Unitat didàctica: Tardor

3,877 views

Published on

Unitat didàctica sobre la tardor adreçada a alumnes de FI1.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,877
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
16
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Unitat didàctica: Tardor

  1. 1. LA TARDOR Nivell: 1er. Nivell de Formació Instrumental Autora: Núria V., alumna en pràctiques; supervisió: Dolors T., professora. ACTIVITAT 1 Síntesi de l’activitat: Partim del concepte de TARDOR i OTOÑO. Dia de l’activitat: 25 d’Octubre del 2005. Lloc de l’activitat: Aula. Objectius didàctics: - Partir del concepte de TARDOR i percebre els coneixements previs dels alumnes. - Treballar el llenguatge escrit a partir del llenguatge oral. - Treballar el vocabulari a partir del concepte. - Valorar el coneixements que tenen els alumnes de la cultura catalana a partir d’una festa, la Castanyada. - Establir una correlació entre les nostres festes i les de la cultura de cada alumne. - Motivar l’aprenentatge de la lecto-escriptura. - Potenciar el treball cooperatiu dels alumnes. Objectius docents: - Percebre a quin nivell de lecto-escriptura es troben els alumnes. - Conèixer el grup classe. - Conèixer les seves inquietuds i la cultura de la qual provenen.
  2. 2. Desenvolupament de la sessió: Es passaran dues cartolines als alumnes amb les paraules: OTOÑO i TARDOR. Se’ls demanarà que les observin i les passin al company. Un cop tots els alumnes les hagin visualitzat se’ls preguntarà què han vist. Tot seguit se’ls ensenyarà un full dn-3 en blanc i se’ls explicarà que durant tota una setmana el full estarà penjat a l’aula i el podran fer servir per escriure tot allò que vulguin sobre el concepte de la TARDOR. Al cap d’una setmana entendran els significat d’aquesta activitat. Temporalització: 10 minuts i els temps que ells vulguin dedicar cada dia. Material: Cartolina amb paraula TARDOR / OTOÑO. Full dn-3. ACTIVITAT 2 Síntesi de l’activitat: La transformació d’una paraula escrita en paraula impresa. Lloc de l’activitat: Aula d’informàtica. Dia de l’activitat: 2 de Novembre del 2005. Objectius didàctics:
  3. 3. - Continuar el treball del concepte de OTOÑO. - Fer ús de les noves tecnologies, l’ordinador, per a treballar la lecto-escriptura. - Treballar el concepte de paraula. - Veure tot el procediment complet del treball amb l’ordinador. Des de l’escriptura en word fins a la impressió. Objectius docents: - Veure el grau de motivació i implicació en la meva proposta didàctica. - Observar els alumnes i veure les reaccions davant aquesta tasca, sense saber el per què. Desenvolupament de la sessió: A partir de les paraules o frases que han escrit al full dn-3, es proposa als alumnes escriure aquestes paraules amb el Word (tamany gran, combinacions de tipus de lletres). Per facilitar la seva feina la mestra escriurà totes les paraules en majúscula a la pissarra i ells mateixos triaran quina volen escriure a l’ordinador. Breument s’explicarà el concepte de paraula com a unió de diferents sons. La idea és escriure només paraules, i en les posteriors propostes didàctiques poder fer la composició de frases (composició literària de dites). Si la mestra ho considera necessari farà una selecció de les paraules escrites al diari per facilitar després l’elaboració de la composició literària.
  4. 4. Temporalització: Una sessió d’una hora. Material: L’ordinador. Fulls blancs. El dn-3. Diari on han escrit paraules o frases sobre la tardor. ACTIVITAT 3 Síntesi de l’activitat: De la paraula impressa a la composició. Lloc de l’activitat: Aula. Dia de l’activitat: 3 de Novembre del 2005. Objectius didàctics: - Establir correlació oral entre la paraula OTOÑO les FESTES i les DITES. - Elaborar una dita a partir de les paraules. - Treballar el lèxic de les dites. - Llegir la dita. - Escriure la dita . - Potenciar el treball en equip. Objectius docents:
  5. 5. - Observar el coneixement que tenen de la cultura catalana. - Conèixer les seves cultures d’origen. - Veure les inquietuds i motivacions dels meus alumnes. - Valorar si ha hagut progressos en el seu procés d’alfabetització. Desenvolupament de la sessió: Iniciar un treball de llenguatge oral. Parlar del temps que tenim aquesta època de l’any. Preguntar als alumnes què és el Ramadan, alguna FESTA de la nostra cultura, què és una festa, què es celebra. Finalitzat el treball de llenguatge oral establir una correlació amb la paraula REFRAN. Explicació què és una dita i quina relació té amb les festes. Enllaçar amb el concepte de TARDOR. Proposar la realització d’equips per l’elaboració de les dites que estan fragmentades. Un cop tenen la dita feta es passa grup per grup i es treballa el vocabulari. Un cop estan els grups es proposa que llegeixin la dita en veu alta i expliquin als companys el vocabulari que desconeixen. Els més avançats tenen l’opció d’escriure la dita a la seva llibreta. Temporalització: Una sessió d’una hora. Material: Dites en cartolines de colors. Alguna imatge de la tardor o de la festa de la castanyada.
  6. 6. ACTIVITAT 4 Síntesi de l’activitat: La composició d’una dita. Lloc de l’activitat: Aula. Dia de l’activitat: 4 de Novembre del 2005. Objectius didàctics: - Passar de la paraula a la composició d’una frase simple. - Celebrar l’arribada de la Castanyada i l’acabament del Ramadan. - Treballar de forma cooperativa. Objectius docents: - Valorar la capacitat de composició i de creació dels alumnes. - Tenir un coneixement més ampli del grup classe. Desenvolupament de la sessió: Presentar les paraules que van treballar a la sessió d’informàtica del divendres i parlar de la creativitat i la possibilitat de composar i explicar que el llenguatge escrit és allò que diem oralment però amb un altre codi diferent. Proposem als alumnes fer una composició d’una DITA a partir de les paraules que ells van escriure al diari. Celebrem la seva gran tasca, pengem la composició al passadís de l’escola i celebrem la Castanyada.
  7. 7. Temporalització: Una sessió d’una hora. Material: Paraules impresses a l’ordinador. Portar si cal fruits de tardor.

×