës është një organ ku depozitohet urina që vjen nga të dy veshkat me anë të kanaleve urinare. Ajo ka formën e një sfere. Kancerit të dëmshëm (malign) që shkaktohet në sipërfaqen e brendshme të këtij organi u thonë kanceri i fshikëzës së urinës. Kanceri i fshikëzës vërehet më tepër tek meshkujt se sa tek femrat. Ndër arsyet kryesore që dihen se e shkaktojnë këtë kancer janë pirja e duhanit dhe kontakti me lëndët kimike të punonjësve nëpër disa fabrika. Simptomat: 1-Uriniim I dhembshem me gjak si dhe me copeza te mpiksura gjaku. 2-Urinim I vazhdushem me dhimbje ose dhimbje ne fund te procesit te urinimit 3-Ne disa raste gjaku nuk vereht me sy por konstatohet ne analizat e urines.
 • 20. Si behet diagnostikimi? • Diagnostikimi i masës tek fshikëza e urinës mund të bëhet lehtë nëpërmjet të ekografisë (Ultrasonografisë) abdominale ose e sistemit urinar. Kjo analizë bëhet lehtësisht pa bërë përgatitje. Përveç kësaj duke injektuar ilaç në damar, në pjesët e sipërme dhe të poshtme të barkut mund të bëhet tomografia kompjuterike. Vetëm se ngandonjëherë këto analiza nuk japin rezultate bindëse prandaj në këto raste përdoret diagnostikimi nëpërmjet të hyrjes nga vrima urinare në fshikëzën e urinës me një sistem me kamera dhe video dhe vëzhgimin nga brenda të fshikëzës (Endoskopi=cistoskopi).