DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

386 views

Published on

De DM Barometer is een onderzoek van DDMA, OMG/Mailmedia en Tijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in de dialoogmarketing (directe en interactieve marketing).

Published in: Travel, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
386
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

 1. 1. Onderzoeksrapport 3e kwartaal 2009
 2. 2. DM Barometer De DM Barometer is een onderzoek van DDMA, OMG/Mailmedia en Tijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in de dialoogmarketing (directe en interactieve marketing). Vier keer per jaar peilt de DM Barometer de DM branche. Tweemaal wordt gevraagd naar de bestedingscijfers in dialoogmarketing (DM Barometer enquête) en tweemaal wordt een specifiek thema uit de branche naderenquête) en tweemaal wordt een specifiek thema uit de branche nader onderzocht (DM Barometer Special). Kijk op www.ddma.nl bij ‘kenniscentrum’ voor meer informatie over het onderzoek. Hier zijn onder andere alle onderzoeksrapporten van 2005 t/m 2009 te downloaden. Meldt u aan als PANELLID van de DM Barometer en ontvang elk kwartaal als eerst gratis het uitgebreide onderzoeksrapport met de laatste kengetallen uit de dialoogmarketing branche.
 3. 3. Respons Deze DM Barometer enquête is digitaal uitgezet onder de abonnees van de nieuwsbrief van DDMA, Communicatienieuws en Marketing Online. De enquête bestaat uit meerkeuzevragen, een aantal open vragen en stellingen. Dit kwartaal hebben 92 marketeers een bijdrage geleverd aan de DM Barometer.
 4. 4. Kengetallen • In het 3e kwartaal van 2009 wordt gemiddeld 43% van het marketing- budget voor dialoogmarketing ingezet. • 55% van de bedrijven heeft in 2009 gemiddeld een totaal marketing- budget tot aan € 50.000. 7% heeft meer dan € 1.000.000 aan marketing te besteden. 46% van de bedrijven heeft in 2009 gemiddeld een dialoogmarketing-• 46% van de bedrijven heeft in 2009 gemiddeld een dialoogmarketing- budget tot aan € 25.000. 5% heeft meer dan € 500.000 aan dialoogmarketing te besteden. • Het dialoogmarketingbudget wordt voornamelijk besteed aan de kanalen 1) eigen website 20%, 2) geadresseerd drukwerk 18% en 3) e-mail marketing 17%. • Een marketeer verdeelt het dialoogmarketingbudget gemiddeld over 4 à 5 verschillende kanalen.
 5. 5. Kengetallen • 52% van de marketeers verwacht dat in 2009 meer wordt uitgegeven aan dialoogmarketing in het Nederlands bedrijfsleven dan vorig jaar. Daarentegen verwacht 23% dat de uitgaven lager uitvallen en een kwart van de marketeers stelt dat deze gelijk zullen zijn. • De marketeer wil bovenal sales en leads bereiken met bestedingen aan dialoogmarketing. • De marketeers achten de kanalen eigen website, geadresseerd drukwerk, e-mail marketing en telemarketing het meest effectief bij het benaderen van klanten. Bij het benaderen van prospects zijn de kanalen eigen website, search engine marketing, geadresseerd drukwerk en e-mail marketing het meest effectief. • Van de (nieuwe) marketingkanalen passen de marketeers vooral online communities (55%) en word-of-mouth (44%) toe in de marketingstrategieën.
 6. 6. Kengetallen • Een grote meerderheid van de marketeers laat de keuze om een dialoogmarketingkanaal wel of niet in te zetten beïnvloeden door kostenefficiency (95%), segmentatiemogelijkheden (86%) en accountability (80%). De factoren consumentenirritatie (48%) en zelfregulering/wetgeving (42%) zijn minder van invloed. • Ondanks dat de kosten van tv reclames omlaag zijn gegaan door de kredietcrisis, zet slechts een enkeling (4%) meer in op het kanaal tv.kredietcrisis, zet slechts een enkeling (4%) meer in op het kanaal tv. • Wanneer een bedrijf moet bezuinigen, heeft dat bij 47% gevolgen voor de campagnemix die wordt ingezet. Bij de overige 53% heeft een bezuiniging echter invloed op het aantal campagnes. • Een kleine meerderheid (42%) is het eens met de stelling Chris Anderson slaat in zijn nieuwe boek FREE de spijker op z’n kop waarin hij beweert dat ‘gratis’ het nieuwe fundament wordt voor businessmodellen. De meerderheid (58%) is het echter niet eens met deze stelling.
 7. 7. Dialoogmarketingbudget Welk percentage van uw totale marketingbudget heeft u in het 3e kw van 2009 ingezet voor directe en interactieve marketing (dialoogmarketing)?
 8. 8. Dialoogmarketingbudget Wat is het totale marketingbudget van uw bedrijf in 2009?
 9. 9. Dialoogmarketingbudget Wat is het budget voor direct en interactieve marketing (dialoogmarketing) van uw bedrijf in 2009?
 10. 10. Dialoogmarketingbudget Wat is de verdeling van uw budget voor direct en interactieve marketing (dialoogmarketing) in het 3e kwartaal van 2009?
 11. 11. Bestedingen dialoogmarketing Hoe denkt u dat de uitgaven aan direct en interactieve marketing (dialoogmarketing) in het Nederlands bedrijfsleven in 2009 zullen uitvallen ten opzichte van vorig jaar?
 12. 12. Bestedingen dialoogmarketing Welk resultaat wilt u bereiken met uw bestedingen aan directe en interactieve marketing (dialoogmarketing)? De marketeers zijn gevraagd voor elk resultaat een waardering te geven op de schaal van 0 tot 5,geven op de schaal van 0 tot 5, waarbij 0 = niet belangrijk en 5 = heel belangrijk. De cijfers in de grafiek duiden de gemiddelde scores aan.
 13. 13. In dialoog met de klant Welk kanaal is volgens u effectief bij het benaderen van bestaande klanten? De marketeers zijn gevraagd voorDe marketeers zijn gevraagd voor elk kanaal een waardering te geven op de schaal van 0 tot 5, waarbij 0 = niet effectief en 5 = heel effectief. De cijfers in de grafiek duiden de gemiddelde scores aan.
 14. 14. In dialoog met de klant Welk kanaal is volgens u effectief bij het benaderen van prospects? De marketeers zijn gevraagd voorDe marketeers zijn gevraagd voor elk kanaal een waardering te geven op de schaal van 0 tot 5, waarbij 0 = niet effectief en 5 = heel effectief. De cijfers in de grafiek duiden de gemiddelde scores aan.
 15. 15. Inzet marketingkanalen Welke (nieuwe) vormen van marketing past u momenteel toe in uw marketingstrategieën?
 16. 16. Inzet marketingkanalen Welke factoren zijn van invloed op de keuze om een direct, interactief marketingkanaal wel of niet in te zetten?
 17. 17. Stellingen Door de kredietcrisis zijn de kosten van tv reclames omlaag gegaan. Daarom zet mijn bedrijf meer in op het kanaal tv. Als mijn bedrijf moet bezuinigen, heeft dat gevolgenAls mijn bedrijf moet bezuinigen, heeft dat gevolgen voor de campagnemix die wordt ingezet en niet voor het aantal campagnes. Chris Anderson slaat in zijn nieuwe boek FREE de spijker op z’n kop waarin hij beweert dat ‘gratis’ het nieuwe fundament wordt voor businessmodellen.
 18. 18. Meer data, resultaten en informatie? www.ddma.nl Dutch Dialogue Marketing AssociationDutch Dialogue Marketing Association WG Plein 508 1054 SJ Amsterdam 020 – 452 84 13 Jonneke Prinsen, Onderzoek DDMA jonnekeprinsen@ddma.nl

×