ProduktiPromocioni    Çmimi   Distribucioni
Pas ligjeratës së sotme,ju do të jeni në gjendje të dini:Ç’ është produkti?Cilat janë nivelet(dimens.)e produktit?Hierarki...
“Produkt është çdo gjë që mundtë ofrohet në treg për të provokuarvëmendjen, blerjen, përdorimin oseshpenzimin që mund t’i ...
-Sipas DRUCKER: ‘‘Ajo çfarëmendojnë të prodhojnë drejtuesit  e ndërmarrjes nuk ka më   rëndësinë kryesore.Ajo që ka rë...
REVLON : «Në fabrikën tonë, neprodhojmë artikuj kozmetikë, nëparfumeri ne shesim ëndrrën!!!»Fabula e këtyre thënieve është...
BËRTHAMAPRODUKTI GJENERI KPRODUKTI I PR I TUR PRODUKTI G LOBALPRODUKTI POTENCI AL
1. Esenca e  Produktit2. Materializimi i  Produktit 3. Begatimi i  produktit
Produkti i zgjëruar Levitt cekë se: “Njerëzit nuk blejnë produkte, ata blejnë dobitë e pritura!” Produkti duhet të ketë ...
Klasifikimi i prdukteve:          Klasifikimi             i          produkteve  Produkte...
Afatit të përdorimit:1. Afat të gjatë2. Afat të shkurtër3. Shërbimet.
Produktet e konsumit final:1. Produkte e përditshme,2. Produktet pasreflektimit,3. Produktet speciale,4. Produktet e pakër...
Produkte industriale:1.  Lëndët e para2.  Produktet e papërpunuara3.  Paisjet dhe instalimet4.  Inventari dhe shërbimet.
Gama – asortimenti i produkteve:        Përfshinë të gjitha produktet        që bëjnë pjesë në kategori të ...
Gama - Asortimenti i Prodhimit           Thellësia  Linja I    1     2  3  Linja II    1    ...
Gjerësia, thellësia dhe gjatësia e         gamës             GAMA 1         GAMA 2Thellësia...
Produktet që formojnë një gamë janë: 1. Produktet prijëse,• 2. Produktet tërheqëse,• 3. Produktet që përgatisin të ardhme...
Analiza e gamës së produkteve % e akumuluar e vëllimit të  shitjeve100 %               % e kumuluar e80 %...
Analiza e gamës së produkteve:       Ligji i Paretos 80/20 tregon       se 80% e të ardhurave vine      ...
Kontributi fitim dhe shitje Shitjet dhe fitimet në           SHITJET përqindje           FITIMET  ...
Plani i së ardhurës – Parimi 80/20E ardhura       c       B            c            B ...
Diversifikimi i asortimentit të       prodhimit    TreguProduktet      T0    T1   T2    ...   T...
Llojet e     diversifikimit:• Diversifikimi vërtikal – Komp. e prodhimit,• Diversifikimi horizontal – kanë ngjashmëri,...
Politika produktit
Politika produktit
Politika produktit
Politika produktit
Politika produktit
Politika produktit
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Politika produktit

2,527

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
2,527
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
46
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Politika produktit

 1. 1. ProduktiPromocioni Çmimi Distribucioni
 2. 2. Pas ligjeratës së sotme,ju do të jeni në gjendje të dini:Ç’ është produkti?Cilat janë nivelet(dimens.)e produktit?Hierarkia e produktitKlasifikimi i produkteveAsortimenti i prodhimitMenaxhimi i gamës së produktitDiversikimi i asortimentit të prodhimit
 3. 3. “Produkt është çdo gjë që mundtë ofrohet në treg për të provokuarvëmendjen, blerjen, përdorimin oseshpenzimin që mund t’i plotësojënevojat e konsumatorit”. Philip Kotler
 4. 4. -Sipas DRUCKER: ‘‘Ajo çfarëmendojnë të prodhojnë drejtuesit e ndërmarrjes nuk ka më rëndësinë kryesore.Ajo që ka rëndësi është se çfarëdëshiron të blejë konsumatori,cili është koncepti i tij për vlerënqë i jep produkti’’.
 5. 5. REVLON : «Në fabrikën tonë, neprodhojmë artikuj kozmetikë, nëparfumeri ne shesim ëndrrën!!!»Fabula e këtyre thënieve është sefilozofia e re e ndërmarrjes qëndronnë konceptimin e produktit përklientin.
 6. 6. BËRTHAMAPRODUKTI GJENERI KPRODUKTI I PR I TUR PRODUKTI G LOBALPRODUKTI POTENCI AL
 7. 7. 1. Esenca e Produktit2. Materializimi i Produktit 3. Begatimi i produktit
 8. 8. Produkti i zgjëruar Levitt cekë se: “Njerëzit nuk blejnë produkte, ata blejnë dobitë e pritura!” Produkti duhet të ketë “ekstra” elemente të cilat e bëjnë atraktiv për blerësin.
 9. 9. Klasifikimi i prdukteve: Klasifikimi i produkteve Produktet Produktet dhe shërbimet Produktet e sipas afatit industriale konsumit të gjerë të përdorimit
 10. 10. Afatit të përdorimit:1. Afat të gjatë2. Afat të shkurtër3. Shërbimet.
 11. 11. Produktet e konsumit final:1. Produkte e përditshme,2. Produktet pasreflektimit,3. Produktet speciale,4. Produktet e pakërkuara5. Të panjohura.
 12. 12. Produkte industriale:1. Lëndët e para2. Produktet e papërpunuara3. Paisjet dhe instalimet4. Inventari dhe shërbimet.
 13. 13. Gama – asortimenti i produkteve: Përfshinë të gjitha produktet që bëjnë pjesë në kategori të lidhura ngushtë ndërmjet tyre. P.sh.kompania “Dell” prodhon kompjuterë,llaptopë,tv etj.
 14. 14. Gama - Asortimenti i Prodhimit Thellësia Linja I 1 2 3 Linja II 1 2 3 4 5 Gjerësia Linja III 1 Linja IV 1 2 3Tabela 1.Dimensionet easortimentit të prodhimit: Gjatësia : 12Gjerësia, thellësia , Gjerësia : 4gjatësia dhe shk. Thellësia mesatare : 3konzistencës.
 15. 15. Gjerësia, thellësia dhe gjatësia e gamës GAMA 1 GAMA 2Thellësiae gamës 4 3 3 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 Produkti A B C Ç D E F Gjerësia e gamës: numri i linjave në gamë Linja
 16. 16. Produktet që formojnë një gamë janë: 1. Produktet prijëse,• 2. Produktet tërheqëse,• 3. Produktet që përgatisin të ardhmen,• 4. Produktet rregulluese dhe• 5. Produktet taktike.
 17. 17. Analiza e gamës së produkteve % e akumuluar e vëllimit të shitjeve100 % % e kumuluar e80 % numrit të produkteve të klasifikuara sipas rëndësisë në rendin zbritës 20 % 100 %
 18. 18. Analiza e gamës së produkteve: Ligji i Paretos 80/20 tregon se 80% e të ardhurave vine nga 20% e produkteve.
 19. 19. Kontributi fitim dhe shitje Shitjet dhe fitimet në SHITJET përqindje FITIMET Artikulli
 20. 20. Plani i së ardhurës – Parimi 80/20E ardhura c B c B c c } E ardhura që duhet të krijohet nga produktet e reja } B c B E ardhura nga produktet A A A B që kanë ekzistuar në A fillim të planit A 2000 2002 2003 2004 2005 Koha Optimalizmi i asortimenteve të prodhimit
 21. 21. Diversifikimi i asortimentit të prodhimit TreguProduktet T0 T1 T2 ... Tn Pushtimi i P0 tregut Zhvillimi i tregut P1 Zhvillimi i P2 produkteve ……. të reja Pn Diversifikimi
 22. 22. Llojet e diversifikimit:• Diversifikimi vërtikal – Komp. e prodhimit,• Diversifikimi horizontal – kanë ngjashmëri,• Diversifikimi lateral – lëmenjtë e rinj. * PhM
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×