SlideShare a Scribd company logo

Adoleshenca dhe Shoqeria

Anida Ago
Anida Ago
1 of 18
ADOLESHENCA
 
ADOLESHENCA DHE
SHOQËRIA
ADOLESHENCA SI SJELLJE
NORMALE DHE NGATËRRIMI I KËSAJ
SJELLJE ME SJELLJEN DEVIANTE
TEK TË RINJËT
 
 Nocioni adoleshencë
 Ndryshimet të cilat ndodhin në periudhën e
adoleshencës tek individi
 Si të ballafaqohemi me adoleshentët?
 Disa rekomandime për prindërit dhe
mësimdhënësit
 Përfundimi
 Literatura
PËRMBAJTJA
 Nocioni adoleshencë
“Adoleshentët shoqëria i ngatërron dhe ata
vetë
ngatërrohen (ngjajnë) me sjelljen deviante”.
ADOLESHENC/Ë- A ( lat. Adolescentia= koha rinore),
fazë e zhvillimit të individit, e cila i përket kohës së
zhvillimit prej moshës së pubertetit deri në pjkurinë e tij.
 
Adoleshenca tek meshkujt shtrihet prej moshës 14
deri në moshën 22 vjec, ndërsa,
Adoleshenca tek femrat- fillon nga mosha 12 vjec e
zgjat deri në moshën 21 vjecare.
 Cfarë është adoleshenca?
Individi gjatë jetës së tij kalon nëpër këto faza të
zhvillimit:
 
Faza e parë- fëmijëria,
Faza e dytë- mosha e rinisë- adoleshenca,
Faza e tretë- mosha e pjekurisë dhe
Faza e katërt- mosha e pleqërisë.
Adoleshenca nuk është thjesht një periudhë
ndryshimi midis fëmijërisë dhe pjekurisë, por përbën
një fazë të veçantë zhvillimi me veçori të veçanta,e cila
fillon me dryshimet biologjike (hormonale) dhe përfundon
me kompletimin psikologjik të individit. 
 Cka duhet të dimë ne për adoleshencën?
- Adoleshentë llogariten fëmijët e moshës mesatarisht
nga 12-21 vjet, (diku më herët e diku më vonë). Në këtë
periudhë, këta individë kalojnë nëpër shumë ndryshime,
psiko- fizike dhe socio-emocionale.
- Adoleshentët janë të bindur se çfardo që të bëjnë,
asgjë e keqe nuk mund t'u ndodhë. Sipas këtyre
karakteristikave këtu qëndron rreziku më i lartë dhe për ate
adoleshentët konsiderohen potencialisht të mundshëm për
sjellje deviante dhe për këtë arsye “shoqëria i ngatërron
dhe ata vetë ngatërrohen me sjelljen deviante”.
Ad

Recommended

Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari XAdoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari XGersa_a
 

More Related Content

What's hot

Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Megi Braka
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...lira kuca
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Edward Newgate
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 

What's hot (20)

Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Ora edukative Te drejtat e femijeve
Ora edukative    Te drejtat e femijeve Ora edukative    Te drejtat e femijeve
Ora edukative Te drejtat e femijeve
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
Zbatimet e elektricitetit ne jeten e perditshme dhe Aparatet matese te elektr...
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-se
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 

Similar to Adoleshenca dhe Shoqeria

Si zhvillohet njeriu ?
Si zhvillohet njeriu ?Si zhvillohet njeriu ?
Si zhvillohet njeriu ?Jusuf F. Tofaj
 
Adoleshenti -Vetja Shoqërore
Adoleshenti -Vetja ShoqëroreAdoleshenti -Vetja Shoqërore
Adoleshenti -Vetja ShoqëroreArba Tabaku
 
Faktoret ndikues ne edukimin e adoleshenteve Hysen Doko
Faktoret ndikues ne edukimin e adoleshenteve Hysen Doko Faktoret ndikues ne edukimin e adoleshenteve Hysen Doko
Faktoret ndikues ne edukimin e adoleshenteve Hysen Doko Hysen Doko
 
Ndue Kaza ``Adoleshenca``
Ndue Kaza ``Adoleshenca``Ndue Kaza ``Adoleshenca``
Ndue Kaza ``Adoleshenca``Adriatik Rexha
 
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjteKonsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjteRamadan Lohaj
 
Projekti per qytetari
Projekti per qytetariProjekti per qytetari
Projekti per qytetariDaniel Kola
 
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social  adoleshencaZhvillimi moral dhe social  adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social adoleshencaAnida Rroshi
 
Teorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptx
Teorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptxTeorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptx
Teorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptxBrunildaIsufi
 
Roli i psikologut shkollor
Roli i psikologut shkollorRoli i psikologut shkollor
Roli i psikologut shkollorAnida Ago
 

Similar to Adoleshenca dhe Shoqeria (20)

ADOLESHENCA
ADOLESHENCAADOLESHENCA
ADOLESHENCA
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Si zhvillohet njeriu ?
Si zhvillohet njeriu ?Si zhvillohet njeriu ?
Si zhvillohet njeriu ?
 
3
33
3
 
2
22
2
 
Udhëzues për prindër „Fuqia e prindërve“
Udhëzues për prindër „Fuqia e prindërve“Udhëzues për prindër „Fuqia e prindërve“
Udhëzues për prindër „Fuqia e prindërve“
 
Udhëzues për prindër „Fuqia e prindërve“
Udhëzues për prindër „Fuqia e prindërve“Udhëzues për prindër „Fuqia e prindërve“
Udhëzues për prindër „Fuqia e prindërve“
 
Adoleshenti -Vetja Shoqërore
Adoleshenti -Vetja ShoqëroreAdoleshenti -Vetja Shoqërore
Adoleshenti -Vetja Shoqërore
 
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
 
Faktoret ndikues ne edukimin e adoleshenteve Hysen Doko
Faktoret ndikues ne edukimin e adoleshenteve Hysen Doko Faktoret ndikues ne edukimin e adoleshenteve Hysen Doko
Faktoret ndikues ne edukimin e adoleshenteve Hysen Doko
 
Ndue Kaza ``Adoleshenca``
Ndue Kaza ``Adoleshenca``Ndue Kaza ``Adoleshenca``
Ndue Kaza ``Adoleshenca``
 
Dr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetit
Dr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetitDr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetit
Dr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetit
 
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjteKonsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
 
Projekti per qytetari
Projekti per qytetariProjekti per qytetari
Projekti per qytetari
 
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social  adoleshencaZhvillimi moral dhe social  adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
 
Shendeti mendor
Shendeti mendorShendeti mendor
Shendeti mendor
 
Shendeti mendor
Shendeti mendorShendeti mendor
Shendeti mendor
 
Teorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptx
Teorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptxTeorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptx
Teorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptx
 
Struktura e personalitetit
Struktura e personalitetitStruktura e personalitetit
Struktura e personalitetit
 
Roli i psikologut shkollor
Roli i psikologut shkollorRoli i psikologut shkollor
Roli i psikologut shkollor
 

More from Anida Ago

Present perfect simple vs continuous.docx
Present perfect simple vs continuous.docxPresent perfect simple vs continuous.docx
Present perfect simple vs continuous.docxAnida Ago
 
A lenda da Rozafa.pptx
A lenda da Rozafa.pptxA lenda da Rozafa.pptx
A lenda da Rozafa.pptxAnida Ago
 
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptxfruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptxAnida Ago
 
A lenda do dragao.ppt
A lenda do dragao.pptA lenda do dragao.ppt
A lenda do dragao.pptAnida Ago
 
Fruits! I like I dont like...
Fruits! I like I dont like... Fruits! I like I dont like...
Fruits! I like I dont like... Anida Ago
 
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes DownAnida Ago
 
Terapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu onlineTerapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu onlineAnida Ago
 
Crregullimi i panikut
Crregullimi i panikutCrregullimi i panikut
Crregullimi i panikutAnida Ago
 
I go to preschool
I go to preschoolI go to preschool
I go to preschoolAnida Ago
 
Friendship for children
Friendship for childrenFriendship for children
Friendship for childrenAnida Ago
 
Shëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punëShëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punëAnida Ago
 
Teoria e inteligjencave të shumëfishta
Teoria e inteligjencave të shumëfishtaTeoria e inteligjencave të shumëfishta
Teoria e inteligjencave të shumëfishtaAnida Ago
 
Menorrhagjia
MenorrhagjiaMenorrhagjia
MenorrhagjiaAnida Ago
 
Albanian flag
Albanian flagAlbanian flag
Albanian flagAnida Ago
 
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)Anida Ago
 

More from Anida Ago (20)

Present perfect simple vs continuous.docx
Present perfect simple vs continuous.docxPresent perfect simple vs continuous.docx
Present perfect simple vs continuous.docx
 
A lenda da Rozafa.pptx
A lenda da Rozafa.pptxA lenda da Rozafa.pptx
A lenda da Rozafa.pptx
 
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptxfruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
 
A lenda do dragao.ppt
A lenda do dragao.pptA lenda do dragao.ppt
A lenda do dragao.ppt
 
Town
TownTown
Town
 
Fruits! I like I dont like...
Fruits! I like I dont like... Fruits! I like I dont like...
Fruits! I like I dont like...
 
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
 
Terapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu onlineTerapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu online
 
Crregullimi i panikut
Crregullimi i panikutCrregullimi i panikut
Crregullimi i panikut
 
Racism
RacismRacism
Racism
 
I go to preschool
I go to preschoolI go to preschool
I go to preschool
 
Friendship for children
Friendship for childrenFriendship for children
Friendship for children
 
Lidershipi
LidershipiLidershipi
Lidershipi
 
Shëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punëShëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punë
 
Teoria e inteligjencave të shumëfishta
Teoria e inteligjencave të shumëfishtaTeoria e inteligjencave të shumëfishta
Teoria e inteligjencave të shumëfishta
 
Vetevrasja
VetevrasjaVetevrasja
Vetevrasja
 
Menorrhagjia
MenorrhagjiaMenorrhagjia
Menorrhagjia
 
Albanian flag
Albanian flagAlbanian flag
Albanian flag
 
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
 
Albania,
Albania,Albania,
Albania,
 

Adoleshenca dhe Shoqeria

 • 2.   ADOLESHENCA DHE SHOQËRIA ADOLESHENCA SI SJELLJE NORMALE DHE NGATËRRIMI I KËSAJ SJELLJE ME SJELLJEN DEVIANTE TEK TË RINJËT  
 • 3.  Nocioni adoleshencë  Ndryshimet të cilat ndodhin në periudhën e adoleshencës tek individi  Si të ballafaqohemi me adoleshentët?  Disa rekomandime për prindërit dhe mësimdhënësit  Përfundimi  Literatura PËRMBAJTJA
 • 4.  Nocioni adoleshencë “Adoleshentët shoqëria i ngatërron dhe ata vetë ngatërrohen (ngjajnë) me sjelljen deviante”. ADOLESHENC/Ë- A ( lat. Adolescentia= koha rinore), fazë e zhvillimit të individit, e cila i përket kohës së zhvillimit prej moshës së pubertetit deri në pjkurinë e tij.   Adoleshenca tek meshkujt shtrihet prej moshës 14 deri në moshën 22 vjec, ndërsa, Adoleshenca tek femrat- fillon nga mosha 12 vjec e zgjat deri në moshën 21 vjecare.
 • 5.  Cfarë është adoleshenca? Individi gjatë jetës së tij kalon nëpër këto faza të zhvillimit:   Faza e parë- fëmijëria, Faza e dytë- mosha e rinisë- adoleshenca, Faza e tretë- mosha e pjekurisë dhe Faza e katërt- mosha e pleqërisë. Adoleshenca nuk është thjesht një periudhë ndryshimi midis fëmijërisë dhe pjekurisë, por përbën një fazë të veçantë zhvillimi me veçori të veçanta,e cila fillon me dryshimet biologjike (hormonale) dhe përfundon me kompletimin psikologjik të individit. 
 • 6.  Cka duhet të dimë ne për adoleshencën? - Adoleshentë llogariten fëmijët e moshës mesatarisht nga 12-21 vjet, (diku më herët e diku më vonë). Në këtë periudhë, këta individë kalojnë nëpër shumë ndryshime, psiko- fizike dhe socio-emocionale. - Adoleshentët janë të bindur se çfardo që të bëjnë, asgjë e keqe nuk mund t'u ndodhë. Sipas këtyre karakteristikave këtu qëndron rreziku më i lartë dhe për ate adoleshentët konsiderohen potencialisht të mundshëm për sjellje deviante dhe për këtë arsye “shoqëria i ngatërron dhe ata vetë ngatërrohen me sjelljen deviante”.
 • 7.  Pyetje për NXENESIT : Cilat sjellje i konsideroni normale në adoleshencë e cilat i konsideroni sjellje jasht rregullave në këtë periudhë të jetës? Përgjigjet nga të pranishmit:
 • 8. PERIUDHËN E ADOLESHENCËS TEK INDIVIDI Tek adoleshentët zhvillohet dëshira e madhe që ai të jetë i pavarur, gjë të cilën është e pa mundur ta realizojnë sepse të rinjtë dhe të rejat janë ekonomikisht të varur nga prindërit. Në këtë moshë janë më të rëndësishme dy momente: -Zhvillimi fizik i individit- ndryshimet trupore dhe momenti tjetër -Zhvillimi socio- emocional- pranimi i këtyre ndryshimeve nga vetë individi dhe rrethi social i tij.
 • 9.  Ndryshimet fizike- FIZIKU DHE PUBERTETI Edhe kjo periudhë karakterizohet me zhvillimin e vrullshem fizik të individit dhe fillimin e vrullshëm të pubertetit. Në periudhën e pubertetit, para së gjithash, bëhet zhvillim mjaft intensiv fizik dhe pjekuria seksuale. Rëndom kjo periudhë quhet edhe “ periudha e stuhisë dhe e dridhjeve” .
 • 10.  Ndryshimet socio- emocionale- PËRSHTATJA E ADOLESHENTIT NË SHOQËRI Adoleshenca është koha kur fëmijët fillojnë dhe dëshirojnë të vendosin vetë. Këtu fillon e tëra! - Rëndësi të vecantë paraqet edhe zhvillimi i identitetit dhe zhvillimi social i individit. Sipas Erik Eriksonit, adoleshent i sukseshsëm është ai i cili mund t’i përgjigjet pyetjes: “KUSH JAM UNË”?. Onyehalu mendon se : një pjesë e konsiderueshme e krizës së indentitetit që përjeton rinia- adoleshentët, është rezultat i kërkesave kontradiktore të ë mbi ta.
 • 11.  SI TË BALLAFAQOHEMI ME ADOLESHENTËT ? “ Disa sjellje të caktuara, nuk janë në rregull asnjëherë, për cilindo fëmijë, i cilës do moshë të jetë ai. Por nuk do të thotë se ato mbesin të tilla”. Qëndrimet e prindërve, fëmijëria e hershme, pikëpamjet dhe normat shoqërore, sjelljet e mësimdhënësve ndikojnë shumë, se si njeriu i ri do ta kapërcejë këtë periudhë të jetës, e cila për të është e mbushur me shumë probleme
 • 12.  Reagimet e adoleshentëve në situata të ndryshme jetësore dhe ndikimi i të tjerëve në sjelljet e tyre Adoleshenca nuk shfaqet njësoj tek asnjë indivit. Edhe pse sjelljet e adoleshentëve duken të njejta ato dallojnë nga individi në individ. Prania e një modeli si të prindërve apo personave në familje, në rrethin social, mësimdhënësve, personave të shquar publikë, luan një rol të rëndësishëm në kompletimin e sjelljes psikologjike të fëmijës. Fëmija është “thithës”sjelljesh,shprehjesh dhe i çdo lëvizjeje që kryhet kryesisht brenda familjes dhe më gjerë.
 • 13. Në çdo rast adoleshentët duhet të drejtohen për ndihmë tek: prindërit, mësuesite tyre, personeli psiko- social në shkolla, të afërmit nga ku mund të marrin ndonjë këshillë, mjeku i familjes etj. Mos harroni: “Të gjithë ne jemi model për dikë, qoftë për të mirë apo për të keq. Nëse jemi për të dyja pse të mos jemi për të parën”?!.
 • 14.  Temat të cilat duhet dhe është e nevojshmetë diskutohen me adoleshentët nga ana e prindërve dhe edukatorëve të tyre Duhet të bëhen të pranishme tema të tilla të aktualitetit në ditët e sotme por dhe rrezikshmerinë që ato paraqesin në jeten e adoleshentë ve. Interesante dhe e domosdoshme është që prindërit të diskutojnë me fëmijët e tyre apo fëmijët të marrin nga prindërit e tyre informacione të tilla si: informacion për përdorimimin e drogës, alkoolit, duhanit, seksit dhe problemeve të modës. Parashtroni rregulla të qarta dhe tregoni se çdo të ndodh nëse këto rregulla thyhen !.
 • 15. DISA REKOMANDIME PËRPRINDËRIT DHE MËSIMDHËNËSIT “Mbeturinat tëcilat mbesinnëtrurineadoleshentit, do tapërcjellinategjatëgjithëjetës sëtij”. Ja disa raste të tilla:   -Duhet ta kemi parasysh dhe duhet t’ju a bëjmë me dije adoleshentëve se ata nuk duhet dhe nuk mund të bëjë zgjedhje për gjëra që e rrezikojnë shëndetin, sigurinë dhe ardhmërinë e tyre. -Në këto raste duhet të përdoren fjalë lavdëruese për kryerjen e detyrave e për më tepër inkurajuese dhe sjellet e mira të përforcohen duke i injoruar sjelljet e papershtatëshme. -Është e domosdoshme dhe e detyrueshme që fëmija të shkojë në shkollë. Shkolla e përgatit që të vazhdojë më tutje në jetë, të punojë dhe të fitojë për jetë. -Nuk është i pranueshëm përdorimi i drogës dhe i duhanit, ato mund ta kërcënojnë shëndetin e fëmijës. -Nuk është e pranueshme të ngase makinën me shokë kur është i dehur(nëse posedon patentë shoferin), me këtë kërcënohet siguria e jetës së tyre.
 • 16. PËRFUNDIMI Mendojmë se në këtë moshë: “samëtëpranuartëjemi për shoqërinë, aqmëtëpranueshëmjemi përvetëveten“. Secila periudhë e jetës i ka karakteristikat e veta të formimit të individit. Periudha e adoleshencës është periudha më delikate e jetës së individit.   Ajo gërshetohet nga ndjenja dhe sjellje të ndryshme. Adoleshencën e jetojmë veç njëherë, akoma dhe disa sjellje “negative”, na bëhen mësim për jetën e mëvonshme. Periudha e adoleshencës, përbën pjesën më të rëndësishme në jetën e një individi. “Nganjëherësjelljet tonajanënormalenësituata normale”
 • 17. LITERATURA Zyhra Bedalli, Masternë Analizë të Politikave Sociale/Punonjëse Sociale Dr. Pajazit Nushi, FjalorI Psikologjisë , 1987/ Instituti Albanologjiki Prishtinës Terry F. Pettijohn, PSIKOLOGJIA Një Hyrje Koncice/Botimi II, Fondacioni SOROS “Programi për Mbë shtetjen e Arsimit të Lartë në Shqipëri” Remo HLargo, Vitet e Foshnjërisë “Zhvillimi i fëmijërisë së hershme i parë nga këndvshtrimi biologjik”, UEGEN, Tiranë 2000   Delikuenca e të Miturve, PunimSeminarik, Valbona Mujota, Prishtinë 2006 Internet/google Etj