DM Barometer - Special: Geen fabels maar feiten over e-mail

444 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
444
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

DM Barometer - Special: Geen fabels maar feiten over e-mail

 1. 1. Onderzoeksrapport 2e kwartaal 2011
 2. 2. DM BarometerDe DM Barometer is een onderzoek van DDMA, NIMA, OMG/Mailmedia enTijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in dedialoogmarketing (directe en interactieve marketing).Vier keer per jaar peilt de DM Barometer de DM branche. Tweemaal wordtgevraagd naar de bestedingscijfers en inzet van dialoogmarketing (DMBarometer enquête) en tweemaal wordt een specifiek thema uit de branchenader onderzocht (DM Barometer Special).Kijk op www.dm-barometer.nl voor meer informatie. Hier zijn onder anderealle onderzoeksrapporten van 2005 t/m 2011 te downloaden.Meldt u aan als PANELLID van de DM Barometer en ontvang elk kwartaalgratis het uitgebreide onderzoeksrapport met de meest recentekerncijfers uit de dialoogmarketing branche.
 3. 3. SpecialIn het 2e kwartaal van 2011 heeft de DM Barometer een specifiek thema uitde branche onder de loep genomen: E-mail.Deze Special staat in het teken van e-mail. Er is onder andere gevraagd naar:• Wat besteedt de marketeer aan e-mail?• De plek van e-mail in de marketingmix.• Hoe behaalt de marketeer een optimale deliverability?• De regelgeving omtrent e-mail marketing.• Wordt video mail al ingezet?De inhoud van deze DM Barometer Special bevat marketeer generatedcontent. Dat wil zeggen; de enquête is opgesteld aan de hand van vragen die(e-mail) marketeers hebben ten aanzien van e-mail marketing in de branche.Tevens is bij een aantal resultaten om reactie van vakspecialisten gevraagd.
 4. 4. ResponsDeze DM Barometer Special is digitaal uitgezet onder de abonnees van denieuwsbrief van DDMA, Communicatienieuws, Marketing Online en NIMA. Deenquête bestaat uit meerkeuzevragen, een aantal open vragen en stellingen.Dit kwartaal hebben 149 marketeers een bijdrage geleverd aan deDM Barometer.
 5. 5. Kengetallen• Een grote meerderheid van de organisaties verstuurt 0 tot 2 keer per maand een e-mailing naar het eigen e-mailbestand: business to business (77%) en business to consumers (82%).• De meeste organisaties (65%) hebben een e-mailbestand ter grootte van 0 tot 10.000 e-mailadressen.• Iets meer dan helft van de organisaties (55%) geeft aan dat zij in 2011 meer aan e-mail marketing besteedt dan in 2010. Eveneens 55% van de organisaties verwacht dat het budget voor e-mail marketing in 2012 zal stijgen ten opzichte van dit jaar.• De belangrijkste doelstellingen voor het inzetten van e-mail marketing zijn relatiebeheer/loyalty, informeren over producten/diensten en werven van nieuwe klanten.
 6. 6. Kengetallen• De organisaties die e-mail als onderdeel van een crossmediale campagne inzetten, vinden een combinatie met (onder andere) de eigen website veruit het meest effectief (84%).• 62% van de organisaties combineert e-mail marketing en social media. Deze kanalen worden voornamelijk gecombineerd om een groter bereik te genereren (60%).• Profielverrijking met interesses afgeleid vanuit clicks is de meest genoemde data-doelstelling (55% van de marketeers) dat een organisatie heeft binnen de e-mail marketing activiteiten.• 14% van de organisaties personaliseert een e-mailing niet. Ongeveer een derde van de organisaties (30%) personaliseert alleen de aanhef in een e-mailing en iets meer dan de helft (56%) personaliseert zowel de aanhef als andere onderdelen in een e-mailing.
 7. 7. Kengetallen• ‘Deliverability is in mijn organisatie een issue’. 54% is het eens met deze stelling en 46% niet.• Bij het behalen van een optimale deliverability zijn vooral de volgende factoren van belang: 1) een kwalitatieve verzendlijst, 2) opmaak & content en 3) engagement.• Iets minder dan de helft van de organisaties (47%) maakt gebruik van dubbel opt-in. 53% doet dit niet.• 38% van de marketeers vindt dat de OPTA te weinig doet om SPAM aan te pakken.• 19% van de organisaties heeft wel eens video mail ingezet.
 8. 8. Kengetallen• Een grote meerderheid (93%) is het niet eens met de stelling ‘E-mail is e- mail, er valt weinig te innoveren’.• Door de toenemende informatie-overload wordt het steeds moeilijker middels e-mailings de doelgroep te bereiken, volgens 70% van de marketeers.
 9. 9. KerncijfersHoe vaak per maand verstuurt uw organisatie e-mailings naar het eigen e-mailbestand?
 10. 10. KerncijfersUit hoeveel e-mailadressen bestaat het e-mailbestand van uw organisatie?
 11. 11. KerncijfersE-mail is al jaren een vast component in de marketingmix. Wat besteedt uw organisatie in 2011 aan dit kanaal in vergelijking met 2010?
 12. 12. KerncijfersEn wat is de verwachting voor 2012: zal het budget voor e-mail marketing van uw organisatie stijgen, dalen of gelijk blijven in vergelijking met dit jaar?
 13. 13. E-mail in de marketingmixWat is voor uw organisatie de belangrijkste doelstelling (top 3) voor het inzetten van e-mail marketing?
 14. 14. E-mail in de marketingmixWanneer uw organisatie e-mail als onderdeel van een crossmediale campagne inzet, welke combinatie is naar uw ervaring het meest effectief? E-mail in combinatie met de volgende kanalen:
 15. 15. E-mail in de marketingmixAansluitend op de voorgaande vraag. Met welk doel combineert uw organisatie e-mail marketing met social media?
 16. 16. Deliverability & dataWelke data-doelstellingen heeft uw organisatie binnen de e-mail marketing activiteiten?
 17. 17. Deliverability & dataPersonaliseert uw organisatie naast de aanhef ook andere onderdelen in een e-mailing?
 18. 18. Deliverability & data Deliverability is in mijn organisatie een issue.
 19. 19. Deliverability & dataIn welke mate zijn de onderstaande factoren belangrijk voor uw organisatie bijhet behalen van een optimale deliverability, waarbij het percentage bounce en complaint dus zo laag mogelijk is? De marketeers zijn gevraagd voor elke factor een waardering te geven op de schaal van 0 tot 5, waarbij 0 = niet belangrijk en 5 = heel belangrijk. De cijfers in de grafiek duiden de gemiddelde scores aan.
 20. 20. E-mail en regelgeving Ik ben volledig op de hoogte van de opt-in en opt-out regels rondom e-mail marketing. Mijn organisatie maakt gebruik van dubbel opt-in. In mijn organisatie is altijd de oorsprong van een e- mailadres bekend (waar deze vandaan komt en op welke wijze toestemming is gegeven).
 21. 21. E-mail en regelgeving Bij de keuze van een e-mail marketing leverancier let ik op keurmerken. De OPTA doet te weinig om SPAM aan te pakken.
 22. 22. Innovatie en trendsBehavioral targeting is belangrijk voor de effectiviteit van e-mailmarketing campagnes. Is uw organisatie hier bewust mee bezig?
 23. 23. Innovatie en trendsHeeft uw organisatie wel eens video mail ingezet, en zo ja, wat zijn de ervaringen qua effectiviteit van video mail?
 24. 24. Innovatie en trendsEen belangrijke innovatie voor onze organisatie zou zijn:
 25. 25. Innovatie en trends E-mail is e-mail, er valt weinig te innoveren. Mijn organisatie kijkt buiten de huidige software leveranciers ook naar aanbieders van externe tools om de e-mail marketing extra effectief te maken. Door de toenemende informatie-overload wordt het steeds moeilijker middels e-mailings de doelgroep te bereiken.
 26. 26. Innovatie en trends De waarde van e-mail marketing is gedaald met de opkomst van social media. De mogelijkheid van segmenteren op de Iphone en Ipad bezitters is waardevol. E-mail is voor mijn organisatie het marketingkanaal met de beste ROMI.
 27. 27. Meer data, resultaten en informatie? www.dm-barometer.nl DDMA, branchevereniging voor dialoogmarketing WG Plein 508 1054 SJ Amsterdam 020 – 452 8413 Jonneke Prinsen, Onderzoek DDMA jonnekeprinsen@ddma.nl

×