Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Repati vodozemci

11,081 views

Published on

 • Dating for everyone is here: ♥♥♥ http://bit.ly/2Q98JRS ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Follow the link, new dating source: ❶❶❶ http://bit.ly/2Q98JRS ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Repati vodozemci

 1. 1. Jovana Smiljanic 2/4 REPATI VODOZEMCI
 2. 2. Repati vodozemci (Urodela ili Caudata) je red današnjih vodozemaca koji se od ostalih vodozemaca razlikuju po prisustvu repa i dva para nogu približno jednake veličine. Osim po ovim osobinama postoje i razlike u skeletu i mišićima.
 3. 3. Većinom su to relativno sitni kičmenjaci čija dužina tela može da bude od 3 - 150 cm, a najčešće je od 5 - 15 cm. Najveći predstavnik Andreias (Megalobatrachus) dostiže dužinu od 1, 5 m i živi u vodama Kine i Japana. Gotovo svi, sem malog broja vrsta koje žive u vodi, imaju dva para funkcionalnih ekstremiteta. Koža im je glatka, vlažna ili sa sitnim, bradavičastim ispupčenjima Oplođenje može da bude spoljašnje ili unutrašnje Oči su dobro razvijene i osim kod malog broja vrsta imaju očne kapke, dok slušni kanala i bubnu opnu nemaju. Grudna kost je ili slabo razvijena ili ne postoji, a rebra su kratka pa ne dopiru do grudne kosti. Kloaka je u vidu uzdužnog proreza i nalazi se na sredini završnog dela trupa.
 4. 4. Zivotni ciklus Oplodjenje: Oplođenje može da bude spoljašnje i unutrašnje. Kod unutrašnjeg oplođenja nema fizičkog kontakta između ženki i mužjaka već mužjak polaže spermatofor u kome su spermatozoidi, a ženka ga uvlači u kloaku. U delovima kloake, koji se nazivaju spermateke, se spermatozoidi održavaju pa svaka jajna ćelija koja prođe kroz kloaku biva oplođena.
 5. 5. Razviće embriona u larvu odvija se na dva načina: Oviparija, kada se razviće vrši u spoljašnjoj sredini ovoviviparija, kada se razviće odvija u jajovodu ženke, a često se i metamorfoza larve u mladu jedinku dešava u jajovodu. Mnogi repati vodozemci prolazi kroz dva perioda u životnom ciklusu: larvu koja živi u vodi i ima spoljašnje škrge odraslu jedinku koja nastaje metamorfozom larve, živi na kopnu i diše plućima i/ili preko vlažne kože.
 6. 6. Crni dazdevnjak Planinski vodenjak
 7. 7. Regeneracija Repati vodozemci imaju najveću sposobnost regeneracije među svim kičmenjacima pa su zbog toga mnogo eksperimentalno proučavani. Ako se daždevnjaku amputira stopalo ono će se potpuno nadoknaditi. Takođe, noga koja je odsečena pri osnovi, cela se regeneriše, a i delovi usni, oči i rep, se jako dobro regenerišu, dok to svojstvo od unutrašnjih organa imaju delovi pluća.
 8. 8. Rasprostraljenost i staniste Nastanjuju sveža, vlažna staništa. Terestične vrste obično žive u šumama pod stenama, ispod kojih se pojavljuju noću kada love. Akvatični oblici žive na dnu potoka ili bara, često pod kamenjem. Njihova aktivnost je sezonska i razlikuje se od vrste do vrste.
 9. 9. Klasifikacija Repati vodozemci pripadaju redu Urodela (Caudata), klasi vodozemaca (Amphibia) i tipu hordata (Chordata). Ovaj red obuhvata oko 420 vrsta grupisanih u 10 familija, od kojih samo dve žive na prostoru Srbije i Crne Gore. Klasifikacija je izvršena prema filogenetskim i anatomskim sličnostima. Fosline vrste svrstane su u 4 familije.

×