SlideShare a Scribd company logo
1 of 5
[Type text] Page 1
qëerKtyuiopdfghjklzxScvbnmqëertyui
aopasdNafghjklzxcvbnmqëertyuiopas
dLifghjklzxcvbnmqëertyuiopasdfghjkl
zxcvnmqëertyuiopasdfghjklcvBeruiCu
opadaassdfghjklzxcvbnmqëertyGasdB
rfghjklzxcvbnmqëertyuSiopasdfghjklz
xcvbnmqëertyuiopasdfghjklzxcvRbnm
qëertyuisdfghjkAlzxcvbnmqëasdjskksj
dGerpkkalkflkalkasCdfghjklzssahgxcv
uiopGasdfghjklzxbnmqëeBrtyuiopasdf
ghjkClzxcvbnmqëertyuiopasdfghjklzxc
vbnmqëertyuOiopasdfghjxcvbnmqfdsf
dVëerdfdtyfuTiopasdfgfdfhsdfMghjklz
xcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqëioa
gfhfsPdfghjklmqffjhkasgfkdaëGertyuio
dfdfdfdpsPdfxcvbndfyuifdfopaOsdfghj
“Roli i elementëve kimikë në
organizëm”
●Punoi:Armando Selvija
● Pranoi:...
Shkodër, 2014
{A. S}
faqja | 2
●Historikui studimevepër elementet kimike
Nga fundi i shekullit XVIII kimistët filluan tˊi ndajnë substancat e thjeshta në elemente dhe në përbërje kimike.
Janë bërë shumë përpjekje për të arritur deri ne klasifikimin e elementeve në një sistem periodik. Fillimet e tyre
i përkasin vitit 1817 kur kimisti gjerman Dobereiner, tregoi se masa e Stronciumit në një përbërje kimike
gjendet midis masave të dy elementeve te ngjashëm, Kalciumit dhe Bariumit ( metale alkalinotokesore) . Vite
më vonë u bënë të njohura dhe treshe te tjera elementesh te ngjashem ( Triada ). . Rreth 1862 kimisti francez
Shankurtua, i vendosi elementet sipas rritjes së masës atomike. Pohimi se vetitë e elementeve janë në varësi
periodike te masës atomike të tyre përbën ligjin periodik. Kimisti anglez Newlands në 1863 propozoi një sistem
klasifikimi të elementeve sipas rritjes së masës atomike. Elementet ishin ndarë ne shtatë grupe me shtatë
elemente secili. Ai e quajti këtë klasifikim Ligji i Oktatave. Idetë e mëvonshme e me një rëndësi kolosale dalin
në pah në 1869 nga rusi Dimitri Mendelejev. Ai kreu një studim të thelluar midis masës së elementeve dhe
vetive të tyre fizike e kimike. Ai propozoi një tabelë të përbërë nga 17 shtylla e më pas një tabelë me 8 shtylla e
cila u përdor për shumë
kohë e më vonë u
zëvëndësua me tabelën me
perioda të gjata, të cilën e
përdorim edhe sot. Grupin
VIIIA , gazet e plogëta, që
nuk njiheshin ne kohën e
Mendelejevit, e shtuan
anglezët Relej dhe Ramsej
në 1894 pasi zbuluan
Heliumin, Neonin dhe
Argonin. Pas zbulimit të
elektronit nga fizikanti
Tomson dhe propozimit te
teorisë bërthamore të
ndërtimit të atomit nga
Ratherford, fizikanti anglez Van Den Brok, vuri re se ngarkesa e bërthamës që e njohim si numri atomik
përputhet me numrin e elementit në sistemin periodik. Fizikanti anglez Mozli percaktoj vlerat e sakta të numrit
atomik të elemeteve nëpërmjet studimit të spekterave të tyre. Në 1922 Bori bëri një interpretim të tabelës sipas
strukturës elektronike të atomit dhe propozoi tabelën me perioda të gjata, që përdoret edhe sot. Gjenialiteti tij
ishte i madh sepse dhe sot strukturimi i elementeve kimikë është më i sakti e i përdorur globalisht
{A. S}
faqja | 3
●Elementet kimike në organizmin tonë
Trupi ynë është një makineri tejet e ndërlikuar. Ka me mijëra vite që njerëzit përpiqen të kuptojnë si funksionon
trupi ynë e megjithatë shumë mistere nuk janë zgjidhur(p. sh. si punon truri ynë, përse na zë lemza). Po një gjë
tashmë e dimë me siguri: trupi ynë përbëhet nga uji, Karboni dhe disa elemente të thjeshta kimike, që mund të
gjenden kudo. Në të vërtetë, të gjithë atomet e domosdoshme për ndertimin e trupit të njeriut, mund t'i gjeni në
ambjentin rreth jush. Për ndërtimin e trupit të njeriut në teori do të nevojiteshin vetëm 13 elemente kimikë:
>Oksigjen∫65 %
Elementi oksigjen zë
2
3
e trupit tonë, kryesisht në formën e ujit (H2O). Ne gjithashtu thithim oksigjen nga ajri sa
herë që marrim frymë.
>Karbon ∫18 %
Pothuajse
1
5
e trupit tuaj është Karbon(i njëjti element nga i cili përbëhet qymyri, diamanti dhe grafiti i lapsit).
Atomet e Karbonit krijojnë zinxhirë te gjatë, duke formuar boshtin e të gjitha molekulave më komplekse brenda
nesh.
>Hidrogjen ∫10 %
Hidrogjeni është elementi më i zakonshëm në gjithesi e njëkohësisht ka edhe atomet më të vogla.
>Azot∫3 %
Një thes me pleh kimik përmban thuajse të njëjtën sasi azoti sa nje trup mesatar njeriu. Azoti është një nga
përbërësit kryesorë të muskujve tuaj. Ai është edhe përbëresi kryesor i ajrit.
>Fosfor∫1 %
Ky element bën që të ndizen flake kunjat e shkrepesve. Ai gjithashtu forcon dhëmbët dhe kockat tona, formon
membranat e qelizave dhe ndihmon në transmetimin e energjisë.
>Kalcium∫0, 35 %
{A. S}
faqja | 4
Sapuni i tualetit përbëhet nga Kalciumi. Kalciumi gjithashtu i mban lëvizjet e trupit tonë të baraspeshuara
kimikisht.
>Klor∫0, 15 %
Klori është një gaz i gjelbër vdekjeprurës, që përdoret për të prodhuar zbardhuesit. Në trupin e njeriut, ai
lidhet me Natriumin duke formuar kripen e gjelles (klorurin e natriumit ose NaCl ).
>Natrium∫0, 15 %
Natriumi është gjysma tjetër e Klorurit të natriumit (kripës).
>Magnez∫0, 05 %
Drita e bardhë ndriçuese e fishekzjarreve vjen nga djegia e Magnezit. Në trupin tonë Magnezi forcon sistemin
tonë imunitar dhe ndihmon në gjallërimin e nervave dhe tkurrjen e muskujve.
>Squfur∫0, 25 %
Squfuri është një pjesë e zëvëndesueshme e proteinave dhe ndihmon në mpiksjen e gjakut. Është gjithashtu
shkaktari i erës së keqe të gazrave trupore, vezëve të prishura apo pellgjeve me ujë të ndenjur.
>Kalcium∫1, 6 %
Kalciumi është elementi që i bën të forta guaskat e detit, shkumësin dhe mermerin. Ai bën të njëjtën gjë me
dhëmbët dhe kockat tona dhe, gjithashtu, mban në punë zemrën dhe muskujt tonë.
>Hekur ∫0, 008 %
Në gjakun tonë ka hekur të mjaftueshëm sa për një gozhdë. Hekuri, kur lidhet me oksigjenin bëhet pjesë e
gjakut, dhe kjo është arsyeja pse gjaku dhe ndryshku jane te kuq.
>Jod∫0, 00004 %
Në trupin tonë ka më pak se një majë luge jod, megjithatë, pa të do te vdisnim(po tˊi japim larvave Jod ato
metamorfizohen në bretkosa).
{A. S}
faqja | 5
●Elementet kimike më të rëndësishëm në organizmin tonë
1. O 2. C 3. H 4. A 5. P 6. Cl 7. Ca
8. Na 9. Mg 10. S 11. Ka 12. Fe 13. I 14. Gazra
të tjerë
●Sëmundje që shkaktohennga mungesa e elementeve
kimikë:Faktshqetësues në Shqipëri
Prishja e raporteve mes sasisë së karbohidrateve, yndyrave(lipideve), proteinave, vitaminave e kripërave
minerale po bëhet shkak i shfaqjes së një sërë sëmundjesh të rënda në shëndetin e shqiptarëve Referuar të
dhënave të raportuara nga strukturat e shëndetit publik rezulton se shqiptarët vuajnë nga kequshqyerja, e cila
po lë gjurmë të rënda në shëndetin e tyre. Balancimi i elementëve të përmendur më lart sipas një skeme të
caktuar ndihmon në mbajtjen e një diete të shëndetshme që na ndihmon të jetojmë më gjatë dhe larg
sëmundjeve. Varfëria apo neglizhenca e theksuar në pasurimin e dietës ushqimore të përditshme është bërë
shkak i shpërthimit të qindra sëmundjeve të ndryshme, të cilat kanë bërë edhe më të vështirë jetesën.
Përballë këtyre treguesve bluzat e bardha po i mëshojnë gjithnjë e më shumë idesë së një diete të
shëndetshme të pasur me të gjitha vitaminat, karbohidratet, yndyrat dhe proteinat e nevojshme, të cilat e
mbrojnë organizmin nga të papriturat e hidhura. Gjysma e energjisë që prodhohet nga dieta e përditshme
duhet të ketë origjinën nga ushqime të pasura me karbohidrate. Konkretisht marrja e sasive të duhura të
karbohidrateve shpesh herë neglizhohet, e cila më pas ndikon direkt në peshën trupore, nivelin e sheqerit në
gjak etj. Mungesa e sasisë së duhur të karbohidrateve ndikon në shfaqjen e obezitetit, diabetit tip 2 dhe
sëmundjeve të zemrës, kancerit të gjirit, si dhe të zorrës së trashë Një ndër rekomandimet e bëra për një
jetesë të shëndetshme është ndalimi i abuzimeve me yndyrat që janë vrasësit e heshtur që po dëmtojnë
shëndetin e shqiptarëve në ditët e sotme. Një dietë e shëndetshmë është shumë e rëndësishme për një jetë
pa sëmundje e problem fizike.

More Related Content

Similar to KIMI

Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike Dritan Baha
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
 
Projekt 2
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2Mersi
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri elonaharizi
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMAltin Emiri
 
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutLejdia Pashaj
 
Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Klodjan Hoxha
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
 

Similar to KIMI (18)

Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
 
Projekt 2
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
 
kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
 
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
 
Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
 
Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!
 
Ndotja termike
Ndotja termike Ndotja termike
Ndotja termike
 
kimi
kimi kimi
kimi
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
PROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptx
 

More from Armando Selvija

Kontrolli me sensore ultrasonike
Kontrolli me sensore ultrasonikeKontrolli me sensore ultrasonike
Kontrolli me sensore ultrasonikeArmando Selvija
 
Teknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimit
Teknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimitTeknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimit
Teknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimitArmando Selvija
 
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.Armando Selvija
 
Reklamat, mjetet e komunikimit
Reklamat, mjetet e komunikimitReklamat, mjetet e komunikimit
Reklamat, mjetet e komunikimitArmando Selvija
 

More from Armando Selvija (9)

G code
G codeG code
G code
 
Kontrolli me sensore ultrasonike
Kontrolli me sensore ultrasonikeKontrolli me sensore ultrasonike
Kontrolli me sensore ultrasonike
 
Teknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimit
Teknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimitTeknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimit
Teknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimit
 
Astrofizika
AstrofizikaAstrofizika
Astrofizika
 
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
 
Reklamat, mjetet e komunikimit
Reklamat, mjetet e komunikimitReklamat, mjetet e komunikimit
Reklamat, mjetet e komunikimit
 
Logo
LogoLogo
Logo
 
Plani i biznesit
Plani i biznesitPlani i biznesit
Plani i biznesit
 
Plan biznesi
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
 

KIMI

  • 1. [Type text] Page 1 qëerKtyuiopdfghjklzxScvbnmqëertyui aopasdNafghjklzxcvbnmqëertyuiopas dLifghjklzxcvbnmqëertyuiopasdfghjkl zxcvnmqëertyuiopasdfghjklcvBeruiCu opadaassdfghjklzxcvbnmqëertyGasdB rfghjklzxcvbnmqëertyuSiopasdfghjklz xcvbnmqëertyuiopasdfghjklzxcvRbnm qëertyuisdfghjkAlzxcvbnmqëasdjskksj dGerpkkalkflkalkasCdfghjklzssahgxcv uiopGasdfghjklzxbnmqëeBrtyuiopasdf ghjkClzxcvbnmqëertyuiopasdfghjklzxc vbnmqëertyuOiopasdfghjxcvbnmqfdsf dVëerdfdtyfuTiopasdfgfdfhsdfMghjklz xcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqëioa gfhfsPdfghjklmqffjhkasgfkdaëGertyuio dfdfdfdpsPdfxcvbndfyuifdfopaOsdfghj “Roli i elementëve kimikë në organizëm” ●Punoi:Armando Selvija ● Pranoi:... Shkodër, 2014
  • 2. {A. S} faqja | 2 ●Historikui studimevepër elementet kimike Nga fundi i shekullit XVIII kimistët filluan tˊi ndajnë substancat e thjeshta në elemente dhe në përbërje kimike. Janë bërë shumë përpjekje për të arritur deri ne klasifikimin e elementeve në një sistem periodik. Fillimet e tyre i përkasin vitit 1817 kur kimisti gjerman Dobereiner, tregoi se masa e Stronciumit në një përbërje kimike gjendet midis masave të dy elementeve te ngjashëm, Kalciumit dhe Bariumit ( metale alkalinotokesore) . Vite më vonë u bënë të njohura dhe treshe te tjera elementesh te ngjashem ( Triada ). . Rreth 1862 kimisti francez Shankurtua, i vendosi elementet sipas rritjes së masës atomike. Pohimi se vetitë e elementeve janë në varësi periodike te masës atomike të tyre përbën ligjin periodik. Kimisti anglez Newlands në 1863 propozoi një sistem klasifikimi të elementeve sipas rritjes së masës atomike. Elementet ishin ndarë ne shtatë grupe me shtatë elemente secili. Ai e quajti këtë klasifikim Ligji i Oktatave. Idetë e mëvonshme e me një rëndësi kolosale dalin në pah në 1869 nga rusi Dimitri Mendelejev. Ai kreu një studim të thelluar midis masës së elementeve dhe vetive të tyre fizike e kimike. Ai propozoi një tabelë të përbërë nga 17 shtylla e më pas një tabelë me 8 shtylla e cila u përdor për shumë kohë e më vonë u zëvëndësua me tabelën me perioda të gjata, të cilën e përdorim edhe sot. Grupin VIIIA , gazet e plogëta, që nuk njiheshin ne kohën e Mendelejevit, e shtuan anglezët Relej dhe Ramsej në 1894 pasi zbuluan Heliumin, Neonin dhe Argonin. Pas zbulimit të elektronit nga fizikanti Tomson dhe propozimit te teorisë bërthamore të ndërtimit të atomit nga Ratherford, fizikanti anglez Van Den Brok, vuri re se ngarkesa e bërthamës që e njohim si numri atomik përputhet me numrin e elementit në sistemin periodik. Fizikanti anglez Mozli percaktoj vlerat e sakta të numrit atomik të elemeteve nëpërmjet studimit të spekterave të tyre. Në 1922 Bori bëri një interpretim të tabelës sipas strukturës elektronike të atomit dhe propozoi tabelën me perioda të gjata, që përdoret edhe sot. Gjenialiteti tij ishte i madh sepse dhe sot strukturimi i elementeve kimikë është më i sakti e i përdorur globalisht
  • 3. {A. S} faqja | 3 ●Elementet kimike në organizmin tonë Trupi ynë është një makineri tejet e ndërlikuar. Ka me mijëra vite që njerëzit përpiqen të kuptojnë si funksionon trupi ynë e megjithatë shumë mistere nuk janë zgjidhur(p. sh. si punon truri ynë, përse na zë lemza). Po një gjë tashmë e dimë me siguri: trupi ynë përbëhet nga uji, Karboni dhe disa elemente të thjeshta kimike, që mund të gjenden kudo. Në të vërtetë, të gjithë atomet e domosdoshme për ndertimin e trupit të njeriut, mund t'i gjeni në ambjentin rreth jush. Për ndërtimin e trupit të njeriut në teori do të nevojiteshin vetëm 13 elemente kimikë: >Oksigjen∫65 % Elementi oksigjen zë 2 3 e trupit tonë, kryesisht në formën e ujit (H2O). Ne gjithashtu thithim oksigjen nga ajri sa herë që marrim frymë. >Karbon ∫18 % Pothuajse 1 5 e trupit tuaj është Karbon(i njëjti element nga i cili përbëhet qymyri, diamanti dhe grafiti i lapsit). Atomet e Karbonit krijojnë zinxhirë te gjatë, duke formuar boshtin e të gjitha molekulave më komplekse brenda nesh. >Hidrogjen ∫10 % Hidrogjeni është elementi më i zakonshëm në gjithesi e njëkohësisht ka edhe atomet më të vogla. >Azot∫3 % Një thes me pleh kimik përmban thuajse të njëjtën sasi azoti sa nje trup mesatar njeriu. Azoti është një nga përbërësit kryesorë të muskujve tuaj. Ai është edhe përbëresi kryesor i ajrit. >Fosfor∫1 % Ky element bën që të ndizen flake kunjat e shkrepesve. Ai gjithashtu forcon dhëmbët dhe kockat tona, formon membranat e qelizave dhe ndihmon në transmetimin e energjisë. >Kalcium∫0, 35 %
  • 4. {A. S} faqja | 4 Sapuni i tualetit përbëhet nga Kalciumi. Kalciumi gjithashtu i mban lëvizjet e trupit tonë të baraspeshuara kimikisht. >Klor∫0, 15 % Klori është një gaz i gjelbër vdekjeprurës, që përdoret për të prodhuar zbardhuesit. Në trupin e njeriut, ai lidhet me Natriumin duke formuar kripen e gjelles (klorurin e natriumit ose NaCl ). >Natrium∫0, 15 % Natriumi është gjysma tjetër e Klorurit të natriumit (kripës). >Magnez∫0, 05 % Drita e bardhë ndriçuese e fishekzjarreve vjen nga djegia e Magnezit. Në trupin tonë Magnezi forcon sistemin tonë imunitar dhe ndihmon në gjallërimin e nervave dhe tkurrjen e muskujve. >Squfur∫0, 25 % Squfuri është një pjesë e zëvëndesueshme e proteinave dhe ndihmon në mpiksjen e gjakut. Është gjithashtu shkaktari i erës së keqe të gazrave trupore, vezëve të prishura apo pellgjeve me ujë të ndenjur. >Kalcium∫1, 6 % Kalciumi është elementi që i bën të forta guaskat e detit, shkumësin dhe mermerin. Ai bën të njëjtën gjë me dhëmbët dhe kockat tona dhe, gjithashtu, mban në punë zemrën dhe muskujt tonë. >Hekur ∫0, 008 % Në gjakun tonë ka hekur të mjaftueshëm sa për një gozhdë. Hekuri, kur lidhet me oksigjenin bëhet pjesë e gjakut, dhe kjo është arsyeja pse gjaku dhe ndryshku jane te kuq. >Jod∫0, 00004 % Në trupin tonë ka më pak se një majë luge jod, megjithatë, pa të do te vdisnim(po tˊi japim larvave Jod ato metamorfizohen në bretkosa).
  • 5. {A. S} faqja | 5 ●Elementet kimike më të rëndësishëm në organizmin tonë 1. O 2. C 3. H 4. A 5. P 6. Cl 7. Ca 8. Na 9. Mg 10. S 11. Ka 12. Fe 13. I 14. Gazra të tjerë ●Sëmundje që shkaktohennga mungesa e elementeve kimikë:Faktshqetësues në Shqipëri Prishja e raporteve mes sasisë së karbohidrateve, yndyrave(lipideve), proteinave, vitaminave e kripërave minerale po bëhet shkak i shfaqjes së një sërë sëmundjesh të rënda në shëndetin e shqiptarëve Referuar të dhënave të raportuara nga strukturat e shëndetit publik rezulton se shqiptarët vuajnë nga kequshqyerja, e cila po lë gjurmë të rënda në shëndetin e tyre. Balancimi i elementëve të përmendur më lart sipas një skeme të caktuar ndihmon në mbajtjen e një diete të shëndetshme që na ndihmon të jetojmë më gjatë dhe larg sëmundjeve. Varfëria apo neglizhenca e theksuar në pasurimin e dietës ushqimore të përditshme është bërë shkak i shpërthimit të qindra sëmundjeve të ndryshme, të cilat kanë bërë edhe më të vështirë jetesën. Përballë këtyre treguesve bluzat e bardha po i mëshojnë gjithnjë e më shumë idesë së një diete të shëndetshme të pasur me të gjitha vitaminat, karbohidratet, yndyrat dhe proteinat e nevojshme, të cilat e mbrojnë organizmin nga të papriturat e hidhura. Gjysma e energjisë që prodhohet nga dieta e përditshme duhet të ketë origjinën nga ushqime të pasura me karbohidrate. Konkretisht marrja e sasive të duhura të karbohidrateve shpesh herë neglizhohet, e cila më pas ndikon direkt në peshën trupore, nivelin e sheqerit në gjak etj. Mungesa e sasisë së duhur të karbohidrateve ndikon në shfaqjen e obezitetit, diabetit tip 2 dhe sëmundjeve të zemrës, kancerit të gjirit, si dhe të zorrës së trashë Një ndër rekomandimet e bëra për një jetesë të shëndetshme është ndalimi i abuzimeve me yndyrat që janë vrasësit e heshtur që po dëmtojnë shëndetin e shqiptarëve në ditët e sotme. Një dietë e shëndetshmë është shumë e rëndësishme për një jetë pa sëmundje e problem fizike.