SlideShare a Scribd company logo

Mjedisi

Gjithcka rreth mjedisit Shkaktaret e tij Llojet e ndotjes Mbrotja e tij

1 of 18
Download to read offline
Mjedisi
Shkaktaret
Llojet e ndotjes
Mbrojtja e tij
Punoi : Klarisa Karaboja Klasa : VII A
• Mjedisi është burimi kryesor i jetës në
Tokë dhe për këtë arsye duhet ruajtur
dhe përdorur me kujdes. Mjedisi sot
përdoret në mënyrë të pabarabartë
në vende të ndryshme të botës dhe
kërcënohet nga faktorë të shumtë.
Mbrojtja e tij është një
domosdoshmëri jo vetëm për brezat e
sotëm, por edhe për brezat e
ardhshëm.
Mjedisi apo ambienti, është tërësia e
rrethanave përreth një organizmi ose
shume organizmave, kombinimin I
kushteve atmosferike me jeten e
gjallesave, zhvillimin, dhe mbijetesën
e organizmave. Mjedisi mund te
perkufizohet edhe si teresia e
elementeve biotike dhe abiotike ne
Toke.Sot, mjedisi ku zhvillohet
aktiviteti i botës së gjallë, është
shumë i ndotur nga 4 faktore te
ndryshem qe jane ....
1.Veprimtaria njerezore
• Ne pjesen me te madhe te globit tokesor, ekosistemet natyrore
jane shnderuar ne toka bujqesore te projektuara per prodhimin e
ushqimit. Toka bujqesore shpesh here mbillet me monokulture dhe
si rezultat ka nje diversitet te ulet llojor. Nje pjese e siperfaqes
tokesore perdoret per siperfaqe banimi duke formuar fshatrat,
qytetet, zonat industriale, infrastruktura mbeshtetese qe perfshin
rruget, hekurudhat, portet dhe aeroportet. Shfrytezimi i burimeve
natyrore si: nxjerrja e mineraleve ka krijuar shqetesime mjedisore.
Kerkesat per energji kane cuar ne shfrytezimin e drurit si lende
djegese, e qymyrit nga minierat dhe nxjerrjes te naftes e gazit
natyror nga burimet e tyre. Plehrat dhe hedhja e tyre vend e pa
vend, dëmtojnë rëndë mjedisin rrethues, dëmtojnë rëndë shëndetin
.Pervec tyre ka dhe pasoja te tjera te shumta. Pasojat e veprimtarise
njerezore dhe ndikimi i tyre ne ekosistemet natyrore po ndjehen
cdo dite ne mjedis I cili eshte fajtor vete njeriu .
2.Ndotesit fizike
3.Ndotesit biologjike
4.Agjentet kimike

Recommended

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 

More Related Content

What's hot

Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Darla Evangjeli
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Michail Michail
 

What's hot (20)

Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Bioteknologjia
 Bioteknologjia Bioteknologjia
Bioteknologjia
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
 

Viewers also liked

Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMegi Braka
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
 
Ndotja e ujit dhe llojet e tij
Ndotja e ujit dhe llojet e tijNdotja e ujit dhe llojet e tij
Ndotja e ujit dhe llojet e tijIva Pilika
 
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitkoralda
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)bona4444
 
Projekt kurrikular kimi punoi klajdi haka
Projekt kurrikular kimi punoi klajdi hakaProjekt kurrikular kimi punoi klajdi haka
Projekt kurrikular kimi punoi klajdi hakaEdlira Ira Krasniqi
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajKlarisa Klara
 
Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitOlsi Sita
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALEroni45
 
Ndotja e mjedisit në Shqipëri
Ndotja e mjedisit në ShqipëriNdotja e mjedisit në Shqipëri
Ndotja e mjedisit në ShqipëriViola Xhafa
 
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Arbi Shkozari
 

Viewers also liked (18)

Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Ndotja e ujit dhe llojet e tij
Ndotja e ujit dhe llojet e tijNdotja e ujit dhe llojet e tij
Ndotja e ujit dhe llojet e tij
 
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
 
Projekt kurrikular kimi punoi klajdi haka
Projekt kurrikular kimi punoi klajdi hakaProjekt kurrikular kimi punoi klajdi haka
Projekt kurrikular kimi punoi klajdi haka
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
 
uji
ujiuji
uji
 
Ndotja e mjedisit
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
 
Ndotja e mjedisit në Shqipëri
Ndotja e mjedisit në ShqipëriNdotja e mjedisit në Shqipëri
Ndotja e mjedisit në Shqipëri
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Uji
UjiUji
Uji
 
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
 

Similar to Mjedisi

Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)bona4444
 
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...#MesueseAurela Elezaj
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMegi Braka
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeErgi Nushi
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet16211903
 
Biodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptEniLikaj
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
 
Biodiversity projekt
Biodiversity projektBiodiversity projekt
Biodiversity projektFacebook
 
Mbrojtja e natyres ne Kosove
Mbrojtja e natyres ne KosoveMbrojtja e natyres ne Kosove
Mbrojtja e natyres ne Kosovedodona12
 
Mjedisi ne rajonin tone.
Mjedisi ne rajonin tone.Mjedisi ne rajonin tone.
Mjedisi ne rajonin tone.kristinasweety
 
Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global WarmingGestjana
 
E drejta-ekologjike.internet
E drejta-ekologjike.internetE drejta-ekologjike.internet
E drejta-ekologjike.internetŴąŁı Kolukaj
 
ndotja e mjedisit
ndotja e mjedisitndotja e mjedisit
ndotja e mjedisitJonadade
 

Similar to Mjedisi (20)

Tema:Mjedisi
Tema:MjedisiTema:Mjedisi
Tema:Mjedisi
 
Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
 
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
 
Ndotja termike
Ndotja termike Ndotja termike
Ndotja termike
 
Bio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe MjedisiBio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe Mjedisi
 
Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!
 
Biodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
 
Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Biodiversity projekt
Biodiversity projektBiodiversity projekt
Biodiversity projekt
 
Projekt
Projekt Projekt
Projekt
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
Mbrojtja e natyres ne Kosove
Mbrojtja e natyres ne KosoveMbrojtja e natyres ne Kosove
Mbrojtja e natyres ne Kosove
 
Mjedisi ne rajonin tone.
Mjedisi ne rajonin tone.Mjedisi ne rajonin tone.
Mjedisi ne rajonin tone.
 
Global Warming
Global WarmingGlobal Warming
Global Warming
 
E drejta-ekologjike.internet
E drejta-ekologjike.internetE drejta-ekologjike.internet
E drejta-ekologjike.internet
 
ndotja e mjedisit
ndotja e mjedisitndotja e mjedisit
ndotja e mjedisit
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 

More from Klarisa Klara

Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullorKlarisa Klara
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Klarisa Klara
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Klarisa Klara
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeKlarisa Klara
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKlarisa Klara
 
Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Klarisa Klara
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresKlarisa Klara
 

More from Klarisa Klara (17)

Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Portugalia
PortugaliaPortugalia
Portugalia
 
Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullor
 
Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme Simetria ne jeten e perditshme
Simetria ne jeten e perditshme
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
 
Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial Revolucioni i II industrial
Revolucioni i II industrial
 
Lojërat olimpike
Lojërat olimpikeLojërat olimpike
Lojërat olimpike
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Tv Cinema
Tv CinemaTv Cinema
Tv Cinema
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
 
Durrësi
DurrësiDurrësi
Durrësi
 
Dialektet e shqipes
Dialektet e shqipesDialektet e shqipes
Dialektet e shqipes
 
Rrymat oqeanike
Rrymat oqeanikeRrymat oqeanike
Rrymat oqeanike
 
Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!Duhani,alkooli dhe droga !!!
Duhani,alkooli dhe droga !!!
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
 

Mjedisi

 • 1. Mjedisi Shkaktaret Llojet e ndotjes Mbrojtja e tij Punoi : Klarisa Karaboja Klasa : VII A
 • 2. • Mjedisi është burimi kryesor i jetës në Tokë dhe për këtë arsye duhet ruajtur dhe përdorur me kujdes. Mjedisi sot përdoret në mënyrë të pabarabartë në vende të ndryshme të botës dhe kërcënohet nga faktorë të shumtë. Mbrojtja e tij është një domosdoshmëri jo vetëm për brezat e sotëm, por edhe për brezat e ardhshëm. Mjedisi apo ambienti, është tërësia e rrethanave përreth një organizmi ose shume organizmave, kombinimin I kushteve atmosferike me jeten e gjallesave, zhvillimin, dhe mbijetesën e organizmave. Mjedisi mund te perkufizohet edhe si teresia e elementeve biotike dhe abiotike ne Toke.Sot, mjedisi ku zhvillohet aktiviteti i botës së gjallë, është shumë i ndotur nga 4 faktore te ndryshem qe jane ....
 • 3. 1.Veprimtaria njerezore • Ne pjesen me te madhe te globit tokesor, ekosistemet natyrore jane shnderuar ne toka bujqesore te projektuara per prodhimin e ushqimit. Toka bujqesore shpesh here mbillet me monokulture dhe si rezultat ka nje diversitet te ulet llojor. Nje pjese e siperfaqes tokesore perdoret per siperfaqe banimi duke formuar fshatrat, qytetet, zonat industriale, infrastruktura mbeshtetese qe perfshin rruget, hekurudhat, portet dhe aeroportet. Shfrytezimi i burimeve natyrore si: nxjerrja e mineraleve ka krijuar shqetesime mjedisore. Kerkesat per energji kane cuar ne shfrytezimin e drurit si lende djegese, e qymyrit nga minierat dhe nxjerrjes te naftes e gazit natyror nga burimet e tyre. Plehrat dhe hedhja e tyre vend e pa vend, dëmtojnë rëndë mjedisin rrethues, dëmtojnë rëndë shëndetin .Pervec tyre ka dhe pasoja te tjera te shumta. Pasojat e veprimtarise njerezore dhe ndikimi i tyre ne ekosistemet natyrore po ndjehen cdo dite ne mjedis I cili eshte fajtor vete njeriu .
 • 7. Llojet e ndotjes : •Ndotja e tokës •Ndotja e ajrit •Ndotja e ujit •Ngrohja globale
 • 8. Ndotja e tokes • Ndotja e tokës paraqet ndotjen e sipërfaqes natyrore të Tokës nga aktivitetet industriale, komerciale, shtëpiake dhe bujqësore. Mënyra më e mirë për të parandaluar ndotjen e tokës është përmes menaxhimit të mbeturinave në mënyrë te organizuar, shfrytëzimit të tokës në mënyrë te organizuar dhe praktikave adekuate bujqësore.
 • 9. Ndotja e ajrit • Ndotja e ajrit paraqet grumbullimin e atyre substancave të rrezikshme në atmosferë të cilat substanca rrezikojnë jetën e njerëzve dhe të gjallesave të tjera. Mënyra më e mirë për parandalimin e ndotjes së ajrit është të ecim këmbë ose të ngasim biçikletën dhe të ngasim makinat më pak. Kjo do të parandalojë ndotjen e ajrit nga lëndët djegëse fosile. • Ndotesit kryesore te ajrit jane : • Avujt e ujit (H2O) • Dioksidi I Karbonit (Co2) • Metani (CH4) • Dioksidi I Sulfurit (SO2) • Oksidi I nitrogjenit( Nox) • Ozoni (O3) • Kloroflurokarboni (CFCs)
 • 10. Ndotja e ujit • Ndotja e ujit paraqet hedhjen e materieve kimike, biologjike dhe fizike nëpër sasi të mëdha të ujit, të cilat materie shkatërrojnë cilësinë e gjallesave në të dhe që e shpenzojnë atë. Mënyra më e mirë për parandalimin e ndotjes së ujit është që të mos hedhim mbeturina dhe materie të tjera kimike të dëmshme në burimet tona të furnizimit me ujë. • Ndotesit kryesore te ujerave jane : • Kloridet • Sulfatet • Detergjentet • Derivatet e ndryshme të naftës • Pesticidet dhe plehrat kimike
 • 11. Ngrohja globale • Ndryshimet e mëdha klimatike që po ndodhin në hapësirën tokësore si në rastin e ngritjes dhe uljes së temperaturave tokësore në shumë vende të botës emërtohen si ngrohje globale. Shkencërisht ky lloj efekti njihet edhe si efekt serrë për shkak të rrethimit të gazërave që bëhen në trajtë serrë. Ky efekt vie si pasojë e lirimit të një sasie të madhe të CO2, dhe gazërave të tjerë si oksidet e sulfurit, azotit të cilat marrin shtrirje në hapësirën ajërore dhe atë tokësore poashtu duke ndotur ambientin dhe rrezikuar shëndetin e botës së gjallë. Ngrohja Globale nga të gjithë shkaktarët e mundshëm dhe pasojat që ka në hapësirën tokësore dhe atmosferën e tokës lë pasoja dhe kushton shumë në njerëz, kjo për faktin se duke shkatërruar dalëngadalë ambientin sigurisht që edhe kushton në njerëz në aspekte të ndryshme si pasojë e ngritjes së temperaturave dhe uljes së tyre në një nivel mjaftë të lartë .Çështjes së shkaktimit të një numri të madh sëmundjesh nga ana e ngrohjes globale i kanë prirë me studime shtetet e shumta botërore ku ndër to shquhet SHBA- ja, dhe shtetet e evropës qendrore e veriore. Në mesin e këtyre hulumtimeve të bëra që prej vitit 2000 ku parashihnin shumë statistika për vitet në vazhdim deri në vitin 2020, duke përbërë edhe krahasime që prej viteve të 90- ta me vitin e tanishëm dhe me të ardhshmit. Sipas tyre ekzistojnë një numër i madh sëmundjesh që shkaktohen nga ngrohja globale të cilat janë edhe vdekje prurëse e të cilat vijnë si rrjedhojë e temperaturave të ulta apo të larta.
 • 12. Si te ndalojme ndotjen e mjedisit ? Parimet me të rëndësishme për mbrojtjës së mjedisit: •Shfrytëzimi racional i burimeve, reduktimi i emetimeve në ajër, reduktimi i ndotjes së ujit dhe tokës, dhe riciklimi i mbeturinave; •Ruajtja e vlerave biologjike-ekologjike të mjedisit nëpërmjet ruajtjes së florës dhe faunës, dhe të vlerave të trashëgimisë natyrore; •Mbështetja në përdorimin e burimeve të ripërtërishme, bashkë-prodhimin e këtyre burimeve dhe të llojeve të ndryshme të energjisë; •Promovimi i kursimit të energjisë në mesin e publikut •Shfrytëzimi i pajisjeve shtëpiake me efikasitet të lartë, të tilla si llambat e dritës; •Reduktimi dhe riciklimi i mbeturinave. •Mbrojtja e mjedisit
 • 13. Mjedisi është çdo gjë rreth nesh –toka ku qëndrojmë, pemët nën të cilat ulemi për të pushuar, uji në të cilin notojmë dhe me të cilin pastrojmë dhe ajri të cilin e thithim. Ne kemi nevojë për ujë të pastër për të pirë dhe për të rritur ushqimin që hamë. Ne kemi nevojë për ajër të pastër për të marrë frymë. Ne kemi nevojë që mjedisi ynë të jetë i pastër për aktivitetet tona gjatë kohës së lirë –notuar, vrapuar ose për të luajtur në park , prandaj mbroje ate .
 • 14. Mendo sot për një të nesërme më të mirë! Një llambë më pak –më shumë energji! Ajër i pastër për jetë të gjatë! Të shpenzosh më pak letër do të thotë më shumë pyje dhe oksigjen! Mbillni një lule për një botë më të mirë! Keshilla per mbrojtja e mjedisit