Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Prednji mozak

 • Be the first to comment

Prednji mozak

 1. 1. Prednji mozak kod čoveka predstavlja najveći deo centralnog nervnog sistema i pokriva ostale delove mozga. Sastoji se od dve hemisfere koje imaju različite uloge i povezane su velikim snopom nervnih vlakana.
 2. 2. Uloga hemisfera Regulisanje pokretljivosti mišića suprotnih strana tela Funkcije leve hemisfere: govor, pisanje i rešavanje problema. Leva hemisfera odgovorna je za analiticko, a desna za sintetsko razmišljanje.
 3. 3. Gradja prednjeg mozga Na površini prednjeg mozga je kora, odnosno siva masa, a ispod je bela masa koju čine snopovi mijelinskih nervnih vlakana. Najveci deo(90 odsto) zauzima nova kora organizovana u 6 slojeva tela neurona, a svaki sloj se aktivira na odredjeni stimulus. Stariji deo(10 odsto) čini limbička kora i mirisna kora.
 4. 4. Nova kora Nova kora je podeljena na četiri režnja: čeoni, potiljacni, temeni i slepoočni. Po ulozi koju vrsi podeljena je na motornu(u čeonom reznju), senzornu(u temenom reznju) i asocijativnu.
 5. 5. Penfildov motorni coveculjak Penfild, kanadski naučnik, ustanovio je da se duž centralne brazde nalazi motorna mapa pokretljivosti celog tela. Senzitivni coveculjak Telo je i u ovoj zoni naopako predstavljeno, a velicina projekcije srazmerna je gustini receptora u odredjenim delovim tela.
 6. 6. Vidna zona Nalazi se u potiljačnom režnju. Na nju se projetkuje mreznjača oka. Oštećenje vidne zone dovodi do potpunog slepila. Slušna zona Nalazi se u gornjem delu slepoočnog režnja i preko srednjeg mozga i talamusa prima informacije iz slušnih receptora unutrašnjeg uha.
 7. 7. Govor Zona koja je ključna za govor nalazi se u čeonom režnju leve hemisfere i naziva se Brokina govorna zona. Oštećenje ove zone dovodi do potpune nesposobnosti govora – afazije. Oštećenje jednog dela slepoočnog režnja leve hemisfere dovodi do poremećaja govora – Vernikeova zona.
 8. 8. Elektroencefalografija(EEG) Ovo je postupak merenja bioelektricne aktivnosti kore prednjeg mozga uz pomoc elektroda prislonjenih na lobanju. Učestalost EEG talasa razlikuje se tokom budnog stanja i tokom sna. Postoje alfa, beta, teta i delta talasi.
 9. 9. San I spavanje San je prolazno stanje smanjene osetljivosti organizma na stimuluse iz spoljasnje srdine. San ima svoje faze. Tokom REM faze mišići su opušteni i tada sanjamo. Zove se jos i paradoksalna faza. Ostatak sna provodimo u ne-REM fazi. U ovoj fazi se smanjuje temperatura tela i utrošak energije, smanjuje se funkcija srca, bubrega i disanje, dok se procesi varenja pojačavaju.

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • bozidarmaric1

  Mar. 6, 2015

Views

Total views

10,217

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

2

Actions

Downloads

48

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×