Universiteti I TiranesFakulteti I Gjuheve te HuajaMaster shkencor:Komunikim kulturor dhe turistikDega :AnglishtLenda:Menax...
Zbuloni Shqiperinë!Vendi në zemër të Mesdheut dhe buzë brigjeve të deteve Adriatik dhe Jon. Ai është një portëhyrëse e rën...
Shqipëria ka traditat e saj të veçanta të mirësjelljes që e karakterizojnë popullin që i mbart ato. Atojanë të lidhura ngu...
Klima Shqipëria ka një klimë mesdhetare, ku në rajonet e ulëta pothuajse asnjëherë nuk bën ftohtë. Nëmënyrë të veçantë bre...
Flamuri kombëtar shqiptarFlamuri i Shqipërisë është flamuri kombëtar shqiptar, një flamur me fushë të kuqe dhe një shqipon...
administrative: Romën dhe Kostandinopojën dhe shqiponja simbolizonte këto dy vende. Gjatësundimit të perandorit iliro-shqi...
është mjaft e lehtë të kuptosh se një shishe ujë mineral, kushton 50 lekë të reja apo 500 të vjetra(afërsisht 0,3 Euro).Të...
Shqipëria ndodhet në pjesën perëndimore të Gadishullit të Ballkanit dhe në juglindje të Evropës. Nëpjesën veriore dhe veri...
Shqipëria është një vend i sigurt për gjithë ata që jetojnë aty dhe që vijnë për të kaluar disa ditëpushime. Tradita e saj...
shkaktoi vendit një prapambetje ekonomike që erdhi si rezultat i mungesës së lidhjeve me jashtë,investimeve të huaja dhe l...
themeluan pergjate bregdetit qytete shume te njohura ne ate kohe, te cilat ekzistojne dhe sot,si Durrahium (Durresi), Apol...
Shqiperi sundoi regjimi komunist i Enver Hoxhes, i cili ndikoi ne izolimin e vendit. Me 11janar 1946, Asamblea Kushtetuese...
Por në disa hotele, ku mund të shikohen stacione televizive në gjuhen angleze, mund edhe të kursehetduke zgjedhur një alte...
Nuk mund të largohesh nga Shqipëria pa marrë diçka me vehte që t‟ju kujtojë gjithmonë këtë vend metradita. Ato i gjen të m...
Krujës. Dallohet për prodhimet e leshit siç janë: qilimat, tapetet, qeleshet, llullat e drurit, prodhimet evjetra prej bak...
Swiss Economic Cooperation (SECO) - (Anglisht, Gjermanisht, Frengjisht)United States Agency for International Development ...
Fier (Fier, Lushnjë, Mallakastër)Gjirokastra (Gjirokastër, Përmet, Tepelenë)Korcë (Devoll, Kolonjë, Korcë, Pogradec)Kukës ...
Shops. Veprimet doganore kryhen gjatë 24 orëve pa ndërprerje.              Kontakt : Aeroporti “Nënë Tereza”...
GREQIA- Nëpërmjet pikës së Kapshticës, që lidh Korçën me SelanikunVeprimet doganore në këtë pikë kryen 24 orë pa ndërprerj...
Hyrja nëpëmjet rrugëve detare në Shqipëri mund të kryhet nëpërmjet porteve kryesore meanë të linjave detare që ofrojnë shë...
metaleve të çmuara, monedhave antike, hartave të vjetra, antikuareve të caktuara, librave dhepunimeve artistike, të cilat ...
7 - Shtetasit e huaj me kombësi shqiptareHyjnë pa vizë në Republikën e Shqipërisë gjatë periudhës 1 Qershor deri në 30 Sht...
Trashegimia Kulturore    Gjuha zyrtare
Gjuha shqipe ёshtё njё gjuhё indo-europiane dhe pёrfaqёson njё degё tё veçantё nё familjen egjuhёve indo-evropiane.Gjeogra...
FlamuriFlamuri kombëtar i Republikës së Shqipërisë paraqitet me një shqiponjë të zezë me dy kokëdhe me krahë të hapura, të...
e nivelit të jetesës.Inflacioni. Norma vjetore e inflacionit është mbajtur brenda niveleve të synuara të Bankës sëShqipëri...
Territori i Shqipërisë, si pasojë i pozicionit të favorshëm në                pellgun e Mesdheut, i cili nj...
Vendet arkeologjikeTerritori i Shqiperise, si pasoje i pozicionit te favorshem ne pellgun e Mesdheut, i cili njihet si nje...
djali i vajzës së tij Melisa dhe thuhet edhe i Poseidonit, ndërtoi një port në qytet dhe e quajti Dyrrah.Gjatë viteve 435-...
Fortifikimi i GoricësE ndodhur në bashkimin e lumenjve Osum dhe degës së tij Velabisht, ky fortifikim ka një rëndësi tëdyf...
Vendbanimi i fortifikuar i Gradishtës së PeshtanitKodrina që mban emrin e Gradishtës së Peshtanit ndodhet pranë fshatit Pe...
të rajonit.Kalaja e VokopolësKalaja e Vokopolës e cila njihet si Kalaja e Ali Pashë Tepelenës, ndodhet në një kodër në ver...
Theatri i SofratikesNdodhet ne luginen e Drinos ne rrethin e Gjirokastres afer fshatit me te njejtim emer. Ketu ka qene nj...
Aulona (Vlora)Mbetjet e kështjellës në formë trekëndore ka dalë në dritë pas monumentit të Pavarësisë në Vlorë, i cili ipë...
u vendos.Onchesmos (Saranda)Emri i qytetit antik vjen nga trojani Anchises, lidhja e të cilit me perëndeshën Afërditë soll...
Ndoshta ky fortifikim mund të ketë shërbyer si vend strehimi për banorët e Petrelës që vazhdon të banohetgjatë Mesjetës. N...
Fusha e Shtojit ndodhet 5 km në verilindje të qytetit të Shkodrës, midis fshatrave modernë Boks, Dragoçdhe Ura e Mesit, në...
ArtetFillimet e arteve të ndryshme dhe atyre figurative në Shqipëri i kanë gjurmët e para që nëperiudhat antike. Më të fam...
Kalendari I aktiviteteve Kulturore ne rang Kombetar1. Festivali Folklorik KombetarEshte veprimtaria me e rendesishme mbare...
Takimi I rapsodeve te Shqiperise Veriore eshte e vetmja veprimtari e cila I kushtohet teresishtmuzikes se bardeve dhe raps...
Festivali Folklorik Nderkombetar “ Permeti Multikulturor” eshte e vetmja veprimtarikulturore artistike qe perfshin folklor...
Kushina shqiptare është një përzierje e influencave të kushines turke, asaj ballkanike dheeuropiane. Ajo është e njohur pë...
Mund të përmendim disa të tilla siç janë:Shkëmbi i Kavajësku në vitin 48 B.C. ka ndodhur beteja e fundit midis Çezarit dhe...
TiranaMuzeu Historik KombëtarSheshi “Skënderbej”Telefon: 355 4 223446 / 228389Orari : 09.00 – 13.00 dhe 17.00 – 20.00. i m...
Telefon : 355 4 240711Orari : 08.00 - 15.00. i mbyllur të shtunave dhe të djelaveMuzeu i Shkencave të NatyrësRruga e“ Kava...
Orari : 09.00 – 13.00 dhe 15.00 – 19.00. I mbyllur të hënaveLushnjaMuzeu Historik i LushnjësRruga “Kongresi i Lushnjës”Ora...
Muzeu i Armëve (brenda kalasë)Telefon: 355 84 62460Orari : 08.00 – 16.00. I mbyllur të shtunave dhe të djelaveMuzeu Etnogr...
Muzika dhe vallëzimiArti muzikor ruan një traditë mjaft të pasur në Shqipëri. Në mënyrë të veçantë muzikafolklorike. Shqip...
trashëgimisë botërore muzikore. Krahas muzikës folklorike Shqipëria ka edhe një muzikë tëpasur qytetare, e kultivuar dhe z...
vihen re 4 ikonat e para të mëdha të ikonostasit. Gjithashtu nëpër muret e oborit shihen andejkëndej ndonjë reliev i qytet...
Hamami i Shek XVIHamami i Pazarit, ndodhet ne Elbasan. Eshtë ndërtuar në shek XVI dhe është ruajturmire.Catinë e ka prej v...
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ

4,288 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ

 1. 1. Universiteti I TiranesFakulteti I Gjuheve te HuajaMaster shkencor:Komunikim kulturor dhe turistikDega :AnglishtLenda:Menaxhimi Turizmit Miresevini ne Shqiperi Prepared by: Sadiona Abazaj Gonilda Mangelli Iva Nallbani Adelajda Mujo
 2. 2. Zbuloni Shqiperinë!Vendi në zemër të Mesdheut dhe buzë brigjeve të deteve Adriatik dhe Jon. Ai është një portëhyrëse e rëndësishme për në Ballkan dhe Europën Lindore. Akoma është një vend i pandoturdhe e paprekur nga globalizimi. Turistët që në impaktin e parë do të konstatojnë një përzierjetë civilizimeve dhe kulturave, që e bëjnë atë një vend europian vërtet të veçantë dhe që kashumë për të zbuluar.I ndodhur midis Greqisë, Maqedonisë, Kosovës dhe Malit të Zi në kufi tokësor, Italisë dukekaluar detin Adriatik, Shqipëria ka dete dhe plazhe të mrekullueshme, male me borë, lumenj,liqene dhe pyje pa fund. Po ti shtosh këtu edhe mikpritjen shqiptare, karakteristikë e këtyrenjerëzve, vizitorët do të ndjehen si në shtëpinë e tyre.Historia dhe kultura shqiptare është mbresëlënëse. Butrinti, një nga sitet arkeologjike më tëmagjishme - pasuri e UNESCO-s, e vendosur në jug të Shqipërisë, është shprehje e gjallë ecivilizimit mesdhetar, e epokave të njëpasnjëshme në të cilat ka kaluar dhe jetuar, duke filluarme epokën e Bronxit dhe disa qytetërimeve si: ai Grek, Romak, Bizantin, Venecian, Otomanetj. Ai gjendet më i gjallë se kurrë aty ku ka qenë, vetëm një hap larg Korfuzit.Nuk mund t‟a lini pa e parë!Shqipëria është vendi i shenjtores Nënë Tereza, i të madhit hero të shekullit të 15-të GjergjKastriot Skënderbeu dhe shumë figurave të tjera.Por Shqipëria sot nuk ofron vetëm pushime det&diell e turizëm malor, por gjithashtu një stiljete tradicional dhe original, një traditë të shijuarit të një kafeje të përditshme jashtë shtëpisëme miq, të një shëtitjeje në bulevardin kryesor të qytetit, që e bëjnë atë të veçantë dheinteresante.Ejani dhe zbuloheni Shqipërinë!!! Mikëpritja dhe Kultura Shqiptare
 3. 3. Shqipëria ka traditat e saj të veçanta të mirësjelljes që e karakterizojnë popullin që i mbart ato. Atojanë të lidhura ngushtë me nocionin e MIKPRITJES, një nocion për mikun që afrohet me atë tëvizitorit të shenjtë, të cilin e njohin lexuesit e Homerit dhe të letërsisë klasike. Ndërsa janë duke fituarterren traditat e reja të sjelljes, mund të thuhet që edhe ato të vjetra respektohen gjerësish në shumëvise madje edhe nga të rinjtë. Shqiptarët janë të dashur dhe mjaft të hapur ndaj të huajve që vizitojnëvendin e tyre.Nëse do t‟ju qëllojë të vizitoni një shtëpi shqiptare, do të trajtoheni si mbret. I zoti i shtëpisë do t‟jurespekojë duke ju ulur në krye të shtëpisë ose tavolinës. Miku gostitet me gjërat më të mira që mundtë ketë. Zakonisht ofrohet raki e bërë vetë, e cila është njëkohësisht pije tradicionale. Shqiptarët e kanëzakon që të shtrëngojnë duart me njëri - tjetrin kur takohen dhe në shumicën e rasteve të puthen,përgjithësisht katër herë. Një ngatërresë që bëhet gjithmonë është ajo e pohimit dhe mohimit që nëgjesikulacionin ndërkombëtar është e kundërta e atij shqiptar.Po d.m.th. Jo dhe anasjelltas në Shqipëri. Kur pëllëmba e dorës vendoset në gjoks ajo shprehfalenderim. Goditja e lehtë në shpatull do të thotë “pac fat”.Veshja në Shqipëri është njësoj si në vendet e tjera europiane. Në stinën e verës, në plazhe ështëgjithashtu njësoj. Nuk haset shpesh dalja në plazh topless ose më keq akoma lakuriq. Natyrisht kamjaft vende të izoluara ku mund të bëhet kjo gjë, larg njerëzve.
 4. 4. Klima Shqipëria ka një klimë mesdhetare, ku në rajonet e ulëta pothuajse asnjëherë nuk bën ftohtë. Nëmënyrë të veçantë bregdeti Jonian shquhet për klimë të butë, ku temperaturat mesatare gjatë dimritjanë në vlerat 8 – 10ºC. Në Tiranë dhe në pjesët e tjera të qyteteve fushore në disa raste temperaturatmund të zbresin nën zero, por ky fakt ndodh zakonisht gjatë orëve të natës. Është e rrallë që akulli dhebora të zgjasin më tepër se një ditë. Gjithsesi gjatë stinës së dimrit shirat janë të zakonshëm dhe nëdisa raste mjaft të dendura. Në shumicën e vendit një pjesë e rreshjeve ndodh edhe gjatë vjeshtës sëvonë dhe në prag të pranverës. Këto të fundit me perjashtim të maleve janë mjaft të rralla gjatë stinëssë verës. Në rajonet malore dëbora mund të bjerë nga nëntori në mars dhe në disa zona dimri mund tëjetë edhe më i ashpër. Qytetet malore si Kukësi, Korça dhe Peshkopia shquhen për kohë të ftohtë gjatëkësaj periudhe të vitit.Nga ana tjetër gjatë stinës së verës në një pjesë të mirë të qyteteve kemi të bëjmë me një verë tënxehtë. Korriku dhe gushti janë zakonisht muajt më të nxehtë të vitit. Në Tiranë, në disa rastetemperaturat mund të arrijnë deri në 40 gradë C. Natyrisht vendi më i mirë për pushime në verëmbetet bregdeti kur si pasojë e erërave bregdetare temperaturat janë më të moderuara midis 25 -30gradë C. Vende mjaft të këndshme për të pushuar në verë janë edhe malet. Periudha më e mirë për“sightseeing” mbetet pranvera dhe vjeshta. Gjatë këtyre periudhave ngjyrat e vegjetacionit janë mjafttë bukura dhe tërheqëse. Gjatë mbrëmjeve të pranverës është mjaft këndshëm të shijosh një kafe nëtarracat e hoteleve në Tiranë apo bregdet. Në bregdetin e jugut gjatë shtatorit dhe tetorit mund të ketëngrohtësi dhe temperaturë të pështatshme për të notuar në det. Flamuri i Shqipërisë
 5. 5. Flamuri kombëtar shqiptarFlamuri i Shqipërisë është flamuri kombëtar shqiptar, një flamur me fushë të kuqe dhe një shqiponjëdykrenare të zezë në mes. Flamuri shqiptar e ka prejardhjen nga një vulë e heroit kombëtar shqiptarGjergj Kastriot Skënderbeu, i cili i udhëhoqi shqiptarët në një kryengritje të përbashkët në shekullinXV-të kundër perandorisë osmane duke i sjellë trojeve shqiptare pavarësinë për një kohë të shkurtër(1443-1478). Shqiponja ishte pjesë e emblemës së familjes Kastrioti, e cila e ka zanafillën nëperandorinë bizantine.E shkuaraSipas Prof. Kasem Biçoku, shqiponja dykrerëshe është përdorur si simbol pushteti dhe dokumentohetse është përdorur për herë të parë nga perandori Kostandin dhe më pas u bë traditë vendase në tëgjithë Ballkanin. U përdor edhe nga Skënderbeu, për të treguar se ishte përfaqësues i sundimitparaosman. Kush është rrjedha historike?Profesor Kasem Biçoku tregon: Në lashtësi ka qenë shumë i përhapur totemizmi (lloj besimi qëadhuronte kafshët dhe shpendët, duke i konsideruar si mbrojtës dhe themelues të njerëzimit).Shqiponja është konsideruar si bashkudhëtare e perëndive dhe vetë perëndi. Ajo dhe luani janëkonsideruar kudo si mbretër, përkatësisht të shpendëve dhe të kafshëve, për këtë arsye figura eshqiponjës dhe luanit janë më përfaqësueset në heraldikat (stemat, shenjat) e vjetra. Shqiponja ështësimbol pushteti, guximi dhe lartësimi shpirtëror. Ka qenë simbol pushteti perandorak, prandaj ështëdhe në heraldikat e shumë vendeve.Shqiponja me dy krerë është përdorur si simbol që në shekullin VII-të para erës sonë nëTurkmenistan. Shqiponja e zezë me një kokë është përdorur si simbol në perandorinë romake dhe mepërhapjen e Krishtërimit u përdor edhe nga kisha katolike.Shqiponja dykrerëshe është përdorur për herë të parë nga perandori me origjinë iliro-shqiptare,Kostandini (306-337), themelues i Kostandinopojës, duke i krijuar perandorisë romake dy qendra
 6. 6. administrative: Romën dhe Kostandinopojën dhe shqiponja simbolizonte këto dy vende. Gjatësundimit të perandorit iliro-shqiptar Justiniani I-rë (527-565) u bë bashkimi i dy kishave dhe si simboli përbashkët kishtar u bë shqiponja dykrenare, prandaj gjendet si simbol nëpër kishat mesjetare tëShqipërisë dhe Ballkanit. Në shekullin XX-të në Perandorinë Bizantine shqiponja dykrenare shfaqetme krahë gjysmë të hapur dhe vazhdoi të shfaqej ashtu.Në Shqipëri, si simbol pushteti, shqiponjën e kanë përdorur familjet sundimtare shqiptare të mesjetëssi: Kastriotët, Arianitët, Muzakajt, Topiajt, Gjurashët, po ashtu edhe Çernojoviçët e Malit të Zi. Dukepërdorur shqiponjën si simbol të pushtetit të tyre, dëshmohet se këto familje kanë qenë funksionare tëlarta gjatë Perandorisë Bizantine.Me shembjen e Perandorisë Bizantine në vitin 1453, shohim që nga Skenderbeu u përdor edhe ngjyrae flamurit të Bizantit dhe me këtë donte të tregonte se ishte vazhdues i pushtetit paraosman,megjithëse i bëri dallime qoftë stemës dhe flamurit, për t‟a dalluar nga ai i Bizantit. Në vulën eSkënderbeut, ku është shqiponja dykrenare, ndërmjet dy krerëve të saj është vendosur një yll me 6cepa. Mbi këtë yll është një tjetër yll me 8 rreze.Kurse në stemën e Kastriotëve që është gdhendur 2 herë në varrin monumental të nipit tëSkënderbeut, Kostandin Kastrioti, ylli është me 8 cepa dhe mbi krerët e shqiponjës janë dy kurorambretërore. Me këto simbole Skënderbeu tregonte pretendimin se kishin prejardhje nga Aleksandri iMadh, gjë që e kemi të shprehur në epigrafin e Alfonsit në një kishë të Valencias në Spanjë. Pra,shqiponja dykrenare është përdorur masivisht nga sundimtarët si simbol pushteti dhe mund tëkonsiderohet traditë romako- bizantine.Gjatë kohës së Rilindjes, aktivistët e saj të të gjitha feve e grupeve punonin dhe vepronin nën hijen ekëtij flamuri edhe pse ai nuk ishte i standardizuar deri në kohën e krijimit të shtetit të parë shqiptar.Me kthimin e Ismail Qemalit në Vlorë, dhe krijimin e shtetit të parë të shqiptarëve bëhet edhestandarizimi i flamurit kombëtar shqiptar, i cili ishte gjithashtu edhe flamuri shtetëror i qeverisë sëparë të Shqipërisë. Ky flamur llogaritet si një ndër elementët kryesore të kombit të tyre. Në Shqipëridhe Kosovë janë bërë disa ndryshime të flamurit kombëtar dhe janë përdour si flamuj shtetëror apoadministrativ nga qeveri e sisteme të ndryshme. Ndër ndryshimet e bëra nga shqiptarët kanë qenëndryshimet që i janë bërë shqiponjës në nivel kombëtar, ndërsa ndryshimet tjera kanë humbur diku nëhistori si ndryshimet qeveritare, partiake, lokale, etj. MonedhaNjësia monetare e Shqipërisë është leku. Përgjithësisht kursi i tij është i qëndrueshëm. Në disa bankadhe zyra këmbimi, në disa raste inicialet ALL përdoren në vend të emërtimit “Lek”.Si rezultat i ndryshimeve të bëra disa vite më parë një zero u hoq. Duhet bërë kujdes me këtë fakt pasika akoma njerëz që çmimet i japin me sistemin e vjetër, pra duke shtuar edhe një zero. Por megjithëkëtë shqiptarët e të gjitha moshave vazhdojnë t‟a përdorin monedhën duke e konsideruar edhe zeron ehequr. Në këtë mënyrë duhet patur parasysh, sistemet me mbiemrat e lekëve të “rinj” dhe të “vjetër”.Në supermerkatet e reja e moderne çmimet janë të paraqitura në lek të “reja”. Ndërsa në tregjet dhedyqanet e vogla në veçanti jashtë qyteteve, çmimet janë të paraqitura me sistemin e vjetër. Megjithatë
 7. 7. është mjaft e lehtë të kuptosh se një shishe ujë mineral, kushton 50 lekë të reja apo 500 të vjetra(afërsisht 0,3 Euro).Tërheqja dhe Këmbimi i paraveMakinat automate ose ATM, të cilat punojnë me monedhën shqiptare mund të gjenden në të gjithaqytetet e mëdha të Shqipërisë. Shumë prej këtyre makinave janë të lidhura me rrjetet VISA dheCIRRUS, kurse disa të tjerë (Pro – Credit Bank) janë gjithashtu të lidhura me rrjetin MASTROCARD. Mund të përdorni kartat tuaja të kreditit, për të tërhequr kesh, por jo gjithmonë mund tëpaguani me to për mallra dhe shërbime.Monedhat e huaja mund të këmbehen në banka dhe zyrat e këmbimit. Monedhat kryesore me të cilatkryhet këmbimi janë Euro dhe USD. Bankat dhe zyrat e këmbimit ofrojnë kurse shkëmbimi edhe përmonedha të tjera të huaja. Për më shumë informacione rreth kurseve të këmbimit klikoni tek faqja eAmerican Bank of Albania. Bankat punojnë gjatë ditëve të javës prej mëngjesit deri në orën 15.00.Ju mund të shkëmbeni paratë gjithashtu edhe në hotel por kursi aty mund të jetë më i lartë. Të dhëna te përgjithshmeTë dhëna të përgjithshmeSipërfaqja: 28.748 km2Popullsia: 3.544.808 banoreForma e Qeverisjes: Demokraci ParlamentareKreu i Shtetit: Presidenti, zgjidhet nga Parlamenti çdo pesë vjetKryeqyteti: TiranaMonedha Kombëtare: LekëGjuha Zyrtare: ShqipjaPeshat dhe Masat: Sistemi NdërkombëtarElektriciteti: 220 VoltHimni Kombëtar: Himni FlamuritPrefiksi Ndërkombëtar Telefonik: + 355 Gjeografia
 8. 8. Shqipëria ndodhet në pjesën perëndimore të Gadishullit të Ballkanit dhe në juglindje të Evropës. Nëpjesën veriore dhe verilindore kufizohet me Malin e Zi dhe Kosovën, ndërsa në lindje dhe jugpërkatësisht me Maqedoninë dhe Greqinë. Në anën perëndimore, Shqipëria laget nga detet Adriatikdhe Jon.Pjesën më të madhe të territorit të vendit e përbëjnë malet. Lartësia mesatare arrin në 708m mbinivelin e detit, dhe pikën më të lartë e shënon Mali i Korabit 2.753 m. në verilindje të Peshkopisë.Vendi përshkohet nga lumenjë, të cilët burojnë nga malet e larta dhe kalojnë përmes grykave tëthepisuar përpara se të arrijnë tokën duke krijuar rrugën e tyre për në det. Shumica e lumenjvekryesore janë shfrytëzuar sidomos për gjenerimin e energjisë elektrike.Shqipëria ka përafërsisht 450 km vijë bregdetare duke filluar me Adriatikun që buron nga pjesa jugoree kufirit me Malin e Zi e deri në Gjirin e Vlorës, aty ku fillon deti Jon. Bregdeti Jon është i thyer ngashkëmbinj, të cilët bien gjatë vijës bregdetare dhe ku malet e thepisura bien thuajse pingul gjatë pjesësmë të madhe të shtrirjes së bregdetit. Pika më e lartë është ajo e Llogarasë, mbi 1000 m lartësi.Aktiviteti karstik dhe gërryes ka krijuar shumë gjire të vogla disa prej të cilave kanë qenë të banuaranë kohët e lashta.Bregdeti Adriatik me gjiret e tij të mbrojtura mirë siç janë ato të: Vlorës dhe Durrësit, në zona tëcaktuara është përdorur si qendër banimi që në kohët e lashta. Në këto toka të ulta, lumenjtë qërrjedhin në detin Adriatik, kanë krijuar toka pjellore dhe buzë tyre, veçanërisht tek tokat e pasura meujë, janë shtëpitë e shumë zogjve shtegtar dhe shpendëve të ujit. Në Shqipëri ka gjithashtu edhe disaliqene. Më të rëndësishmit janë: Liqeni i Shkodrës 370m2, është liqeni më i madh në Ballkan. Aibashkon kufinjtë ndërmjet Shqipërisë dhe Malit të Zi. Është relativisht i cekët dhe ushqehet ngalumenj të ndryshëm si dhe nga burime të ndryshme, të cilat e bëjnë jetën e tij peshkore tepër tëndryshueshme.Ka shumë specie të ndryshme të krapit dhe troftës në ujrat e tij. Mijëra karabullakë deti dimërojnë nëkëtë liqen. Liqeni i Ohrit, është i ndarë ndërmjet Shqipërisë dhe Maqedonisë në pjesën juglindore tësaj. Përreth liqenit ka disa zona turistike siç janë: Lini, Pojska, qyteti i Pogradecit, Tushemisht dheDriloni. Është liqen veçanërisht i thellë dhe ushqehet nga burime karstike përreth buzëve të liqenit dhenë fundin e tij. Sipër tij shtrihet Liqeni i Prespës, që dallohet për peisazhet e tij të qeta dhe të bukura.Aty ndodhet një kishë eremite e vendosur në një ishull të vogël, atë të Maligradit. Në këtë liqenndodhet një popullsi shumë e rëndësishme e dalmatëve dhe pelikanëve të bardhë. Liqenet e Ohrit dhetë Prespës janë të vjetër rreth 2000 - 4000 vjet. Specie unike të peshqve janë rritur në to, ndërmjet tëcilëve Korani (salmo letnica) dhe belushka. Shëndeti dhe siguria
 9. 9. Shqipëria është një vend i sigurt për gjithë ata që jetojnë aty dhe që vijnë për të kaluar disa ditëpushime. Tradita e saj e Mikpritjes do të thotë që të huajt të trajtohen me respekt dhe siç u ka hije.Nëse në ndonjë moment do të gjendeni në vështirësi mos ngurroni të kërkoni ndihmë tek i pari njeri ithjeshtë që do tju dalë përpara. Është në natyrën e shqiptarit të jap dhe ofrojë maksimumin për miqtëdhe të huajt.Shqipëria nga pikëpamja e shëndetit është një vend që ofron siguri. Në rast të ndonjë aksidenti apoemergjence mjeksore ju mund të merrni një taksi apo të kërkoni një person t‟ju sigurojë një taksi dheti thoni shoferit fjalët “Tek urgjenca”. Aty do t‟ju jepet trajtimi më i mirë i mundshëm. Ekzistongjithashtu edhe një sherbim ambulant të cilin mund ta thërrisni duke i rënë numrit 127 / 112, një taksiështë akoma edhe më e shpejt të paktën jashtë qyteteve të mëdha.Në Tiranë ka gjithashtu edhe klinika të lëvizshme, të cilat mund të mbajnë gjithçka brenda për njëoperacion të vogël: dy prej tyre gëzojnë reputacion shumë të mirë në të cilat ka edhe folës tëanglishtes siç janë: Klinika ABC me numër telefoni (04234 105) dhe Klinika Ortodokse (04 360925).Për nevoja të ndryshme mjeksore ekzistojnë një numër shumë i madh farmacish që mund t‟ju ofrojnëçdo lloj medikamenti. HistoriaTerritori i sotëm i Shqipërisë ka qenë banuar rreth 100.000 vjet më parë. Rreth fundit të mijëvjeçarit tëtretë, një popullsi indo - evropiane u vendos në këto treva. Si rezultat i përzierjes së këtyre popullsivedhe ndikimit të aspekteve kulturore dhe gjuhësore të zonës së Ballkanit u krijua popullsia pellazge.E bazuar në këtë popullsi të vjetër, popullsia ilire u zhvillua gjatë mijëvjeçarit të II-të dhe I-rë ParaKrishtit. Në vitet 30-të Pas Krishit, Iliria ra nën sundimin e perandorisë Romake. Me ndarjen ePerandorisë Romake në vitin (395 a.d) ajo u bë pjesë e Perandorisë Bizantine.Gjatë këtyre periudhave për 1000 vjet me rradhë, vendi ka vuajtur pushtime dhe dyndje të ndryshmederisa në shekullin 14-të u pushtua nga perandoria Ottomane. Përpjekjet e vazhdueshme për pavarësiarritën kulmin e tyre në vitin 1912 ku Shqipëria u shpall Shtet i Pavarur. Pas 11 vitesh monarki vendiu okupua nga forcat e Musolinit në 1939, duke shënuar kështu fundin e saj. Në 1943 forcat e Hitleritpushtuan vendin. Rezistenca kundër invazionit të huaj njihet si Lufta Nacional çlirimtare. PartiaKomuniste hyri në pushtet në Nëntor të vitit 1944, kur forcat armike u shpartalluan.Për rreth 50 vjet Shqipëria ka qenë një vend totalitar i izoluar, i cili e la vendin në një varfëriekonomike të thellë gjë që zgjati deri në vitet 1991. Ky rregjim si rezultat i politikave të saj izoluese i
 10. 10. shkaktoi vendit një prapambetje ekonomike që erdhi si rezultat i mungesës së lidhjeve me jashtë,investimeve të huaja dhe liberalizimit në tërësi të tregut. Pas vitit 1991 vendi u fut në rrugën eproçeseve të rëndësishme të zhvillimit të ekonomisë së tregut, të cilat vazhdon ti ndjek me sukses.Ajo është përfshirë në proçese të rëndësishme integruese drejt anëtarësimit të saj në BE dhe NATO. Ngjarje tё rёndёsishme historikeTerritori i Shqiperise eshte banuar qe ne lashtesi. Gjurme te jetes jane gjetur ne Xare, si dhene Shpellen e Shen Marines ne Sarande qe nga koha e Paleolitit te mesem dhe te vone (100000 – 10 000 vjet me pare). Shqiptaret jane pasardhes te drejteperdrejte te Ilireve. Fiset ilireshtriheshin ne pjesen perendimore te Ballkanit, deri ne lumenjte Sava dhe Danub ne Veri,Morava dhe Vardar ne Lindje (qe eshte dhe vija kufitare me Thraken), dhe vargmalet e Pinditne Jug dhe Juglindje (ne kufi me greket dhe maqedonasit). Zhvillimi i shpejte ekonomik, veçanerisht ai i metalurgjise se bronzit dhe hekurit (ne shekujtXI-V para eres sone) krijoi bazat e kultures se perbashket shpirterore dhe materiale te fiseveilire. Ne fund te shekullit V p.e.s., iliret u futen ne peridhen e skllavopronarise, dhe
 11. 11. themeluan pergjate bregdetit qytete shume te njohura ne ate kohe, te cilat ekzistojne dhe sot,si Durrahium (Durresi), Apolonia, Butroti (Butrinti), Scodra (Shkodra), Lissus (Lezha), etj.Pushtimi Roman (ne vitin 168 p.e.s.) pati pasoja te renda per iliret. Megjithate, ata eperballuan me sukses politiken asimiluese te romaneve, kryesisht si rrjedhoje e standarteve telarta te zhvillimit dhe identitetit te kristalizuar etnik.Pas thyrjes se romaneve ne vitin 395 te eres sone, Iliria mbeti nen sundimin e PerandoriseBizantine. Ne periudhen pasuese, Iliria u pushtua nga fise te ndryshme barbare, si Gothet,Avaret etj. Ne shekujt IV - VI, sllavet pushtuan nje pjese te Ilirise Veriore dhe Lindore, dheMaqedonia pushtoi pjese te cilat me vone u asimiluan. Fundi i mijevjeçarit te pare shenon kristalizimin e kombit shqiptar. Me vone, formacionetpolitike shqiptare te shekullit XIV mbuluan territoret nga Tivari dhe Prizreni deri ne Kosturdhe Vlore. Nderkohe, ne zona te pjeses jugore ruhej ende emri historik i Epirit, i cili ne vitetpasardhese sherbeu si sinomin per Arberine (shume shpesh, Heroi Kombetar Gjergj KastriotiSkenderbeu (1405-1468) quhej "Princi i Epirit"). Pushtimi otoman (XIV) vendosi sistemin feudal ushtarak ne Arberi (Shqiperi), porkryengritjet e njepasnjeshme te princerve shqiptare pergatiten rezistencen e madherishme tepopullit shqiptar nen udheheqjen e Heroit Komebtar Gjergj Kastrioti, i njohur me emrinSkenderbe. Gjergj Kastrioti Skenderbeu arriti te krijonte nje shtet te centralizuar (Arberia)dhe flamuri i tij u be flamuri kombetar i Shqiperise.Shekulli XVIII shenon lulezimin e dy "Pashalleqeve" te organizuara dhe shume te fuqishme:Pashalleku i Bushatllinjve (me qendren e tij ne Shkoder dhe i qeverisur nga nga KaramahmutPashe Bushatlliu); dhe Pashalleku i Janines (me qendren e tij ne Janine dhe i qevrisur nga AliPashe Tepelena). Lufta per pavaresi dhe identitet kombetar arriti kulmin e saj me Levizjen eRilindjes Kombetare, e cila filloi me 1830.Me 1878, kjo levizje u organizua me mire pas Lidhjes se Prizrenit, e cila sherbeu siudheheqja e pare ushtarake dhe politike e kryengritjeve shqiptare. por, Per fat te keq, te tenejtin vit Kongresi i Berlinit vendosi ndarjen e territoreve shqiptare, nga e cila perfituanshtetet fqinje, Mali i zi, Serbia dhe Greqia. Megjithate, levizja shqiptare per liri u kurorezua me Shpalljen e Pavaresise, me 28 nentor1912. Gjate viteve te Luftes se Pare Boterore, Shqiperia u shnderrua ne nje beteje lufte perfuqite nderluftuese, dhe u pushtua nga Italia, Serbia, Mali i Zi, Greqia, Franca dhe Austro-Hungaria. Me 1920, Kongresi i Lushnjes (nje qytet qe ndodhet 90 km ne jug te Tiranes),shpalli Tiranen si kryeqytet te Shqiperise me konsensusin e perfaqesuesve nga e gjitheShqiperia. Me 21 janar 1925, Asamblea Kushtetuese e shpalli Shqiperine Republike Parlamentare dheAhmet Zogu u zgjodh President i Shqiperise. Por ai pati shume pushtet, dhe Republikafunksiononte me teper si Republike Presidenciale. Me 1 shtator 1928, Shqiperia u shpallMbreteri Demokratike Parlamentare dhe Ahmet Zogu u shpall Mbret i Shqiperise, dukemarre titullin mbreteror "Zogu I".Me 7 prill 1939, Italia fashiste pushtoi Shqiperine, dhe si rrjedhim, e ashtuquajtura AsambleKushtetuese shpalli fundin e Mbreterise se Zogut dhe ia ofroi kuroren Viktor Emanuelit III.Shteti Shqiptar mbeti formalisht Mbreteri Kushtetuese nen sundimin e Dinastise se Savojes.Me 29 nentor 1944, Shqiperia u çlirua nga pushtuesit nazi-fashiste. Qe nga ajo kohe, ne
 12. 12. Shqiperi sundoi regjimi komunist i Enver Hoxhes, i cili ndikoi ne izolimin e vendit. Me 11janar 1946, Asamblea Kushtetuese e shpalli Shqiperine Republike Popullore, si nje ngaformat e diktatures se proletariatit, e cila zgjati pothuajse gjysem shekulli, deri me 29 prill1991, kur Parlamenti i pare pluralist shpalli Republiken Parlamentare te Shqiperise. Argetimi dhe koha e lireShqiptarët gjatë kohës së lire zakonisht takohen dhe bisedojnë me njeri - tjetrin.Gjatë orëve të mbrëmjes në qytetet më të mëdha dhe kryesore njerëzit dhe veçanërisht të rinjtëfrekuentojnë pub-et, night club, tavernat etj.Gjatë periudhave të ngrohta të vitit në orët e mbrëmjes shëtitet nëpër bulevardet kryesore, anës detitnë vendet bregdetare dhe në zonat e tjera të preferuara.Gjatë weekend-eve në Tiranë është mjaft i frekuentuar Parku i Madh, në qendër të tij, ku njerëzitshkojnë për sporte, peshkim dhe shëtitje.Në qytetet e mëdha ka qendra argëtimi dhe struktura për bouling, bilardo, video games, casinos, etj.Shqipëria ka jetë të pasur kulturore dhe artistike.Kjo manifestohet veçanërisht në qytetet e mëdha ku gjatë gjithë vitit ka shfaqje të ndryshme teatrale,muzikore, kinematografike, folklorike, sportive etj. Shtypi dhe mjetet e KomunikimitËshtë mjaft e thjeshtë të marrësh informacion dhe informohesh në Shqipëri. Ekzistojnë një numër ikonsiderueshëm televizionesh. TVSH-ja është televizioni publik shqiptar, por gjithashtu ka edhe njënumër të gjerë televizionesh private dhe stacionesh televizive të li[encuara në gjithë vendin.Përgjithëisht edicionet kryesore të lajmeve janë midis orës 7.00 - 8.00 p.m, midis orës 15.00 - 16.00dhe rreth orës 19.00.Disa hotele në Tiranë dhe vende të tjera kanë lidhje satelitore në dhoma. Shtypi i shkruar ështëgjithashtu mjaft aktiv dhe ofron të rejat dhe ngjarjet e fundit të politikës, ekonomisë, jetës shoqërore,artit, kulturës, shëndetësisë, etj. Shumë prej të përditshmeve ofrojnë gjithashtu informacione tëpërmbledhura në gjuhën anlgeze.
 13. 13. Por në disa hotele, ku mund të shikohen stacione televizive në gjuhen angleze, mund edhe të kursehetduke zgjedhur një alternative tjetër, që është ajo e lidhjes me internet. Marrja e informacionitnëpërmjet internetit është e mundur (jo gjithmonë) në hotelet ku mund të akomodoheni. Një mënyrëalternative mund të jetë edhe marrja e informacionit nëpërmjet qendrave të internetit të shpërndaragjerësisht nëpër qytetete. Shkrime te rekomanduara per ShqiperineShumë autorë shqiptarë dhe të huaj kanë shkruar guida dhe botime të tjera me informacione të plotambi Shqipërinë. Të tilla mund të përmendim:1- “Albania”, me autor Agim Neza.2- “Albania”, me autor Gillian Gloyen.3- “Historia e Shqipërisë”, me autor Serge Metais (shqip, anglisht).4-“The Albanian Questions” - Reshiping the Balkans, të James Pettiefer dhe Miranda Vickens.5-“Ancient Illyria an archaeologieal exploration”.6- “Identiteti i Shqipërisë"- miti dhe historia, nga Stephany Schwander, Sievers Bernotji Fischer.7- “6 vjet Mbretëri” - Shqipëria në 1914, nga Duncan Heaton – ArmstrongAlbume Fotografike1- “Shqipëria në vitet 90-të”, nga Gani Xhengo.2- Album Fotografik nga Petrela tek Jezenca, nga Mari Anne Graf.3- "Albania from the Air", me autor Alket Islami, etj.Libra (guida) udhëzues dhe rrëfyes për Shqipërinë1- “Albania” – Guidë përmbledhëse (anglisht, shqip).2- “Albania Business”, revistë.3- “Guidë për Tiranën”.4- Guidë “Vlora 2006”.5- Guidë “Himara” nga Jano Koçi.6- Guidë “Saranda 2005”.7- Tirana in your Pocket.8- Shkodra in your Pocket. Blerjet, dhuratat dhe suveniret
 14. 14. Nuk mund të largohesh nga Shqipëria pa marrë diçka me vehte që t‟ju kujtojë gjithmonë këtë vend metradita. Ato i gjen të mishëruara mjaft mirë në prodhimet tipike shqiptare dhe janë shprehje e qartë etraditës së trashëguar të popullit shqiptar e ruajtur dhe përcjellë brez pas brezi. Artizanati shqiptartakohet tek punimet e leshit, drurit, bakrit, argjendit, etj. Që në kohët e lashta ka ekzistuar zejtaria artistike. Tradita e punimit të veshjeve të leshta, shajakut,pëlhurave për veshje më të lehta dhe sidomos atyre festive, spikasin me artin e tyre tepër të hollë, kuqëndisjet e ndryshme me fije ari dhe argjendi janë shumë të veçanta. Punimet e filigramës, bakrit metë cilin bëhen objekte të ndryshme pune dhe zbukurimi, punimet në ar, gdhëndjet në dru, dekorimi iarmëve të përdorura shekuj më parë në ar dhe argjend, janë gjithashtu pjesë e një trashëgimiekulturore unikale. Për t‟a prekur atë turistët dhe vizitorët do të kenë mundësinë që në çdo qendërhistoriko- kulturore, qytetet kryesore të vendit etj. Të shohin dhe të blejnë artikuj dhe prodhimetradicionale shqiptare, të cilat tregtohen enkas në njësi të specializuara.Dyqanet e suvenireve ofrojnë prodhime tradicionale shqiptare, të cilat janë shprehja më e mirë dhe mëorigjinale e kësaj tradite. Përgjithësisht këto janë të hapura gjatë gjithë javës, veçanërisht në qytetetkryesore turistike të vendit apo qendra historike e kulturore siç janë: Kruja, Berati, Gjirokastra,Tirana, etj.Mjaft i njohur për tregtimin e suvenireve dhe antikuareve, tipik në llojin e tij, është Pazari i vjetër i
 15. 15. Krujës. Dallohet për prodhimet e leshit siç janë: qilimat, tapetet, qeleshet, llullat e drurit, prodhimet evjetra prej bakri, filigrame, etj Webfaqe të ndryshmeSite te ndryshme per turistetwww.albaniatourism.comwww.mtkrs.comwww.mfa.gov.alwww.akt.gov.alwww.albania-hotel.comwww.albania-holidays.comwww.inyourpocket.com/albaniawww.outdooralbania.comwww.dogana.gov.al Organizatat ndërkombëtare në ShqipëriCouncil of Europe - (Shqip, Anglisht)European Commission Delegation - (Shqip, Anglisht)Food and Agriculture Organization (FAO) - (Anglisht)International Monetary Fund (IMF) - (Anglisht)International Organization for Migration (IOM) - (Anglisht)Joint United Nations Programme on HIV/AIDS - (Anglisht)Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) - (Anglisht)United Nations - (Anglisht)United Nations Children‟s Fund (UNICEF) - (Shqip, Anglisht)United Nations Development Programme (UNDP) – (Shqip, Anglisht)United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) - (Anglisht, Frengjisht,Spanjollisht)United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) - (Anglisht)World Bank - (Anglisht)World Health Organization (WHO) - (Anglisht, Frengjisht, Spanjollisht)Austrian Development Agency (ADA) - (Anglisht, Gjermanisht)British Department for International Development (DFID) - (Anglisht)Dutch International Development Organization (SNV) - (Anglisht)German Technical Cooperation (GTZ) - (Anglisht, Gjermanisht)Italian Cooperation - (Italisht)Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA) - (Anglisht, Suedisht)
 16. 16. Swiss Economic Cooperation (SECO) - (Anglisht, Gjermanisht, Frengjisht)United States Agency for International Development (USAID) - (Anglisht)DestinacionetDrejtoria Rajonale e Monumenteve të Kulturës në Berat - (Shqip, Anglisht)Butrinti (Albanian National Trust) - (Anglisht) UdhëzuesitIn Your Pocket - (Anglisht)Ëorld 66 - (Anglisht)Lonely Planet - (Anglisht)Hotel Guide - (Anglisht, Shqip, Gjermanisht, Frengjisht, Italisht)Europa auf einen Blick - (Gjermanisht)Welcome to Albania - (Anglisht)World Travel Information Source - (Anglisht)Albanian Tourist Guide - (Anglisht)Instituti për Zhvillimin e Turizmit dhe Mjedisit Shqiptar - (Shqip, Anglisht)Guida ai Traghetti (Ferry Guide) - (Italisht) Prefekturat e ShqiperiseShqipëria ndahet në 12 prefektura, ku secila përmban disa rrethe të quajtura ndryshe nënprefektura.Më poshtë paraqitet lista e prefekturave, si edhe rrethet që përmban secila.Berat (Berat, Kuçovë, Skrapar)Dibër ( Bulqizë, Dibër dhe Mat)Durrës (Durrës, Krujë)Elbasan (Elbasan, Gramsh, Librazhd, Peqin)
 17. 17. Fier (Fier, Lushnjë, Mallakastër)Gjirokastra (Gjirokastër, Përmet, Tepelenë)Korcë (Devoll, Kolonjë, Korcë, Pogradec)Kukës (Has, Kukës, Tropojë)Lezhë (Mirditë, Lezhë, Kurbin)Shkodra (Malësi e Madhe, Pukë, Shkodër) Vlora (Delvinë, Sarandë, Vlorë) SI TE VINI NE SHQIPERI Hyrja nëpërmjet ajritBëhet nëpërmjet Aeroportit Ndërkombëtar "Nënë Tereza” Rinas, i cili ndodhet 17 km nëveri-perëndim të Tiranës dhe vetëm 20 minuta larg Tiranës, kryeqytetit të Shqipërisë.Lidhja midis aeroportit “Nënë Tereza” dhe Tiranës kryhet nëpërmjet shërbimit të taksive (20Euro) dhe autobuzëve (që nisen pranë Muzeut Kombëtar në Tiranë ose nga Aeroporti drejtdestinacioneve të kërkuara dhe kushton 2 Euro). Aeroporti është i pajisur me Duty Free
 18. 18. Shops. Veprimet doganore kryhen gjatë 24 orëve pa ndërprerje. Kontakt : Aeroporti “Nënë Tereza” Tel: + 355 4 379 063 / 4 Cel: +355 69 20 666 26 E-mail: info@tirana-airport.com Website: http://www.tirana-airport.com.al/ Hyrja nëpëmjet rrugëve tokësoreNë Republikën e Shqipërisë, me anë të rrugëve tokësore mund të hyhet përmes këtyrevendeve fqinjë:MALI I ZI- Nëpërmjet pikës së Hanit të Hotit, qe lidh Shkodrën me Podgoricën. Veprimet doganore nëkëtë pikë kryhen deri në orën 19.00.- Nëpërmjet pikës së Murriqan, që lidh Shkodrën me Ulqinin. Veprimet doganore në këtëpikë kryhen deri në orën 22.00.- Nëpërmjet pikës së Vermoshit, që lidh zonën e Kelmendit në Shqipëri me Plavën dheGucinë në Malin e Zi.Veprimet doganore në këtë pikë kryen deri në orën 22.00.MAQEDONIA-Nëpërmjet pikës së Qafë Thanës, që lidh Pogradecin, Librazhdin, Elbasanin me Strugën.Veprimet doganore në këtë pikë kryen deri në orën 22.00-Nëpërmjet pikës së Tushemishtit, që nëpërmjet bregut jugor të liqenit të Ohrit lidhPogradecin me Shën Naumin dhe Ohrin.Veprimet doganore në këtë pikë kryen deri në orën 22.00-Nëpërmjet pikës së Bllatës, që lidh Peshkopinë me Dibrën e Madhe. Veprimet doganore nëkëtë pikë kryen deri në orën 22.00-Nëpërmjet pikës së Goricës, që kalon nga bregu verior i liqenit të Prespës së Madhe dukelidhur këtë zonë me Otoshevon dhe pjesët e tjera të Maqedonisë.Veprimet doganore në këtë pikë kryen deri në orën 19.00KOSOVA-Nëpërmjet pikës së Morinës, që lidh Kukësin me Prizrenin.Veprimet doganore në këtë pikë kryen 24 ore pa ndërprerje.
 19. 19. GREQIA- Nëpërmjet pikës së Kapshticës, që lidh Korçën me SelanikunVeprimet doganore në këtë pikë kryen 24 orë pa ndërprerje.-Nëpërmjet pikës së Kakavijës, që lidh Gjirokastrën me Janinën. Veprimet doganore në këtëpikë kryen 24 ore pa ndërprerje.- Nëpërmjet pikës së Qafë Botit, që lidh Konispolin me Filatin.Veprimet doganore në këtë pikë kryhen deri në orën 22.00- Nëpërmjet pikës së Tre Urave, që lidh zonën e Përmetit dhe Leskovikut me Konicën.Veprimet doganore në këtë pikë kryhen deri në orën 22.00Agjencitë e Udhëtimeve kryejnë transport ndërkombëtar kryesisht për lidhjet :Tiranë - Tetovë (Maqedoni) nga pika kufitare e Qafë Thanës,Tiranë - Prishtinë dhe qytete të tjera të Kosovës nga pika kufitare e Morinës,Korçë - Selanik nga pika kufitare e Kapshticës,Tiranë - Athinë nga pika kufitare e Kakavijës,Tiranë - Sofje dhe Stamboll nga pika kufitare e Qafë Thanës.Disa prej tyre janë:“ROY –2 “Tiranë – Prishtinë,Tiranë – Pejë,Tiranë – AthinëAdresa: Bul “Zogu I “ Tiranë,Tel & Fax : + 355 4 22 62 509"KLID BALLKAN INTERBUS"Rr “Abdi Toptani”Tel. + 355 4 22 35 440,22 35 491Fax. +355 4 22 22 228Siguron lidhje me Athinën, Romën“VJOSA TRAVEL“Adresa: Sheshi Wilson, Tiranë ,Fax. + 355 4 22 53 929,Cel. + 355 68 20 223 88“JOY TRAVEL”Adresa: Rr. “Sulejman Delvina”Tel & Fax: + 355 4 22 73 030,Siguron lidhje çdo ditë me Athinën .Nisja bëhet pranë agjensisë“SKENDERBEU”Tiranë – Selanik – TiranëAdresa: Rr.” Mine Peza” P. 139Tel & Fax. + 355 4 22 34 629 Hyrja nëpëmjet rrugëve detare
 20. 20. Hyrja nëpëmjet rrugëve detare në Shqipëri mund të kryhet nëpërmjet porteve kryesore meanë të linjave detare që ofrojnë shërbimet e tyre si për pasagjerë ashtu edhe për mallra tëtonazheve të larta.Portet kryesore janë :Porti i DurrësitLidhet me portet Italiane të Barit, Ankonës,Triestes, Brindizit si edhe Koperin në Slloveni.Kryhen shërbime 24 orë.Numër kontakti: Porti i Durrësit: Tel. + 355 52 22028; Tel/Fax. + 355 52 13115; + 355 5224470.portidurres@mrp.gov.alPorti i VlorësSiguron lidhje me portet italiane të Brindizit. Tel. + 355 33 24521/ 29418. Fax: +355 3329417.Shërbimet kryhen deri në orën 22.00.portivlore@mrp.gov.alPorti i SarandësSiguron lidhje të përditshme me ishujt grekë të Korfuzit. Shërbimet kryhen deri në orën22.00. Tel. + 355 732 2734.portsarande@mrp.gov.al Procedurat e vizave dhe rregullat doganore Sipas rregullave të Kodit Doganor, janë të ndaluar të hyjnë në territorin e vendit armë zjarri,municione, lëndë narkotike, drogë si dhe lëndë e mjete të tjera që kanë të bëjnë me krijimin errezikshmërisë publike. Rregulla të posaçme ka për ndalimin e nxjerrjes nga Shqipëria të
 21. 21. metaleve të çmuara, monedhave antike, hartave të vjetra, antikuareve të caktuara, librave dhepunimeve artistike, të cilat përbëjnë pjesë të trashëgimisë kulturore e historike.Për të hyrë në territorin e Republikës së Shqipërisë nevojitet një pasaportë e vlefshme osekartë identiteti. Bazuar në V.K.M. Nr 439, Datë 04.03.2000 (të ndryshuar me vendime tëtjerë), aplikohen rregullat e mëposhtme për të hyrë në territorin e Republikës së Shqipërisë:1. Hyjnë pa vizëDuke paguar taksën e hyrjes (10 Euro), shtetasit (kur udhëtojnë me pasaportë të thjeshtë) tëkëtyre vendeve: Vendet e Komunitetit Europian, Britania e Madhe, Bullgaria, Japonia,Kanada, Korea e Jugut, Kroacia, Litenshtejni, Malajzia, Norvegjia, Rumania, San Marino,SHBA-ja, Singapori, Turqia, Zelanda e Re, Australia, Zvicra, Andora, Argjentina, Principatae Monakos, Shteti i Vatikanit, Republika Çeke, Polonia.2. Hyjnë pa vizë Me karta identiteti, duke paguar taksën e hyrjes (10 Euro), shtetasit e këtyre vendeve:Vendet anëtare të Bashkimit Europian, Britania e Madhe, Islanda, Norvegjia, San Marino,Zvicra, Australia, Kanada-ja, SHBA-ja, Zelanda e Re.3. Marrin vizëNë çdo pikë të kalimit kufitar të Republikës së Shqipërisë - duke paguar taksën e vizes,shtetasit e këtyre vendeve: Maqedonia (10 Euro në kufi, 5 Euro në Ambasadë), Mali i Zi(free), Izraeli (30 Euro).4. Marrin në kufi vizëTë shkurtër kolektive 72 orë - duke paguar taksën e vizës, vizitorët e organizuar në grupeturistike nëpërmjet agjensive turistike, të cilët më parë kanë mbërritur për qëllime vizite nëvendet e rajonit në kufi tokësor me Shqipërinë, të cilët janë shtetas të këtyre vendeve:Bahreini, Bolivia, Brazili, Brunei, Ekuadori, Hong Kong, Hondurasi, Guatemala, Kili, KostaRika, Meksika, Moldavia, Nikaragua, Panamaja, Paraguaj, Peruja, Rusia, Salvadori,Tailanda, Taivani, Ukraina, Uruguai, Venezuela , Xhamaika.5. Shtetasit e vendeve të tjera për të hyrë në Republikën e ShqipërisëDuhet të aplikojnë për vizë pranë Përfaqësive Diplomatike ose Konsullore të Republikës sëShqipërisë në vendet e huaja. Për informacione të mëtejshme konsultoni faqen e internetit tëMinistrisë Punëve të Jashme të Republikës së Shqipërisë (www.mfa.gov.al).6. Shtetasit e huaj të cilët hyjnë pa vizë në Republikën e ShqipërisëKur janë të organizuar në grupe turistike nëpërmjet agjencive turistike nuk paguajnë taksëhyrje për periudhën 1 Maj -1 Nëntor. Këto vende janë: Australia, Austria, Belgjikë, U.K.Republika Çeke, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hollanda,Hungaria, Iralnda, Islanda, Italia, Japonia, Kanadaja, Korea, Letonia, Lituania, Litenshtejni,Luksemburgu, Malajzia, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Qipro, Rumania, San Marino,SH.B.A., Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia, Turqia, Zelanda e Re, Zvicra, Malta,Maqedonia, Mali i Zi, Andorra, Argjentina, Monako , Vatikani dhe Singapori.
 22. 22. 7 - Shtetasit e huaj me kombësi shqiptareHyjnë pa vizë në Republikën e Shqipërisë gjatë periudhës 1 Qershor deri në 30 Shtator, dukei paraqitur policisë kufitare çdo dokument të vlefshëm udhëtimi.
 23. 23. Trashegimia Kulturore Gjuha zyrtare
 24. 24. Gjuha shqipe ёshtё njё gjuhё indo-europiane dhe pёrfaqёson njё degё tё veçantё nё familjen egjuhёve indo-evropiane.Gjeografi grek, Ptholemeous, ka dёshmuar ekzistencёn e shqiptarёve dhe tё gjuhёs shqipe qёnё shekullin e dytё tё erёs sonё. Emri "Shqiperi" zёvёndёsoi emrin e "vjetёr "Arbёri" (ose Arbani) nё fund tё shekullit XVII,pёr shkak tё kushteve tё reja historike tё krijuara nё kёtё periudhё. Ky emёr kishte pёr qёllimt‟i jepte rёndёsi lidhjes ndёrmjet emrit te vendit dhe gjuhёs, e cila nё atё kohё quhej "Shqip". Dokumenti i parё i shkruar i gjuhёs bashkёkohore shqipe i pёrket vitit 1462. Vepra e parёletrare "Meshari" (Gjon Buzuku) u botua me 1555, dhe qё nga ajo kohё gjuha shqipe ёshtёzhvilluar nё dy dialekte kryesore, veçanёrisht gjatё periudhёs sё Rilindjes KombёtareShqiptare: "Gegёrisht", dmth gjuha e folur nё Veri tё Shqipёrisё; "Toskёrisht", dmth gjuha e folur nё Jug tё Shqipёrisё.Alfabeti i gjuhёs letrare shqipe ka 36 shkronja dhe pёrdoret alfabeti latin, i aprovuar ngaKongresi Kombёtar i Manastirit me 1908. Gjuha shqipe (e folur dhe e shkruar) pёrdoretgjithashtu dhe nё disa pjesё tё populluara nga shqiptare si Kosovё, Mali i Zi, Serbi dheMaqedoni. Sistemi i Qeverisjes Emblema Emblema e Republikës së Shqipërisë paraqitet me një shqiponjë të zezë, të vendosur në një mburojë të kuqe të tipit "variaz". Mburoja e kuqe rrethohet nga një shirit i zi. Në pjesën e sipërme, me të kuqe është shkruar Republika e Shqipërisë.
 25. 25. FlamuriFlamuri kombëtar i Republikës së Shqipërisë paraqitet me një shqiponjë të zezë me dy kokëdhe me krahë të hapura, të vendosur në qendër të një sfondi të kuq. Sistemi i QeverisjesRepublikë Parlamentare. Parlamenti shqiptar është parlament me një dhomë dhe 140deputetë, të cilët zgjidhen një herë në katër vjet me zgjedhje të përgjithshme. Pushtetetkryesore janë legjislativi, ekzekutivi dhe gjyqësor. Kryetare e KuvenditZnj. Jozefina Topalli, e zgjedhur nga Kuvendi është gruaja e parë Kryeparlamentare në gjithëhistorinë parlamentare në vend dhe e gjashta Kryetare e Kuvendit të Shqipërisë në historinëparlamentare pluraliste, që nga viti 1991. Ajo e mori detyrën në muajin shtator 2005 dhengarkohet serish ne detyren e Kryetares se Kuvendit ne shtator te 2009-es.Presidenti i RepublikësZ. Bamir Topi, i zgjedhur nga Parlamenti për një periudhë pesë-vjeçare.Kryetari i Këshillit të MinistraveZ. Sali Berisha (Partia Demokratike)QeveriaPërbëhet nga koalicioni ndërmjet PD, PR, LSI, PDR,PDI dhe PA. KushtetutaKushtetuta e re e Republikës së Shqipërisë është aprovuar me referendum popullor, më 28nëntor 1998. Ekonomia Shqipëria ka pasur që prej vitit 1992 ritimin e rritjes së produktit të brendshëm bruto më të lartë nga të gjitha vendet e Europës Qendrore dhe Lindore, përfshirë këtu dhe vendet e anëtarësuara së fundi në Bashkimin Europian.Rritja ekonomike ka qenë e qëndrueshme në nivelet prej 6% dhe për vitet 2009-2011 do tëvazhdojë të ruhet ritmi i lartë 6-7%. Produkti i brendshëm bruto në terma nominalë, në fundtë vitit 2007, është vlerësuar në rreth 979 miliardë lekë, nga 892 miliardë lekë që ishte nëfund të vitit 2006, duke shënuar një rritje prej rreth 9%.Prodhimi i brendshëm bruto për frymë, në vitin 2007 ishte 309 611 lekë, ose rreth 9.1% mëshumë se në vitin 2006. Rritja e produktit të brendshëm bruto për frymë ka ndikuar në rritjen
 26. 26. e nivelit të jetesës.Inflacioni. Norma vjetore e inflacionit është mbajtur brenda niveleve të synuara të Bankës sëShqipërisë, në rreth 3% (±1 %), nëpërmjet një politike monetare të kujdesshme dhe nëkoherencë me politikën fiskale.Bilanci i përgjithshëm i pagesave për vitin 2007 arrin në rreth €173 milionë dhe rezervatvalutore €1,5 miliardë. Eksportet u rritën me 27% në 2007, importet u rritën me 26% në2007.Niveli i papunësisë është ulur në 2007 në 13,2% krahasuar me 13,9% në 2006, sipasstatistikave zyrtare. Sektorët me rritje të numrit të të punësuarve në vitin 2007 ishin industria,transporti, telekomunikacioni, tregtia, hotelet e restorantet.Politika fiskale. Me gjithë uljen drastike të taksave, të ardhurat e përgjithshme të buxhetit tështetit janë rritur ndjeshëm. Në vitin 2007 ato ishin rreth 27% të PBB-së, krahasuar me 25,5% të PBB-së në vitin 2006 dhe 24,8% në 2005.Investimet e huaja direkte janë rritur me 84% në 2007 (tri herë më shumë se mesatarja e 10viteve të fundit) në sajë të reformave të qeverisë për përmirësimin e vazhdueshëm të klimëssë biznesit, të procesit të privatizimit të disa ndërmarrjeve shtetërore, zgjerimit të partneritetitpublik-privat, si dhe aplikimit të nismës „Shqipëria 1 Euro‟. Vendet arkeologjike Vendet arkeologjike
 27. 27. Territori i Shqipërisë, si pasojë i pozicionit të favorshëm në pellgun e Mesdheut, i cili njihet si një prej djepeve me të rëndësishme të civilizimit botëror ruan në brendësi të tij një numër të konsiderueshëm të pikave arkeologjike të cilat janë dëshmi e këtij qyteterimi.Durrësi i LashtëQyteti i Durrësit daton në shek e VII para Kr., bazuar në dokumentat dhe burimet antiketradicionale në vitin 627. Qyteti modern është ndërtuar mbi rrënojat e Epidamnit oseDyrrachion-it të lashtë, që më vonë u transformua në Dyrrachium-in e periudhës Romake.Vendbanimi i fortifikuar i Gradishtës së PeshtanitKodrina që mban emrin e Gradishtës së Peshtanit ndodhet pranë fshatit Peshtan. Vendbanimika qenë shtrirë kryesisht në rrafshin e gjerë të kodrës, me një sipërfaqe rreth 2 ha dhe në disatarraca të ngushta në faqet lindore, jugore dhe perëndimore të saj. Arkeologët, bazuar nëteknikën e ndërtimit dhe të gjetjeve sipërfaqësore e datojnë këtë qytezë në shekullin e 4-rtpara Kr. Theatri i Sofratikes Ndodhet ne luginen e Drinos ne rrethin e Gjirokastres afer fshatit me te njejtim emer. Ketu ka qene nje qytet i periudhes romake i quajtur Adrianapoli , shek II A.D. Teatri ne fjale eshte zbuluar ne vitin 1984. Ai ka nje kapacitet prej 4.000 vendesh me 27 shkalle.MbjeshovëKalaja e Mbjeshovës ndodhet pranë fshatit Mbjeshovë, në skajin verior të malit Shpiragut.Sipërfaqja e rrethuar e Kalasë së Mbjeshovës arrin në 1, 5 - 2 ha. Muri rrethues, ruhet në njëgjendje të mirë dhe në të gjithë gjatësinë duke ndjekur konturet e majës së kodrës.Kalaja e VokopolësKalaja e Vokopolës e cila njihet si Kalaja e Ali Pashë Tepelenës, ndodhet në një kodër nëveri-perëndim të fshatit Vokopolë pranë qytetit të Beratit. Ky fortifikim ndodhet mbi njëkodër 765 m mbi nivelin e detit. Përmasat e kalasë dhe teknikat e ndërtimit tregojnë se kalajamund të ketë shërbyer si garnizon ushtarak.
 28. 28. Vendet arkeologjikeTerritori i Shqiperise, si pasoje i pozicionit te favorshem ne pellgun e Mesdheut, i cili njihet si nje prejdjepeve me te rendesishme te civilizimit boteror ruan ne brendesi te tij nje numer te konsiderueshem tepikave arkeologjike te cilat jane deshmi e ketij qyteterimi. Keto pika jane te shtrira nga veriu ne jugperbejne destinacione te rendesishme turistikeDurresi i Lashte Qyteti i Durrësit daton në shek e VII para Kr., bazuar në dokumentat dhe burimet antike tradicionale nëvitin 627. Qyteti modern është ndërtuar mbi rrënojat e Epidamnit ose Dyrrachion-it të lashtë, që më vonë utransformua në Dyrrachium-in e periudhës Romake.Sipas Tukididit, qyteti u themelua nga Korkyras dhe Korintas, të cilët e quajtën qytetin Epidamn. Ai që ethemeloi (oikisti) ishte Phalius, një Bakiad, i biri i Eratoklidit nga Korinti dhe pasardhës i Herkulit.Monedhat e para të Epidamnit në gjysmën e parë të shekullit V para Kr., qenë me simbole korintike, meAthinën dhe Pegasin dhe një epsilon arkaik. Sipas Apianit, një mbret jo-Grek, i cili jetonte në këtë vendpërpara se grekët të vinin, me emrin Epidamn, ndërtoi qytetin e parë, të cilit i vuri emrin e tij. Dyrrahu,
 29. 29. djali i vajzës së tij Melisa dhe thuhet edhe i Poseidonit, ndërtoi një port në qytet dhe e quajti Dyrrah.Gjatë viteve 435-404 Para Kr., Epidamni u përfshi në Luftën e Peloponezit, kur popullsia (demos-i) përzuringa qyteti njerëzit me influencë (dynatoi) që nga ana tjetër u ndihmuan nga ilirët vendas dhe sulmuanpërsëri qytetin. Kjo luftë ndryshoi marrëdhëniet politike dhe ekonomike të qytetit, gjë e cila ështëdokomentuar nga gjetjet arkeologjike. Gjatë shekullit të III para Kr., marrëdhëniet e qytetit me Ilirët uzhvilluan më tej, ndërkohë që emrat Ilirë zinin rreth 30 % të emrave të gjetur në varrezat antike, gjatëgërmimeve arkeologjike brenda dhe rreth qytetit.Dyrrachium u kthye në një shesh kryesor beteje ndërmjet legjioneve të Cezarit dhe Pompeut gjatë LuftraveCivile (49-48 para Kr.) dhe u dëmtua si pasojë e veprimeve luftarake. Gjatë regjimit të Augustit, në vitin 30para Kr., Dyrrachium u bë koloni romake dhe morri emrin Colonia Iulia Augusta Dyrrachinorum. Gjatëshekullit të II pas Kr., qyteti u fuqizua si rezultat i ndërtimit të rrugës së njohur me emrin Via Egnatia, ecila lidhte Adriatikun me Selanikun në Greqinë Veriore dhe në kohët e vona me Kostandinopojën.Godinat më të mëdha u ndërtuan në Dyrrachium gjatë gjatë shekujve të I-II pas Kr. Amfiteatri filloi tëgërmohej duke filluar nga viti 1960, ka një kapacitet vendesh rreth 15.000-20.000 spektatorë dhe është ivendosur në qendër të qytetit modern, ndërkohë që ndërtesa të tjera të rëndësishme janë dhe banjot bubliketë shek të II pas Kr., të zbuluara në vitin 1966, mbetjet e ujësjellësit rreth 15 km të gjatë i ndërtuar gjatëperiudhës së Hadrianit, muret Bizantine dhe rreth forum-macellum, të ndërtuara në shekujt V-VI pas Kr.Një nga gjetjet më interesante nga qyteti është mozaiku “Bukuroshja e Durrësit”, që gjendet në MuzeunHistorik Kombëtar në Tiranë. Mozaiku i përket shekullit të IV para Kr., dhe është një nga më të bukurit tëkëtij lloji në Shqipëri.Në shekullin e IX pas Kr., u krijua Tema e Durrësit, një nga dy më të mëdhatë në Ballkanin Perëndimor,ndërkohë që në vitin 1071 dhe 1081 Normanët pushtuan qytetin. Prej 1204 qyteti u pushtua nga Venedikudhe nga 1501 Osmanët arritën ta pushtonin.
 30. 30. Fortifikimi i GoricësE ndodhur në bashkimin e lumenjve Osum dhe degës së tij Velabisht, ky fortifikim ka një rëndësi tëdyfishtë. Nga njëra anë fortifikimi mbyll plotësisht grykën e Osumit, duke pasur përballë kalanë e Beratit,nga ana tjetër kontrollon mirë dhe nga afër shtegun tjetër që është grykëderdhja e Velabishtit. Nga anaveriore kalaja është e mbrojtur nga shkëmbi natyral, kurse në anët e tjera dhe më ekzaktësisht në atëlindore, jugore dhe pjesërisht perëndimore është e rrethuar me mure, të cilat mund të ndiqen pothuaj në tëgjithë gjatësinë e tyre.Duke u nisur nga teknika e ndërtimit si dhe qeramika, ky mur rrethues i takon shekujve 4-3 para Kr.Ekzistojnë të dhëna për praninë e mbetjeve arkeologjike të një periudhe më të hershme të cilat datojnë nëBronzin e Vonë dhe në atë të Hekurit në zonat përreth fortifikimit të Goricës, që mund të tregojë se kyvendbanim mund të jetë më i hershëm se shekulli 3-të para Kr. Ndërprerja e jetës në Kalanë e Goricës,lidhet me pushtimin romak, pas shekullit të 2-të para Kr.
 31. 31. Vendbanimi i fortifikuar i Gradishtës së PeshtanitKodrina që mban emrin e Gradishtës së Peshtanit ndodhet pranë fshatit Peshtan. Vendbanimi ka qenështrirë kryesisht në rrafshin e gjerë të kodrës, me një sipërfaqe rreth 2 ha dhe në disa tarraca të ngushta nëfaqet lindore, jugore dhe perëndimore të saj. Këto anë të kodrës janë relativisht të buta dhe me lartësi tëvogël, vetëm faqja veriore, që është më e ngushta, përbën një mbrojtje natyrale për pjerrësinë e saj. Kjolinjë muri ishte e ndërtuar me blloqe katërkëndëshe prej guri ranor tek i cili mund të vërejmë teknikën endërtimit të mureve të periudhës ilire.Arkeologët, bazuar në teknikën e ndërtimit dhe të gjetjeve sipërfaqësore e datojnë këtë qytezë në shekulline 4-rt para Kr. Kësaj periudhe i përkasin hedhje të shumta fragmentesh qeramike në faqen jugore të kodrës që ndoshta lidhen me ekzistencën një punishteje qeramike.MbjeshovëKalaja e Mbjeshovës ndodhet pranë fshatit Mbjeshovë, në skajin verior të malit Shpiragut. Sipërfaqja errethuar e Kalasë së Mbjeshovës arrin në 1, 5 - 2 ha. Muri rrethues, ruhet në një gjendje të mirë dhe në tëgjithë gjatësinë duke ndjekur konturet e majës së kodrës.Fortifikimi është i dyfishtë i formuar nga një mur i brendshëm përforcues duke shërbyer në të njëjtën kohësi shkallë dhe si vend vrojtimi për ushtarët. Në anën lindore ndodhen 3 kulla dhe një hyrje. Duke umbështetur në kostruksionet e murit rrethues, të kullave dhe hyrjeve tipike të periudhës së vonë antike,kalaja daton në shekujt 4-5 mbas Kr. Kjo kala konsiderohet si një nga qendrat arkeologjike më të ruajtura
 32. 32. të rajonit.Kalaja e VokopolësKalaja e Vokopolës e cila njihet si Kalaja e Ali Pashë Tepelenës, ndodhet në një kodër në veri-perëndim tëfshatit Vokopolë pranë qytetit të Beratit. Ky fortifikim ndodhet mbi një kodër 765 m mbi nivelin e detit.Përmasat e kalasë dhe teknikat e ndërtimit tregojnë se kalaja mund të ketë shërbyer si garnizon ushtarak.Bazilika Paleokristiane e Shën Mëhillit në ArapajtNë kodrën e Shën Mëhillit, 6 km larg qytetit të Durrësit, në sondazhin e kryer në vitin 1974 u zbuluanrrënojat e një kishe të hershme kristiane. Kjo kishë, e njohur si kisha e Shën Mëhillit paraqet një bazilikëtrenefëshe, me tre apsida, tre nefe, me atrium në anën perëndimore dhe një ambient ndihmës në anën jugoretë naosit.Mozaiku me sipërfaqe 54 m², ruhet në gjendje të mirë me përjashtim të një pjese të vogël në skajin jugor ecila ka pësuar shëmbje. southern part. Një material të rëndësishëm përbën edhe skulptura arkitektonike, qëdaton në shekujt 5-6 pasKr. Materiali numizmatik që është gjetur në bazilikë është mjaft i pasur dhe datonnga shekulli 5të pas Kr., deri në shekujt 13-14 pas Kr., duke treguar një vijimësi të përdorimit të bazilikëspër rreth 10 shekuj.Forumi BizantinEshte nje kompleks i gjere ndertimesh qe i perket shek V – VI A.D. Ai eshte i zbukyuruar me kolonamermeri dhe ne qender gjendet nje pus.TermatI perkasin shek II.A.D. jane zbuluar ne vendin ku sot gjendet teatri “ Aleksander Moisiu”.Mozaiku “ Bukuroshja e Durresit” - u zbulua ne vitin 1616. Ky mozaik i perket shek IV B.C . eshte eshtenje prej me te bukurve ne Shqiperi i punuar me gure zalli.. Tashme ai ndodhet i ekspozuar ne muzeunHistorik kombetar.Kalaja e DurresitEshte fortifikuar gjate shek V- VI ne ne periudhen e Perandorit Anastas . Gjatesia e mureve ishte 3,5 km .Sot rruhen 500 metra nga muri i kalaseNikaia (Klos)Qyteti antik i Klosit (Nikaia) ndodhet 1 km larg Byllis-it. Ky qytet rrethohet nga një mur të gjatë rreth1850m, duke mbuluar një sipërfaqe prej rreth 18 ha. Muri përfaqëson një nga fortifikimet e hershme tëgjysmës së dytë të shek të V para Kr. në Shqipëri, me një gjerësi prej 3-3.5m me blloqe gurësh poligonalëdhe trapezoidalë. Fortifikimi ka një hyrje të vetme dhe tre kulla mbrojtëse. Disa nga monumentet kryesorejanë teatri i vogël, shëtitorja (Stoa) dhe gjurmët e stadiumit. Teatri ka patur një kapacitet prej rreth 800-1000 spektatorë ku ruhen 14 mbishkrime për dhënie qytetarie, dhe daton në shekullin e III para Kr.Shëtitorja ishte e gjatë rreth 40 m dhe e gjerë rreth 10 m. Jeta në Nikaia mbaron në 167 para Kr. kur ushtriae Paulus Aemilius pushtoi Epirin dhe një pjesë të Ilirisë së Jugut.
 33. 33. Theatri i SofratikesNdodhet ne luginen e Drinos ne rrethin e Gjirokastres afer fshatit me te njejtim emer. Ketu ka qene njeqytet i periudhes romake i quajtur Adrianapoli , shek II A.D. Theatri ne fjale eshte zbuluar ne vitin 1984.Ai ka nje kapacitet prej 4.000 vendesh me 27 shkalleDimalEkspedita e parë arkeologjike filloi në 1963 dhe prej atij viti një stoa 30 metra e gjatë ka dalë në dritë.Monumenti tregon një ngjashmëri të madhe me stoan e Apollonisë duke treguar për lidhjet e forta ndërmjetdy qyteteve. Në shumë tjegulla janë gjetur mbishkrime me emrin DIMALITAN, duke treguar qarte sepunishtet ishin pronë e qytetit.Shkrimtari antik Polibi, thekson se lufta e dytë Iliro-Romake ndodhi gjatë viteteve 219-218 para Kr., kohënë të cilën Dimali ishte fortifikuar. Historiani Romak Tit Livi, përmend Dimalin sërisht në ngjarjet e e vitit205 para Kr., kohë në të cilën qyteti drejtohej nga Romakët. Shumë mbishkrime të gjetura gjatë gërmimevehedhin dritë mbi organizimin politik të qytetit antik.GurëzezaI vendosur afër qytezës së Cakranit, vendbanimi i Gurëzezës, dominon pamjen mbi lumin e Vjosës dhevështrimi shtrihet deri në Gadishullin e Karaburunit dhe ishullin e Sazanit në gjirin e Vlorës. Muret eruajtura mirë mbulojnë një sipërfaqe prej 15 ha, ndërkohë që emri antik i qytetit të lashtë ende mbetet përtu gjetur. Tre pjesë të ndryshme të rrënojave janë të lidhura me sitin dhe datojnë: duke filluar me fazënprotourbane duke vazhduar me periudhën urbane dhe duke përfunduar më periudhën e vonë antike. Shumëthesare monedhash janë gjetur pranë këtij vendbanimi, njëra me rreth 2000 monedha bronzi nga Apolloniadhe Epiri. 200 monedha argjendi, 40 prej tyre i përkasin mbretit Monun, madje disa arkeologë mendojnë seqyteti mund të ketë qënë rezidenca e tij.
 34. 34. Aulona (Vlora)Mbetjet e kështjellës në formë trekëndore ka dalë në dritë pas monumentit të Pavarësisë në Vlorë, i cili ipërket qytetit të vjetër të Aulonës. Kështjella duket se është ndërtuar në shek IV pas Kr., për të përballuardyndjet gotike, ndërkohë që gjetje të tjera tregojnë datën më të hershme të banimit ndërmjet shekujve V-IVpara Kr. Gjetja më e njohur e kësaj periudhe është një skulpturë e quajtur “Vajza e Vlorës”, e cila tregonnjë vajzë të veshur me një fustan Ilir. Burimet historike e përmendin Aulonën në shek. II pas Kr., që mesaduket është e lidhur me masat që do të ndërmerreshin në lidhje me fuqizimin e rrugëve të komunikit nëpjesën e Ballkanit perëndimor. Në intenerare të ndryshme Aulona është përmendur si një nga vendetkryesore lidhëse të Dyrrachiumit (Durrësi) me Butrintin në jug.Pas pushtimit gotik në shekullin e V-të pas Kr., një faltore u ndërtua brenda kështjellës, ndërkohë që gjatëregjimit të perandorit Justinian kështjella u fortifikua me urdhër të tij. Gjatë shekullit të VI-të pas Kr.,qyteti u dëmtua shumë nga dyndjet sllave dhe si rredhojë shumë qytetarë u larguan për në ishullin eSazanit, në gjirin e Vlorës, ku gjurmë të asaj periudhe e dëshmojnë këtë lëvizje. Emri i Aulonës rishfaqetnë vitet 1082 dhe 1205 në dokumenta bizantine për rëndësia e saj vjen në rënie ndërkohë që qendra të tjerapranë saj forcohen.TreportGërmime pranë kepit të Treportit kanë gjetur gjurmë që datojnë që nga shekulli VII para Kr. Përgjatëshekujve vendbanimi u zgjerua dhe muri i ri u ndërtua rreth shek IV para Kr. Shekujt IV-II para Kr., janëperiudha kur qyteti pati një zhvillim të mëtejshëm ekonomik ndërkohë që ka spekulime rreth emrit të tij metë dhëna që çojnë drejt emrit antik Daulia. Nga ana tjetër është ende e panjohur pse qyteti është braktisurpas shekullit II para Kr., por kjo mund të jetë e lidhur me luftrat Iliro-Romake, si dhe me paqen relative që
 35. 35. u vendos.Onchesmos (Saranda)Emri i qytetit antik vjen nga trojani Anchises, lidhja e të cilit me perëndeshën Afërditë solli në jetë një djalëme emrin Enea. Enea së bashku me të atin dhe djalin e tij Ascanius pasi u larguan nga Troja e shkatërruarudhëtuan nëpër Mesdhe. Donisi i Halikarnasit e quan Onchesm-in gjirin e Anchises, ndërkohë që historianibizantin Prokopi përmend faktin se Anchises vdiq në Onchesmos.Në periudhën e vonë republikane dhe perandorake të hershme, qyteti përmendet përsëri në lidhje melundrimin dhe gjirin. Rreth shekullit të VI pas Kr., qyteti ndryshon emër në “40 Shenjtorët”, por është epaqartë se në çfarë rrethanash ka ndodhur ky ndryshim. Kjo mund të jetë e lidhur me ndërtimin e njëbazilike të madhe mbi një kodër pranë qytetit modern të Sarandës. Monumente të ndryshme dhe gjetjearkeologjike nga qyteti janë zbuluar gjatë shumë viteve kërkimi si: sinagoga/bazilika, një pjesë e një harkuperandorak romak, një shtëpi e antikitetit të vonë, një ndërtesë apsidale, një Odeon, një varrezë dhe njëndërtesë me mozaik të përsosur i ashtuquajtur “Dyshemeja e Delfinit”.Vendbanimi i fortifikuar i Gradishtës së BelshitVendbanimi i Gradishtës së Belshit ndodhet pranë fshatit Belsh, në perëndim të lumit Devoll. Gërmimet epara në këtë vendbanim filluan në vitin 1969. Fazat kryesore të identifikuara në vendbanim përfshijnëperiudhën e Bronzit të Vonë, për të vazhduar me periudhën e Hekurit (periudha proto-urbane Ilire), deri nëperiudhën Antike të Vonë, duke përfshirë dhe rifortifikimin e vendbanimit. Në nekropolin e qytetit janëgjetur varre të shekujve 4-1 para Kr. dhe 4-6 mbas Kr.Stacioni rrugor Romak i Ad QuintiumStacioni rrugor Ad Quintium ndodhet përgjatë rrugës Egnatia, pranë qytetit të sotëm të Elbasanit. Rrënojate këtij stacioni janë evidentuar në fshatin Bradashesh pranë qytetit, që ndodhet në kilometrin e shtatë tërrugës automobilistike Elbasan-Peqin, në vendin e njohur në popull me emrin "Kalaja". Bazuar në gjetjet endryshme dhe teknikën e ndërtimit, kjo qendër daton në shekujt 2-4 mbas Kr.Fortesa e PërsqopitFortesa e Përsqopit ndodhet pranë fortifikimit të Petrelës në malin Vilë. Faza e parë e banimit datohet nëperiudhën Ilire Urbane dhe në faqet e kodrës janë gjetur trakte të murit të rrethimit të kësaj periudhe. NëPeriudhën e Vonë Romake fortifikimi u rindërtua dhe u zgjerua.
 36. 36. Ndoshta ky fortifikim mund të ketë shërbyer si vend strehimi për banorët e Petrelës që vazhdon të banohetgjatë Mesjetës. Në verilindje të fortifikimit janë gjetur mbetje të një ujësjellësi që furnizohej me ujë ngaMali Vilë.Vendbanimi i fortifikuar i RosujësVendbanimi i Rosujës ndodhet 6 km në jugperëndim të Bajram Currit, pranë fshatit Binjaj. Vendbanimisiguron mbrojtje të mirë natyrore me një degëzim të lumit Valbona që rrjedh përreth fundit të kodrës.Nga gërmimet del se kjo qendër arkeologjike të jetë banuar nga periudha e Hershme e Hekurit deri nëshekullin e 5-të pas Kr. Brenda zonës së fortifikuar janë vënë re banesa të cilat datojnë në periudhënRomake dhe në atë të Vonë.Vendbanimi shpellor Eneolitik i Rrëzës së KanalitVendbanimi shpellor me pamje nga Gjiri i Vlorës u zbulua në 1939. Gërmimet hulumtuese në vendbanimzbuluan vegla guri Eneolitike, qeramikë e djegur prehistorike dhe kocka kafshësh. Gërmimet e fundit kanëtreguar për prezencën e aktivitetit mesjetar në shpellë dhe për një sipërfaqe të copëtimit të veglave të gurit,në tarracën jashtë shkëmbit.Grupi i varrezave tumulare të Shtojit
 37. 37. Fusha e Shtojit ndodhet 5 km në verilindje të qytetit të Shkodrës, midis fshatrave modernë Boks, Dragoçdhe Ura e Mesit, në krahun perëndimor të lumit Kir. Tumat e gërmuara kanë një datim që fillon nga Epokae Bronzit të Hershëm deri në Epokën e Hekurit të Vonë. Periudha më e pasur e aktivitetit funeral daton nëEpokën e Hekurit (kryesisht nga shekulli i 7-të deri në shekullin e 5-të para Kr.).Vendbanimet shpellore në Spile, HimarëNë të dalë të Spilesë në faqen e kodrës të drejtuar nga deti në krahun e majtë të rrugës Himarë-Sarandëndodhen tre vendbanime shpellore. Depozitat përmbanin material që nga Eneoliti dhe periudha e Bronzit,dhe vazhdonin në periudhën Helenistike e Romake.Vendbanimi i fortifikuar i Karosit pranë fshatit QeparoVendbanimi i fortifikuar i Karosit ndodhet 490 m mbi nivelin e detit në një kreshtë me kah veri-jugpërgjatë luginës së lumit Qeparo. Pllaja e kodrës së fshatit Qeparo është 1 km e gjatë dhe vazhdon përgjatëshpatit perëndimor. Shpati ka një kreshtë të thepisur në anët veriore, perëndimore me pamje nga lugina elumit dhe përgjatë bregut verior. Në faqen lindore shpati është i butë dhe këtu është përqëndruarvendbanimi kryesor.Linja kryesore e mbrojtjes ndjek konturet natyrore dhe ka një hyrje (1.8 m gjerësi) të pozicionuar në qendërme faqe nga lindja. Ky mur është 340 m i gjatë dhe 3 m i gjerë. Lartësia më e madhe e ruajtur është 1, 5 m.Mbas hyrjes janë shtuar dy linja mbrojtjeje për ta riforcuar. Materialet e grumbulluara nga gërmimi japinnjë datim të gjerë duke filluar me fazën e parë të banimit të datuar në Periudhën e Hekurit të Hershëm dhevazhdon deri në shekullin e 4-të pas Kr.Fortifikimi i KratulitFortifikimi i Kratulit ndodhet në majën e kodrës me të njëjtin emër, 143 m mbi nivelin e detit, 6 km nëverilindje të Shkodrës dhe 600 m larg nga ura e Mesit. Muri mbrojtës mbyll një hapsirë në formë elipsi mesipërfaqe përafërsisht 0.5 ha. Muri është ndërtuar me blloqe të mëdhenj në dy faqet anësore, kurse mesiështë mbushur me gurë mesatarë dhe të vegjël. Blloqet janë të papunuar dhe janë lidhur me njëri-tjetrin nëtë thatë. Gjerësia e murit arrin deri në 3,35 m ndërsa lartësia deri në 2,55 m.Tre porta të cilat i shërbenin hyrjes dhe daljes së vendbanimit jane identifikuar. Dy prej tyre gjendenpërballë njëra-tjetrës në anët veriore dhe jugore ndërsa tjetra në anën lindore të fortifikimit. Nga pikëpamjatipologjike dhe teknika e ndërtimit fortifikimi i Kratulit është i ngjashëm me atë të Gatanit megjithatë kaedhe ndryshime thelbesore në planimetri si kulla dhe forma e rregullt eliptike, çka e bëjnë këtë fortifikim tëveçantë. Brenda murit rrethues nuk janë gjetur gjurmë banesash. Materiali arkeologjik tregon sevendbanimi ka patur një jetë të gjatë që fillon periudhën e Hekurit të hershëm dhe zbret deri në shekullin e1-rë pas Kr. Artet dhe Artizanati
 38. 38. ArtetFillimet e arteve të ndryshme dhe atyre figurative në Shqipëri i kanë gjurmët e para që nëperiudhat antike. Më të famshmet e kësaj periudhe janë shkollat e Apollonisë dheDyhraiumit. Nga periudha bizantine dhe post – bizantine janë afresket murore si dhe punimete ikonografit më të shquar shqiptar Onufrit, i njohur veçanërisht për të “kuqen e tij tëveçantë” .Në shek e XVIII janë për tu përmendur një varg ikonografësh si David Selenicasi,Kostandin Shpataraku, vëllezërit Zoografë, Johan Cetiri, Onufër Qiprioti etj.Ndërsa nga periudha e rilindjes dhe e pavarësise një sërë piktorësh dhe skulptorësh. si ZefKolombi, Andrea Kushi, Odise Paskali, Murat Toptani, Vangjush Mio,etj.Për kohet moderne janë të rëndësihme punimet e Ibrahim Kodrës.Artizanati Shqiperia ka një traditë të vjetër të artizanatit. Perandoria Osmane në dy ekspozitandërkombetare të organizuara në vitin 1867 në Paris dhe 1894 ne Çikago ekspozonte pushkëdhe pistoleta me gdhendie nga Shqipëria të prodhuara në Shkodër, Elbasan dhe Prizren.Eshtë e njohur tradita e prodhimit të qylymave të Korçës, Kukësit, Hasit dhe Krujës, poçerisëdhe prodhimeve të baltës së Kavajës, qendistarisë së Zadrimës, filigramit, artikujve tëalabastrës, bakrit, argjendit etj. Aktivitetet kulturore
 39. 39. Kalendari I aktiviteteve Kulturore ne rang Kombetar1. Festivali Folklorik KombetarEshte veprimtaria me e rendesishme mbarekombetare folklorike ne vend. Kjo veprimtarizhvillohet ne Kalane e qytetit te Gjirokastres njehere ne kater vjet. Ne te marrin pjese tegjitha grupet folklorike shqiptare si dhe grupe nga shqiptaret e Kosoves, Malit te Zi,Maqedonise, si dhe nga arbereshet e Italise, Turqise, Amerikes, Greqise, dhe grupe folklorikenga vende te ndryshme si te ftuar.2. “Festivali Folklorik Tipologjik Kombetar I Sazeve dhe Orkestrave Popullore”, neKorce:Realisht muzika me saze perfshin gjithe rrethet e jugut, juglindjes dhe jugperendimit teShqiperise ne menyre te vecante muziken e qyteteve si Korca, Vlora, Pogradeci, Permeti,Berati, Leskoviku,etj.3-“ FFTK I Rapsodeve dhe Instrumetisteve Popullor” ne Lezhe
 40. 40. Takimi I rapsodeve te Shqiperise Veriore eshte e vetmja veprimtari e cila I kushtohet teresishtmuzikes se bardeve dhe rapsodeve tane qe intepretojne duke kenduar ne lahute, lahuri, cifteliapo sharki.4-“ FFTK I kenges Popullore mbarekombetare”, ne ElbasanFestivali Kenga popullore Qytetare Mbareshqiptare, qe zhvillohet ne Elbasan ne muajinMars, eshte nje tribune e kenges popullore qytetare, tek e cila nderthuren harmonishemelementet tradicional te trasheguar dhe elementet e rinj te orkestracionit, interpretimit, etj, tecilet I japin asaj freskine dhe dinamizmin e koheve qe po jetojme.Festivali perkon edhe me fillimin e stines se pranveres, e cila sic dihet, festohet ne menyrekarakteristike ne qytetin e Elbasanit. Per kete arsye ky takim I kenges popullor eshte edhe njeelement me rendesi per gjallerimin e jetes kulturore elbasanase. Gjithashtu, ne takim seciligrup do te shpalose vlerat artistike te zones qe perfaqeson, dhe juria ndan cmimet ne grupetme te talentuara. Me kete rast dalin ne pah dhe vlerat me te spikatura te interpretusve dheekzekutuesve me te rinj te kenges popullore qytetare Shqipetare.5-“ FFTK I Iso-Polifornise”, ne VloreFestivali Folklorik Tipologjik Kombetar I Iso-polifornise qe zhvillohet ne Vlore, nje festival Icili eshte kthyer tashme ne tradite, do te jete padyshim nje manifestim I fuqishem I kengespolifornike shqiptare si nje nga gjinite me origjinale autentike muzikore te krijmtarisepopullore. Ky festival ka per qellim te paraqese, nxise dhe promovoje vlerat dhe arritjet me temira te kesaj gjinie si dhe te gjalleroje jeten kulturore te trevave ku polifornia eshte shprehjakryesore e krijmtarise artistike. Per kete synohet qe ne festival, nepermjet perzgjedhjes, tevije krijmtaria me cilesore e te gjitha rretheve. Me date 25.11.2005, Juria Mbarekombetare e UNESKO-s e shpalli Iso- Polifornine shqiptare“Kryeveper te trashigimnise gojore te njerezimit” mbrojtur nga UNESKO.7-Festivali Folklorik I Veglave te Muzikes Popullore, GjirokasterFestivali Folklorik I Veglave te Muzikes Popullore eshte veprimtari multikulturore, ku pervecshfaqjeve qe zhvillohen ne kalane e qytetit muze te Gjirokastres, organizohen edhe veprimtarite tjera si ekspozita, promovime botimesh, seminare, etj gjalleron jeten kulturore ne Kalane eqytetit dhe ne qendren histiroke te Gjirokastres si dhe promovon dhe balafaqon vleratkulturore folklorike sidomos ne drejtim te interpretimit dhe shoqerimit ne instrumentapopullore. Gjithashtu kjo veprimtari ka si qellim te nxise turizmin kulturor dhe te gjallerojebiznesin vendas ne qendren historike te qytetit.1. Festivali Nderkombetar “ Permeti Multikulturor”, PermetKy aktivitet eshte festivali I vetem nderkombetar I pakicave etnike, kulturore dhe gjuhesoreqe zhvillohet ne Shqiperi nen siglen e CIOFF-it. CIOFF eshte organizata nderkombetare eorganizimit te Festivaleve Folklorike ne te cilen eshte antaresuar edhe vendi yne. Seksionishqiptar I CIOFF-it eshte me qender ne qytetin e Permetit. Festivali I pare u organizua nevitin 2001 ne Permet. Kjo veprimtari eshte avantazh I madh per te gjithe levizjen folklorikeshqiptare pasi evidenton vendin tone si nje vend me pasuri te lakmushme folklorike, integrontraditat tona ne skemen boterore te veprimtarive folklorike dhe krijon nje pike te rendesishmereference te CIOFF-it boteror ne Shqiperi.
 41. 41. Festivali Folklorik Nderkombetar “ Permeti Multikulturor” eshte e vetmja veprimtarikulturore artistike qe perfshin folklorin e minoriteteve dhe etnive qe bashkejetojne ne vendintone. Eshte zgjedhur qyteti I Permetit pasi eshte qyteti qe ka nje diversitet kulturor, kubashkejetojne e ballafaqohen kulturat e etnive te ndryshme dhe si vendelindja e mjeshtrave tekenges popullore si Lave Bariu, Mentor Xhemali, Remzi Lela, etj.Kjo veprimtari multikulturore, ku pervec shfaqjeve qe zhvillohen ne sheshin e qytetit,organozohen edhe veprimtari te tjera si simpoziume, ekspozita, promovime librash, etj.Gjalleron jeten kulturore te Permetit dhe te zonave rreth tij, promovon dhe ballafaqon vleratkulturore te etnive dhe minoriteteve ne shkalle vendi dhe rajoni, duke nxitur frymen e paqesdhe te dashurise mes grupeve etnike e poppujve te rajonit ne dobi te integrimit europian teShqiperise. Gjithashtu kjo veprimtari ka si qellim te nxise turizmin kulturor dhe te gjallerojebiznesin vendas.2. Festivali Folklorik “ Sofra Dardane” ne TropojeFestivali “ Sofra Dardane” ka si qellim kryesor hulumtimin, ruajtjen dhe pasurimin e vleravefolklorike dhe etnografike te trevave te veriut te Shqiperise si dhe atyre te Kosoves qegjeografikisht se bashku perbejne Rrafshin e Dukagjinit.Per te krijuar nje atmosfere sa me festive dhe per t‟u ndjekur nga te gjithe artdashesittropojane dhe me gjere, shfaqet e konkurimit dhe ato te pershendetjes zhvillohen ne sheshinqendror te qytetit, si dhe ne sheshin karakteristik ne luginen e Valbones, ne funksion edhe teturizmit kulturor.Kjo veprimtari pervec pasurimit dhe gjallerimit te jetes artistike-kulturore te qytetit sherbenedhe per zhvillimin e biznesit vendas si dhe nderthurjen e vlerave te trashigimnise shpirteroreme vlerat e turizmit dhe bukurive natyrore te kesaj treve.3. Festivali “ Oda Dibrane “, PeshkopiFestivali “ Oda Dibrane” ka nisur jeten e tij qe ne vitin 1994 dhe eshte kthyer tashme ne njetakim – tradite ku kjo e fundit pasqyrohej ne nje gjini krejt te vecante, ne ate te kenges dhevalles humoristike. Ritit dhe alegorise. Ky festival ka per qellim te bashkoje artiste shqipetar ngado qe ndodhen pavaresisht ngakufijte me idene qe “ Oda Dibrane” do te jete mikepritese e “ Odes Shqipetare”. Ky eshte njetakim origjinal ne llojin e vet I cili synon te rizgjoje vlerat e paperseritshme te kultures sonene kuadrin edhe te turizmit kulturor. Ne kete festival paraqiten rite te lashta si dhe veglakarakteristike muzikore mbareshqiptare.Ne ditet e Festivalit zhvillohen gjithashtu edhe biseda te ndryshme, ekspozita fotografike memotive folklorike, ekspozite e arteve figurative te piktoreve dibrane, vizita ne monumente tekultures se zones, etj. Ushqimi dhe pijet
 42. 42. Kushina shqiptare është një përzierje e influencave të kushines turke, asaj ballkanike dheeuropiane. Ajo është e njohur për vlerat e larta ushqimore dhe shijen e saj mjaft të mirë.Pothuajse çdo krahinë ofron specialitet e saj të veçanta.Gatimi i mishit të pjekur, sidomos qingjit dhe përgatija e byrekëve të ndryshëm është epërhapur në të gjithë vendin. Veçanërisht në krahinat e jugut dhe shqipërisë së mesme është injohur përdorimi në shkallë të gjerë i perimeve dhe zarzaveteve, vajit të ullirit, erëzave tëndryshme dhe limonit.Pjatat e peshkut janë të njohura veçanërisht në qytetin e Shkodrës ( tava e krapit) , Pogradecit( korani me arra dhe lloje të tjera) , zona bregdetare e Jonit dhe Adriatikut etj.Në Shqipëri gatuhen ëmbëlsira të shumëllojshme, shumë prej të cilave janë të përbashkëtaedhe për vendet e tjera ballkanike dhe Azinsë së vogël (ballkavaja, kadaifi, sheqerparet,hashurja etj). Ndër ëmbëlsirat më tradicionale është "ballokumja", e cila gatuhet në qytetin eElbasanit për festen e Ditës së Verës ( 14 Mars).Si rrezultat e klimës së përshtatshme mesdhetare Shqiperia është e njohur për kultivimin errushit dhe prodhimit e një varieteti verërash të kuqe dhe të bardha. Ndër më të përmenduratjanë ato Merlot, Kabërnet, Pinot Nero, Kallmet , Shesh i Zi, San Gioveze, Riesling, Shesh iBardhë etj.Pija më tradicionale alkolike është rakia ( një lloj brandy I prodhuar nga rrushi). Në disa zonatë Shqipërisë prodhohet edhe rakia e kumbullës ( Korçe, Dibër), ajo e manit ( Boboshticëetj). Shqipëria është gjithashtu e njohur edhe për prodhimin e konjakut Skënderbej, ipërmendur për shijen dhe aromen e tij. Konjaku shqiptar ka fituar gjithashtu edhe çmimendërkombetare.Ndër pijet jo alkolike është për tu përmendur boza ( një pije freskuese me bazë misrin), eprodhuar në veri të vendit sidomos në krahinën e Kukësit si dhe rehania, e cila vjen ngalëngu i rrushit dhe është pije tipike e Skraparit. Vendet Historike
 43. 43. Mund të përmendim disa të tilla siç janë:Shkëmbi i Kavajësku në vitin 48 B.C. ka ndodhur beteja e fundit midis Çezarit dhe PompeutShën Gjininë antikitet ai njihej me emrin Nympeon dhe më pas Çezarea. Në periudhen e luftës civilemidis Çezarit dhe Pompeut këtu zbarkoi flota e Mark Antonit në ndihmë të Çezarit.Ishull Lezha fshat në jug të Lezhës. Në mesjetë quhej ishulli i madh i Medës. Në vitin 1501 nipi iSkënderbeut, i quajtur si “ Skënderbeu i ri“ mbasi erdhi nga Italia e ktheu këtë zonë në njëkamp për kryengritje anti–osmane.Fusha e Savrës 3 km larg nga qyteti i Lushnjës, përgjatë rrugës automobilistike Lushnje – Fier. Në këtëfushë është kryer beteja e parë shqiptaro – turke, e cila ka ndodhur në vitin 1385, në këtëbetejë u vra Isain Balsha i II.Në fushen e Milotit në 7 shtator 1457është zhvilluar beteja e “Ujit të bardhë”, apo siç njihet ndryshe beteja e Albulenës. Eshtëfjala për rrethimin e dytë të Krujës, kur ushtria shqiptare nën udhëheqjen e Skënderbut dolinga e rrethuar në rrethuese dhe theu keqas ushtrine turke. Disfatë e cila është përshkruar nëmënyre të hollësishme nga kronikanti osman Evlia Çelepiu. Beteja e Albulenës është një prejfitoreve më të medhaja të kombit shqiptar gjatë histories së tij.Fshati Borovë Në rrethin e Kolonjës ndodhet Mauzoleu i kushtuar 107 martirëve të këtij fshati tëegzekutuar në 6 korrik 1943 nga nazistët gjermanë Muzeumet
 44. 44. TiranaMuzeu Historik KombëtarSheshi “Skënderbej”Telefon: 355 4 223446 / 228389Orari : 09.00 – 13.00 dhe 17.00 – 20.00. i mbyllur të hënaveMuzeu ArkeologjikSheshi “ Nënë Tereza”
 45. 45. Telefon : 355 4 240711Orari : 08.00 - 15.00. i mbyllur të shtunave dhe të djelaveMuzeu i Shkencave të NatyrësRruga e“ Kavajës”Telefon : 355 4 229028I mbyllur të shtunave dhe të djelaveMuzeu i Pullës ShqiptareRruga “Reshit Collaku”Telefon 355 4 229696I mbyllur të shtunave dhe të djelaveGalera Kombëtare e Arteve FigurativeBul “ Dëshmoret e Kombit”Telefon 355 4 223976/ 226033Orari : 09.00 – 13.00 dhe 17.00 – 20.00. I mbyllur të hënaveKopshti BotanikRruga “Komuna e Parisit”Telefon: 355 4 225287Mozaiku i TiranësRruga “Naim Frashëri”Telefon: 355 4 266207/ 226005KrujaMuzeu Gjergj Kastrioti SkënderbeuTelefon : 355 532 2225Orari : 09.00 – 13.00 dhe 15.00 – 18.00 . I mbyllur të hënaveMuzeu Etnografik{ brenda kështjellës}Oraret : 09.00 – 13.00 dhe 15.00 – 18.00 . I mbyllur të hënaveDurrësiMuzeu Arkeologjik i DurrësitLagjia 1. Bul “Taulantia‟Telefon: 355 52 22253. I mbyllur të shtunave dhe të djelaveAmfitheatri i Durrësii hapur për publikunMuzeu i Kulturës PopulloreLagjia 1, Rruga “ Koloneli Tomson”Telefon: 355 52 23150Orari : 09.00 – 14.00 . I mbyllur të shtunave dhe të djelave.KavajaMuzeu EtnografikRruga “Zgurraj”Telefon: 355 554 2710Orari 09 – 14.00, i mbyllur të hënaveBeratiMuzeu i Ikonave të OnufritKatedralia e Shën Mërise {brënda kalasë}Telefon : 355 32 43022Orari : 08.00 – 16.00. I mbyllur të hënaveMuzeu EtnografikLagjia 13 ShtatoriTelefon : 355 32 3224
 46. 46. Orari : 09.00 – 13.00 dhe 15.00 – 19.00. I mbyllur të hënaveLushnjaMuzeu Historik i LushnjësRruga “Kongresi i Lushnjës”Orari : 08.00 – 14.00. I mbyllur të djelaveShtëpia Muze e “Kongresit të Lushnjes ”Rruga “Kongresi i Lushnjes”Orari: 08.00 – 16.00. I mbyllur të djelaveKorçaMuzeu i Artit MesjetarLagjia 2, Rruga “Sotir Peci”Telefon: 355 82 43022Orari : 09.00 – 13.00 dhe 17.00 – 18.00. I mbyllur të hënaveMuzeu i ArsimitLagjia 12. Bul “ Shën Gjergji”Telefon 355 82 23022Orari 09.00 – 13.00 dhe 15.00 – 18.00. I mbyllur të hënaveMuzeu PrehistorikLagjia 3. Rruga “Mihal Grameno”Orari 08.00 - 16.00. I mbyllur të shtunave dhe të djelaveShtepia muze e piktorit Vangjush MioLagjia 3., Rruga “ Spiro Ballkameni”Telefon: 355 82 4332Orari : 09.00 – 19.00. I mbyllur të djelaveMuzeu EtnografikOrari : 09.00 – 13.00 dhe 15.00 – 18.00Koleksioni BratkoCelular : 069 2156561Orari : 09.00 – 13.00 dhe 15.00 – 18.00Shtëpia e Fotografit Kristaq SotiriTelefon : 355 82 47395Orari : 09.00 – 13.00 dhe 15.00- 17.00ElbasaniMuzeu EtnografikRruga“ 28 Nëntori” , Sheshi “Aqif Pasha”telefon : 355 545 9626Orari : 09.00 – 16.00 . I mbyllur të shtunaveVloraMuzeu Historik i VlorësTelefon: 355 33 23543Orari : 09.00 – 13.00 and 15.00 – 17.00Muzeu i PavarësiseLagjia „Pavarësia” , Rruga “Sadik Zotaj “Telefon : 355 33 29419Muzeu EtnografikLagjia “ Hajro Cakërri”, Rruga “Ceno Sharra”Telefon: 355 33 23514Orari : 09.00 – 13.00 dhe 17.00 – 20.00. I mbyllur të djelaveGjirokastra
 47. 47. Muzeu i Armëve (brenda kalasë)Telefon: 355 84 62460Orari : 08.00 – 16.00. I mbyllur të shtunave dhe të djelaveMuzeu EtnografikLagjia „Palorto”Telefon: 355 84 62460Orari : 09.00 – 19.00 . I mbyllur të hënave dhe të martaveZona arkeologjike e Apollonisë ( 11 km larg nga Fieri )Telefon: 355 38 45042Orari : 08.00 – 16.00. I hapur gjatë gjithë javësZona arkeologjike e Butrintit ( 18 km në jug të Sarandës)Orari : 08.00 – 16.00. I hapur gjatë gjithe javësShkodraMuzeu Historik i ShkodrësRruga “ Oso Kuka „ nr.12Telefon: 355 22 43413Oraret : 09.00 – 13.00. I mbyllur të shtunave dhe të djelaveMuzeu i Rozafës ( brenda kalasë)Oraret : 09.00 – 19.00. I mbyllur të djelaveFototeka MarubiLagjia “ Vasil Shanto”, Rruga “ Muhamet Gjollesha”Telefon : 355 22 43467Oraret : 08.00 – 16.00. I mbyllur të shtunave dhe të djelaveLezhaMemoriali i Vendvarrimit të SkënderbeutLagjia “ Skënderbej”Oratet : 09.00 – 13.00 dhe 15.00 – 18.00BurreliMuzeu Historik i MatitLagjia „ Pjeter Budi”Telefon : 355 23514Oraret : 10.00 – 14.00 dhe 17.00 – 19.00. I mbyllur të hënavePeshkopiaMuzeu Historik i DibrësBul “ Elez Isufi”Telefon 355 218 2516Oraret : 10.00 – 14.00. I mbyllur të djelave Muzika dhe vallëzimi
 48. 48. Muzika dhe vallëzimiArti muzikor ruan një traditë mjaft të pasur në Shqipëri. Në mënyrë të veçantë muzikafolklorike. Shqipëria ndodhet në Ballkan, rajon i cili njihet në gjithë botën për pasurinë mjafttë madhe të folklorit muzikor. Në Shqipëri kjo e fundit është mjaft e pasur dhe e larmishme,gjë e cila shprehet me forma të ndryshme të interpretimit duke filluar që nga polifonia ( këngëpa instrumenta), polifonia e shoqëruar me fyej apo gajde si dhe këngë të shoqëruara meinstrumenta të ndryshëm.Në veri të vendit bien në sy instrumenta muzikore specifike si lahuta, çiftelia, sharkia dhedaullja. Ndrërsa në jug të vendit bie në sy iso – polifonia, kjo e fundit e njohur si pjesë e
 49. 49. trashëgimisë botërore muzikore. Krahas muzikës folklorike Shqipëria ka edhe një muzikë tëpasur qytetare, e kultivuar dhe zhvilluar në qytete të tilla si Shkodra ( e njohur për jahret efamshme) Elbasani, Korça ( kjo e fundit e njohur për serenatat) Vlora, Përmeti, Leskovikudhe Delvina ( këto të fundit të njohura për formacionet muzikore të quajtura saze) Berati etj.Aktivitetet kryesore folklorike janë Festivalet Folklorike KombëtaArti muzikor ruan një traditë mjaft të pasur në Shqipëri. Në mënyrë të veçantë muzikafolklorike. Shqipëria ndodhet në Ballkan, rajon i cili njihet në gjithë botën për pasurinë mjafttë madhe të folklorit muzikor. Në Shqipëri kjo e fundit është mjaft e pasur dhe e larmishme,gjë e cila shprehet me forma të ndryshme të interpretimit duke filluar që nga polifonia ( këngëpa instrumenta), polifonia e shoqëruar me fyej apo gajde si dhe këngë të shoqëruara meinstrumenta të ndryshëm.Në veri të vendit bien në sy instrumenta muzikore specifike si lahuta, çiftelia, sharkia dhedaullja. Ndrërsa në jug të vendit bie në sy iso – polifonia, kjo e fundit e njohur si pjesë etrashëgimisë botërore muzikore. Krahas muzikës folklorike Shqipëria ka edhe një muzikë tëpasur qytetare, e kultivuar dhe zhvilluar në qytete të tilla si Shkodra ( e njohur për jahret efamshme) Elbasani, Korça ( kjo e fundit e njohur për serenatat) Vlora, Përmeti, Leskovikudhe Delvina ( këto të fundit të njohura për formacionet muzikore të quajtura saze) Berati etj.Aktivitetet kryesore folklorike janë Festivalet Folklorike Kombëtare, të cilat zhvillohenzakonisht në qytetin muze të Gjirokastrës.Shqipëria ka një fond mjaft të pasur të valleve të cilat shquhen për një koreografi mjaft tëpasur e shoqëruar me një kostumografi të larmishme. Vallet ndahen në epike dhe lirike. Janëtë famshme për dramacitetin, elegancën, rritmin dhe intonacionin valet e Rugovës, Tropojës,Devollit, Lunxhëries, vallja dyshe e Rrajcës, valet labe si dhe vallja çame e Osman Tagës. Monumentet fetareManastiri i PojanitPranë qytetit të vjetër të Apollonisë ndodhet Manastiri i Pojanit me kishën e bukur të Shën –Mërisë. Ky manastir është shumë i vjetër sic duket nga një mbishkrim në krahun e majtë tëfaqes perëndimore, është rindërtuar prej Perandorit të Bizantit Andronik Paleologut. Poshtëmbishkrimit është pikturuar dhe familja perandorake që përbëhej prej 8 personash të veshurme stoli mbretërore.Pranë qytetit të vjetër të Apollonisë ndodhet Manastiri i Pojanit me kishën e bukur të Shën –Mërisë. Ky manastir është shumë i vjetër sic duket nga një mbishkrim në krahun e majtë tëfaqes perëndimore, është rindërtuar prej Perandorit të Bizantit Andronik Paleologut. Poshtëmbishkrimit është pikturuar dhe familja perandorake që përbëhej prej 8 personash të veshurme stoli mbretërore.Pranë qytetit të vjetër të Apollonisë ndodhet Manastiri i Pojanit me kishën e bukur të Shën –Mërisë. Ky manastir është shumë i vjetër sic duket nga një mbishkrim në krahun e majtë tëfaqes perëndimore, është rindërtuar prej Perandorit të Bizantit Andronik Paleologut. Poshtëmbishkrimit është pikturuar dhe familja perandorake që përbëhej prej 8 personash të veshurme stoli mbretërore.Vjetërsia e këtij manastiri, provohet dhe nga nje mbishkrim në një rasë guri që ndodhet nëfund të murit nga ana e jashme jugore e kishës që mban datën 31 mars 858.shekulli i 13 .Kjo kishë e ndertuar sips stilit bizantin ka qënë e tëra e pikturuar nga brënda. Në këtë kishë
 50. 50. vihen re 4 ikonat e para të mëdha të ikonostasit. Gjithashtu nëpër muret e oborit shihen andejkëndej ndonjë reliev i qytetit antik të Apollonisë. Kjo kishë i është kushtuar fjetjes së zonjësShën-Mëri që festohet më 15 Gusht, ditë në të cilën në ketë zonë bëhet panairi.Xhamia e MuradiesEshte xhami e stilit sulltanor me kupolen e ndertuar ne gjysmen e dyte te shekullit te XVI.Perbehet nga salla e lutjeve dhe nga minarja e ndertuar me gure te gdhendur. Ky monumentdallohet per shperndarjen harmonike te dritareve. Projekti dhe realizimi i xhamise jane kryernga arkitekti me origjine shqiptare Sinani, qe ka qene nje nga ndertuesit me te rendesishemte xhamive ne perandorine Osmane, vepra e tij me e madhe mbetet xhamia e e MadheSulemania ne Stamboll.Kuzum BabaiNdodhet ne pjesen lindore te qytetit rreth 30 m mbi nivelin e detit . Eshte nje tarace eformuar nga ujrat e detit, gjatesia e saj eshte 200-300 m .Ne kete vend ndodhet dhe teqja eKuz Babase qendra fetare e Bektashinjve e Rrethit te Vlores.Ndodhet ne pjesen lindore te qytetit rreth 30 m mbi nivelin e detit . Eshte nje tarace eformuar nga ujrat e detit, gjatesia e saj eshte 200-300 m .Ne kete vend ndodhet dhe teqja eKuz Babase qendra fetare e Bektashinjve e Rrethit te Vlores.Ndodhet ne pjesen lindore te qytetit rreth 30 m mbi nivelin e detit . Eshte nje tarace eformuar nga ujrat e detit, gjatesia e saj eshte 200-300 m .Ne kete vend ndodhet dhe teqja eKuz Babase qendra fetare e Bektashinjve e Rrethit te Vlores.Xhamia e KubeliesNgrihet ne qender te qytetit te Kavajes. Ajo se bashku me portikun e saj eshte ndertuar rrethvitene 1735 – 1736. Ajo eshte monumenti me I rendesishem I kultit ne qytetin e Kavajes.Kisha e CetesNdodhet prane fshatit te Zig- Xhafajt ne veri te Kavajes. Ajo eshte nje kishe teper e veçante,ndertimi I se ciles I perket shekullit te XIII. Ne brendesi te saj gjenden disa afreske tembivendosura ne disa shtresa. Kisha quhet e Shene Premtes dhe I perket arkitekturesromaniko -gotike Fakt I cili flet per ndikime rrymash te ndryshme. Ikonostasi qendror ne drueshte pikturuar nga autori i shquar i ikonografise shqiptare, Kostandin Shpataraku.Ndodhet prane fshatit te Zig- Xhafajt ne veri te Kavajes. Ajo eshte nje kishe teper e veçante,ndertimi I se ciles I perket shekullit te XIII. Ne brendesi te saj gjenden disa afreske tembivendosura ne disa shtresa. Kisha quhet e Shene Premtes dhe I perket arkitekturesromaniko -gotike Fakt I cili flet per ndikime rrymash te ndryshme. Ikonostasi qendror ne drueshte pikturuar nga autori i shquar i ikonografise shqiptare, Kostandin Shpataraku.Ndodhet prane fshatit te Zig- Xhafajt ne veri te Kavajes. Ajo eshte nje kishe teper e veçante,ndertimi I se ciles I perket shekullit te XIII. Ne brendesi te saj gjenden disa afreske tembivendosura ne disa shtresa. Kisha quhet e Shene Premtes dhe I perket arkitekturesromaniko -gotike Fakt I cili flet per ndikime rrymash te ndryshme. Ikonostasi qendror ne drueshte pikturuar nga autori i shquar i ikonografise shqiptare, Kostandin Shpataraku.Ndodhet prane fshatit te Zig- Xhafajt ne veri te Kavajes. Ajo eshte nje kishe teper e veçante,ndertimi I se ciles I perket shekullit te XIII. Ne brendesi te saj gjenden disa afreske tembivendosura ne disa shtresa. Kisha quhet e Shene Premtes dhe I perket arkitekturesromaniko -gotike Fakt I cili flet per ndikime rrymash te ndryshme. Ikonostasi qendror ne drueshte pikturuar nga autori i shquar i ikonografise shqiptare, Kostandin Shpataraku.
 51. 51. Hamami i Shek XVIHamami i Pazarit, ndodhet ne Elbasan. Eshtë ndërtuar në shek XVI dhe është ruajturmire.Catinë e ka prej vargu kupolash të vogla konike të mbuluara me rrasa guri. Përtej portësprej druri është një strukturë e mëvonshme që u ndërtua mbi banja ekzistuse, si një dhomështesë për veshje dhe për ndenje. Ndërtesa e vjetër ndodhet pak më tutje nga rruga. Është njëstrukturë katërkëndëshe që ka dhoma të nxehta dhe të ftohta. Ky hamam u rindërtua në vitin1874, ka 8 dritare dhe një xhami mjaft të dëgjuar Osmane.Hamami i Pazarit, ndodhet ne Elbasan. Eshtë ndërtuar në shek XVI dhe është ruajturmire.Catinë e ka prej vargu kupolash të vogla konike të mbuluara me rrasa guri. Përtej portësprej druri është një strukturë e mëvonshme që u ndërtua mbi banja ekzistuse, si një dhomështesë për veshje dhe për ndenje. Ndërtesa e vjetër ndodhet pak më tutje nga rruga. Është njëstrukturë katërkëndëshe që ka dhoma të nxehta dhe të ftohta. Ky hamam u rindërtua në vitin1874, ka 8 dritare dhe një xhami mjaft të dëgjuar Osmane.Hamami i Pazarit, ndodhet ne Elbasan. Eshtë ndërtuar në shek XVI dhe është ruajturmire.Catinë e ka prej vargu kupolash të vogla konike të mbuluara me rrasa guri. Përtej portësprej druri është një strukturë e mëvonshme që u ndërtua mbi banja ekzistuse, si një dhomështesë për veshje dhe për ndenje. Ndërtesa e vjetër ndodhet pak më tutje nga rruga. Është njëstrukturë katërkëndëshe që ka dhoma të nxehta dhe të ftohta. Ky hamam u rindërtua në vitin1874, ka 8 dritare dhe një xhami mjaft të dëgjuar Osmane.Kisha e RubikutNdodhet mbi nje koder shkembore ne qytetin e vogel industrial te Rubikut ( km nga …) kishaperfaqeson nje objekt te rendesihem kulti te shek XII- XIII Ka perfunduar se ndertuari nevitin 1272. Vlere unikale e saj jane afresket, piktura murale te stilit bizantin. Godina eshtemonument kulture dhe paraqet interest e aspektin ndertimor dhe arkitektural. Kisha e Rubikutka sherbyer si abaci benedikte dhe kuvend françeskan.Xhamia e PlumbitEshte nje monument kulture i qytetit te Shkodres. Ajo ndodhet mbas kalase se Rozafes neanen jugore te saj. Xhamia e Plumbit eshte ndertuar ne vitin 1773 nga Mehmet pashe Bushatisipas stilit te xhamise Blu te stambollitEshte nje monument kulture i qytetit te Shkodres. Ajo ndodhet mbas kalase se Rozafes neanen jugore te saj. Xhamia e Plumbit eshte ndertuar ne vitin 1773 nga Mehmet pashe Bushatisipas stilit te xhamise Blu te stambollitEshte nje monument kulture i qytetit te Shkodres. Ajo ndodhet mbas kalase se Rozafes neanen jugore te saj. Xhamia e Plumbit eshte ndertuar ne vitin 1773 nga Mehmet pashe Bushatisipas stilit te xhamise Blu te stambollitXhamia e Ethem BeutNdodhet ne qender te Tiranes. Ajo ka nisur te ndertohet ne vitin 1798 dhe perfundoi sendertuari ne vitin 1821. Ajo eshte nje prej rasteve te tradites shqiptare ne arkitekturen exhamive . Bien ne sy gdhendiet e pikturuara.Tyrbja e Kapllan PashesNdodhet ne rrugen 28 Nentori . Ajo ben pjese ne kompleksin e varreve monumentale teXhamise se pare te Tiranes , e cila eshte shkaterruar gjate Luftes se Dyte Boterore. Kykompleks kishte edhe gjashte varre te tjere te te njejtit tip, por me permasa te ndryshme. Sotka mbetur vetem tomba e Kapllan Pashes, I cili ishte nje prej sundimtareve te Tiranes. Nevetvehte tyrbja perfaqeson nje varr monumental me planimetri 8 kendeshe dhe me lartesi 4

×