Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
SHENDETI MENDOR…  …KENDVESHTRIMI SOCIAL &
Shendeti mendor …                Ndjesi dhe        funksionim         BALANCE E BRISHTE E ...
Për të trajtuar  një çrregullim        mendor tek të   rriturit, duhet        gjetur burimi.Thuajse gjith...
HKAQET SOCIALE QE SHKAKTOJNE CRREGULLIM 25% e fëmijëve dhe adoleshentëve në një moment të jetës përjetojnë një formë ap...
marrëdhëniet në familje,        raportet në shkollë,        faktorët socialë si varfëria apo       ...
ÇRREGULLIMET ME TE1- Autizmi   SHPESHTAdiagnostikohet që në fëmijërinë e hershme.Nuk dihen shkaqet e këtij çrregullimi.N...
3-Depresioni         Fëmijë me lidhje të dobëta familjare, si         dhe problemet social-kulturore  ...
4-Hiperaktiviteti (ADHD)Kanë mungesë përqendrimi, gjatë studimit janë shumëtë ndjeshëm nga bezdisje të vogla mjedisore,Shf...
7- Fobitënuk kanë të bëjnë me një rrezik real.Fëmijët dhe adoleshentët mund të kenë fobirreth gjithçkaje.Fobitë më të shpe...
Vitet e fundit ështërritur            kultura dhesensibilizimi.            Por, mentaliteti i   ...
Ne perputhje me terminologjine e Kombeve teBashkuara PAK jane ata persona tek te cilet• Funksionet fizike,• Kapaciteti men...
Gjithe zhvillimi psikik eshte i ndermjetesu     nga lidhjet sociale       PAK kane nevoje me shume se te tjere...
OPERATORET SHENDETSORE          T`i besosh operatoreve shendetsor nuk          do te thote t`I delegosh ...
Rehabilitim         do te thote rivendosje e personit         ne jeten sociale dhe ate te punes.    ...
ZHAN ZHAK RUSOI ISHTE PARANOJAKMOXARTI KOMPOZOI “REQUIEM” KUR VUANTENGA ILUZIONI SE ISHTE HELMUARVAN GOGU PREU VESHIN DHE ...
Pertej fames,   pasurise materiale           a statusit social… … edhe se mjeksia shkencore nukflet per “ sem...
FALEMINDERIT     31 Maj 2012
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Shendeti mendor

877 views

Published on

 • pse nuk shkarkohet kjo ?
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Shendeti mendor

 1. 1. SHENDETI MENDOR… …KENDVESHTRIMI SOCIAL &
 2. 2. Shendeti mendor … Ndjesi dhe funksionim  BALANCE E BRISHTE E NDJENJAVE  KOMPONENT I MIREQENIES  KUSHT PER VENDIMET SHENDET EFunksioni me: MENDOR DUHURA Veten Te tjeretAmbientin rrethues Raporti me: Familjen NI O I Punen JES KSI ND N M FU Shoqerine
 3. 3. Për të trajtuar një çrregullim mendor tek të rriturit, duhet gjetur burimi.Thuajse gjithmonëai ipërket tëshkuarës sëlargët, fëmijërisë
 4. 4. HKAQET SOCIALE QE SHKAKTOJNE CRREGULLIM 25% e fëmijëve dhe adoleshentëve në një moment të jetës përjetojnë një formë apo një tjetër çrregullim mendor. Pjesa më e madhe e tyre kalohen pa u vënë re. Disa me kalimin e viteve nuk lënë asnjë gjurmë Për raste të tjera pasojat janë të pakthyeshme.
 5. 5. marrëdhëniet në familje, raportet në shkollë, faktorët socialë si varfëria apo dhuna vdekja apo largimi i njerëzve tëDivorcet dashur,TrashegimiaPerdorimi i alkoolit dhe duhanit PROBLEMPerdorimi i substancavenarkotikeQendrimi me ore te gjata ne tvapo kompjuter. Perdorimi i lojrave
 6. 6. ÇRREGULLIMET ME TE1- Autizmi SHPESHTAdiagnostikohet që në fëmijërinë e hershme.Nuk dihen shkaqet e këtij çrregullimi.Një pjesë e fëmijëve autikë shfaqin shkallë të lartë tëdhuntive në sfera të ndryshme, si në muzikë, art endonjëherë edhe në matematikë.2-Çrregullimet e të nxënit përfshijnë a. Çrregullimet e aftësisë së tëlexuarit b. Çrregullimet e aftësisëmatematikore
 7. 7. 3-Depresioni Fëmijë me lidhje të dobëta familjare, si dhe problemet social-kulturore përgatisin një terren të favorshëm për shfaqjen e depresionit në formën e traumave dhe çrregullimeve psikofizike.Depresioni më tepër u atribuohet kushteve të jashtmesesa gjeneve. Situatat traumatike në jetë rezultojnë nëdepresion te fëmijët që janë në periudhën e formimit. Përgjithësisht ka lidhje direkte me prindërit Nëse fëmija ka një prind me depresion, ka një përqindje nga 25% deri në 50% për të qenë dhe vetë i tillë, ndërsa për ata fëmijë që
 8. 8. 4-Hiperaktiviteti (ADHD)Kanë mungesë përqendrimi, gjatë studimit janë shumëtë ndjeshëm nga bezdisje të vogla mjedisore,Shfaqin shenja padurimi, nervozohen dhe lëndohenshumë shpejt. Këta fëmijë e kanë të pamundur të rrinënë një vend dhe të dëgjojnë me qetësi.5-Vetëdëmtimi:Vetëdëmtimi është një problem i zakonshëm mesfëmijëve e kryesisht të rinjve,përfshin mënyrat e ndryshme që njerëzit dëmtojnëvetenqëllimisht6-Çrregullimet e të ngrënitNisin me fillimin e adoleshences. Më të predispozuarajanë vajzat.Dy çrregullimet e të ngrënit janë:
 9. 9. 7- Fobitënuk kanë të bëjnë me një rrezik real.Fëmijët dhe adoleshentët mund të kenë fobirreth gjithçkaje.Fobitë më të shpeshta janë fobite sociale, qe përfshijnëankthin për çdo situatë, frikë nga disa kafshë dhe frikënga errësira8- ObsesionetObsesionet janë mendime ankthioze të përsëritura, tëcilat mund të duken të paarsyeshme.9-Çrregullimet e ankthitFëmijët nervozohen shumë shpejt e pa shkak.10- Skizofrenia  përfshin: të menduarit konfuz, probleme me ndjenjat,sjelljen, motivimin, të folurin, të shikuarit, të dëgjuaritdhe të besuarit e gjerave që nuk egzistojnë. Skizofrenia
 10. 10. Vitet e fundit ështërritur kultura dhesensibilizimi. Por, mentaliteti i shqiptarëve zorse i pranon problemet eshëndetit mendor.Shpesh, probleme të kësaj natyre anashkalohendhe merren në konsideratë vetëm kur janë nëstade mjaft të avancuara. Aq më pak tekfëmijët.Krahasuar me patrajtuar në fëmijëri janë tëNjë problem i vite më parë, shifrat munddyfishuar.  individ me çrregullime madhore tëkrijojë njëshëndetit mendor, shpesh edhe tëparekuperueshme.
 11. 11. Ne perputhje me terminologjine e Kombeve teBashkuara PAK jane ata persona tek te cilet• Funksionet fizike,• Kapaciteti mendor• Gjendja psikologjike,kane prirje te shmangen per me shume se 6muaj nga gjendja tipike per moshen perkatese,Gje qe sjell per pasoje kufizime te pjesemarjesse tyre ne jeten shoqerore.Parimi I te Drejtes Civile, Barazise dheMosdiskriminimit do te thote qe PAK janeanetare te barabarte te shoqeriseAta mund te kerkojne te njejtat te drejta e teperfitojne te njejten ndihme sociale si gjithe
 12. 12. Gjithe zhvillimi psikik eshte i ndermjetesu nga lidhjet sociale PAK kane nevoje me shume se te tjeret per prezencen e familjes ne jeten e tyre, duke arritur shpesh dhe ne nje dipendence ekstreme te panevojshme. Kjo rrezikon zhvillimin personal dhe lirine e veprimit.Pavaresisht nga tipologjia, paaftesia ka nje impaktfatalsi brenda familjes ashtu dhe jashte saj.Lidhjet familiare ne pergjithesi forcohenLidhjet miqesore dobesohen
 13. 13. OPERATORET SHENDETSORE T`i besosh operatoreve shendetsor nuk do te thote t`I delegosh atyre zgjidhjen e problemeve, Por te bashkepunosh per te reaguar ne avantazh te PAK.Te kurosh e rehabiltosh kerkon : * aftesi profesionale * durim & perkushtim * tolerance ndaj frustracionit * empati Qe te arrihet sukses gjate punes me PAK duhet te punohet njekohesisht per:  zhvillimin e mendimit magjik zhvillimin e identitetit (statusi
 14. 14. Rehabilitim do te thote rivendosje e personit ne jeten sociale dhe ate te punes. Pjesemarrje maksimale dhe integrim ne familje, komunitetRehabilitimi kerkon : Pakesimi I paaftesise Reduktim te rishfaqjesraktikat klinike permbajne 2 strategji:.Zhvillimi aftesive te pacientit/klientit. Zhvillimi burimeve te ambientit/mjedisit
 15. 15. ZHAN ZHAK RUSOI ISHTE PARANOJAKMOXARTI KOMPOZOI “REQUIEM” KUR VUANTENGA ILUZIONI SE ISHTE HELMUARVAN GOGU PREU VESHIN DHE JA DERGOI NJEPROSTITUTESHOPENHAURI, SHOPENI DHE XHON STJUART MILIISHIN TE BRENGOSURROBERT BERNS DHE LORD BAJRONI ISHINALKOOLISTEVIRXHINIA VULFI VUAJTI NGA CRREGULLIMI
 16. 16. Pertej fames, pasurise materiale a statusit social… … edhe se mjeksia shkencore nukflet per “ semundjen e dashurise “kjo mbetet e nevojshme , kultura mee larte nderlidhese , njohese kuvyajtja sherohet me dashuri dhe neharten boterore te humanizmitrruget e shendetit mendor janendertuar duke shmangur e sfiduarurrejtjen !Kujdes crregullimeve psikologjike psikiatrike!!
 17. 17. FALEMINDERIT 31 Maj 2012

×